ROME: TOTAL WAR DOJMY Z DEMA

ROME: TOTAL WAR DOJMY Z DEMA

Total War pokračuje vo svojom ťažení. Tentoraz autori zablúdili do starého Ríma.

Dojmy

Keď pred niekoľkými rokmi uzrel svetlo sveta Shogun: Total War, zapríčinil na poli strategických hier poriadny rozruch. Hra priam dokonale skĺbila princípy real-time a turn-based stratégií a ponúkla hráčom dovtedy nevídanú porciu masívnych bojov a taktizovania. Po dlhšej odmlke totálna vojna udrela znova, tentokrát zasadená do obdobia stredoveku a svojimi kvalitami si získala enormnú masu fanúšikov. Tím Creative Assembly, ktorý má túto úspešnú sériu na svedomí, sa rozhodol v tomto ťažení pokračovať a už viac než dva roky usilovne pracuje na Rome: Total WarNedávno vydané demo umožnilo vyskúšať si hru na vlastné ruky a čo vám budem klamať. Bude to pecka na n-tu!


Po stiahnutí stredne objemného dema a jeho nainštalovaní, vás herná ukážka privíta jednoduchým a účelným menu, samozrejme, že s osekanými možnosťami voľby a nastaveniami. Musím povedať, že som bol zpočiatku dosť sklamaný z obsahu demoverzie, keďže okrem jedného jedinkého tutoriálu si zabojujete len v bitke u rieky Trebia, ale čoskoro som zistil, že kvalita jednoznačne prevyšuje kvantitu. Misia odohrávajúca sa v tutoriáli je zameraná len na zvládnutie boja, takže na budovanie ríše, obchodovanie a ostatné možnosti plnej verzie radšej zabudnite. Na prekrásne vyzerajúcej ploche, plnej stromov, riek a pohorí sa schyľuje k masívnemu stretu medzi jednotkami rímskeho impéria a hordou barbarských kmeňov. Rímske légie si však svoje isté víťazstvo chcú poistiť a tak si na pomoc vyžiadajú menšiu skupinku armády, ktorá hrdo nesie znak vášho rodu. Tu prichádza na scénu váš verný poradca Marcus, ktorý vám vysvetlí základné princípy ovládania armády a tak z vás vykresá toho pravého generála. Nasleduje niekoľko obranných manévrov a tréningová misia je zakončená vašim prudkým útokom na ľavé krídlo rozbesneného nepriateľa a jeho rozprášením. Druhá hrateľná misia vás zavedie do zasnežených oblastí lemujúcich rieku Trebia. Hannibal (nie Dr. Lecter) má konečne za sebou ťažkú púť skrz pohoria a jeho vetrom ošľahané vojská sa len trasú nato, aby konečne zapichli svoje zbrane do mäsa ich odvekého nepriateľa. Stretnutie s rimanmi nenechá na seba dlho čakať a tak Hannibal tesne pred dosiahnutím brehu rieky Trebia, posiela svoju najlepšiu jazdu ukryť sa do okolitých lesov, ako neskorší moment prekvapenia. Návnada v podobe druhej, ľahko ozbrojenej a ultra rýchlej jazdy zaberie a čoskoro si to riekou začnú rezať stovky rímskych vojakov. Bitka je nevyhnutná, avšak narozdiel od tréningovej časti sa tu ujímate vedenia Hannibalovej armády, obohatenej o barbarské pluky a samozrejme majestátne slony. Toľko k obsahu tejto hrateľnej ukážky.


Od prvotného spustenia tutoriálu, resp. bitky u rieky Trebia budete neustále podliehať útokom na vaše zmyslové orgány. Každá z jednotiek je dokonale vymodelovaná a otextúrovaná (s nadštandardným počtom polygónov), pričom po bojisku sa týchto panákov pohybujú celé stovky! Ešte zarážajúcejší je fakt, že jednotlivé armády disponujú viacerými kvalifikáciami svojich vojsk, takže lukostrelci vyzerajú zákonite inak, ako napr. jazda. Úžasná detailnosť a rozmanitosť zložiek armády je obrovským ťahákom hry a útok vražednej skupiny slonov je zážitkom na celý život. Superlatívmi nemôžem šetriť ani na prostredie, v ktorom sa bitky odohrávali a obzvlášť prenasledovanie porazených Rimanov mojou jazdou, predierajúcou sa cez hustý les mi veľmi pripomenulo úvodnú bitku vo filme Gladiátor. No skrátka paráda! Hudba a obzvlášť zvuky stoja taktiež za počutie, rôzne hlasité povely vašich generálov, vojnové pokriky a rinčanie kovových zbraní vytvárajú tak dokonalú atmosféru, že sa aj Trója môže hanbiť. Musím ešte spomenúť, že popri technologickej dokonalosti sa myslelo aj na herný realizmus a mechanizmy a tak presne v duchu predošlých dielov sa určité povolania hodia proti iným, ako napríklad kopíjnici sú úžasnou zbraňou proti jazde, ale šípy lukostrelcov z nich spravia kašu až prekvapivo rýchlo. Samozrejmosťou sú rôzne režimy pohybu, ako aj viaceré typy formácií. Veľké prekvapenie mi pripravila hardwarová náročnosť, ktorá vôbec nie je tak krvavá, ako sa očakávalo a hráč s priemerným počítačom nebude mať žiaden problém rozbehať hru s nastavenými strednými detailmi plynulo. 


Aj keď autorom zostáva ešte nejaký ten piatok na dokončenie, týmto demom jasne dokázali, že v prípade Rome: Total War nás žiaden prepadák nečaká. Vo finálnej verzii hra ponúkne extrémne dlhú kampaň kombinujúcu budovanie, bojovanie a taktizovanie na rozľahlej mape sveta a hráči, v ktorých tíško drieme vodcovský potenciál, môžu začať pomaly odpočítavať čas do jej vydania. Takže, Ave Caesar!

Rome: Total War dojmy z dema
Rome: Total War dojmy z dema
Rome: Total War dojmy z dema

Rome: Total War dojmy z dema
Rome: Total War dojmy z dema
Rome: Total War dojmy z dema

Rome: Total War dojmy z dema
Rome: Total War dojmy z dema
Rome: Total War dojmy z dema


napísal blade 25.8.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
ROME: TOTAL WAR DOJMY Z DEMA


PC

Vývoj: Creative Assembly
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19836)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk