RISEN 2: DARK WATERS

RISEN 2: DARK WATERS

S fľašou rumu na pirátskom ostrove

Dojmy

Po úpadku Gothic ságy mnohí hráči prosebne hľadia na pôvodných tvorcov hry, Piranha Bites, ktorí naštartovali novú RPG sériu Risen. Jednotka rozhodne zaujala, ale od dvojky oprávnene očakávame viac. S páskou cez oko a chuťou na dobrodružstvo sme vyrazili medzi prvými moreplavcami, aby sme zistili, aké poklady skrýva pokračovanie v znamení pirátov. V prvom rade musím povedať, že umiestnenie do prostredia pirátov hre rozhodne prospelo. Presúvanie medzi niekoľkými exotickými ostrovmi dáva viac priestoru na rozvíjanie deja, navyše umožňuje zakomponovať mnoho rôznych postáv a atrakcií. A kto by už len odolal pokušeniu nájsť a vykopať pirátsky poklad?

Do Risen 2 vstupujete za dosť dramatických udalostí a hoci vám nejde priamo o život, s obavami sledujete blížiacu sa hrozbu. Na jej odvrátenie treba jedinečnú zbraň a o tej niečo vedia jedine piráti. Inkognito, s utajenou identitou, priplávate na ostrov Tacarigua a vašou prvou veľkou úlohou je získať priazeň pirátskeho kapitána Steelbearda. To však nebude vôbec jednoduché, aj keď vám už od začiatku robí spoločnosť kapitánova dcéra Patty.


Exotický ostrov s bujnou vegetáciou pripomína tropický raj. V húštinách, jaskyniach a pozostatkoch starobylých chrámov ukrýva rôzne poklady, ale aj nástrahy. Vašim úvodným útočiskom je malá provincia s guvernérom, hŕstkou vojakov a robotníkov. Tu si kúpite svoje prvé biedne šaty a prijímate úlohy, ktoré pomáhajú v napredovaní. S pirátmi sa lepšie zblížite, ak oslobodíte ich zajatého druha, zistíte, prečo viazne výroba obľúbeného rumu a vyhoviete ich rozmarom. To sa nezaobíde bez šikovnosti v boji a peňazí, ktoré si zarobíte službami pre guvernéra, hľadaním artefaktov alebo prácou v kuchyni, na ktorú musíte prehovoriť hubatú Patty. Zaujímavou možnosťou je aj zbieranie mušlí na pobreží, v ktorých pri troche šťastia nájdete perly.

Ostrov žije svojim životom. Počas dňa je rušno, vojaci sa špacírujú po okolí a robotníci potia pri práci na poli. V noci sa väčšina obyvateľov ukladá k spánku, ráno sa opäť mašíruje do roboty. Beda, ak niekoho vyrušíte počas odpočinku, vtedy treba rýchlo odbehnúť, inak sa vám môže ujsť pár po hlave. Ak však predsa prídete do konfliktu s neutrálnymi postavami, nekončí to pre vás tragicky. Dostanete síce výprask, ale rýchlo sa pozviechate, lenže prídete o časť slávy – glory. Sláva predstavuje skúsenosti, ktoré získavate za plnenie úloh, úspechy v boji a objavenie nových lokalít. V prípade zlyhaní sa vám však aj odpočítava.

Hrdina nezískava priamo nové úrovne, ale ľubovoľne investuje získané body slávy do piatich atribútov. Vylepšenie kategórie čepelí zlepšuje efekt v boji so šabľami, mečmi a dýkami. Investícia do strelných zbraní zvyšuje účinok pušiek, muškiet a pištolí. Húževnatosť zvyšuje fyzickú odolnosť proti rôznym útokom a zlepšuje predpoklady úspechu pri vydieraní. Rafinovanosť sa hodí pri krádežiach, špinavých trikoch a osvojení pirátskeho dialektu, ktorý neraz pomôže pri presviedčaní v rozhovoroch. Voodoo kategória zlepšuje predpoklady pre praktikovanie čiernej mágie a rituálov. Zvýšenie atribútu z prvej na druhú úroveň vždy stojí 1000 bodov, na ďalší level 2000 a požiadavky ďalej postupne rastú.


Okrem priameho vplyvu pri vykonávaní činností je zdokonalenie atribútov potrebné na naučenie nových schopností a trikov. Učiť vás budú rôzne postavy, na ktoré narazíte pri putovaní. Okrem určitej hodnoty atribútov za každý nový kúsok účtujú 1000 zlatých. Vždy je do čoho investovať, pretože na začiatku toho veľa neviete. Či už sa chcete vedieť zakrádať, páčiť zámky, robiť účinné výpady mečom, spôsobiť kritický zásah, kuť a opravovať zbrane, vyrábať rum alebo prstene. Na vyšších úrovniach atribútov si osvojíte aj chuťovky, ako napríklad trénovanie opice, ktorá pre vás bude kradnúť.

Vykonávanie činností je riešené veľmi prakticky a intuitívne. Na začatie rozhovoru, otvorenie truhly a zobratie predmetu postačí myš. Po vytasení zbrane stredným tlačítkom, môžete ľavým útočiť v základnom režime. Pravým myšítkom zameriate cieľ pred výstrelom z pušky alebo vrhom oštepom. prípadne týmto spôsobom popri sekaní šabľou hádžete hoci kokosové orechy. Záleží od toho, aké zbrane ste priradili jednej a druhej ruke v inventári.

Najjednoduchšie liečenie umožňujú vyzbierané potraviny. Bežné konzumné predmety ako sú hríby, jablká, či byliny sa automaticky ukladajú do zásoby ako jednotná potravina - proviant. Čiže sú rovnocenné a nezaberajú v inventári zbytočne veľa miesta. Ak získate mäso, najskôr ho musíte upiecť na ohni a potom sa z neho tiež stáva proviant. Liečenie potravinami pomaly dopĺňa život. Na okamžité vyliečenie slúži grog alebo účinnejší rum.


Pri potulkách nechýbajú pomerne rozsiahle rozhovory, kde môžete použiť viac volieb a dotyčného aj presviedčať alebo vydierať. Je otázne, či sa rozhovory dostanú do finálnej verzie v rovnakom znení, ako v preview. Niekedy sa v nich totiž vyskytujú hrubé nadávky, ktoré však pasujú k pirátskemu drsnému žargónu. Napríklad rozhovor dvoch rozhádaných nosičov vody s "fuckovaním" v každej vete je viac úsmevný ako pohoršujúci. Dostanete sa aj k minihrám, napríklad musíte triafať letiace ciele alebo sa snažíte vyhrať súboj v pití, kde myšou odchytávate niekoľko fliaš na stole. Čím viac ich dosiahnete, tým náročnejšie je pokračovať, pretože kurzor je nestabilný v súlade s alkoholom v krvi.

Za zmienku stoja aj jednoduché rébusy a zaujímavo riešené pasce, najmä, keď sa snažíte získať poklady z podzemných chrámov. Napríklad vezmete zo stojana sošku a tým aktivujete skrytú nástrahu. Keď sa vraciate chodbou, rozhúpe sa ostré kyvadlo a ak pohotovo nezareagujete, ste KO. Jediný spôsob, ako sa vyhnúť rozsekaniu, pádu do prepadliska, či kolu do chrbta, je stlačenie správnej klávesy v kritickom momente, keď sa vám ukáže na obrazovke. Sekunda neskôr a môžete nahrávať pozíciu. Nenáročné, ale vítané spestrenie postupu.

Risen 2 vyzerá veľmi atraktívne. Má skvelú atmosféru, príjemný vzhľad a efekty, pohodlne sa hrá. Už prvé hodiny s pirátmi sú veľmi zábavné a čarovné a to sa hra iba rozbieha. Rozhodne sa je na čo tešiť. Nebojím sa predpovedať, že Risen 2 pri koncoročnom bilancovaní hier zaboduje na prvých priečkach. Takže nemusíte smútiť kvôli upadajúcemu Gothicovi, prichádza viac ako dôstojný nástupca z dielne Piranha Bytes!


napísal uni 2.3.2012
Páči sa mi!
RISEN 2: DARK WATERS


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Deep Silver / CENEGA / Piranha Bytes
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 27. apríl 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk