FUSE

FUSE

Ozbrojení a nebezpeční

Krátko pred uvedením Resistance 3 som preklial Insomniac Games. Už vtedy bolo jasné, že sa do tretieho a záverečného dielu FPS série, odohrávajúcej sa v alternatívnej minulosti, nedostane separovaná kooperačná kampaň z Resistance 2, v ktorej som strávil až nezdravé množstvo času schovávaním sa za bublinovým štítom ťažkoodenca a hádzal spolubojovníkom lekárničky. Zo zohraných raidov proti chimére nezostali už ani sejvy. Musím však Insomniac Games odpustiť. 

Kooperáciu, tak ako si ju živo pamätám, vracia štúdio z Burbanku späť. Po niekoľkonásobnom dohraní hrateľnej ukážky Fuse (demo nájdete na PSN a XBL) svitá na lepšie časy a do prichádzajúcej akcie vkladám tak obrovské nádeje, že som ochotný ju brániť zubami nechtami. 

Keď bola Fuse známa ešte pod názvom Overstrike a na internete sa váľal iba renderovaný trailer predstavujúci štvoricu hrdinov, prezident Insomniac Games Ted Price, s ktorým som sa vtedy rozprával, prstom ukazoval na svojho oproti sediaceho kolegu Briana Allgeiera, že to bol jeho nápad. Nikdy by ma nenapadlo, že o dva roky mu budem za Fuse vďačný. Čo je na nej také úžasné? 

Štvorica vyvrheľov sa s vysoko experimentálnym zbraňovým arzenálom postaví proti veľmi, veľmi zlej organizácii, ktorá chce (ako inak) zničiť svet. Čo by iné mala urobiť s nestabilnou a mimoriadne účinnou organickou hmotou Fuse, že? Špionážny nádych starých Bondoviek s vtipnými hláškami hrdinov ju nezaraďujú medzi super vážne akcie, ale stavajú na úroveň No One Lives Foverer.  


V Pakistane, kde sa odohráva jediná rozkúskovaná misia v deme, útočíte na brloh Raven, kde pobehujú stráže v podivných kostýmoch s prilbami na hlavách, ktoré majú skôr dekoratívny účel ako by mali reprezentovať účinnú silu proti narušiteľom. Nepriatelia dokonca používajú aj jet-packy na bleskové presuny a skripty ich naučili využívať zbrane zo vzdialeností, z ktorých sú najúčinnejšie. Sniperi vzadu, vojaci s granátmi vpredu. 

Proti údernej jednotke agentov z Overstrike 9 ale nemajú šancu. Riadia sa jednoduchými pravidlami a radšej strieľajú, akoby mali viesť družný rozhovor a vyriešiť konflikt diplomaciou. Hrdinovia sú experti vo vlastnom obore a disponujú každý po jednej experimentálnej zbrani s muníciou Xenotech. Dalton Brooks dokáže pred sebou tlačiť štít, sám strieľať nemôže, ale vygenerované pole akceleruje projektily spoločníkov. Štít môže v núdzi odpáliť a vlnou sfúknuť nešťastníkov stojacich pred ním. 

Jacob Kimble je sniperom, jeho verným spoločníkom je kuša, ktorej energetické výboje sa dajú na diaľku odpáliť. Prekvapujúco univerzálnou postavou je Isabelle Sinclair. V tíme je medikom a jej zbraň je schopná skryštalizovať a paralyzovať nepriateľov. Posledným členom Overstrike 9 je tichý zabijak Naya Deveraux. Disponuje neviditeľnosťou a jej zbraň obalí nepriateľa hmotou Fuse, ktorá po explodovaní vytvára reťazovú reakciu a preskakuje na ďalších protivníkov.

Experimentálne zbrane sú nemenné a potrebujú špeciálnu muníciu, ktorej nie je málo, ale zase z nich nemôžete páliť neustále. Každá z postáv unesie navyše ďalšie dve tradičné palné zbrane. Účinnosť týchto dvoch skupín upravujú skilly, z ktorých je približne 80% spoločných pre všetky postavy. Za skúsenostné body percentuálne navýšite spôsobené zranenia, odomknete si granáty s Fuse, predĺžite trvanie špeciálnej schopnosti, povedzme neviditeľnosti alebo svojho padlého kolegu oživíte s plným životom a nekonečnou muníciou Xenotech. 

Skilly sú rozdelené do troch skupín, sprístupniť si všetky u všetkých postáv bude vyžadovať opakované hranie kampane. V deme je level postáv uzamknutý tesne pred dovŕšením 16. úrovne. Potom sú tu tímové Perky ovplyvňujúce výšku zdravia, násobič skúsenostných bodov, odolnosť voči ohnivým útokom, získavanie streliva z headshotov pre celú skupinu. V deme perky nefungujú. 

Pred hľadáčik vždy nabieha toľko nepriateľov, aby bola štvorica zamestnaná a nenudila sa. Menia sa ich pozície (v jednej rovine alebo na balkónoch, bez použitia špeciálnych schopností, napríklad liečenia alebo s ich pomocou) alebo ich skladba, keď pred koncom vbehnú do arény dva roboti so slabým miestom na chrbte. Kooperácia je nesmierne dôležitá a na najvyššej obtiažnosti bude isto zohrávať mimoriadnu úlohu aj samotná zohranosť tímu, znalosť slabín nepriateľa a zužitkovanie špeciálnych schopností. Fuse môžete hrať aj sólo, prepínať medzi postavami a napredovať takýmto spôsobom, hra však nebola navrhovaná pre jedného. 

V deme sa objavujú aj pasáže, kde lozíte po skalách ako v tradičnej akčnej adventúre a svojou troškou prispieva aj do cover & shoot mechaniky, na ktorej je celá postavená. Z jedného krytu sa kotúľom presuniete do druhého, klasika, postava môže aj prešprintovať k vzdialenému krytu (ako v Army of Two) alebo ho preskočiť. Je to jednoduchý systém, ktorý dovoľuje aj paľbu alebo hádzanie granátov na slepo.


Fuse má vďaka štvorici hráčov vysokú dynamiku, uzamknutá obtiažnosť (normal) nevytvára žiadne úzke hrdlá ani keď po lokalite pobehujú dvaja minibossovia, akcia pekne odsýpa a presúvate sa z jednej lokality do druhej. Postavy hláškujú, nad hlavami nepriateľov blikajú číslice expov a na konci ich čaká malé prekvapenie.

Fuse je prvou a poslednou hrou súčasne. Program EA Partners, cez ktorý bude vydaná, po reštrukturalizácii končí a Insomniac Games sú po dlhých 17 rokoch prvýkrát neverní platforme PlayStation. Vyjde aj pre Xbox360. Fuse má nepopierateľné kvality, pre ktoré ste hrali Resistance 2, prechádzali dokola misie a levelovali postavy. Na to, či sa mýlim, už dlho čakať nebudete, Fuse vychádza 31. mája.


napísal spacejunker 8.5.2013
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Fuse - Trailer
| FUSE - TRAILER
[14.9.2012]
FUSE - Launch Trailer
| FUSE - LAUNCH TRAILER
[16.5.2013]
FUSE - demo trailer
| FUSE - DEMO TRAILER
[7.5.2013]
Fuse - walkthrough
| FUSE - WALKTHROUGH
[22.10.2012]
Fuse - Dalton rules
| FUSE - DALTON RULES
[18.12.2012]
FUSE - Fable's vision
| FUSE - FABLE'S VISION
[1.5.2013]
Fuse - Naya Deveraux
| FUSE - NAYA DEVERAUX
[2.3.2013]
Fuse - Izzy Sinclair
| FUSE - IZZY SINCLAIR
[2.3.2013]
FUSE


Xbox 360
PS3

Vývoj: EA / EA Czech / Insomniac Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 31. máj 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Dojmy: Fuse 8.5.2013
| Recenzia: FUSE (75) 21.6.2013
| FUSE 21.6.2013
| Fuse 8.5.2013
| Fuse bude rozmanité 14.11.2012
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19642)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk