KILLZONE MERCENARY

KILLZONE MERCENARY

Strieľačka, na ktorú PS Vita čaká.

Dojmy

Ako sa hovorí, do tretice všetko dobré. Killzone Mercenary je v poradí treťou strieľačkou, ktorá sa snaží dokázať, že PS Vita dokáže priniesť zážitok zrovnateľný s konzolami.

Zoskok z výsadkového modulu spojený s voľným pádom na lanovku zvláda renderovať v reálnom čase v strhujúcich detailoch. Je ťažké uveriť, že takú mieru detailov a viditeľnosť zvláda bez jediného poklesu framerate. Samozrejme, pomáha si degradovaním rozlíšenia objektov v pozadí vytvárajúc mraky viditeľných pixelov, no zúriacemu divadlu vojny medzi ISA a Helghanom to neuberá nič na kráse. Zničená atmosféra Helghanu vás privíta búrkou bleskov, ktorá vytvára desivú kulisu vojny v hlavnom meste Pyrrhus ešte pred jeho pochovaním pod atómovým hríbom. 

Killzone Mercenary ale nie je iba o grafike a fantastickom ozvučení (za žiadnych okolností hru nehrajte bez slúchadiel). Pobočka Guerrilla Games v Cambridgi má celý odkaz série v malíčku a pritom sa nebojí používať sýte farby. Hra vyzerá presne tak ako by ste od Killzone čakali - je špinavá, surová, industriálna a Helghasti zomierajú v agónii a hrozivým vysielačkovým hlasom sa povzbudzujú v boji. 

Hrateľná ukážka, ktorá sa mi dostala do rúk, obsahovala iba jednu misiu nazvanú Lightning Strike. Možno ste ju už prešli v 27-minútovom videu, čo sa však z gameplayu nedozviete, ako funguje nový bodovací systém motivujúci prechádzať levely dokola ani to, ako sa hra ovláda. A tu treba povedať, že fantasticky. Ovládacia schéma kopíruje veľké FPS akcie, zadná dotyková strana sa využíva na šprint a keď si čupnete k prekážke, automaticky sa k nej prilepíte a môžete vykúkať alebo strieľať naslepo z bezpečia krytu.  


"...je v poradí treťou strieľačkou, ktorá sa snaží dokázať, že PS Vita dokáže priniesť zážitok zrovnateľný s konzolami"

Killzone Mercenary využíva aj dotykový displej na výmenu zbraní, na voľbu granátov alebo označovanie cieľov či na výber symbolov v hackovacej minihre, kde dosadzujete chýbajúce symboly do vzorcov. Ovládanie dotykom pôsobí prirodzene a robí službu tlačidlám a naopak. 

Cieľom misie Lightning Strike je preprogramovať obrovské kanóny, ktoré na oblohe prerieďujú flotilu ISA. Hlavný hrdina - Arrdan Danner - je jedným zo žoldnierov pracujúcich pre spojencov. Vykonáva iba špinavú prácu, samozrejme, za peniaze a jeho prácou (teda vašou) je kanóny otočiť na Helghastov a rozprášiť ich krížniky. 

Dannerove prostriedky sú závislé od preferovaného štýlu hry, čomu bude napomáhať aj Challenge mód po dohraní každej z misií. Môžete to skúsiť cestou tichého zabijaka, presného strelca alebo grobiana preferujúceho výbuchy. Každá jedna aktivita je pozorne bodovaná, sledujú sa headshoty, útoky nožom, double, triple killy aj zabitia pomocou explózií. Body sú univerzálnym platidlom, za ktoré sa odomykajú zbrane (v deme ich je celkovo 23), výzbroj, brnenie, granáty.  

Akonáhle sa dostanete k debne priekupníka BlackJacka, ktorú dokážu otvoriť iba žoldnieri, vstupujete do obchodu, kde sa dá pomerne rýchlo nakúpiť aj vytvoriť preferovaný loadout. Dokonca sa v ponuke objavujú aj dočasné zľavy. Výzbroj však nie je večná, akonáhle chcete vymeniť primárnu zbraň, musíte za ňu opäť zaplatiť aj keď ste ju už predtým používali. Investícia je vždy jednorazová. Z tohto dôvodu nie je možné po padlých brať zbrane a je nutné ich prehľadávať kvôli nábojom - za muníciu sa platí takisto. 

Tento systém je nielen motivujúci, ale pre tie najsilnejšie zbrane, budete musieť misie opakovane prechádzať alebo sa venovať multiplayeru, ktorý zdieľa s kampaňou body. A hra má ešte jednu fintu, každý deň meria vaše výkony a podľa toho získavate kartu, ktorej hodnota môže stúpať, ale aj klesať. Ak si v balíčku vytvoríte povedzme postupku, dostanete extra body navyše. Pribúdajú aj za plnenie rôznych úloh previazaných na používanie zbraní, získanie novej hodnosti, dokončenie misie na vyššej obtiažnosti či nájdenie poschovávaných balíčkov s informáciami. 

Killzone Mercenary môžete hrať Rambo štýlom, ale aj využívať prostredie, vyvýšené miesta, zakrádať sa a prepadávať hliadky so zbraňou s tlmičom cez strešné okná. V misii Lightning Strike strážili spínače a dôležité miesta kamery, pokiaľ sa ich nezbavíte, budete zakaždým, keď vás zachytia, spúšťať alarm a do levelu vbehnú ďalšie posily. Akcia je mimoriadne dynamická a AI sa dokáže obracať, schovávať a niekedy aj prekvapiť hodeným granátom. Keď vyprovokujete všetky stráže v okolí, strháva sa pomerne veľká mela.


Výborným spoločníkom Dannera je Van-Guard - lietajúca drona. Môžete na ňu navešať rakety a prstom ukazovať, kam má páliť, vybaviť ju kamuflážou, ktorou vás dokáže zneviditeľniť, alebo s ňou voľne lietať a používať ostré čepele na zabíjanie na diaľku. 

Killzone Mercenary má tvoriť celkovo deväť misií doplnených multiplayerom pre 2 - 8 hráčov, ktorý som nemal možnosť vyskúšať. Dojmy z niekoľkokrát odohranej misie sú viac ako pozitívne. Sony má v rukáve strieľačku, akú PS Vita potrebuje po debakloch - Call of Duty Black Ops: Declassified a Resistance: Burning Skies - ako soľ. Vychádza 6. septembra a vydaniu bude predchádzať aj otvorený betatest multiplayeru. 


napísal spacejunker 12.8.2013
Páči sa mi!
KILLZONE MERCENARY


PS Vita

Vývoj: SCEE / SONY Czech / Guerilla Cambridge
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 6. september 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18431)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk