GRAV

GRAV

Prechádzka v sci-fi sandboxovom univerze

Dojmy

Grav je ďalšou z radu schválených Greenlight hier (táto bola dokonca úspešná za dva dni!), ktorá sa po piatich mesiacoch vývoja dostala do Early access sekcie na Steame. Autori to odôvodňujú tým, že prišiel čas získať odozvu od hráčov. Ak si hru chcete vyskúšať, zaplatíte tak 20 € za beta testovanie nedokončenej a nedoladenej hry, čo treba mať pri kúpe a následnom hraní neustále na pamäti.

Na prvý pohľad nás Grav zaujme svojím vizuálom. Grafika nie je detailná, ale má svojský štýl, ktorý sa do hry a k jej mimozemskému zameraniu hodí a dobre sa na ňu pozerá. Má to ale jednu obrovskú nevýhodu – hra je veľmi zle optimalizovaná a ak chcete mať zapnuté post-procesy, dynamické tiene a svetelné lúče, prejaví sa to na framerate a slabšie stroje budú trpieť. V nastavení grafiky je ešte niekoľko druhov rozlíšenia, ale to je všetko. Ešte horšie je to s využitím pamäte. Autori dokonca sami pri požiadavkách upozorňujú, že hranie na väčších planétach môže zabrať až 4 GB RAM, takže ak nemáte dostatok pamäte, tejto hre sa oblúkom vyhnite. Ak by ste chceli vytvoriť vlastný server a k tomu ešte hrať na svojom počítači túto hru, počítajte tak s doporučenými 12 - 16 GB RAM, čo sú na indie hru neskutočne vysoké požiadavky.


Hra je primárne stavaná na hranie na serveroch ako každá iná MMO a tých je, našťastie, dostatok na výber. Obľúbené servery si ale neviete uložiť a tie, kde ste už boli, spoznáte iba podľa hviezdičky vedľa ich názvu. Z neznámeho dôvodu je na stránke hry na Steame uvedené, že hra taktiež obsahuje singleplayer, čo však nie je pravda. Môžete hrať síce sami, ale pripojenie na server je stále nutné. Lepšie je prizvať si kamaráta do kooperácie, ale tento mód nie je zatiaľ v podstate nijako implementovaný. Ak váš spoluhráč alebo vy zomriete, často sa oživíte na úplne odlišných miestach a znova sa nájsť v rozsiahlom svete môže byť poriadne náročné.

Mapu nemáte, ale môžete si vyrobiť akýsi lokátor, s ktorým je orientovanie ľahšie, ale na to potrebujete získať plán. Tieto plány viete vydolovať zo zabitých nepriateľov, ktorí daný svet obývajú s vami. Každý server vygeneruje náhodný svet, ktorý je podľa tvorcov nekonečný a nikdy neviete, aké bude mať biómy. To znie síce dobre, ale pri pripájaní na server to často pocítite, keďže loadingy sú dosť dlhé (niekoľkominútové čakanie je bežné). Pri takých rozsiahlych svetoch poteší, že hra obsahuje monocykel a jetpack na rýchlejší presun. Svet je pestrofarebný a prechádzky medzi fialovou trávou a inou mimozemskou flórou, či pozeranie sa na západ slnka s rôznymi pokrútenými skalnatými formáciami v pozadí, potešia vaše oko.

Grav sa točí hlavne okolo zbierania surovín a zabíjania nepriateľov. Na začiatku máte nožík, ktorým viete ubiť slabších nepriateľov a multi-tool, s ktorým dolujete materiál, ako drevo, rudu, kryštály atď. Čím viac zásob máte, tým viac rôznych vecí si môžete vyrobiť alebo postaviť. Viete si vyrobiť rôzne účinné pištole, meče a brnenie pre vašu postavu, prípadne si postavíte rôzne budovy a vytvoríte vlastné základne. Treba však dávať pozor na to, kde staviate, lebo nepriatelia vám vedia stavby poškodiť a takto znehodnotené sa zatiaľ opraviť nedajú. Všetky tieto veci ale potrebujú veľké množstvo materiálu a môže trvať aj hodiny, kým nazbierate dostatok zdrojov na všetko, čo chcete postaviť.

Často sa vám taktiež stane, že nechcene vstúpite do prostredia s oveľa silnejšími nepriateľmi ako ste vy a môže chvíľu trvať, kým znova narazíte na súperov zodpovedajúcich vášmu levelu. Okrem „enemákov", ako prerastnuté chrobáky a iné divné príšery, stretnete aj pár NPC postáv, u ktorých si viete nakúpiť rozličné veci, za predpokladu, že máte na ne dosť materiálov - tak ako pri stavaní. Príbeh je, žiaľ, neexistujúci a nič o vašej postave ani poslaní neviete, čo je trochu škoda. S ostatnými hráčmi sa viete dorozumievať pomocou chatu a cez rozličné gestá.

Hoci aj máte radi sandboxové hry ako Minecraft, aj napriek tomu vás GRAV môže po čase unudiť, aj keď má pekný vizuál, pretože mu v tejto fáze chýba viac obsahu, hĺbky a intuitívnosť. Nenapomáha tomu ani v podstate nulový tutoriál - hra vás hodí do sveta a musíte zisťovať veci sami. Samo osebe by to až tak nevadilo, ale ak chcete vedieť viac, musíte kliknúť na odkaz na wikipédiu, čo vám okamžite minimalizuje hru. Zamrzí aj iba čisto textové užívateľské rozhranie v inventári, ktoré síce účel splní, ale je veľmi neohrabané a často musíte klikať na jednu vec aj viackrát, kým to hra zaregistruje.

Keďže je Grav v počiatočnom štádiu vývoja, očakávajte lagy, bugy (napr. nepriatelia vedia prechádzať cez objekty), dlhé loadingy, málo ľudí (serverov je našťastie dosť) a opakujúcu sa hernú náplň. Hra sama osebe nie je zlá – môžete si postaviť základňu a brániť ju pred nepriateľmi či inými hráčmi, chodiť do dungeonov či sa len tak prechádzať po planinách, likvidovať domorodý život na planéte a zvyšovať svoj level. Otázne je, ako dlho vás to ale bude baviť. Skutočnosť sa od traileru, ktorý vyzerá veľmi dobre, trochu líši. Veľa závisí aj od toho, či máte s kým hrať a či vás neodradia mnohé technické problémy a vysoké požiadavky hry. Celkovo tento titul nijako zvlášť v záplave iných MMO hier nevyniká, ale do vydania a jeho finálnej podoby sa mnohé veci môžu zlepšiť a doladiť.



napísal Raina Audron 16.2.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
GRAV


Grav
PC

Vývoj: BitMonster / BitMonster
Štýl: Akčná Adventúra / Survival
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19889)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk