SUBNAUTICA

SUBNAUTICA

Prežijete pod morskou hladinou?

Dojmy

Survival hry sú už dnes úplne bežné, ale v tejto sa pokúsite prežiť na netradičnom mieste - pod morskou hladinou. Všetko sa začína haváriou raketoplánu, ktorý skončil na vode a keďže sa z vraku uvoľnila rádioaktivita, paluba je už pre vás tabu. Musíte si vystačiť len so skromnou výbavou, ktorá zostala v záchrannom module. Na obzore nie je žiadna pevnina a jediný spôsob, ako sa udržať pri živote, je ponáranie a skúmanie morského dna.

Našťastie je more plné zaujímavých vecí a živočíchov a takmer všetko sa dá zužitkovať. Nachádzate sa na neznámej planéte, a tak je flóra a fauna pod hladinou exotická, ale poskytuje všetko potrebné, aby ste neľahkú situáciu zvládli. Základná potápačská výbava vám umožní vydržať bez nádychu štyridsať sekúnd. Stačí to na ponorenie do hĺbky niekoľkých desiatok metrov, kde zoberiete pár vecí a potom sa musíte vynoriť, inak sa udusíte. Ak si nezvolíte hardcore režim s permanentnou smrťou, v prípade utopenia sa znovu oživíte a môžete pokračovať tam, kde ste prestali. Ibaže prídete o časť nazbieraných vecí. A niektoré sú skutočne vzácne, hoci sa nejedná o nablýskané klenoty, ale dôležité nerasty, kusy kovu, ktorý zrejme pochádza z vašej lode, ryby, riasy a fragmenty, z ktorých sa dajú vyrábať užitočné pokročilé predmety.

Na výrobu niekedy stačí naozaj málo, hoci len pár hrstí piesku alebo morských húb. Pozbierate, čo sa dá a čo sa môže hodiť a vrátite sa s tým do záchranného modulu, ktorý sa hompáľa na hladine. V provizórnom plávajúcom domove sa nachádza veľmi dôležitý prístroj - fabrikátor a ten vám z jednotlivých komponentov a surovín na počkanie vyrobí fantastické veci. Od nenáročných, ako je sklo, plutvy na rýchlejšie plávanie, provizórny nôž, pečená ryba a pitná voda, až po moderné technické výdobytky, ako je batéria, motorový plavák a dokonca pokročilé konštrukčné zariadenie, kde neskôr dokážete vyrobiť aj plne funkčnú ponorku. K tej sa ale dopracujete až oveľa neskôr.


Najdôležitejšia zo všetkého je potrava. Ostatné problémy nie sú také zásadné. V mori síce občas narazíte na dravé ryby a iných predátorov, ale dá sa im ľahko vyhnúť. Vaším najväčším nepriateľom je jednoznačne hlad a smäd. Ako-tak sa dá najesť aj z morských húb, ktorých je habadej, lepšou voľbou sú však surové a najlepšou pečené ryby. No získať pitnú vodu je oveľa náročnejšie. Potrebujete na to niekoľko surovín, z ktorých vyrobíte polotovary a z tých napokon chutnú tekutinu, ktorou zabránite dehydratácii. Proces výroby vody je pomerne zložitý, hoci  sú aj predmety, kde je postup oveľa náročnejší. Vo fabrikátore a potom aj plávajúcom konštrukčnom zariadení, ale máte súpis dostupných výrobkov aj so zoznamom ingrediencií. Takže viete, čo konkrétne máte hľadať. Hra obsahuje aj režim, ktorý odbúrava nutnosť prísunu jedla a tekutín, ale tým sa len zabíja najefektívnejší survival prvok v hre, takže sa hodí maximálne pre deti, ktoré si chcú pod vodou len tak obzerať rybičky. 

K užitočnej základnej výbave, ktorú by ste si mali vyrobiť, patrí kompas, aby ste sa ľahšie zorientovali  v hlbinách, ale aj nad hladinou, kde je výraznejším oporným bodom len vrak kozmickej lode. Našťastie svoj záchranný modul nájdete vždy bez problémov, pretože vysiela blikajúci signál, ktorý vidíte, aj keď sa príliš vzdialite. Efektívnejšie potápanie je možné s kyslíkovými fľašami. Čím viac ich máte, tým dlhšie sa môžete pohybovať pod vodou. Po vynorení sa fľaše okamžite doplnia. Problém je v tom, že zaberajú veľa miesta v inventári, ktorý je čoskoro prepchatý. Nálezy, ktoré práve nepotrebujete, ale môžete prehodiť do príručného skladu v module, prípadne si postavíte extra úložný priestor.

Mohlo by sa zdať, že podmorský svet je fádny - nejaké koraly, ryby a pieskové duny, ale budete prekvapení, aké nádherné scenérie vytvorili vývojári pod vodnou hladinou. Dokonca sa aj plynulo obmieňajú prostredia. Na jednom mieste je žltkasté dno kombinované s fialovými hubami a pestrofarebnou flórou, o trochu ďalej narazíte na spleť podmorských jaskýň a ešte ďalej je všetko zelené od mohutných rias, ktoré vytvárajú vysoké košaté stĺpy. A celkom inú atmosféru to má v noci, ktorá nastáva v pravidelných intervaloch. Vtedy vidíte len svetlo vašej lampy, svetielkujúce ryby a obrysy predátorov, ktorí vychádzajú hlavne v tme. Určite si obľúbite svitanie, keď sa postupne menia farby oblohy (aj mora) z takmer tmavomodrej na červenú a jemnú belasú.


Čím dlhšie sa budete pohybovať v podmorskom svete, tým viac možností sa vám otvorí. Napríklad už pri prvých výletoch môžete zbierať piesok z dna a tak vytvoríte jamy a vlastné tunely. Neskôr vás budú rozmaznávať moderné technológie a výdobytky. Postavíte si podmorské observatórium, malú a neskôr veľkú pohodlnú ponorku a budete extrahovať DNA z morských živočíchov, čím získate špeciálne schopnosti. Napríklad bude vaše telo svietiť, takže v tme nepotrebujete baterku, no súčasne vaša žiara môže prilákať dravé ryby. A to ešte zďaleka nie sú implementované všetky plánované súčasti hry, medzi ktorými budú aj moduly a bázy.

Už v ranej fáze vývoja je hra dostatočne nápaditá a navyše má peknú grafiku, pričom tvorcovia mysleli aj na také detaily, ako je voda stekajúca po okuliaroch pri vynorení. Rozhodne však je čo zdokonaľovať. Predovšetkým treba zlepšiť technický stav hry. Problémy sú najmä pri ukladaní, respektíve načítaní hry a tiež v prípade úmrtí. Opakovane sa mi stalo, že mi po oživení v inventári zostali degenerované predmety, ktoré už neboli použiteľné a nahradil ich chybný skript. Stále však treba mať na pamäti, že je to rozpracovaný produkt vo verzii s predbežným prístupom.

Subnautica zatiaľ vyzerá veľmi nádejne. Ak máte radi survival hry, výmena tuctových postapokalyptických svetov so zombíkmi za sandboxovú podmorskú oázu by sa vám mohla naozaj zapáčiť. Pritom ani vo vode nebudete ochudobnení o zaujímavé možnosti, či už je to výroba predmetov v štýle Minecraftu, objavovanie skrytých zákutí alebo boj o holý život - hoci pôjde predovšetkým 
o víťazstvo nad sebou samým. Na výsledok sa rozhodne tešíme. 



napísal uni 9.2.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
SUBNAUTICA


PC
PS4
Xbox One
VR
Oculus Rift
PC VR

Vývoj: Unknown Worlds Entertainment
Štýl: Adventúra / Survival
Dátum vydania:  január 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18427)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk