FORZA HORIZON 2

FORZA HORIZON 2

Vzrušujúca jazda na Lamborghini Huracan

Ráno sa dívam na citrónovo-žlté žihadlo obklopené desiatkami zvedavcov a fotografov. Lamborghini Huracan je magnetom a každý si chce z auta v hodnote 200 000 € odniesť aspoň spomienku. Večer sa naň ale nedívam, preháňam ho po poli a kosím vinič a na kapotu naberám balíky slamy. Forza Horizon 2 nie je simulátorom farmy, ale dovoľuje ísť tam, kam vedú cesty. “Bariéry by mali byť iba tam, kde existujú aj v skutočnosti,” popisuje otvorený svet Ralph Fulton, kreatívny riaditeľ Playground Games, počas poslednej prezentácie na tohtoročnej E3.

Polia, les, poľné cesty, skratky vydláždené kameňmi pod útesom na pobreží. Svet Forza Horizon 2 je členitejší, má trojnásobok ciest ako predchádzajúci diel a minimálne trikrát viac dôvodov, prečo v hre tráviť čas. Na zdolanie každého zo 700 eventov a 100% skompletovanie všetkých výziev a objavenie všetkých 200 áut si máme podľa Fultona pripraviť cca 100 hodín. Dôkaz nemá, pretože E3 demo obsahuje iba jeden event s cieľovou rovinkou v prímorskom mestečku, kam vedie kľukatá cesta s útesmi a začína na Toskánskom vidieku.

Forza Horizon 2 je stále festivalom a oslavou áut, odohráva sa opäť vo fiktívnej krajine, ktorá je silne inšpirovaná Stredomorím a Alpami na severe a európskymi hudobnými festivalmi. Na prvý pohľad toho veľa nového nie je. “Existujeme preto, že chceme vytvárať iba racingové hry,” rozhovorí sa Fulton o filozofii anglického štúdia z Lemington Spa, ktoré si pred štyrmi rokmi vybrali za partnera práve Turn 10. “Sloboda, zábava a krása,” menuje na prstoch pravej ruky. “Nemusíte tomu veriť, ale na stene nášho štúdia máme veľkými písmenami rozvešané práve tieto slová, aby každý vedel, že sú súčasťou DNA Forza Horizon.”


Fultonova prezentácia je plná slov, ale sú prázdne. Po jej skončení stretnem na chodbe hlavného dizajnéra Martina Connora, s ktorým si dávam high five. Jeho Drivatar jazdí na McLaren P1, v civile otec dvoch detí je hrdým majiteľom Ford Focus ST s výkonom 250 koní. “Radšej ani nechci vedieť, čo som všetko musel urobiť, aby som presvedčil manželku, že ST je rodinné auto,” zasmeje sa a potom dodá, že žltá farba ju upokojila.

Forza Horizon 2 zdieľa rovnakú technológiu ako Forza Motorsport 5, používa identický engine, svetelný model, fyziku, modely áut aj Drivatarov. “Neučia sa iba to ako jazdíte, ale aj to kde jazdíte,” vysvetľuje. “Veľmi jednoducho môžete prenasledovať iných a objavovať tak svet. A možno vás zavedú na miesta, o ktorých ste ani nevedeli, že existujú.” Trate vo Forza Horizon 2 sú členitejšie a skratky dlhšie, zato riskantnejšie. Vyletieť z poľa na cestu a skrotiť Huracan vo vysokej rýchlosti, chce cvik.

Drivatar jazdí za vás vo svetoch ostatných hráčov a neustále zarába kredity za účasť v pretekoch. Opäť platí, čím lepšie jazdíte, tým lepšie jazdí aj vaše virtuálne ja a tým vyšší je aj objem výhier. Vo Forza Horizon 2 bude prehĺbený systém odmien za štýlovú jazdu. Rôzne parádičky, ako jazda v protismere, tesné predbiehanie, drift, plnia kombo meter a po jeho naplnení získate skúsenostný bod na odomknutie jedného z 25 perkov. Jeden z nich umožňuje rýchly presun po mape, ďalší zase pridá bonusy za predaj dizajnov celých áut alebo nálepiek a iný zase umožní akumulovať štýlové body v každom hernom režime či už sólo, online, alebo len tak pri vození.

Svet Forza Horizon 2 je postavený tak, aby ste v ňom mohli vždy niečo robiť bez ohľadu na to, na akom aute práve jazdíte, čo sa Playground Games snažia dosiahnuť zvýšeným počtom eventov a ich variabilitou. Okruhy, jazdy z bodu A do bodu B, sú samozrejmosťou, pridali sa k nim Cross Country Eventy, jazdy do vrchu a rozšíril sa aj počet Showcase pretekov, ktoré budú bizarnejšie. Pretekať budete proti parnej lokomotíve, letke akrobatov a merať si sily aj s pristávajúcim nákladným lietadlom.

“Našim cieľom je vytvoriť kluby pre ľudí, ktorí radi jazdia a preferujú rovnaké aktivity ako vy, aby sa našli a potom hrali spolu,” rozoberá Fulton sociálny aspekt Forza Horizon 2 inšpirovaný zrazmi fanúšikov rýchlych kolies. Jeden klub pojme až 1000 členov, s jednotlivými hráčmi môžete priamo komunikovať cez Kinect alebo Headset, prezerať si ich autá, porovnávať štatistiky. Aj keď nie ste členom klubu, hra sa riadi podľa vašich preferencií (región, obľúbené autá, eventy) a podľa toho vyhľadáva iných hráčov.

Prechod do online je plynulý, zaobíde sa bez lobby, čakania na hráčov alebo výber eventu. Hra je neustále online, na mape sveta dokonca môžete vidieť, kde jazdia a čo robia vaši priatelia aj vtedy, ak s nimi práve nepretekáte. Jedným tlačidlom sa hry zosynchronizujú, vrátane počasia, dennej doby a stavu vozovky a môžete hrať proti sebe. Dynamická zmena počasia je ďalšou novinkou Forza Horizon 2. Snehu sa však nedočkáte, v hre je iba dážď. Má to svoju logiku, cez leto na riviére nesneží. Zato na severe sa reálne dá aj lyžovať. Ale nechajme špekulácie...


Podľa intenzity zrážok sa vyplnia praskliny v asfalte a začnú sa vytvárať mláky, čo sa dramaticky podpíše pod jazdné vlastnosti áut. Pneumatiky strácajú priľnavosť, predlžuje sa brzdná dráha a auto začína plávať. Nejde o prepracovanú simuláciu, avšak počas dažďa si musíte dávať väčší pozor, inak stratíte kontrolu. Keď vyjde slnko, cesta sa začne postupne vysušovať. “Ak by sme vypli drobné simulované častice v atmosfére, videl by si hviezdy,” rozhovorí sa o svetelnom modeli Connor. “Sledujeme ako svetlo prechádza cez atmosféru, ako dopadá na materiály, aj to, ako sa od nich odráža.”

Už vo Forza Motorsport 5 ste mohli vidieť nedokonalosti laku, keď nechá kameru v detailnom zábere opísať mokrú karosériu Huracanu, nemá ďaleko od fotky. Forza Horizon 2 vyzerá luxusne, má dravý zvuk, čo je mimochodom jedna z vecí, ktorú autori nezdieľajú s Turn 10, o hudobnú dramaturgiu sa postará rešpektovaný DJ Rob da Bank a oproti predchodcovi sa zdá byť lepšia, väčšia aj zábavnejšia. A to sú základné predpoklady úspešného pokračovania. Uvidíme 30. septembra, kedy hra vychádza pre Xbox One a Xbox 360, či sa všetky sľuby naplnia.


napísal spacejunker 20.6.2014
Páči sa mi!
FORZA HORIZON 2


Xbox 360
Xbox One

Vývoj: Microsoft / Playground Games
Štýl: Racing
Dátum vydania: 3. október 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk