EVOLVE

EVOLVE

Vesmírna poľovačka monštróznych rozmerov

Sú hry, kde už dopredu tušíte, čo vás bude čakať a to len podľa miesta, kde vás na výstave ako Gamescom vývojári posadia. Drevom obitá búdka imitujúca dojem starej drevenej chatrče v prípade Until Dawn fungovala výborne. Verejnosť sa pri novej sci-fi Civilizácií mohla pohodlne uložiť na gauče a užívať si relax pri sledovaní záberov z hry na obrovskej zaoblenej obrazovke vysoko nad nimi. A chlapíci z Turtle Rock Studios ma posadili do tmavej miestnosti vybavenej nadupanými mašinami a ešte lepšou výbavou, aby dali jasne najavo, že tento novinársky multiplayerový „miniturnaj“ myslia vážne.

Od dvojice Left 4 Dead po Evolve je dlhá cesta a aj keby rovnakí autori a spoločné multiplayerové základy mohli naznačovať, že hry toho budú mať mnoho spoločného, skutočnosť je, prekvapivo, úplne iná. Aj preto vám môže dlho vŕtať v hlave to množstvo nominácií a ocenení, ktoré si hra odvšadiaľ odnáša. No stačí si k nej sadnúť, vypočuť si priblíženie jej princípov od tvorcov a ani si to neuvedomíte a od dverí sa na vás niekto krivo pozerá, lebo svoj vyše hodinový limit ste už prečerpali a stále sa zo stoličky nie a nie zodvihnúť.

Nech už si o Evolve myslíte čokoľvek, pravdou je, že hra je veľmi návyková. A to vám neukáže žiadny obrázok, žiadne video a je aj obtiažne to opísať slovami. Je to ten faktor zábavy, ktorý vám umožní sa do nej okamžite ponoriť, ale tak isto vás udrží prikovaných v kresle, ako dlho to len bude možné. Hráte jednu hru za druhou, striedate postavy, skúšate iné taktiky, bavíte sa s ostatnými hráčmi a vývojármi, ktorí taktiež podobne rotujú, a stále sa veľmi dobre zabávate. To robí z Evolve oprávneného nositeľa mnohých ocenení.


Príbeh vás zavedie do úplne neznámeho prostredia. Spolu s trojicou ďalších dobrodruhov sa dostávate na vzdialenú planétu Shear, ktorá je novým cieľom pre ľudskú kolonizáciu. Ale nezaobíde sa to, samozrejme, bez problémov. Prvé ľudské kolónie nestoja dlho a už sú pod útokom mimozemských monštier. Miestnej faune sa totiž príchod nových usadlíkov nepáči a tak sa pustí do ofenzívy. Táto premisa stanovuje dve základné strany konfliktu, do ktorého sa pustíte online so svojimi priateľmi aj súpermi. A aj keď sa môže zo začiatku boj javiť ako nevyrovnaný, obe strany nakoniec majú rovnaké šance na výhru.

Hrajú štyria proti jednému. Hráči preberajú úlohy takzvaných lovcov na jednej strane a jeden z nich ovláda príšeru na druhej. Štvorica hráčov vždy znamená 4 rozdielne triedy v boji. Každý si musí jednu z nich zvoliť. Na výber je trapper, support, medic a assault. Ich názvy sú dostatočne výstižné a pri hraní  dostanete do rúk kontrolu presne nad takým typom postavy, aký by ste čakali. Nemusíte sa tak do toho dlho dostávať, zoznamovať sa s princípmi zvoleného povolania a špekulovať, či vám sadne alebo nie. Pri každej triede navyše máte na výber hneď z niekoľkých postáv, ktoré majú spoločné základné črty, no v detailoch sa môžu odlišovať.

Kľúčom k úspechu a taktiež čarom celého Evolve je práve rôznorodosť postáv. Každá má svoju úlohu, každá ju musí zvládnuť a ak sa vám to podarí, lov sa skončí šťastne a bez strát na životoch. V koži lovca máte len jedinú úlohu – chytiť monštrum. A podľa vašej triedy vám k tomu slúži celkom pestrá paleta zbraní a gadgetov. Monštrum dokážete vystopovať vašim „zvieratkom“, ktoré nájde jeho stopy. Môžete časť mapy uzavrieť pod energetickú kupolu a tak zmenšiť priestor, na ktorom ho lovíte. Alebo môžete obeť spomaliť pomocou uspávacích šípok či energetických pascí, ktoré ho chytia do akéhosi lasa, z ktorého sa najskôr musí vyslobodiť.

Žiadne dve hry nie sú rovnaké. Na mape, okrem hlavného monštra, funguje aj ďalšia miestna fauna, ktorá si vás nemusí všímať, no rovnako vám vie aj chmatnúť po krku. Za skolenie potvor však môžete byť odmenení power-upom. A okrem toho sú mapy obrovské. Členité sú horizontálne aj vertikálne a aj preto musíte využiť všetky svoje možnosti, aby ste monštrum našli a obmedzili jeho pohyb čo najskôr, inak vám môže ujsť a vyvinúť sa. Vybavenie si môžete časom upravovať podľa potrieb, no často by ste zlatom vyvážili práve jetpack. V boji vám pomôže dočasný štít a určite aj plameňomet a iná výbava, no jetpack sa hodí ako pri ofenzíve, tak aj defenzíve. Využijete ho pri obkľučovaní aj rýchlom manévrovaní.

Monštrá sme si mohli vyskúšať dve a pri hraní za ne je využitý pohľad spoza ich chrbta. Každé z monštier je odlišné, každé by malo vyhovovať inému typu hráčov. Krakena už by mal každý veľmi dobre poznať, nakoľko bol hviezdou hneď niekoľkých videí. Dokáže napáchať obrovskú škodu a to hlavne zo vzduchu. Na zemi je slabší a zraniteľnejší, aj tak s ním však viete lovcom poriadne zavariť. Dokáže rozhadzovať energetické pasce, zosielať silný bleskový útok na jedno miesto, obrániť sa bleskami, či vortexom odhodiť nepriateľov ďaleko od seba.

Druhým monštrom je Goliath, čo je presný opak Krakena. Patrí na zem, tam je najsilnejší a pohybovať sa v jeho blízkosti je smrteľné. Aj preto musíte ako lovci prehodnotiť svoju taktiku v závislosti od toho, akému monštru čelíte. Goliath pľuje oheň, má silné údery, hádže kamene a dokáže smrteľne "chargovať" na nepriateľov, či ich prekvapiť úderom zo skoku. A akoby to nestačilo, vie sa „prepnúť“ do stealth režimu, kedy sa stáva skutočne nebezpečným  predátorom. Okrem týchto dvoch ponúkne finálna hra ešte ďalšie 3 monštrá.


Na začiatku hrania za monštrum máte k dispozícii 3 skúsenostné body, ktoré môžete rozhádzať do niekoľkých schopností alebo aj minúť všetky na jednu. Lovením ostatnej fauny a lovcov sa postupne zlepšujete a keď dosiahnete štádium, v ktorom sa viete ďalej vyvinúť, môžete sa uzavrieť do zámotku. Vtedy ste chvíľku veľmi zraniteľní (takže si treba dobre zvoliť miesto a čas), no váš ďalší evolučný stupeň to vynahradí. Ste väčší, silnejší a máte k dispozícii ďalšie body, pomocou ktorých si môžete vylepšiť schopnosti.

Kým úloha lovcov je jasná a pomerne jednoduchá, monštrá to majú trošku komplikovanejšie. Hru s kreatúrou totiž dokážete vyhrať dvoma spôsobmi. Môžete skúsiť zabiť všetkých štyroch lovcov, čo však môže byť veľký problém, zvlášť v prípade dobre zohratého tímu (už behom prvej hry sme sa zladili a každý vedel, čo má robiť a kde má byť, aby sme sa navzájom neohrozili). Aj preto sa občas môže zdať, že cesta splnenia hlavnej úlohy je schodnejšia. Tá väčšinou predstavuje zničenie ľudskej základne, elektrárne a podobne.

Evolve beží na CryEngine a je to zjavné. Hra vyzerá vo veľkom a otvorenom prostredí veľmi dobre a veľmi dobre aj znie. Zvlášť podarený je dabing postáv. Navyše sa hra neberie smrteľne vážne, čo je len a len dobre. Rozhodne nie je určená pre samotárov, rovnako ako svojho času dvojica Left 4 Dead hier. No jej unikátny asymetrický multiplayer prináša do žánru svieži vietor a ak budú autori pokračovať v nastolenom trende a svoje nápady ešte vylepšia, Evolve sa budúci rok pobije o popredné priečky koncoročných rebríčkov.


napísal matus_ace 21.8.2014
Páči sa mi!
EVOLVE


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: 2k games / Turtle Rock Studios
Štýl: Akcia / Multiplayer
Dátum vydania: 10. február 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18492)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk