LEGENDS OF EISENWALD

LEGENDS OF EISENWALD

Bieloruskí hrdinovia v lesklej zbroji

Dojmy

Ťahové stratégie majú svojich stálych fanúšikov a keďže takýchto hier nevychádza až tak veľa, každý nový kúsok je vítaný. Pozreli sme sa preto na sľubnú novinku od bielorsukého tímu Artedux Entertainment, ktorá na prvý pohľad očarila svojim vzhľadom. 

Grafika hry je skutočne vydarená, či už sa pozrieme na maketu krajiny, kde nechýba množstvo detailne vymodelovaných objektov alebo na menu postavy a bojisko. Áno, pozerá sa na to veľmi dobre a zrak si popasiete hlavne na pekne spracovaných postavách dobových jednotiek, ale aj hradoch. V novej aktualizácii naviac tvorcovia urobili výraznejšie grafické úpravy, ktoré sa dotkli hlavne užívateľského rozhrania. Keď však vezmete do ruky myš, aby ste si všetku tú krásu aj užili, zistíte, že nie je všetko úplne ideálne.

Základné princípy hry nie sú vymyslené najhoršie, vlastne sú dosť nápadité. Podobnosť s Might
& Magic Heroes určite nie je čisto náhodná a všimnete si aj prvky z Disciples, ale tvorcovia sa neuspokojili s kopírovaním ostrieľaných sérií a pokúsili sa aj o inovácie. Na makete krajiny, kde sa pohybujete so svojou predvolenou postavou (rytier, barónka alebo mystik), je vlastne všetko v poriadku. Teda až na bugy, ktoré v ranej verzii nie sú ničím neobvyklým. Váš hrdina je zobrazený vo forme figúrky, ktorú posúvate po krajine a čo je zaujímavé, pohyb nie je obmedzený počtom krokov ani kúskovaný na ťahy. Keď sa priblížite k postavičke, reprezentujúcej pobiehajúcich osadníkov alebo  nepriateľov,  hra sa pozastaví, preklikáte sa cez rozhovor, prípadne sa prepnete na bojisko a vybavíte si všetko ručne-stručne.


V prípade, že vstúpite do hradu, hostinca, osady, na cintorín alebo akejkoľvek budovy, otvorí sa menu zodpovedajúceho objektu. Na týchto miestach vás čakajú vcelku zaujímavé možnosti. Napríklad môžete verbovať jednotky, ktoré sa ale objavujú poskromne a jednotlivé druhy nájdete len na určených miestach. Takže po kňaza si treba zájsť do kláštora, kde sa aj zotaví zranená družina a po liečiteľku zaskočíte do osady, kde niekedy získate aj ľahko ozbrojených sedliakov. Zbrojnošov nájdete najčastejšie na hrade a žoldnierov  na rôznych miestach, aj v putike. Na tržnici si zas kúpite užitočné predmety a výbavu. V niektorých budovách si môžete vypočuť aj rôzne zvesti a povedačky. Niekedy vás navedú k skrytému pokladu alebo poskytnú dôležitú informáciu. To znamená, že popri hlavných úlohách, ktorých miesto je označené na mape, pribudnú aj vedľajšie. Zaujímavosťou je, že niektoré sa dajú splniť len v určitom období dňa. Takže napríklad na cintorín, kde údajne v noci ožívajú mŕtvi, musíte prísť po zotmení. Ak je dovtedy ďaleko, jednoducho zrýchlite čas a počkáte.  

Váš hrdina môže vlastniť hrady a tie prinášajú rôzne výhody, aj keď sa v nich nedá nič postaviť. Napríklad z okolitých pozemkov môžete vyberať dane a tak získate peniaze na nákup nových jednotiek a doplnkov. Pri návšteve cudzích sídiel smiete prehodiť reč s hradným pánom, môžete s niečím pomôcť alebo aj vyvolať vojnu. Hrady vašich nepriateľov sa dajú dobyť, do boja ale nastúpite s poškodenými jednotkami, čo je vysvetlené ako zranenia pri obliehaní. Vlastnené hrady ovplyvňujú aj kapacitu jednotiek vo vašej družine. Jednotky sú pritom rozdelené do dvoch základných kategórií. Môžu to byť prívrženci, ktorí sa k vám pridajú a sprevádzajú vás z osobných dôvodov. Spravidla zohrávajú nejakú úlohu v príbehu a netýkajú sa ich obmedzenia. A potom sú tu regulárni bojovníci, ktorých si kupujete podľa uváženia a na základe počtu vašich sídiel. Celkovo môžete zhromaždiť až dvanásť postáv. Ak sa jedná o žoldnierov, počítajte s tým, že im budete platiť aj pravidelné poplatky, kým budú vo vašej armáde.

Hoci majú jednotky pevne dané, akým spôsobom bojujú, môžete im pridávať jednotlivé kúsky výzbroje, rovnako ako vášmu hrdinovi. Stanú sa tak efektívnejšími. Navyše získavajú aj skúsenosti a levely a potom ich môžete niekoľkokrát povýšiť a stanú sa z nich pokročilé jednotky. Takže napríklad z osadníčky bude bylinkárka a tým sa zlepšia jej liečiteľské schopnosti. Na vyšších úrovniach si dokonca môžete vybrať jednu z dvoch alternatív pri povýšení. Áno, prípomína to Disciples, ale stále je to efektné. Vyvíja sa aj hrdina, ale ten má vlastný strom s vylepšeniami, kde volíte jeho schopnosti a bonusy. Môže sa stať feudálom, ktorý vyberá vyššie dane, veliteľom, ktorý má plus v boji, astrológom, zručným obchodníkom či nekromantom.


Jednotky v družine, vrátane vášho hrdinu, sú zoradené do troch línií, ktoré upravujete v inventári. V prvej línii, kde môže byť päť postáv, by mali byť bojovníci s mečmi, štítmi a oštepmi. V druhej maximálne štyria strelci, prípadne mágovia, v tretej podporné jednotky, čiže liečiteľky a kňaz. Až potiaľto je to vlastne všetko v poriadku, dokonca môžeme oceniť nápaditý vývoj postáv a vcelku zábavný postup po krajine. Hra však sklame práve tam, kde sa od nej očakáva najviac- v boji.

Taktické boje sú alfou a omegou ťahových stratégií a preto si zaslúžia veľkú pozornosť. Tvorcovia Legends of Eisenwald sa snažili priniesť celkom nový bojový systém, ale v tomto prípade stúpili vedľa. Rozloženie jednotiek na bojisku s hexagónovými poliami zodpovedá spomínaným líniám vo vašom inventári. Na každom políčku stojí jedna postava pripravená na boj. Iniciatíva jednotlivých členov družiny závisí od ich parametrov, v každom kole však dostane priestor každá vaša aj súperova jednotka. A to vrátane hrdinu, ktorý je rovnako zraniteľný, ako všetci ostatní. Potiaľto je to v poriadku, no už v prvom ťahu zistíte, že možnosti jednotiek majú značné obmedzenia, ktoré vyslovenie kazia zážitok z hry.

Postavy nemôžete ľubovoľne presúvať po bojisku. Ich miesto je pevne určené a po hexagónovom poli sa posúvajú  len bojovníci útočiaci zblízka, keď atakujú určeného nepriateľa. Aktívna jednotka stojí v bielom kruhu a spravidla má pár volieb, ktoré určia jej činnosť. Okrem priameho útoku na potenciálne ciele v zelených kruhoch, to môže byť obranná pozícia, keď postava nič neurobí a dostane bonus k obrane alebo je možné odložiť jej ťah na koniec kola. Podporné jednotky môžu liečiť alebo zoslať ochranné kúzlo, no keď sa im minie energia, treba im zvoliť meditáciu. Nepochopiteľné je však to, že takéto nebojové postavy sa nedokážu brániť a už vôbec nie útočiť. Potom môže dôjsť k situácii, keď nepriateľovi zostane jeden bojovník a vám tri support postavy, ktoré iba tupo stoja a čakajú, kým ich nepriateľ dorazí. Nič s tým nespravíte, môžete sa len pozerať ako umierajú, alebo to trápenie ukončiť a boj rovno zabaliť. 


Čudne pôsobí aj to, že zvolená jednotka dokáže útočiť len na vybrané ciele, hoci by v danej situácii mohla atakovať aj iného protivníka, napríklad aby pomohla doraziť načatú obeť. A narazíte aj na pár ďalších podivností. Pritom sa neubránite pocitu bezmocnosti, pretože vás veľmi oklieštené možnosti v boji budú priveľmi škrieť. Keď už budete mať väčšiu družinu zloženú z vhodných postáv, na bitky sa zvyknúť dá, ale aj tak to nie je celkom v poriadku.

Legends of Eisenwald kombinuje prvky z Might
& Magic Heroes, Disciples a pridáva niečo vlastné. Pri postupe krajinou tento experiment celkom dobre funguje, ale v boji je to už horšie. Koncept bitiek by v podstate mohol byť funkčný, ale s radikálnymi zmenami, o ktorých by vývojári mali vážne uvažovať. Málo atraktívny bojový systém totiž môže potopiť celú hru a to by bola škoda. Ťahových stratégií skutočne nie je až tak veľa a táto by mohla patriť k tým lepším. Len sa čo najskôr treba zbaviť neduhov (a bugov), ktoré pôsobia na hráčov odpudivo.


napísal uni 28.8.2014
Páči sa mi!
LEGENDS OF EISENWALD


PC

Vývoj: Aterdux Entertainment
Štýl: Stratégia / RPG
Dátum vydania:  2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18391)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk