PATH OF EXILE

PATH OF EXILE

Vyhnanstvo s pikantnou diablovou príchuťou

Dojmy

Cesta do exilu nemusí byť nevyhnutne nešťastím ani krajným riešením pre nenabažených priaznivcov hack and slash titulov. Aj keď ide o život a medzi húfmi nepriateľov sa treba poriadne obracať. Nám sa vo vyhnanstve v spoločnosti hry Path of Exile celkom zapáčilo a zrejme ulahodí aj vám.

S vytváraním postavy si nemusíte robiť veľké starosti, hoci ponuka zahrňuje slušnú zbierku povolaní od templára cez rangera až po bosorku. Po precitnutí na pláži totiž zakrátko zistíte, že výber hrdinu vás nijako zásadne neobmedzuje a môžete používať ľubovoľnú výzbroj aj útoky a kúzla, ktoré získate špecifickým spôsobom. Výbava tradične vypadáva z porazených protivníkov. Mečov, palíc, lukov, pazúrov, brnení na hlavu, trup, ruky a nohy a ďalších predmetov je neúrekom. Každý kus má určité parametre a jeden alebo viac otvorov, do ktorých sa vkladajú doplnky s bonusom, predovšetkým jedinečné kamene.

Kamene nie sú len pasívnym vylepšením, ale pridávajú hrdinovi aktívne kúzla a útoky. Farba drahokamu sa musí zhodovať s koloritom otvoru a po vložení postava okamžite získa ničivý výpad, dokáže klásť pasce alebo vyvolať ľadovú smršť. No to nie je jediná zvláštnosť kameňov. Kedykoľvek sa totiž dajú z predmetu vyňať a to bez cudzej pomoci a nástrojov a vložiť do inej veci. Takže nadobudnutá schopnosť sa nestratí a navyše sa častým používaním zlepšuje a na vyšších leveloch má devastačný účinok.

Vyššie úrovne získavajú aj samotní hrdinovia a s nimi body na osobné zdokonalenie, ktoré sa investujú v skutočne robustnom strome so stovkami možností. Hráč si vyberá výlučne pasívne vylepšenia atribútov ako je sila, inteligencia a šikovnosť, zvyšuje efekt v boji a odolnosť voči živlom. Vplyv povolaní sa prejavuje len počiatočným umiestnením v tomto strome, no ktoré línie sa budú rozširovať a kam povedú, to už je na samotnom hráčovi. Hrdinu s predispozíciami bojovníka bez problémov pretransformujete na čarodeja a naopak. Napríklad môj zabijak so špecializáciou na boj zblízka, sa veľmi rýchlo stal mágom. Vyzbrojil som ho magickou palicou a po nepriateľoch metal výboje. Do výstroje som vložil magické kamene, ktoré mi umožnili zosielať mrazivé vlny, privolať dážď meteoritov a vyvolať zombie. Pre prípad núdze som ešte do priestoru na prepínaciu sekundárnu výstroj vložil luk, alebo meč a štít.


Výborne je riešený aj systém liečenia a regenerovania magickej energie. Hrdina začína s dvomi malými fľaškami na doplnenie života a jednou na doplnenie many. Nie sú to však tradičné odvary s jednorazovým účinkom, ktoré po vypití zmiznú. Fľašky sú permanentné a vyprázdňujú sa po vypití, lenže sa znovu samovoľne dopĺňajú zabíjaním monštier! Znamená to, že sú večné a netreba kupovať žiadne ďalšie liečivá, ktoré zbytočne zaberajú inventár. Fľašky sa však dajú meniť za objemnejšie a dokonca s bonusovým obsahom, pribudnú aj odvary na zvýšenie rýchlosti. Podmienkou, aby boli funkčné, je uloženie v hrdinovom opasku. V boji sa pred úbytkom života najskôr znižuje hrdinove ochranné energetické pole, ktoré sa mimo boja samočinne obnoví.

Path of Exile má aj ďalšiu zvláštnosť. Hoci neobchádza tradičné obchodovanie v mestách s NPC postavami, nepoužíva žiadne peniaze! V hre veľmi dobre funguje výmenný obchod, kde hrdina dostane za jeden predmet iný. Nie však hocijaký. Za nálezy nízkej kvality predajca ponúka časti zvitku múdrosti. Päť kúskov vytvorí kompletný zvitok, ktorým sa odkrývajú vlastnosti neidentifikovaných zbraní a brnenia. Za lepšie kúsky už postava dostane úlomky prstencov a rún, z ktorých sa poskladajú užitočné doplnky na vylepšenie výbavy. Naopak, ak chcete niečo kúpiť, za nový tulec na šípy, kvalitnú sekeru alebo plátové brnenie zaplatíte zvitkami múdrosti a prstencami. Každý jeden predmet v hre tak nadobúda významnú úlohu a nič nie je bezcenné. Navyše treba zvažovať, aké bude najvhodnejšie využitie. Je lepšie nechať si zásobu zvitkov múdrosti na identifikovanie nových vecí, alebo ich vymeniť za kvalitnú prilbu?

Svet Wraeclast je temný a nebezpečný a navyše online. Môžete však postupovať ako v tradičnej RPG pre jednotlivca. Hráči sa stretávajú v sídlach s NPC postavami, bojiská sú však individuálne zóny, či už vo forme otvorených priestranstiev, alebo jaskýň a bludísk. V náhodne generovaných instantných zónach sa pohybuje iba samotný hráč alebo skupinka hráčov, ktorí sa dohodnú na spoločnom postupe. Na vytvorenie tímu slúži sociálne menu a informačná tabuľa, kde hráči hľadajú druhov do partie s požadovaným levelom a v konkrétnych lokalitách. Záujemcovia si môžu porovnať sily v PvP zápasoch jeden na jedného a traja na troch. Hra má plánované aj eventy a ligy, kde bude napríklad možné vstúpiť aj do inštancií iných hráčov, zabiť ich a ukradnúť predmety alebo sa budú monštrá pohybovať a útočiť o 60% rýchlejšie.


Základný útok v boji je tradične kliknutím na nepriateľa myšou. Ďalšie dva útoky alebo kúzla získané z vložených kameňov sú priradené strednému a pravému tlačítku myši. Ostatné ataky sa aktivujú klávesami. Pohodlne sa však dajú aj vymeniť. Nepriatelia v okolí pohotovo reagujú na prítomnosť hrdinu a zvyčajne sa rozbehnú proti vám. Aplikovanie schopností je rýchle, nemusíte čakať na regeneráciu, len v prípade potreby doplniť manu alebo život. Pri úmrtí sa postava oživí v najbližšom meste, kam sa inak vracia pomocou zvitku s portálom alebo cez aktivované porty v teréne. Úlohy sú zamerané na zneškodnenie vybraných protivníkov a hľadanie vecí. Zobrazujú sa s navigačnými bodmi na mape krajiny zodpovedajúcej príslušnému aktu.

Graficky patrí Path of Exile k tomu najlepšiemu, čo môžete vidieť v hack and slash. Má výborné efekty a zapracovanú fyziku. Všimnete si čajky, ktoré odletia, keď sa priblížite, vlny narážajúce na pobrežie , budete obdivovať dážď meteoritov, krajinu pretínajú blesky, temnotu podzemia zvýrazní obmedzený dohľad a z tmy náhle vyskakujú ohyzdné chrobáky a monštrá s chápadlami. Možno vám však bude prekážať, že kamera umožňuje len priblíženie a vzdialenie, ale nie otáčanie terénu. Skutočný problém, ktorý treba doriešiť, sú však nestabilné servery, ktoré dosť často padajú.

Path of Exile je svieža moderná RPG, kde popri notoricky známych, typicky diablovských prvkoch, nájdete veľa originálnych vylepšení. Už vo fáze otvoreného beta testu hravo prekonáva Torchlight II a šliape na päty samotnému Diablovi. Nemôže a nesnaží sa mu vyrovnať kvalitou príbehu a predelových scén, ale hrateľnosťou rozhodne nezaostáva a ponúka lepšie inovácie ako tretí satanáš. Beta test je voľne prístupný a tak sa môžete, a rozhodne by ste sa o tom mali, presvedčiť sami.



napísal uni 5.2.2013
Páči sa mi!
PATH OF EXILE


PC
PS4
Xbox One
Free2play

Vývoj: Grinding Gear Games / Grinding Gear Games
Štýl: RPG / MMO
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19762)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk