RESIDENT EVIL 5 (DEMO)

RESIDENT EVIL 5 (DEMO)

Ako dopadli naše prvé zárezy na telách afrických zombíkov v titule Resident Evil 5?

Resident Evil 4 verzia No. 2. Asi tak by sa v skratke dal charakterizovať očakávaný sequel série RE, ktorý s číslovkou 5 len nedávno infikoval virtuálny priestor Xbox Live, aby v krátkom časovom horizonte opäť raz zodvihol obočia aj tým, ktorí nad ním už dávno zlomili palicu. Nebudem vám klamať, keď poviem, že sám som sa medzi týchto pesimistov radil. Hafo dostupných videí ma totižto nijak neoslovilo a až na odlišné prostredie mi hra akosi nepodráždila chuťové poháriky tak, ako som od následovníka božskej štvorky očakával. Spomínané demo ale všetko zmenilo.

Samozrejme, demo bolo a je zatiaľ prístupné len Japoncom, alle vďaka jednoduchému procesu dodatočnej registrácie nového konta mi nerobilo problém behom pol hodinky zmeniť národnosť a tak sa aj bezproblémovo dostať k tomuto bezosporu trialovému skvostu. 3 vety a tri odlišné postoje k hre. Vidíte ten radikálny prechod od negativizmu k absolútnej eufórii a pozitivizmu? To dokáže skutočne len titul, právom bojujúci o budúcoročný hit herného neba!


Dva relatívne krátke levely, ktoré ste už isto iste videli nespočet krát, to jest náplň demoverzie, ničím sa nevymykajúc zo zabehnutých demo princípov. Hneď na úvod musím povedať, že uvedená dvojica lokalít ma v prvom momente neskutočne rozčarovala, pretože som čakal niečo odlišné než to, čo sa verejnosťou prepralo hádam viac krát, než samozvaná celebrita Ďurianová. Vybraná dvojica levelov ale mala svoje opodstatnenie – jednak dané úrovne už majú tvorcovia viac menej dokončené a za druhé, elegantne tým chceli poukázať na markantný rozdiel medzi pasívnym a aktívnym divákom, ktorí príslušnú hru vnímajú totálne odlišným spôsobom (pozn. ide o lokality, predvedené v deme na TGS, pozn. junker).

A tak zatiaľ čo sa prvému môže nepriame sledovanie herných reálií zdať vďaka nulovej prepojenosti s in-game hrdinami maximálne zaujímavé, tomu druhému sa prostredníctvom priameho zasahovania do hry môže dostať tak vynikajúcej atmosféry a zábavy, že o nej môže ten prvý naozaj len snívať. Dnes, keď som si RE5 demo mal možnosť rozpitvať priamo v mojom príbytku, musím len stroho konštatovať, že to bude MäSO! V doslova luxusnej grafike s dokonale ostrými a detailnými textúrami som na vlastnej koži dostal šancu zažiť nefalšovaný zombie amok v klasických afrických slumoch a aj keď som demom prešiel ako horúci nôž maslom, výsledné zážitky vo mne zanechali rovnako silný dojem, ako to dokázal pred rokmi jeho predchodca.

A nebolo to len tým familiárnym ovládaním. Mnohými kritizovaná ovládacia schéma z Resi 4 je v pokračovaní späť a tak sa opäť raz môžete tešiť na adrenalínové a nervydrásajúce prestrelky, kedy bez možnosti pohybu budete v napätí kosiť hromady nabiehajúcich nepriateľov, aby ste v okamihu bezprostrednej konfrontácie vyskočili od strachu po plafón, pretože ste si nevšimli toho jedného zatúlaného, ktorý využil moment prekvapenia a hodil sa vám tak povediac do náruče. Ovládanie teda ostáva pekne po starom a zo subjektívneho hľadiska ho musím len a len chváliť, pretože vám nenecháva žiadnu taktickú výhodu a vy tak musíte umne využívať všetky terénne prekážky, ktoré vám dané prostredie ponúka. Žiaden rambo štýl, ale najlepšie krytý z oboch strán stenami, s únikovou cestou ihneď oproti, to aby ste v prípade, že sa k vám nahrnie príliš veľká masa, mali kam zdrhnúť. Práve tá nutnosť byť sústavne v pohybe je jedným zo základným pilierov vynikajúcej, neskonale dynamickej hrateľnosti, ktorou demo oplýva.


Celkovej plynulosti herného diania potom napomáha aj prakticky nulová statickosť protivníkov (obzvlášť fanatik s motorovou pílou vám svojou agilitou poriadne zatopí) či perfektne prepracovaný inventár, ktorý je konečne prístupný real-time a tak sa už nemusíte kvôli lekárničke zdĺhavo prepínať do samostatného menu. Vítaným spestrením je nakoniec aj prítomnosť AI kolegyne (Sheva Alomar), ktorá vám bude počas bojov viac než zdarne sekundovať a rozhodne vám nebude na príťaž, ako je u herných kolegov obvykle zvykom.

Klasický trademark tejto série a síce zelené rastlinky ako lekárničky nechýbajú ani tu, rovnako ako zlaťáky, za ktoré si v retail verzii budete môcť zakúpiť nové zbrane či vylepšiť tie stávajúce. Z hľadiska obtiažnosti môžem z vlastnej skúsenosti potvrdiť, že RE5 rozhodne nebude taká príležitostná záležitosť ako je v súčasnosti trendom a neraz som sa v deme potýkal s nedostatkom munície či na pokraji smrti len preto, že som nevhodne odstavil svoju postavu a ostal som tak otvorený útokom zo všetkých strán. Hordy zombíkov už rozhodne nie sú tak debilné ako kedysi a ak sa s týmto problémom nevysporiadate v počiatkoch, ľahko sa vám stane, že vás rozbesnený dav doslova udupe. Okrem svojho zdravia pritom musíte starostlivo sledovať aj to druhé, patriace spolubojovníčke, takže bez tesnej a koordinovanej spolupráce si zrejme v tejto hre veľmi neškrtnete.

A verte mi, banda zombíkov vám kolegyňu zmrzačí tak rýchlo, že na viac ako pár krokov sa od nej neopovážite odbehnúť. Nový Resi teda ide v šľapajách doby a tak sa môžeme tešiť aj na prepracovaný kooperatívny režim, sľubujúci mnoho a mnoho hodín zábavy v spoločnosti verného kamoša. Ako to ale bude s prípadnými inými multiplayerovými možnosťami, na teraz ostáva zahalené rúškom tajomstva.


Z hľadiska funkčnej stránky sa teda ukážka blysla v tom najlepšom svetle a jediné, čo mi tam trošičku chýbalo, boli aspoň drobné náznaky príbehu, čo-to objasňujúceho z miestnej, pravdepodobne virálnej, nákazy. Celkovo ale nenachádzam na deme žiadnu vrásku a keď do konečného súčtu zarátam aj spomínaný bombastický vizuál (prostredia sú plné detailov, čím pôsobia dokonale vierohodným dojmom), prepracovanú fyziku (zničiteľné dvere, skrine, sudy a pod.) či špičkové audio, už teraz môžem na 90 percent potvrdiť, že nový Resident Evil bude presne takým pokračovaním, aké sme si vysnívali. A že vraj zombies sú dominantou B-éčkovej kategórie!


napísal blade 18.12.2008
Páči sa mi!
RESIDENT EVIL 5 (DEMO)


PS3
PC
Xbox 360

Vývoj: Capcom / CD Projekt / Capcom
Štýl: akcia / survival
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 13. marec 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18389)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk