SIMCITY

SIMCITY

Spolupráca v meste snov

Dojmy

Maxis sa nie veľmi trápi so špecifickým pomenovaním nového SimCity, ale rozhodne nepodceňuje obsah hry. Najnovší počin v sérii má pôsobiť uveriteľne a komplexne a k tomu prispejú aj nové súčasti. Vaše mesto bude plne funkčnou metropolou, ktorá upúta svojim vzhľadom, ale aj tým, čo sa v nej odohráva. Maxis správne stavili na multiplayer, ktorého sa fanúšikovia dožadovali už pred niekoľkými mesiacmi, keď bola hra ohlásená. Kooperácia viacerých hráčov poskytne nové voľby pri rozvoji mesta, s pozitívnymi aj negatívnymi efektmi. Široké možnosti spolupráce a využitia susedných osídlení sa odkryli v demonštrácii s tromi mestami a ukážkovým príkladom.

Novozaložené rezidentné mestečko sa začína rýchlo rozrastať a pri expandovaní trpí nedostatkom elektrickej energie. Filter ukazuje, ktoré časti osídlenia sú bez prúdu. Ponúka sa možnosť postaviť novú elektráreň, ktorá by však zvýšila znečistenie a negatívne vplývala na spokojnosť obyvateľov. Inou alternatívou však môže byť spolupráca so susedným industriálnym mestom, ktoré nemá problém poskytnúť svoje energetické zdroje. Spojenie miest ale spôsobí aj to, že sa ľudia z rezidentného mestečka zamestnajú v továrňach industriálneho suseda.

V regióne sa vyskytuje aj tretie mesto profitujúce z turizmu, so zameraním na výstavbu parkov, štadiónov a ďalších atrakcií. Každé mesto je odlišné, ale všetky tri majú rovnaký problém, potrebujú letisko. Metropolitné mesto si žiada transport pre nových prisťahovalcov, industriálne hľadá lepší spôsob prepravy surovín a turistické mesto chce oživiť ruch a prilákať návštevníkov, ktorí prispejú do mestskej kasy. Najlepším riešením je spojenie síl všetkých troch miest pri výstavbe medzinárodného letiska, ktoré je jednou z veľkých stavieb v hre. Hráči a ich mestá pri tom môžu zdieľať suroviny, elektrinu, robotníkov a ďalšie súčasti, keď sa snažia dosiahnuť spoločný cieľ a vzájomne sa dopĺňajú.


 

Spojenie metropol je užitočné, ale nesie so sebou aj závažné riziká. Napríklad v industriálnom meste steny pokrývajú grafity a vyčíňajú gangy, ktoré nemá kto spacifikovať. Ale vďaka prepojeniu sa tieto živly dostanú a prenesú aj do rezidentného mesta. Kriminalita sa rozšíri a ako sa to prejavuje, môžete vidieť na vlastné oči. Na ceste pozorujete uháňajúce športové auto, ktoré príde do vášho mesta s hlasnou rockovou muzikou, vybehne z cesty na obrubník, pasažieri vyskočia z auta a začnú rabovať budovu. Potom začujete sirény a prichádzajúcich policajtov, ktorí sa snažia kriminálnikov zastaviť. Ale medzitým banda zlodejov vykráda lokálnu banku, kde však zaneprázdnení muži zákona už nestihnú prísť včas.

To všetko sa odohráva priamo pred vami. Mestá prekypujú životom a môžete vnímať, čo sa deje na každom kroku. Vyzerá to ako žijúca dioráma, veľkorozmerný obraz, ktorý sa neustále mení a zdokonaľuje, keď vylepšujete budovy a objekty. Pôsobivý Glassbox Engine umožní nie len vnímať mestá a udalosti v kvalitnom spracovaní, ale súčasne zohľadňuje každý aspekt pri simulácii, kde sa berie do úvahy skutočne všetko. Sledujete reakcie a nevyspytateľné správanie obyvateľov, dopravné zápchy, ktoré zapríčiňujú meškanie transportov a stagnáciu výroby, zažijete paniku pri hasení požiaru, kam sa z druhého konca mesta prediera hasičské auto.

Vývojári berú do úvahy aj komfort pri stavaní mesta, kde sa pohodlne umiestňujú budovy a objekty bez zväzujúcej mriežky. Namiesto obmedzení a predvolených foriem si navrhnete cesty tak, ako vám skutočne vyhovujú a sedia v priestore. Fantázii sa medze nekladú a vaše sídlo s dopravnou komunikáciou môže nadobudnúť aj bizarnú podobu.

Nové SimCity vyzerá nádejne a veľkolepo. Z hry so skvelým dizajnom dýcha výborná atmosféra, pritom vzhľad ešte nie je definitívny a do plánovanej premiéry vo februári 2013 ešte opeknie. Spolupráca hráčov a ich miest je vítaným aspektom, ktorý určite prehĺbi zážitok z hry a sľubuje nelineárny postup pri napredovaní. Zdá sa, že tentoraz Maxis nestúpi vedľa a dočkáme sa skutočne realistickej simulácie mesta so všetkým, čo k tomu patrí.



napísal uni 29.6.2012
Páči sa mi!
SIMCITY

Zaradené pod: simcity


PC

Vývoj: EA / EA Czech / Maxis
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 7. marec 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk