BATTLEFIELD: BAD COMPANY 2

BATTLEFIELD: BAD COMPANY 2

Prierez uzavretým multiplayerovým PS3 betatestom.

John Riccitiello, jeden z bossov v EA je presvedčený o budúcom obrovskom komerčnom úspechu Battlefield: Bad Company 2. Jeho viera je dokonca tak silná, že si trúfa prekonať 5 miliónový predaj Modern Warfare 2 behom prvého dňa. Či sa tieto predstavy nakoniec ukážu ako reálne, sa dozvieme až v marci budúceho roka, zatiaľ si však môžeme bližšie posvietiť na BC2 vo svetle uzavretého multiplayerového PS3 betatestu.

Ochutnávka ponúka jednu mapu zasadenú do púštneho prostredia Arica Harbor. Hrá sa známy mód Rush (v plnej verzii ešte ďalšie módy pribudnú), kedy útočníci musia pomocou náloží alebo vytrvalej streľby z veľkokalibrových zbraní postupne ničiť dve „zlaté bedničky“ nepriateľa. Akonáhle sa im to podarí, celá frontova línia sa posunie o kus ďalej a boje sa koncentrujú na novom mieste. Úloha obrancov spočíva v opačnej činnosti. Zabrániť nájazdníkom v poškodzovaní svojho drahocenného majetku.

Pred zapojením do bitky je potrebné vybrať si jednu zo 4 profesií – assault, engineer, medic a recon. Jednotlivé povolania reprezentujú 4 rozličné prístupy k hraniu, čomu zodpovedajú aj dostupné zbrane a vybavenie. Assault sa hodí ako vojak do prvej línie, vyzbrojený automatickým samopalom s podveseným granátometom ľahko dokáže narobiť v radách nepriateľa poriadny zmätok. Inžinier je expertom na opravovanie a ničenie vozidiel. V boji sa spolieha na menšie ručné zbrane a protitankovú päsť. Obľúbeným spoločníkom do každého zákopu je medik. Ozbrojený je ťažkým guľometom, no najmä defibrilačným kitom a lekárničkami. Posledným do partie je sniper, ktorého úloha je asi každému zrejmá.



Jednotlivé kity je možné pred každým respawnom modifikovať. V prehľadnom sa dá zmeniť primárna i sekundárna zbraň, pozrieť sa na špeciálne vybavenie a tiež si vybrať tri doplnky typu rýchlejší šprint a podobne. Modifikovanie výbavy vo veľkej miere závisí od vášho levelu a teda od počtu odomknutých predmetov. Pri levele 1 toho veľa nenavyberáte, 20-kový veterán už dokáže svoju obľúbenú profesiu prispôsobiť vybavením presne podľa potrieb danej situácie.

Arica Harbor, jediná prístupná mapa, je prototypom bežného Bad Company levelu. Zahŕňa rôzne prostredia, podľa ktorých je nutné mierne upravovať štýl hrania. Začína sa na vojenskej základni s dostatkom miesta na manévrovanie tankami i na lovenie ľudí z diaľky snajperkou. Ak sa útočníkom podarí zničiť obe bedničky, front sa posunie do opusteného mestečka, kde sa už s ťažkou technikou operuje ťažšie a prím tu hrajú súboje na krátke vzdialenosti, resp. prestrelky v interiéroch. Pri opätovnej strate bedničiek sú obrancovia zatlačení do prístavu, kde sa odohrávajú najtvrdšie súboje, pretože tu ide skutočne o všetko.

Napriek skutočnosti, že Arica je bezletová zóna, o palete vozidiel v BC2 sa dá urobiť dobrý obraz vďaka štatistickej tabuľke v menu. Priamo v hre si môžete vyskúšať mohutné tanky a nové štvorkolky. Quady sú skutočne rýchle a keďže sa na nich odvezú naraz dvaja ľudia, tvoria výborný prostriedok pre rýchle vpády do tylu nepriateľa. Spomínaná tabuľka napovedá, že ďalej sa na bojisku stretneme s troma vrtuľníkmi, AH64, MI28 a AH60. V zozname ovládateľnej techniky budú zastúpené aj dva člny, resp. jeden čln a vodný skúter. Aby sme výpočet dostupnej technik s čistým svedomím mohli uzavrieť, treba ešte doplniť klasické jeepy a tiež rôzne formy stacionárnych zbraní (guľomet, raketomet).

V sérii Battlefield bol vždy kladený dôraz na vylepšovanie postavy a odomykanie nových bonusov. Inak tomu nebude ani v Bad Company 2, kde sa na profesionálny rast vojaka taktiež nezabudlo. Hranie za jednotlivé kity má za následok jednak celkové povyšovanie hodnosti, ale tiež sprístupňovanie nových hračiek pre danú postavu. Sústavné využívanie služieb medika napríklad povedie k 6 novým guľometom, dvom lepším lekárničkám, zameriavačom a tlmičom spätného rázu. Vyučení snajperi dostanú účinnejšie pušky, mínometné bombardovanie a podobne. Zaujímavosťou je, že sa odomykajú aj rôzne doplnky na vozidlách. Dymová clona, ktorá bola základným obranným prostriedkom všetkých tankov v BC1 je v BC2 až ako bonusový materiál.

Battlefield: Bad Company 2


Povyšovanie a nové vybavenie sú dva z troch motivačných faktorov hrania. Posledným sú výložky a medaily za plnenie špecifických úloh. Začína sa jednoduchými „zabi 6 nepriateľov útočnou puškou v jednom kole“, pokračuje sa „buď členom najlepšieho squadu“ a ku koncu sa nachádzajú dobroty typu „zabi 15 nepriateľov a nezomri pri tom ani raz“ alebo „zaznamenaj celkovo 1 000 headshotov“.

Keď už sme zabŕdli do problematiky squadov, môžeme sa im chvíľu povenovať. Tieto základné organizačné jednotky každej armády sú už tradične aj primárnym stavebným prvkom akejkoľvek Battlefield hry. Štvorica zohraných vojakov dokáže napáchať obrovské škody, hlavne keď sa vhodne skombinujú povolania a výbava. Okrem možností spawnovania na členov družstva je tiež možné v rámci squadu jednoduchým stlačením tlačidla SELECT vydať rozkaz k útoku alebo k obrane. Rovnaké tlačidlo zároveň slúži aj na „spotovanie“ nepriateľa, teda označenie cudzej jednotky na mape tak, aby ho videli všetci ostatní spolubojovníci. Novinkou je, že ak niekto zničí vami spotnutú jednotku, na vaše konto sa pripíše pár bonusových exp bodov.

Pre mňa osobne je najväčšou zmenou v hrateľnosti návrat profesie medika. Lekárničky a najmä oživovacia súprava dokážu ovplyvniť vývin nejednej prestrelky a aj celého zápasu. Napriek tomu sa mi zdá, že toto povolanie je v betateste častokrát ignorované a väčšina hráčov siahne skôr po sniperovi, resp. sa pokúša čo najskôr obsadiť tanky. Práve ovládateľné vozidlá odlišujú Battlefield od konkurencie (tým myslím Modern Warfare 2) a môžu jazýčky váh preklopiť na stranu EA. Aj keď, priznajme si – 5 miliónov kópií v prvý deň? To asi ťažko.

Porovnanie štýlu hrania MW2 a BC2 je ale celkovo veľmi zaujímavou témou, ktorá sa rozhodne nedá zhrnúť do jednej vety „Battlefield má vozidlá, preto je lepší“. Oproti CoD je gameplay zásadne pomalší aj vďaka respawnom, ktoré chvíľku trvajú, a tiež vďaka dizajnu máp, ktoré sú orientované na dlhšie presuny a pomalšiu, rozvážnejšiu hru. To však nemusí nutne znamenať menej zábavy. MW2 naopak ponúka viac akčný prístup, kde po okamžitom znovunarodení už do pár sekúnd opäť bojujete.

V čom má novinka od DICE jasne na vrch, je grafika a fyzika. Frostbite engine prešiel upgradovacím procesom a vidieť to najmä na particle efektoch a nasvietení. Deštrukčný systém je stále statický, no konečne je možné zničiť celé budovy aj s ľuďmi, ktorí sa v ňom skrývajú. Do stien je tiež možné streľbou vytvoriť malé „kukane“ vhodné na relatívne bezpečné likvidovanie nepriateľskej pechoty. To, že sa jedná o beta verziu občas veľmi nepríjemným spôsobom pripomínali lagy, problémy so spojením a dokonca mi pri hraní niekoľkokrát úplne zmrzla konzola. 

Uzavretý betatest nám dal jasnú predstavu o tom, čím Battlefield: Bad Company 2 prehovorí ku všetkým milovníkom kvalitného multiplayeru. Od svojich predchodcov si vypožičia to najlepšie, pridá k tomu vynovený Frostbite engine a kvalitná hra je na svete. K hitovke však ešte stále niečo chýba. Singleplayer. A o ňom nevieme skoro nič.


napísal je2ry 4.12.2009
Páči sa mi!
BATTLEFIELD: BAD COMPANY 2

Zaradené pod: battlefield


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / EA Czech / DICE
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 5. marec 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19855)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk