BATTLEFIELD 3

BATTLEFIELD 3

Kocky sú hodené

Obaja aktéri najväčšieho herného súboja tohto roka sú už dlhšiu dobu známi. Na jednej strane tu máme dopredu nenávidený Call of Duty: Modern Warfare 3, na druhej strane rovnako dopredu zbožňovaný Battlefield 3. Mašina na peniaze od Activision (Infinity Ward) má svoju premiéru naplánovanú na 8. novembra, potenciálna hitovka od EA (DICE) vyjde o pár dní skôr, 28. októbra.

Plnohodnotný singleplayer

Koľkokrát sme to už počuli? Primárne MP hra sa snaží priniesť aj plnohodnotný SP zážitok. Battlefield 3 nie je výnimkou a taktiež prichádza s podobnými tvrdeniami. Uveríme? Uvidíme, preveríme. Každopádne, kampaň pre jedného hráča napríklad v Bad Company 2 bola celkom slušná a ja osobne som sa pri nej bavil, takže misky váh sa nakláňajú smerom k dôvere v SP.

V koži seržanta Henryho Blackburna budeme nasadení do prudkých bojov v iránsko-irackom pohraničnom priestore. Dej je umiestnený do veľmi blízkej budúcnosti, konkrétne do roku 2014, kedy v nebezpečnej zóne zmizne americká jednotka vyslaná skontrolovať hlásenie o továrni na výrobu chemických zbraní. Blackbournovi mariňáci majú za úlohu zistiť, čo sa stratenej čate stalo, pričom sa samozrejme určite niečo pokazí, niečo vybuchne a niekto bude musieť zachraňovať americkú zástavu.

Podľa útržkov z trailerov sa tiež zdá, že bojovú zónu práve v momentoch Blackbournoveho nasadenia postihne zemetrasenie, ktoré mesto premení na postapokalyptické peklo. Nebudú samozrejme chýbať zúrivé prestrelky, výbuchy, ovládateľné vozidlá a samozrejme padajúce budovy, nový charakteristický znak všetkých akčných FPS hier. Kampaň by podľa tvorcov mala zabrať 6-10 hodín a ako pomerne nový prvok v celej BF sérii sa tentokrát objaví aj koop režim. Ten bude oddelený od SP i od MP, ako samostatný herný mód bude dostupný pre dvoch hráčov (aj keď sa zo začiatku hovorilo o 4) a fungovať by mal iba v online móde.


Epický multiplayer

O tom, ako veľmi si DICE dá záležať na čo najkvalitnejšom zážitku pri hraní multiplayeru vôbec nemusíme diskutovať. Toto štúdio má s MP nesmierne skúsenosti a práve MP je základným pilierom každého ich titulu. Battlefield 3 by nemal byť výnimkou, práve naopak, roky skúseností „v odbore“ by z neho mali spraviť jednotku na siahodlhom zozname úspechov švédskych maniakov.

Pri opise možností MP začnime napríklad zoznamom povolaní (classy, resp. kity). Po vzore Bad Company 2 sa môžeme tešiť na štyri základné typy vojakov:

Assault – ozbrojený útočnou puškou (M4 alebo kalach). Pribudnú mu úlohy medika, bude liečiť a oživovať padlých kolegov. Oživovací kit je možné vymeniť za granát.

Support – ľahký guľomet (napríklad M249 SAW) v kombinácii s balíčkami munície z neho robí podpornú jednotku v pravom slova zmysle. Bude schopný používať aj ľahšie zbrane so zaujímavými upgradmi, napríklad silná baterka dokáže oslepiť nepriateľov ukrytých v tmavých miestnostiach.

Engineer – jeho prvoradou úlohou je boj proti nepriateľským obrneným jednotkám. K tomu mu poslúžia rôzne výbušniny, RPG alebo AT-4. Pri strete s pechotou sa spoľahne na samopaly a brokovnice.

Recon – snajper so schopnosťou navádzať delostreleckú paľbu. Nechýba ani C4 na boj proti nepriateľským vozidlám alebo na ničenie primárnych cieľov misie.

Multiplayerové mapy sú stále zahalené rúškom tajomstva. Vieme o nich to, že budú najväčšie (v prípade PC verzie), aké kedy v DICE vyrobili. Z nových máp bola odhalená len jedna – Operation Metro. Už teraz ale máme informácie o DLC balíčku Back to Karkand, ktorý bude k limitovanej edícii pribaľovaný zdarma. Balíček poteší všetkých old-school BF2 hráčov, pretože jeho obsah bude tvoriť štvorica prerobených máp, konkrétne Gulf of Oman, Sharqi Peninsula, Wake Island a Strike at Karkand.

O ďalších nových mapách sa len špekuluje. Tri známe bojové zóny - Paríž, New York a Teherán - dávajú isté predstavy orientácie a dizajnu máp, avšak nebolo potvrdené, ktoré mesto bude použité pre SP, ktoré pre MP a ktoré pre coop, prípadne ako budú mestá pre jednotlivé módy nakombinované. Rovnako sa toho vie málo o herných módoch. Conquest, Rush a Team Deathmatch by mali byť isté, či to je ale finálna ponuka zatiaľ nevieme.

Zbrane a vozidlá prídu v klasickej zostave. Kategóriu tankov bude reprezentovať M1 Abrams a T-90, medzi APC-čkami nájdeme BMD-3, LAV 25 či ďalšie. Helikoptéry budú rozdelené do dvoch skupín, útočné (Apache, MI28) a transportné (napr. Super Huey). Veľký comeback zažijú lietadlá a F/A 18, F16, Su-35 či MIG 29 sa iste stanú vyhľadávaným nástrojom na deptanie nepriateľských jednotiek.  Široký arzenál zbraní a podporného vybavenie asi nemá zmysel podrobnejšie rozpitvávať. Od pištolí, cez samopaly, brokovnice, útočné pušky, guľomety, snajperky až po navádzače bombardovania a protitankové zbrane, jednoducho dostatok možností pre každého.

Battlefield 3

Čo pribudne, čo bude chýbať, čo chýbať nebude

V prvom rade nebude chýbať komplexný a hlboký systém povyšovania. Ruka v ruke so zvyšujúcim sa počtom odohraných hodín nieleže získate nové hodnosti, ale tiež sa vám otvorí možnosť odomykania ďalších zbraní a vybavenia. Jeden z hlavných hnacích motorov celého MP zážitku určite zafunguje opäť a my tak budeme žmýkať všetky classy, až pokiaľ nezískame aj posledný možný upgrade.

Naopak, ak sa tešíte na niektoré prvky z BF2, ostanete možno trochu sklamaní. Commander vo svojej pôvodnej podobe bude absentovať, DICE ale hovorí, že sa ho pokúsi nahradiť inými hernými mechanizmami. Zaľahovanie si určite budú pochvaľovať snajperi, aj keď možno ako „protizbraň“ proti kempeniu nebudú ostreľovači chránení maskovacími plášťami. Squad ako základná bojová formácia prejde určitými zmenami a tvorcovia sľubujú unikátne „cool“ novinky v ich manažmente. Bohužiaľ, vzhľadom na komplikovanosť Frostbite enginu nebude asi možné pre hru vytvárať vlastné mody, aj keď tu si ešte DICE nechalo pootvorené dvierka pre prípadne zmeny postoja v budúcnosti

PC na prvom mieste

Všetkých PC hráčov nesmierne potešilo, keď sa DICE vyjadrilo o primárnom vývoji práve pre túto platformu. Podľa trailerov a obrázkov si BF3 už teraz vyslúžil prívlastok jednej z najlepšie vyzerajúcich hier a určite za to môže aj tento fakt. PC verzia tiež dostane mohutnejší multiplayer, kedy sa v rámci jednej mapy bude navzájom ostreľovať až 64 hráčov. Konzolisti dostanú o niečo graficky chudobnejšiu verziu, i keď DICE samozrejme sľubuje plnohodnotný vizuál v rámci možností PS3 a X360, aj keď za cenu zmenšenia máp a zredukovania počtu hráčov na 24.

Ak vás zaujíma podpora 3D zobrazenia, pri PC je to jednoznačné áno, konzolové porty zatiaľ svoj tretí rozmer ani nepotvrdili ani nevyvrátili. Zaujímavosťou je, že sa potichu šepká o BF3 aj pre nový systém od Nintenda a tak sa možno objaví tiež Wii U verzia hry.


Horúca jeseň
 
Vozidlá sú naštartované, zbrane nabité, vybavenie skontrolované, rozkazy rozdané. Battlefield 3 volá do zbroje a my všetci toto volanie s radosťou poslúchneme. DICE určite prinesie kvalitu, na ktorú sme od štúdia zvyknutí a koniec októbra bude skutočne horúci. Nezabúdajme totiž, že Infinity Ward taktiež nepredá svoju kožu lacno.


napísal je2ry 13.7.2011
Páči sa mi!
BATTLEFIELD 3

Zaradené pod: battlefield


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / EA Czech / DICE
Štýl: Akcia / Multiplayer
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 28. október 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19541)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk