ELDER SCROLLS IV: OBLIVION

ELDER SCROLLS IV: OBLIVION

Malá ukážka toho, čo všetko sa pre nás chystá v pokračovaní série Elder Scrolls.

Dojmy

Elder Scrolls: Oblivion. Už len vyslovenie tohto názvu vyvoláva medzi hráčmi zrýchlenie tepu a rozšírenie zreničiek. Od oznámenia pokračovania jednej z najznámejších a najlepších (i keď zabugovaných) RPG sérií v histórii počítačovej zábavy na seba táto hra priťahuje veľa pozornosti. Jednak kvôli svojej grafickej príťažlivosti a jednak kvôli otázke, ako sa autorom z Bethesdy podarí zakomponovať nové technologické trendy a vymoženosti do tradičného fantasy sveta bez toho, aby sa to negatívne odrazilo na hrateľnosti a atmosfére. Poďme sa spolu pozrieť, ako im to zatiaľ vychádza...

Už od zverejnenia prvých obrázkov sa o Oblivione hovorí najmä v súvislosti s jeho grafikou. Toľko híkania, vzdychania, ochkania, slastných výkrikov a tečúcich slín (a to aj tu u nás, na Sectore) nespôsobuje snáď žiadna iná hra. Oblivion bude pokračovať v šľapajách svojich predchodcov a jednoducho bude vyzerať úžasne. Za tým všetkým stojí engine Gamebryo, ktorý si vývojári upravili podľa svojich potrieb. Engine plne podporuje Shader Model 3.0, HDR, normal maps (používajú sa pri nasvetľovaní scény), specular maps (pri odleskoch), diffuse maps (farebnosť) a parallax maps (geometrické detaily objektov). Taktiež bude zapracovaný aj soft-shadows model, len dúfajme, že to dopadne lepšie ako v prípade F.E.A.R.-u. Na margo (grafického) rozdielu PC a Xbox360 verzie sa vývojári vyjadrili, že ak bude Oblivion pustený na dostatočne výkonnom PC, hry budú vyzerať totožne. A čo to znamená „výkonné PC“ celkom presne opisuje FAQ ku hre: „Oblivion will certainly look the best on the latest hardware available when the game is released“ (Oblivion bude najlepšie vyzerať na najnovšom hardwari, ktorý bude v dobe vydania hry dostupný). Vývojári majú veľké plány s použitím multi-threadingu, a to jednak v PC verzii, ako aj vo verzii pre Xbox360. Úlohy budú rozdeľované medzi jednotlivé „vlákna“ podľa potreby, či už sa bude jednať o zvuky, fyziku, AI a pod. Taktiež loadovacie časy by sa vďaka multi-threadingu mali výrazne skrátiť.

Elder Scrolls IV: Oblivion

Hrdina v plnej poľnej
Elder Scrolls IV: Oblivion

Jedno z 9tich miest...
Elder Scrolls IV: Oblivion

...a jeden z 200 dungeonov

Hra nebude podporovať fyzikálne akcelerátory (PhysX) a to z dôvodu, že sa na trhu objavili v takom štádiu rozpracovanosti hry, že už ich jednoducho z časového hľadiska nie je možné implementovať. Nemusíte sa však báť, fyzikálny model v hre bude a na starosti si ho vezme starý známy Havok. Budete si tak môcť vychutnávať nielen odhadzovanie tiel pri zásahu fireballom, ale aj rôzne pasce založené na fyzikálnych zákonoch. Autori nezabudli ani na ďalšie dôležité atribúty – zvuk a umelú inteligenciu. O nahovorenie vyše 50 hodín dialógov sa postarali ozajstní profesionáli. Spomeňme napríklad Patricka Stewarta (kapitán Jean-Luc Picard) alebo Seana Beana (Boromir). Vyše 50 hodín rozhovorov (60000 riadkov textu) plne synchronizovaných s pohybom pier v reálnom čase zaberá takmer polovicu DVD. Všetky zvuky by mali byť založené na fyzike materiálov. Zjednodušene povedané, sú vytvorené skupiny materiálov, ku ktorým boli následne priradené zvukové sample. Bude teda počuť rozdiel, či pustíte meč na zem v jaskyni, alebo či ho odhodíte na podlahu drevenej chatrče.

Život a umelú inteligenciu vyše 1000 postavám v hre vdýchne systém Radiant AI. Postavy budú žiť plnohodnotným (v rámci počítačovej hry) životom, budú mať svoj denný program, budú sa stretávať, rozprávať atď. Každá bude mať vlastný cieľ, ale spôsob ako ho dosiahnuť nebude napevno naskriptovaný, takže sa budú musieť jedinci prispôsobovať okolitým podmienkam a meniť svoje rozhodnutia. Ako výborný príklad slúži postava knihovníčky v jednom z videí. Po zavretí obchodu sa predavačka rozhodne ísť trénovať lukostreľbu. Takže si najprv nájde luk, potom usúdi, že by sa jej asi zišli aj nejaké šípy a pohľadá aj tie. Začne strieľať na cvičný cieľ, ale nedokáže nič trafiť, tak si zoženie čarovný nápoj zvyšujúci presnosť, vypije ho a situácia sa razom zmení. Potom zoberie kus jelenieho mäsa a nakŕmi ním svojho hladného psa. A takto dynamicky sa chovajú všetky charaktery v hre! Ako je už v sérii Elder Scrolls zvykom, za všetky svoje skutky vo svete Tamriel budete musieť niesť následky. Či už zabijete nejakú kľúčovú postavu, alebo zničíte ekonomiku mesta tým, že vykúpite všetok tovar – všetko sa skôr či neskôr nejako prejaví.

Teraz je na mieste otázka, či sa za peknou vizuálnym obalom neskrýva len prázdne a nezaujímavé vnútro, pretože ako hovorí jedno staré porekadlo: „Z peknej, ale prázdnej misky sa nenaješ.“ Ponúkne Bethesda aj viac, ako dych berúcu grafiku, ktorá sa po pár hodinách hrania opozerá? Na to si budeme musieť počkať až do vydania finálnej verzie (čo by mimochodom malo byť 5.12.2005), i keď vývojári samozrejme tvrdia, že hra bude dokonalá po všetkých stránkach. Nosným prvkom by mal byť zaujímavý príbeh. Už tradične začína tým, že sa zobudíte a neviete, kto ste a čo je vašou úlohou. Po tom, čo sa vo väzení stretnete s cisárom, je vám zrejmá aspoň hlavná úloha – nájsť a oslobodiť jeho syna, pretože len on môže zachrániť Tamriel pred istou záhubou. Tá sa má na svet dostať pomocou otvorených brán do Oblivionu, Tamrielskej obdoby pekla. Väčšinu herného času strávite v provincii Cyrodiil, hlavnej cisárskej provincii, ale nakuknete aj za pekelné brány do samotného srdca ríše démonov.

Elder Scrolls IV: Oblivion

Brána do Oblivionu
Elder Scrolls IV: Oblivion

Koketná obchodníčka...
Elder Scrolls IV: Oblivion

...a dychberúca príroda

Zachovaný ostal (podľa môjho osobného názoru) najprirodzenejší systém „učenia“ sa - za všetky vykonávané akcie, či už je to bojovanie s mečom, sekerou, bránenie, skákanie, nakupovanie alebo pripravovanie elixírov sa zvyšuje stupeň expertízy v danej vlastnosti. Predsa len sa čosi na systéme skillov a vlastností zmenilo. Doterajší systém 5 hlavných a 4 vedľajších skillov nahradí systém 7 „hlavných“ skillov. Tieto vybraté skilly sa budú v porovnaní s ostatnými rozvíjať neporovnateľne rýchlejšie. Každý skill bude môcť hrdina ovládať na 5 rôznych úrovniach, od novica, až po majstra. Zatiaľ čo majster kováč bude vedieť predmety opravovať až nad hranicu 100 %, nižšia úroveň kováčskeho skillu zabezpečí jeho opravu len do výšky 50 %. Maximálna hodnota jednotlivých schopností je zhora ohraničená hodnotou 100, pričom prirodzene ukazovateľ rastie rýchlejšie zo začiatku hry a spomaľuje sa s nadobudnutými skúsenosťami. Po každých 10 zvýšeniach úrovne v ľubovoľných skilloch postava prechádza na nový level. Vtedy hráč dostáva k dispozícii 10 bodíkov, ktoré môže rozdeliť medzi základné vlastnosti, ako sila, zdravie, rýchlosť a podobne.

Nemôžem a ani nechcem detailne rozoberať všetky novinky, na ktoré sa ešte môžete tešiť. Predsa len, aj recenzentovi musí ostať niečo, o čom by mohol písať :-). Predsa len si niektoré ďalšie zaujímavosti vymenujme aspoň heslovito: rýchle cestovanie na mape bez používania teleportov (Oblivion sa bude odohrávať na väčšej ploche ako Morrowind, ale práve vďaka tomuto bude cestovanie jednoduchšie), jazdenie na zvieratách, prepracovaná alchýmia, vylepšený Construction Set a veľká podpora pre užívateľské mody, možnosť vlastniť obchody, 9 veľkých miest + veľa menších usadlostí, vyše 200 ručne dizajnovaných dungeonov, 5 odlišných gíld (Mages Guild, Fighters Guild, Thieves Guild, Arena Guild, a the Dark Brotherhood), dve hlavné frakcie nepriateľov (monštrá z Oblivionu a ľudia z kultu Mythic Down), 10 rôznych rás, atď, atď, atď.

Elder Scrolls IV: Oblivion

Jeden z prvých obrázkov, ktoré boli uverejnené
Elder Scrolls IV: Oblivion

Žeby sídlo jednej z gíld?
Elder Scrolls IV: Oblivion

Všimnite si prepracovanú brušnú muskulatúru :-)

Otázne je, ako sa Bethesda dokáže vysporiadať s takouto výzvou a či si toho nenaložili naraz až príliš. Veľmi si prajem, aby sa im podarilo všetko dokončiť a hlavne OTESTOVAŤ tak, aby sme už pár dní po uverejnení plnej verzie hry, nemuseli sťahovať kritické patche. Taktiež dúfam, že sa im podarí odstrániť „vatovosť“ Morrowindu, keď hranie po čase skĺzlo do stereotypu a nudy zapríčinenej najmä dlhým putovaním cez ľudoprázdne oblasti. Ak sa tvorcom podarí vyhnúť technickým problémom a hluchým miestam v príbehu, môžeme už teraz začať ostriť meče a napínať tetivy, pretože keď nás Oblivion pohltí, už na to nebudeme mať čas. A hlavne začnite šetriť na poriadne nadupaný hardware. Určite sa vám pri všetkej tej nádhere zíde!


napísal je2ry 24.10.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
ELDER SCROLLS IV: OBLIVION


PC
Xbox 360

Vývoj: Take-Two / Bethesda Softworks
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 20. marec 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19541)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk