THE NEXT BIG THING

THE NEXT BIG THING

Skutočne veľká vec?

Dojmy

Pendulo Studios netreba predstavovať. Stačí povedať, že Španieli sa zapísali u nás zlatými písmenami do knihy návštev adventúrou Runaway. Vystrelila ich medzi elitu a trampotami nesmelého bifľoša a dámy po uši v problémoch si podmanili každého, kto sa pustil do ich dobrodružstva. Trilógia Runaway sa však uzavrela, Brian a Gina našli zaslúžený odpočinok. V novom dejstve Pendulo vymieňa kompletne celé obsadenstvo, nasáva inšpiráciu z celých kýblov naplnených odkazmi na filmový priemysel a námetom sa vracia k svojmu debutu Hollywood Monsters. Ich ďalšou adventúrou bude totiž Veľká vec.

Predstavte si, že monštrá z hororových filmov nie sú počítačovými trikmi ani herci navlečení do kostýmov, ale že skutočne existujú, majú odbory, svojich agentov, sú medzi nimi hviezdy, ale aj ambiciózne zakríknuté tvory, ktoré sa snažia získať aspoň drobnú úlohu. Dokonca majú aj vlastné odovzdávanie cien. Svet v The Next Big Thing je čudesný, strelený, zároveň zábavný, no nie neprístupný. A také sú aj postavy. Tá podivnosť môže vyvolávať obavy, ale zoznamovanie s nimi je prekvapivo rýchle. Ak si nezapamätáte meno domáceho maznáčika strážiaceho sídlo, tak si ho rozhodne budete pamätať podľa výzoru, namiesto psa totiž búdu okupuje mäsožravá rastlina Adela.

Monštrá vs ľudia

The Next Big Thing si od svojich úspešných predchodcov požičiava všetky charakteristické črty, vrátane používaného humoru, dvojice postáv, medzi ktorými to iskrí vo vzájomných narážkach. Hrdinami sú tentoraz neobyčajní novinári Dan a Liz. Ženská polovica urobí aj z komára spraviť somára, čo je dané jej neskúsenosťou a prehnanými ambíciami vidieť aj za obyčajnou reportážou z recepcie filmových hviezd mimoriadnu udalosť. Dan na druhej strane je k Liz pridelený pre jeho pýchu a snobské správanie. Trest od editora nezvláda, ale nerobí si ani ťažkú hlavu, pretože jeho kolegyňa spraví všetko zaňho a keď prinesie dobrý materiál, bude opäť písať o športe. To by sa však nemohla stratiť!


Pod Liz sa v snahe odhaliť konšpiráciu za vlúpaním najznámejšieho a najinteligentnejšieho monštra do sídla FitzRandolpha, v ktorom prebieha honosná recepcia na počesť Horror Movie Awards Ceremony, zem prepadne. Pozvánka, nepozvánka rozhodne sa za každú cenu zistiť, prečo sa Big Albert šplhal cez okno do kancelárie šéfa filmového štúdia. Hranie za Liz a Dana je rovnako odlišné, aké sú ich charaktery. Zatiaľ čo neskúsená novinárka musí hľadať obľkukou a líškaním informácie, Danovi stačí jeho šarm a už sa mu dvere otvárajú samé.

V hernom systéme The Next Big Thing sa veľké zmeny od Runaway 3 nekonajú. Inventár je stále schovaný na separonej obrazovke, kurzor má dve funkcie namapované na obe myšítka (preskúmaj, vykonaj), predmetov ubudlo, zato rozprávanie je priamočiarejšie, jasnejšie, z čoho ťaží napredovanie aj vďaka inovovanému pomocníkovi. Do prehľadného diagramu sa zakresľujú veľkými obrázkami úlohy, ktoré sú navzájom poprepájané. Okamžite viete, čo kto potrebuje, resp. kam musíte ísť. Graficky znázornený žurnál isto oceníte, ak sa k hre vrátite po pár dňoch. Vždy viete, ktorá úloha je aktívna a nedovolí vám dumať nad problémom, ktorý možno ani problémom nie je.

Pendulo takisto využívajú služieb pomocníka z Runaway 3, no narozdiel od telefonického hovoru na technickú podporu, si rozprávač celého príbehu kladie rečnícke otázky na osvieženie pamäti. Niekedy ukáže obrázok, kam by ste sa mali dívať, no aj bez prezradenia riešenia viete, na čo ste zabudli. V hre sa dajú zvýrazniť aj hotspoty, takže by nemalo nič ujsť vašej pozornosti. Všetky asistencie a pomocníci sa dajú pohodlne v menu vypnúť. The Next Big Thing má veľmi rýchly spád, príjemne sa hrá a aj evidentne nezmyselné úlohy, ako presvedčiť mušieho vedátora, že máte už iba deň života, sú šikovne a vtipne vymyslené.


Skutočne veľká?

Autorom sa darí nielen štedro narábať s odkazmi na filmy, ktoré nájdete aj na kulisách alebo modeloch postáv, ale aj pomocou krátkych dialógov vtisnúť charakter inak zanedbateľným úlohám ako sú strážni roboti pri schodoch vo vstupnej hale. Svoj nemalý podiel majú na tom aj vynikajúce animácie, ktoré vo svojom žánri nemajú obdoby. Pendulo zdokonalili svoju technológiu a sú opäť o krôčik bližšie k tradičným animovaným filmom.

Objekty, s ktorými budete manipulovať, hotspoty, ale aj postavy dokonale zapadajú do pozadí. Nevyčnievajú ani zbytočne na seba neupozorňujú zvýraznenými linkami či o stupeň svetlejším odtieňom. Interakcia s postavami s inak mŕtvymi pozadiami bez sprievodných efektov je niečo, čo ste zatiaľ v adventúrach nevideli. Liz si vyloží nohu na nárazník auta, keď debatuje s Danom. Počas dialógov sa verne hýbu, gestikulujú, i keď sa jednotlivé fázy animácií opakujú.

Pendulo zostali verní svojej tvorbe, úvodná hodinka a pol strávená v spoločnosti tejto adventúry bola mimoriadne zábavná a pôsobí osviežujúco pre svoju farebnú paletu a tak trochu pripomína staré dobré časy s technickou vycibernosťou Španielov, takže v konečnom dôsledku vyzerá ako animák. The Next Big Thing bude veľkou vecou, ak sa podarí tie humorné dialógy lokalizovať aspoň v titulkovej forme, pretože si to doslova pýta.


napísal spacejunker 4.3.2011
Páči sa mi!
THE NEXT BIG THING


PC

Vývoj: Focus Home / Pendulo Studios
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 29. apríl 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18424)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk