NEED FOR SPEED: MOST WANTED

NEED FOR SPEED: MOST WANTED

A zrodil sa nový Burnout

Séria Need For Speed prišla o svoju identitu a dnes nikto nevie presne definovať, čo by mala reprezentovať. Umocnený zážitok z pohľadu jazdca na skutočných okruhoch? Nelegálne preteky naprieč Amerikou? Pošramotená reputácia vydaním v krátkom časovom období diametrálne odlišných hier sa vypomstila a zatiaľ posledný diel The Run prepadol nielen u kritikov, ale aj komerčne. EA hádže do ringu arkádových racingov bielu rukavicu a zdá sa, že Criterion Games pozná skratku, ako vyjsť fanúšikom v ústrety bez toho, aby sa z vlajkovej série stal nepojazdný vrak. 

Štúdio z britského Guildfordu už raz revitalizovalo Hot Pursuit a dalo svetu sociálny systém Autolog, ktorý sa stal komponentom snáď každej hry vydanej EA. Verné naháňačkám teraz reštartuje Most Wanted. Žiadna číslovka, žiaden podtitul, žiadne veľkolepé filmové sekvencie a mega hviezdy stvárňujúc vodičov porušujúcich pravidlá len tak pre radosť a modré svetlá v spätnom zrkadle. Len Most Wanted podpísaná Hra od Criterion Games. A to znamená veľa. 

Ako vyzerá, ako sa hrá a čo budete v novom Need For Speed robiť? Predstavte si otvorené mesto, stovky challengov, výziev, billboardov na zničenie, skratiek na objavenie a poschovávaných áut v zapadnutých uličkách. Máte? Teraz na cesty postavte licencované vozidlá, ktoré sa dajú rozbiť. Máte? Aj vám vyšiel Burnout Paradise 2? Tak, takto vyzerá, takto sa hrá nový Most Wanted. 

Criterion Games, inšpirovaný vlastným dielom a doteraz neprekonaných arkádovým racingom, sa snaží vylepšiť to, čo snáď vylepšiť ani nejde. Agresívna nátura a nebezpečné jazdy v protismere, tesné prejazdy pomedzi premávku, časté takedowny, búračky, obrovské skoky cez cesty tvorí základ hrateľnosti, ktorému sekunduje Autolog 2.0. Nová verzia sociálneho systému monitoruje absolútne všetko a je prakticky jedinou obrazovkou, kde neuvidíte auto. 


Preskočili ste diaľnicu a ste pyšní na dĺžku skoku? Hneď sa porovnáva výsledok s priateľmi a vidíte, o koľko sa musíte snažiť, aby ste boli na vrchole. Prefrčali ste bez jediného bodíčku cez ulicu? To sa ešte uvidí, či to niekto z priateľov neurobil rýchlejšie. Výsledky, rebríčky a konštantné porovnávanie vás motivuje na toľkých úrovniach k zdolávaniu a pokoreniu priateľov, že zabúdate aj na klasické preteky. Na tie sa vlastne demo ani prezentácia vôbec nesústredila. 

Hra nepoužíva vôbec žiadne menu, prechod do multiplayeru je plynulý, bez lobby, bez tabuliek a čakania. Lobby je mesto a o hernú náplň sa stará dynamický Playlist, ktorý podľa toho, čo ste už vykonali, vyberá misie, úlohy a rôzne výzvy nazvané Speed Tests. Tých má byť podľa slov producenta Matta Webstera viac ako sto a k nim ešte pribudnú rôzne Skill Test zamerané na vaše schopnosti a pochopiteľne aj co-op challenge Freeburn známe z Burnoutu, v ktorých je súperenie nahradené spoluprácou. 

Playlist vyberie najskôr miesto stretnutia, odkiaľ sa štartuje misia. Môže to byť krátky pretek na druhú stranu mesta alebo niektorý z 90-sekundových Speed Testov. V týchto ak vám niekto dá takedown, ste mimo hru a nemôžete ďalej súťažiť. Zostávate naďalej v meste, ale vaše výsledky (dĺžka skoku či maximálna rýchlosť) sa nezapisujú ani nie sú bodované. Okrem bodov sa dajú získať aj takzvané tikety za štýlovú jazdu alebo bonusy za takedowny. 

Čím viac ich máte, tým rýchlejšie sa odomykajú rôzne doplnky, upgrady, súčiastky alebo nové autá. Criterion sa sústredí iba na to, čo je pod kapotou, čiže na spojlery, bodykity alebo elektróny môžete zabudnúť. Vylepšiť sa dá motor, svetlosť podvozku, pneumatiky a ďalšie oblasti. Modifikácie sú viditeľné u všetkých áut v momente, keď vás niekto odstaví pekným bodíčkom do zvodidiel. A keď zastanete a kamerou rotujete okolo, vyskakujú malé visačky s údajmi o maximálke, nainštalovaných upgradoch, ktoré sú pri pretekoch nahradené aktuálnu pozíciou či rýchlosťou.

Autá sa správajú ako Burnoute. Criterion netlačí na autentickosť riadenia, ale na jeho rýchlu odozvu, parádne šmyky a vysokú rýchlosť. Webster tvrdí, že v Most Wanted sú najkrajšie autá zo všetkých Need For Speedov. Odporovať mu nemôžem, videl som zatiaľ iba tri modeli Mustang Boss, Lamborghini Avantador a Porsche 911. Mimochodom výmena áut prebieha podobne ako v Burnoute, len namiesto šrotoviska stačí nájsť takzvaný Jack Spot, kde okamžite presadnete do auta, ktoré sa tam nachádza. V prípade naháňačky s policajtami vám výmena auta pomôže pri úniku. 

“Základnou premisou Most Wanted je byť najhľadanejším medzi priateľmi,” hovorí Webster a apeluje na potrebu byť pripojený, no dodáva, že online nie je povinnosťou. Sólo hra má ponúkať takisto množstvo hodín zábavy, len prídete o súťaživosť. V meste si môžete vybrať, čo chcete robiť, ktorý challenge začať plniť ako prvý, aj cestu k nemu. Hra na minimape doporučuje zelenou čiarou najideálnejšiu trasu ku kontrolnému bodu alebo k cieľovej čiare, ale ak poznáte ulice, môžete využívať skoky, pasáže bez asfaltu či skratky. 

V Most Wanted sa nebude iba pretekať, ale aj ničiť, čomu Criterion Games hovorí destruction gameplay. Sem patria prejazdy cez billboardy s reklamami na hry od BioWare, Visceral, DICE a iných štúdií EA, hľadanie veľkých skokov a podobne. Hra je presiaknutá DNA z Burnoutu. Ulice sú pomenované podľa priezvisk vývojárov, prechod cez benzínovú pumpu zmení farbu auta, veľmi podobne sa ovláda, nitro sa plní nebezpečnou jazdou a podobne ako takedowny je kľúčové pre udržanie vedúcej pozície. 

Most Wanted vyzerá a hrá sa ako Burnout Paradise 2. Veľká časť hry je zatiaľ zahalená tajomstvom, ako napríklad tradičné preteky či naháňačky s policajtami. Criterion Games sa pokúša prekonať samého seba a zatiaľ to vyzerá tak, že októbri, kedy hra vychádza, sa to aj podarí. 


napísal spacejunker 14.6.2012
Páči sa mi!
NEED FOR SPEED: MOST WANTED


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / EA Czech / Criterion Games
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 2. november 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk