DRAGON AGE II

DRAGON AGE II

Čas drakov nevypršal

Možno ste to vedeli, možno nie, Dragon Age bol najväčším a najúspešnejším launchom novej značky v histórii BioWare aj EA. Vzhľadom na históriu a dĺžku pôsobenia na trhu oboch spoločností, je to mimoriadny úspech. A čo môžete vylepšiť v pripravovanom pokračovaní najlepšej hry minulého roka? Podobnú otázku si kládli aj v BioWare. „Pozreli sme sa na recenzie a identifikovali veci, ktoré neboli po chuti médiám, ale hlavne sme zamierili na fóra, kde nájdete bez ohľadu na to čo hľadáte, negatívne reakcie," otvára prezentáciu na Dragon Age II na GamesCom producent David Silverman.

Vysoké hodnotenia autorov na jednej strane potešili, ale sťažili im prácu, pretože ako vylepšiť niečo, čo bolo pozitívne hodnotené? Napriek tomu boli mnohé aspekty upravené a opravené tie, ktoré nefungovali tak ako mali. Silverman všetky zmeny zhrnul do troch bodov: grafika, súbojový systém a podávanie príbehu.

Vizuálu sa nebudeme venovať, veríme, že BioWare naozaj zvýši detailnosť sveta, ktorý sa ťažko hodnotí sledovaním zhorených plání Lotheringu. Mnohí hovoria o evidentnom zlepšení, ja som počas prezentácie videl zle nasvietený, prázdny priestor bez tieňov, poriadnych efektov a atmosféry beznádeje. Jedno však grafike nemožno uprieť, má iný výtvarný štýl, čo bolo zámerom. Podľa Silvermana mnohí nedokázali pri pohľade na obrázky z Origins identifikovať z ktorej hry pochádzajú. Dragon Age II pritvrdzuje aj na brutalite a zobrazovanom nasilí striekajúcou krvou, čo jasne dodáva hre vyspelejší nádych. 

This is Sparta!

Druhou najväčšou zmenou v Dragon Age II má byť súbojový systém, ktorý nabral strategický rozmer dávajúc vám väčšiu kontrolu nad bojiskom, pričom vám dovoľuje postaviť sa do prvej línie ako Sparťan a sekať, sekať a sekať. Mechanika priameho stretu funguje na princípe „Stlačíte tlačítko a niečo úžasné sa udeje.“ vysvetľuje Silverman. Inými slovami, teraz už aj mágovia majú brutálne finiše a môžu takého darkspawna roztrhnúť v pol ako žabu. Akčný element je doslova cítiť, keď zosielate kúzlo alebo sa oháňate s obojručákom. A nielen to, nad bojmi máte oveľa väčšiu kontrolu a prehľad nad celým bojiskom vďaka aktívnej pauze, ktorá sa dostala už aj do konzolových verzií.


Silverman vraví, že pauza tu nie je na to, aby ste si vybavili telefonát alebo odskočili na malú, je tu preto, aby ste mali komadovali svoju partiu hrdinov ako generál, čo najeefektívnejšie. Po novom to už nie je len rotácia mapy, ale sa po nej môžete voľne pohybovať ako v RTS. Že sa vám nejaký darkspawn škriabe do kopca a vy ho chcete zasiahnuť fireballom? Vyberte kúzlo, nájdite nepriateľa, označte, odpauznite a v ďalšej sekunde už horí zvedavosťou, čo ho zasiahlo.

Boj je predvádzaný na bránení lysiny na vrchole kopca, kam sú po odhalení pozícií skautami posielané stále nové a nové posily darkspawnov. Hlavný hrdina Hawke a jeho sestra Bethany sa nestačia oháňať a nepriateľ ich obostupuje a pomaly uťahuje obľúčenie ako slučku okolo krku. Keď má dôjsť k ďalšiemu skríženiu mečov, znesie sa z oblohy obrovský drak a v zápätí dochádza k prestrihu a slovnému protestu: „Takto to nebolo!" Cassandra v snahe nájsť Hawka počúva rôzne mýty a legendy a lepí si dohromady príbeh šampióna Fereldenu. A že jeho činy boli za tie roky zveličené a prifarbené! Vy budete prežívať príbeh Hawka z tak trochu netradičného uhla, zároveň budete písať legendy a prežívať skutočné osudy.

Odlišná story

Rozprávanie podlieha Frame Narrative, čo je technika, kedy je príbeh prerozprávaný iným príbehom. Vo filmoch sa používa celé dekády, aj u hier sa už niekoľko krát použila, stačí zmieniť Assassins Creed. V Origins ste mohli vďaka priamemu rozprávaniu prežiť v hernom svete približne jeden rok. Autori vďaka Frame Narrative môžu skákať v čase vpred aj vzad, ako im to vyhovuje. V skutočnosti budete s Hawkom v kontakte približne 10 rokov herného času. Čo je oveľa dôležitejšie, s novou technikou sa dajú eliminovať nudné pasáže, dať do popredia iba tie najvzrušujúcejšie momenty a potom sú tu rozhodnutia, ktorých dôsledky môžete byť svedkami takmer okamžite. Ak ste v Origins spravili zásadné rozhodnutie, jeho dôsledok ste videli o desiatky hodín a možno ste aj zabudli, že ste nad niečim dumali, hovorí Silverman. V Dragon Age II tomu bude inak.

„Potrebujem počuť celý príbeh," dožaduje sa Cassandra a tlsťoch v kresle neochotne začína rozprávať pravú verziu úteku Hawka a jeho rodiny z Lotheringu. Ten je zmenený na nepoznanie, ak si pamätáte dedinu, kde ste prvýkrát stretli Stena v klietke, tak sa miestni triasli pred príchodom Darkspawnov. V Dragon Age II uvidíte, akú za sebou zanechali spúsť. Zhorenú krajinu dekorujú spálené pahýle stromov vykrútené od vysokého žiaru, zem je pokrytá vrstvami popola, nikde ani živej duše. Hawke nie je rodeným hrdinom, ale pre ochranu svojej rodiny spraví čokoľvek, napriek tomu bude čeliť mnohokrát brutálnym rozhodnutiam, ako poprava vlastného švagra (manžela Bethany), pretože je nakazený. 

Dragon Age II

Hawke je univerzálnym menom vybraným pre obe pohlavia, vzhľad sa dá meniť podľa ľubovôle. Povolania zostanú zachované z Origins, no levelovanie sa sprehľadnilo a tým aj zjednodušilo. Pri rozdeľovaní bodov sa už nedívate na obrovské stromy, ale na menšie zhluky schopností podľa daných špecializácií (narábanie mečom atď). V týchto malých, obrazne nazvaných kroch je možné investovať ďalej do upgradov, ktoré poriadne zvýšia účinnosť danej schopnosti. Nemusíte tak odomykať schopnosti, ale rovno vylepšiť tie najpoužívanejšie.

Čas drakov

Hrdina po novom konečne prehovorí (mužským aj ženským hlasom podľa zvoleného pohlavia) a drobnou zmenou prejdú dialógové voľby. Bez toho, aby ste hádali, aká bude reakcia, ak vyberiete tu alebo inú odpoveď, uvidíte medzi nimi emotikony. Farebne odlíšené ikonky budú reprezentovať sarkastickú (maska), diplomatickú (olivová vetvička), priamu (päsť) alebo inú odpoveď. Z ďalších drobností sa doplní quick bar o ďalšie voľné miesta, kam sa budú vkladať flaštičky bez obetovania slotov napamovaných na klávesách 0 - 9.

Svet drakov sa mení a podľa toho, čo sme mali možnosť vidieť, tak k lepšiemu. Nové dobrodružstvo s novým hrdinom a novým rozprávaním dorazí v marci budúceho roka.


napísal spacejunker 30.8.2010
Páči sa mi!
DRAGON AGE II


PC
Switch
PS3
PS4

Vývoj: EA / EA Czech / Digital Leisure
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18415)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk