ESCAPE DEAD ISLAND

ESCAPE DEAD ISLAND

Dead Island trochu inak

Správnosť niektorých rozhodnutí overí až čas. Deep Silver v spolupráci s poľským tímom Techland pred pár rokmi priniesli zombie survival akciu v otvorenom prostredí a s možnosťou kooperácie - Dead Island. Hra nebola a ani priamo nechcela byť obrovským trhákom, no jej podpora bola rozhodne dobrým rozhodnutím. Z jednej nie až tak nápadnej hry je dnes veľká značka. Pokračovanie hlavnej série je jednou z najzaujímavejších hier Gamescomu, dočkáme sa aj MOBA hry na ostrove plnom zombíkov a navyše sme si vyskúšali aj dobrodružne zameraný spin-off.

Nenechajte sa zmiasť. Escape Dead Island je síce úplne strašný názov (a vtipne to poznamenal aj jeden z autorov), no samotná hra má niečo do seba. Avšak stále klame telom. Vypočujete si zmienky o adventúrnom zameraní, silnejšom príbehu, riešení úloh a to všetko si navyše spojíte s komiksovým vizuálom. Celkové vyznievanie titulu sa tak výrazne mení, nie len graficky, ale aj štýlom. A mnohí by ste čakali asi niečo na štýl Walking Dead série od Telltale. Potom si sadnete priamo k hre a zistíte, ako veľmi ste sa mýlili vo svojich očakávaniach.

Escape sa chce od hlavnej série Dead Island jednoznačne oddeliť. Primárne na to slúži iný výtvarný štýl, no taktiež aj výrazné introspektívne elementy a tajomne ladený príbeh so silnou ústrednou postavou. Aj napriek tomu však autori chcú dodržať koherenciu celej série. Hra tak odkáže na ostatné časti a pokúsi sa ponúknuť vysvetlenie vypuknutia zombie nákazy. Neodohráva sa na ostrove Banoi a obchádza aj Kaliforniu, ktorá je dejiskom druhej časti. Dej je zasadený na iný ostrov, kam sa hlavný hrdina Cliff vyberie, aby sa o nákaze dozvedel viac. Nešťastný sled udalostí však na seba nenechá dlho čakať a čoskoro sa na vás sype jeden problém za druhým.


Cliff však nie je žiadnym záchrancom. Je to populárny a hlavne namyslený univerzitný športovec, ktorý nič neberie vážne. Až do chvíle, kým na pláži nezbadá partiu nemŕtvych, ktorí sa kŕmia telom nejakého nešťastníka. A zjavne sa to na Cliffovi podpíše, keďže sa pomaly začínajú stierať hranice medzi realitou a šialenými fantáziami. Escape Dead Island nie je len o odhaľovaní tajomstiev nákazy, ale aj o pohľade do vnútra protagonistu, ktorý si už nemôže byť ničím istý. V úvode sa budí s bolesťou hlavy na pláži a už čoskoro na to sa zdá, že pomaly stráca rozum. Dobrú prácu v tomto prípade odvádza aj dabing.

Z neba padajú kontajnery, jeden dokonca priamo na hlavného hrdinu. Miestnosť sa mení na otvorený vstup na ostrov, prípadne sa celá farebná paleta sveta ešte viac priblíži tradičnému komiksu, keď pozostáva len z bielej, čiernej a krvavo červenej. To je len drobný výsek udalostí, kedy budete pochybovať nie len o hrdinovi, ale dokonca o celej hre. Nie je to celé len sen? Ohľadne tejto a ďalších podobných otázok však autori poctivo držali bobríka mlčanlivosti, takže na odhalenie podstaty prekrútenia hernej reality si budeme musieť počkať až do vydania.

Do hry sme sa dostali v jednej pomerne skorej pasáži - čerstvo zobudení sa na pláži, s malou stratou pamäte a poriadnou migrénou. Nepriatelia zatiaľ nie sú v dohľade a môžeme sa zoznámiť s hrou. Neklikáme, nie je to ani Walking Dead. V zásade budú mať hráči nad postavou plnú kontrolu ako v ostatných akčných adventúrach. Núka sa tak porovnanie s hrami ako napríklad Uncharted či Tomb Raider, no hra je oproti nim mierne zjednodušená. V ukážke, ktorú sme mali možnosť si vyskúšať, sa orientovala skôr na tie dobrodružné prvky, už menej na akciu. Aj keď ako sa zdá z dostupných trailerov, neskôr prídu rad aj na strelné zbrane a v týchto momentoch sa Escape inšpiruje krvilačnosťou hlavnej série.

Veľký priestor dostáva skúmanie prostredia. Nie je priamo otvorené, hra vás stále niekam jasne vedie. Avšak cesta, ktorou idete, je dostatočne široká a ponúka množstvo možností ako sa niekde „stratiť“ a odhaľovať skryté kúty. A už aj úvodná pasáž obsahuje naozaj množstvo skrytých zákutí, kde autori poschovávali zberateľné predmety a ďalšie veci, ktoré vám dokážu prezradiť niečo naviac o pozadí príbehu.

Nie všetky lokality sú však dostupné hneď pri vašom prvom stretnutí s nimi. Niekde sa nedostanete, lebo ešte nemáte potrebné vybavenie. Napríklad vám chýba sekera, ktorou by ste mohli vylomiť dvere. Aj preto sa tam neskôr môžete vrátiť, ak chcete. Nečakajú vás však žiadne loadingy a ani nič podobné, jednotlivými časťami ostrova (k dispozícii máte aj mapu) prechádzate plynulo. Autori tieto elementy a možnosti prechádzania ostrovom prirovnávajú k Legend of Zelda sérii a na základe toho, čo sme si mali možnosť vyskúšať, zatiaľ im veríme.

Cliff je síce športovec, no v súbojoch na päste s nemŕtvymi by dlho neobstál. Niežeby v hre chýbala akcia, no autori vás často navádzajú k tomu, aby ste sa jej pokúsili vyhnúť. Stealth mechaniky nie sú nejako závratne prepracované, stačí vám výkričník a jeho rôzne farby. Červená, samozrejme, znamená problém. Nemŕtvych sa musíte pokúsiť obísť a zaútočiť na nich vždy nejakou zbraňou odzadu. Alebo sa im môžete vyhnúť úplne, k čomu v prostredí môžete využiť rôzne pomôcky. Napríklad telefón, ktorý zazvoní a priláka ich k sebe, čo vám otvorí priestor cez prehustené kancelárie.


Samozrejme, v tomto type hry nechýbajú ani občasné logické hádanky. Aj napriek tomu však Escape Dead Island nie je nijako zvlášť náročnou hrou. Prešli sme hneď niekoľko úrovní a všetky spočívali v tom, že sme sa mali dostať na nejaké zdanlivo nedostupné miesto. Hra vám sama naznačí, čo od vás chce, takže splniť zadanie je už to najjednoduchšie. Ako spestrenie to síce funguje, no osobne by som vo finále predsa len očakával niečo aspoň trochu náročnejšie a snáď to aj hra v neskorších pasážach ponúkne.

Escape Dead Island sa zatiaľ javí byť príjemnou odbočkou od masového vraždenia nemŕtvych na tisíc spôsobov, ktorého sa dočkáme v dvojke. Táto akčná adventúra v (zatiaľ) zábavnom pomere mixuje skúmanie s jednoduchou akciou, stealth prvkami a elementárnymi hádankami, ktoré okorenila prvkami šialenstva, čo bude hráčov držať v neistote. Podľa slov jedného z autorov by malo prvé prejdenie hry zabrať zhruba 10 hodín, čo je dnes relatívne slušná hracia doba. A potom ponúkne ešte zaujímavé "New Game +", bohužiaľ však už neupresnili, akým spôsobom bude nová hra zaujímavá. A na rozdiel od dvojky Escape príde ešte tento rok, konkrétne v poslednom štvrťroku sa dostane na PC a oldgen konzoly. Pred jarnou krvavou dovolenkou v Kalifornii si tak môžeme dať netradičné predjedlo.


napísal matus_ace 25.8.2014
Páči sa mi!
ESCAPE DEAD ISLAND


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Deep Silver / Deep Silver
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 31. október 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18433)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk