RESIDENT EVIL: OPERATION RACCOON CITY

RESIDENT EVIL: OPERATION RACCOON CITY

Kto by sa vo štvorici bál

Priznám sa, že Resident Evil: Operation Raccoon City vo mne prebudil obrovského skeptika. Capcom plánuje osláviť 15. výročie survival série akciou so silným multiplayer komponentom, ktorá nevzniká doma v Japonsku, ale realizáciou sú zaťažené plecia pomerne mladého kanadského štúdia Slant 6 Games. Autori SOCOM: Confrontation majú zaviesť fanúšikov naspäť do ulíc Raccoon City? Po ohlásení Resident Evil 6 bolo jasné, prečo k tomu došlo. Capcom nemá čas. A po vyskúšaní preview verzie zmizli aj posledné semienka pochybnosti. Chystá sa zaujímavý mix dôverne známeho s úplne odlišným prístupom a dynamickejšou hrateľnosťou.

Resident Evil: Operation Raccoon City je vôbec prvým dielom, kde sa môžete nezávisle hýbať a mať zamierené. Žiadny pomalé napredovanie a potom ukážka presnej mušky ako na strelnici, kde sa poľuje iba na hlavy. Zabudnite na šetrenie nábojov a odkladanie ťažkého guľometu pre najsilnejších nepriateľov. Survival element je utlačený do úzadia tradičnou 3rd person mechanikou a schopnosťou postáv prilepiť sa k prekážkam. Oproti ostatným cover & shoot akciám je však Operation Raccoon City krok pozadu. Na krytie nepotrebujete nič stláčať ani držať tlačítko, stačí prísť k stene, stĺpu, múru a ovládaná postava zaujme defenzívny postoj. Čo už nedokáže, je preskočiť akúkoľvek prekážku, priskočiť k nej, prišuchnúť sa alebo kotúľom sa premiestniť a pod. Hra nedovoľuje zmeniť ani výhľad kamery z ľavého pleca na pravé, ak vám zavadzia vo výhľade. Na mapách musíte všetko pracne obchádzať. Navigácia drží na uzde inak rýchle a solídne spracované mierenie a strieľanie.

A ak si k tomu pripočítate mizerné nasvietenie, tak sa zaseknete o neviditeľnú stoličku, stôl, schod, stenu alebo niečo, čo je čierne na čiernom pozadí a nedovolí vám vyjsť z malej miestnosti. Slant 6 Games vyslal žoldnierov do mesta bez bateriek. Je to banalita, no pri hľadaní bonusových predmetov budete hľadať, kde sa zvyšuje jas. Nepomôže. Lokality sú nasvietené zdrojmi, ktoré slúžia iba na orientáciu, na okolité objekty už nedosvietia a generujú tmu. Mapy sú priamočiaro navrhnuté s rozostavenými prekážkami, kde sa môžete kryť. Dopredu tak viete, odkiaľ vybehnú nepriatelia. Príliv zombíkov môžete odsledovať aj od podozrivo zatvorených dverí, takže ste pripravení ešte skôr, než vôbec dôjde k hrozbe.


V závislosti od nastavenej obtiažnosti vás čaká pomerne odolná presila zložená zo žoldnierov a neskôr aj z nemŕtvych útočiacich vo veľkých počtoch. Zásahové zóny dovoľujú zombie spomaliť zásahom do nôh, sústredenou paľbou im odstreliť ruky a presnou ranou otvoriť hlavu ako melón s patričným efektom striekajúcej krvi okolo. Munícia sa rýchlo míňa, po nepriateľoch zostáva kopec zbraní a tu a tam narazíte aj na debny s nábojmi. Operation Raccoon City je tímovou akciou, do terénu je nasadzovaný štvorčlenný tím, ktorého členov pred štartom misie vyberáte alebo ich rovno prevezmú živí hráči v co-ope.

Ich zostava neprekvapí nikoho predispozíciami ani výzbrojou. Je tu klasický prieskumník s aktívnou kamuflážou (neviditeľnosťou), medik rozdávajúci lekárničky, expert cez výbušniny, neodmysliteľný tank aj vedec so schopnosťou zatočiť s vírovou nákazou. K nim si okamžite viete priradiť aj schopnosti či rovno preferované zbrane. Tu Operation Raccoon City vsádza na istotu. Za získané expy derivované z počtu nájdených bonusov, rýchlosti prejdenia daného levelu, počtu zabití a smrtí si kupujete aj upgradujete ohnivé náboje, zvýšenú účinnosť lekáčničky, väčšie zásobniky, kladenie mín, kvalitnejší pancier, termo víziu, detekciu nepriateľov a ďalšie. Ak hráte sami, je mimoriadne dôležité investovať aj do zbraní, pretože čoskoro obyčajná automatická puška bude krátka na štvornohé beštie skákajúce po stropoch.

AI nevyniká inteligenciou, sústredia paľbu aj pohľad priamo na vás. Zombíci sa presúvajú pomaly, vojaci zase preskakujú z jedného miesta na druhý, ale ide o štandardné situácie, ktoré riadne okorení vyššia úroveň obtiažnosti. Do väčšiny koridorov a miestostí vedie viac ako jedna cesta, otvára sa aj príležitosť pre koordinované útoky z dvoch strán. Vzhľadom na to, že spoločníci sa nedajú priamo ovládať ani rozdávať im príkazy, zabudnite na presne cielené útoky. Motajú sa do cesty, zbytočne bežia nebezpečiu v ústrety, neschovávajú sa a zabúdajú sa liečiť. A čo je najhoršie, ich zbrane spôsobujú zranenia ako gumipuška.

Slant 6 Games sa nespolieha iba na tradičnú vojenskú minulosť a čistú akciu, Operation Raccoon City si zachováva charakteristické prvky Resident Evil hier, i keď ide primárne o kosenie nepriateľov. Od úvodného hlbokého hlasu prednášajúceho hrozivým basom názov hry, cez roztečený nápis Game Over, až po také drobnosti, ktoré potešia srdca každého fanúšika, ako písacie stroje (tu v podobe zberateľných bonusov), zelených bylín na doplnenie zdravia, sprejov s prvou pomocou či mikromanažment munície a podporných predmetov. Náboje, granáty a zbrane sa nezbierajú samé, ale musíte k nim dobehnúť a vziať ich manuálne.

Zdravie sa rovnako nedopĺňa, ale je potrebné po boji prehľadať všetky zákutia a doplniť zásoby. Postava naraz odnesie iba striktne limitované počty granátov, liečivých sprejov a iba dve zbrane – primárnu a sekundárnu. Bezhlavá akcia je trestaná častou smrťou alebo úplne prázdnym inventárom. Jednotlivé classy od seba odlišujú aj špeciálne schopnosti ako ohnivé guľky, hádzanie feromónov na prilákanie zombie. Ak ich strategicky hodíte pod nohy ničnetušiacich žoldnierov, budú mať plné ruky práce s nemŕtvymi a vy ich môžete pomerne ľahko zneškodniť.

Situácie v úvodných dvoch misiách kampane zvyčajne opakujú rovnaký scenár - čo nová miestnosť, to nová hrozba. Raz je to prepad serverovne v úzkych chodbách, inokedy rozľahlý sklad, vstupná lobby so schodami a desiatkami zombií či rovno únik pred bossom. Hra mixuje tradičné elementy, ktoré vás majú neustále udržať v pozore a strachu. A robí to často. Tu vyskočí doberman, tam zase roztrhá stenu zmutovaný vedec William Birkin. Používajú sa aj quicktime eventy v bleskových scénach a potom sa zase hra vracia do akčných koľají a vy vyprázdňujete zásobníky.

Napriek stavbe kampane len zo scenárov, ktoré si môžete z menu zahrať v ľubovoľnom poradí, sa hra snaží udržať ich prestrihovými scénami a urobiť ich celistvejšími útržkami príbehu. V preview verzii bola hrateľná iba jedna strana – USS a ako vieme, v Raccoon City sa pohybuje aj BSAA a UBSC zachraňujúca civilov. Cieľom USS je zamiesť stopy po incidente a zabezpečiť, aby sa nenašli žiadne dôkazy spájajúce epidémiu s Umbrellou. Kampaň však nebude hrateľná za ďalšie dve strany, bude zložená iba zo šiestich misií (odhadom 6 – 7 hodín) a vrcholiť viacerými koncami. Je to trochu zvláštny krok, keď sa tu ponúkal priestor pre ťaženia troch spoločností za odlišnými cieľmi. Cesty troch frakcií sa však prepletajú a dochádza aj k ostrej výmene názorov.


Kampaň hrateľnú v co-ope (iba online) doplní plnohodnotný multiplayer s niekoľkými módmi, kde nechýba tradičný TDM, zbieranie G-vírusu v Biohazard, zabíjanie hrdinov, ktorí boli svedkami udalostí v Raccoon City, v režime Heroes alebo zaujímavý Survivor, v ktorom sa musíte dostať do poslednej helikoptéry s obmedzenou kapacitou pasažierov. Multiplayer sme nemali možnosť otestovať v preview verzii vzhľadom na úplne prázdne servery.

V Raccoon City ste mohli stráviť mladosť, dlhé hodiny aj zabiť stovky zombíkov. Nová operácia vrhá na dôverne známy katastrofický scenár a vypuknutie epidémie ukončené vymazaním mesta z povrchu zemského, nové svetlo. Resident Evil nabral na akčnosti, no nezostáva nič dlžný dlhoročnému odkazu. Proti T-Vírusu alebo Umbrelle sa dá bojovať aj inak ako len s Chrisom, Leonom, Claire a Jill.


napísal spacejunker 31.1.2012
Páči sa mi!
RESIDENT EVIL: OPERATION RACCOON CITY

Zaradené pod: ati


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Capcom / CENEGA / Slant 6 Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 23. marec 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18399)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk