CLANDESTINE

CLANDESTINE

Kooperačná špionážna akcia sa predstavuje

Dojmy

S asymetrickými akciami sa v poslednom čase roztrhlo vrece a k nim sa zaraďuje aj špionážna co-op hra Clandestine od indie spoločnosti Logic Artists založenej v roku 2011. Jeden z predchádzajúcich počinov týchto vývojárov je stratégia Expeditions: Conquistador pre Windows Phone a odtiaľ sa dostali až k PC hrám. Ich najnovší počin, Clandestine (v preklade tajný), ale vyniká v tom, že je to asymetrická online stealth co-op akcia, v ktorej jeden hráč ovláda agenta a druhý jeho pomocníka hackera.

Každý z hráčov má vymedzenú určitú úlohu a obaja musia spolupracovať, aby spoločne dosiahli svoj cieľ. Momentálne sa hra nachádza v early access fáze na Steame, kde je možné zúčastniť sa testovania, ak si hru zakúpite. V čase vydania bude obsahovať aj obsiahly story mód, ktorý zatiaľ chýba, aby sa neprezradili dôležité prvky príbehu. Zatiaľ vieme len to, že sa hra odohráva počas deväťdesiatych rokov a hlavnou hrdinkou je špiónka Katya a hacker Martin. Spolu precestujú svet, aby prešetrili sériu vrážd skúsených agentov. Mali sme tú možnosť zahrať si pár misií v co-op móde s jedným z vývojárov, Alexom Mintsioulisom, ktorý nám bližšie predstavil Clandestine. Vysvetľuje, že hra nie je o nejakom super agentovi, ktorý všetko zvládne hravo, ale o začínajúcom tíme, ktorý naberá skúsenosti s každou úspešne splnenou misiou.

Hra bude obsahovať veľmi zaujímavý systém takzvaných stôp. V podstate to znamená, že vaša postava môže po sebe nechcene zanechávať stopy, či už sú  po vystrelených guľkách alebo ju zachytili bezpečnostné kamery, čo vaši úhlavní nepriatelia využijú, aby si o vás zistili viac. Takže bude záležať na tom, či si zvolíte tichý stealth postup, aby ste boli čo najviac v ústraní alebo naopak budete nešetrní a necháte po sebe viditeľnú spúšť. Katyu viete pred misiou obliecť do dvoch rôznych oblekov – nízkoprofilového a taktického. V nízkoprofilovom nemáte pri sebe zbraň, ale nepriatelia vás ťažšie spoznajú. Takisto sa vám odomknú nové možnosti v dialógoch, ktoré by inak neboli dostupné. Taktický oblek vám zas ponúkne nepriestrelnú vestu a viac munície.

Clandestine
Clandestine Zvoliť vhodný tlak na dvere je dôležité.
Zvoliť vhodný tlak na dvere je dôležité.


Clandestine Vykúkanie spoza rohu sa hodí v každej situácii.
Vykúkanie spoza rohu sa hodí v každej situácii.


Clandestine Pred každou misiou je dobré sa pripraviť.
Pred každou misiou je dobré sa pripraviť.





Pred každou misiou sa rozhodnete, aké vybavenie si so sebou vezmete a to môže ovplyvniť váš postup. Máte na výber rôzne druhy pištolí, granátov a špiónskych vymožeností. Popri jednej zbrani môžete mať aktívny jeden predmet z inventára (napríklad omračujúci alebo trieštivý granát). K dispozícii sú štyri rôzne oblasti a v každej si môžete zvoliť iný mód. Cleaner sa zameriava, ako už názov napovedá, na vyčistenie danej oblasti od stráži. Druhý mód je Exfil, ste prichytení pri čine, všetky stráže sú upozornené na vašu pozíciu a vašou úlohou je uniknúť bez ujmy. Posledným módom je Smash and grab, v ktorom máte ukradnúť dôležité informácie ukryté v rôznych častiach levelu. Tento mód sme si vyskúšali v co-ope. Jeden hráč je vždy agentom priamo v dianí a druhý hráč je hackerom. Agentku ovládate z pohľadu tretej osoby a  snažíte sa dostať až k označenému cieľu. Jej animácie sú pomerne slušne spracované, ale občas sa z ničoho nič otočí do nesprávneho smeru, čo sa stáva hlavne pri pohybe. Katya sa vie vyšplhať na niektoré objekty, ako bedne či ploty a po stlačení tlačidla aj pritlačiť k stenám. To, či bežíte, šprintujete alebo kráčate, je dôležité, keďže najmenej hluku robíte práve pri zakrádaní sa alebo kráčaní.

Hacker je, narozdiel od agenta, pasívna postava a hrá sa úplne inak. Máte k dispozícii štyri okná – siete, pohľad z agentovej kamery/bezpečnostných kamier, okno konzoly s informáciami a taktické okno s mapou levelu. V okne so sieťami sa presúvate s ikonkou po strome so všetkými zariadeniami v leveli, ako sú kamery a zámky. Ak treba odomknúť zámky, nabúrate sa do systému a svojmu parťákovi poviete kód. Je tak trochu škoda, že to nie je na spôsob rýchlej minihry, ale na druhej strane to zas nezdržuje. Kamery viete manuálne ovládať a sú vhodné na odhalenie stráží. Nepriateľov viete označiť, takže váš spoločník vidí ich pozíciu. Niektorých protivníkov je dokonca možné podplatiť a prestanú sa o Katyu zaujímať. Na mape si najprv nájdete pozíciu troch častí intelu a potom môžete naplánovať cestu svojmu agentovi, aby sa k nim dostal bez ujmy. Misia končí, akonáhle získate všetky tri časti a vrátite sa na začiatok levelu. Ak počas misie zomriete, začínate odznova, žiadne checkpointy zatiaľ v hre nie sú.

Nepriatelia reagujú na zvuky a keď ste hluční, začujú vás. Ak ste v ich dohľade, upozorní vás na to meter na obrazovke, ktorý sa postupne zaplňuje a tak viete, či je nutné opustiť svoju pozíciu a radšej sa ukryť. Ak stráže nájdu mŕtvoly alebo sa spustí alarm, pustia sa do hľadania. Odrovnáte ich buď zo zákrytu svojou pištoľou, alebo sa k nim priblížite zozadu a môžete ich následne spacifikovať – či už omráčením alebo zabitím, ktoré ale nie vždy fungovalo. Lokácie nepriateľov a intelu sa vždy menia na jeden z niekoľkých spawn bodov na mape, takže nehrozí, že sa mapu skrátka naučíte naspamäť po jednom prejdení Niektoré dvere viete otvoriť hneď, na iné musíte použiť silu. Ak ich vyrazíte hlučne, môžete prilákať zvedavé stráže.

Pri early access hrách je dôležitá oprava chýb a bugov. Vývojári hry Clandestine sľubujú, že budú pripravovať pravidelné updaty a vydávať záplaty. Hráči môžu nahlasovať všetky problémy s hrou na Steam fóre. V hre, žiaľ, nie je zatiaľ možné medzi sebou komunikovať, ale neskôr bude pridaná funkcia chatu. Ak sa chcete v co-ope dohovoriť, je tak nutné použiť Skype alebo Steam. Ovládanie je zatiaľ asi najväčším problémom hry, pretože nie je doladené a občas pôsobí nemotorne. Často sa vám stane, že sa zaseknete o zárubňu dverí alebo pri lezení na bedne sa môžete ocitnúť v nich. V súčasnosti nie je možné zmeniť si nastavenie klávesov a podpora ovládača je zatiaľ len čiastočná. 

Grafika je pomerne slušná na indie hru a dala môjmu notebooku trochu zabrať. Nastavení je iba šesť, od fastest po fantastic a okrem toho sa dá nastaviť iba rozlíšenie. Priamo v hre tieto nastavenia nemôžete meniť, musíte tak urobiť v launcheri pri spustení. Hudba je zatiaľ iba v menu a počas misie je ticho. Nahovorenie postáv chýba, ale vývojári by chceli do hry neskôr zakomponovať aspoň hlasy stráži.

Hra je dostupná na Steame, kde vás ale môže odradiť vyššia suma, hlavne keď obsahu zatiaľ až tak veľa nie je. Alex ma ale uisťuje, že je to dobrá investícia, pretože pri vydaní bude hra obsahovať kompletnú osemhodinovú príbehovú kampaň a v cene je zahrnuté aj DLC, ktoré vyjde neskôr po launchi. Celkovo je Clandestine zaujímavou indie hrou pre dvoch hráčov so špiónskou tematikou a len dúfame, že sa vyladia všetky bugy, vylepší ovládanie a pridá spomenutý story mód. Kooperačných hier predsa nikdy nie je dosť. Je síce možné hrať aj  osamote, ale nie je to až také zábavné ako práve vo dvojici. Sympatický špiónsky thriller by mal byť vydaný v plnej verzii niekedy v prvom polroku 2015.

Clandestine
Clandestine Hlavne nenápadne...
Hlavne nenápadne...


Clandestine Takto vidíte situáciu z pohľadu hackera.
Takto vidíte situáciu z pohľadu hackera.


Clandestine Vyhnúť sa označeným nepriateľom je ľahšie.
Vyhnúť sa označeným nepriateľom je ľahšie.






napísal Raina Audron 11.12.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
CLANDESTINE


PC

Vývoj: Logic Artists
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19575)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk