MEDIEVAL ENGINEERS

MEDIEVAL ENGINEERS

Zábavné stavanie a ničenie v stredoveku

Dojmy

V stredoveku to inžinieri nemali vôbec jednoduché. K dispozícii totiž neboli žiadne moderné stroje, ktoré by im prácu výrazne uľahčili, no aj napriek tomu museli byť ich výtvory vždy bezchybné. České štúdio Keen Software House prišlo začiatkom tohto roka s novou hrou, ktorá je vlastne akýmsi prídavkom do ich (teraz už) série inžinierskych hier. Štúdio totiž už pre dvomi rokmi vypustilo na Steame, v rámci Early Access, hru Space Engineers. Tá síce stále nie je dokončená, a teda tento krok s vytváraním ďalšej, mierne odlišnej hry sa môže zdať trochu nelogický, no tvorcovia v tom nevidia problém. Na hre totiž pracuje nový tím, čo znamená, že vývoj Medieval nijakým spôsobom neovplyvňuje vývoj Space Engineers. Taktiež je nutné brať do úvahy, že Medieval Engineers stavia na základoch z vesmírnych Inžinierov, čiže autori sa nemusia trápiť s úvodnými problémami a môžu sa venovať rovno vývoju odlišných mechaník, typických pre toto obdobie.

Keen Software House sa do vývoja Medieval Engineers nepustili len tak zbrklo a dávajú si záležať na detailoch. Z budúcnosti, v ktorej sme mohli lietať vo vesmíre, budovať jadrové reaktory, vesmírne stanice a komplexné vesmírne lode, sa dostávame do prostredia, v ktorom je našou najväčšou znalosťou obrábanie kameňa. V inventári postavy tak môžeme nájsť iba tie materiály, ktoré boli bežné v 5. až 15. storočí. Okrem kameňa máme tiež k dispozícii drevo, no a to je tak dokopy všetko. Zváračku nahrádzajú klince a výkonné motory ľudská sila.

Medieval Engineers
Medieval Engineers Ničenie hradov vás bude baviť tak ako ešte nikdy.
Ničenie hradov vás bude baviť tak ako ešte nikdy.


Medieval Engineers Pri stavbe si môžete pomôcť lietaním.
Pri stavbe si môžete pomôcť lietaním.


Medieval Engineers Blížiaca sa noc vytvorila podivnú hmlu.
Blížiaca sa noc vytvorila podivnú hmlu.





Keď hru prvýkrát spustíte, budete mať pocit, ako keby ste si na vašej ploche pomýlili ikonu so Space Engineers. Menu je totiž úplne totožné s tým vo vesmírnych Inžinieroch, a teda ak ste vo vesmíre strávili už nejaký ten čas, hneď sa budete vedieť zorientovať. V tom lepšom prípade sa tak môžete vrhnúť rovno do hry, pričom opäť máte na výber z troch dostupných režimov. Prvým je rýchla hra, pomocou ktorej sa bez nejakých nastavení dostanete jedným kliknutím rovno do stredoveku a môžete nechať pracovať svoje kreatívne myslenie.

Druhým režimom je vlastná hra, kde opäť máte na výber z niekoľkých pripravených máp (mosty, hrad, domy a podobne), no zároveň máte prístup aj k viacerým nastaveniam – môžete si teda vybrať, či budete hrať v kreatívnom režime alebo v režime prežitia, či sa na mape majú prechádzať aj zvieratá alebo nepriatelia a či chcete hrať v online alebo offline móde. Ak ste hrali Space Engineers, väčšinu z týchto možností už poznáte, no jedna z najväčších noviniek je zmena dennej doby. V hre si tak môžete nastaviť, ako rýchlo má plynúť čas i v akom čase hru začnete - každopádne, toto si môžete zmeniť aj priamo počas hry.

Prechod z vesmíru na pevnú zem musel so sebou priniesť okrem slnečného svitu aj gravitáciu, s ktorou už autori mali veľmi dobré skúsenosti vďaka gravitačným generátorom v Space Engineers. Aj v Medieval Engineers síce môžete s vašou postavou lietať, no táto možnosť je tu primárne zapracovaná kvôli stavbám – verte mi, po rebríkoch by ste rozhodne liezť nechceli. Stavba hocičoho je náročná už sama osebe. No a čo sa kvality grafického spracovania týka, Medieval Engineers je na tom dosť dobre, hlavne z pohľadu stvárnenia prírody a lesov.

Medieval Engineers je rovnako ako jeho vesmírny súrodenec skutočne náročný na hrateľnosť. Napríklad, ak máte v pláne vymýšľať rôzne mechanizmy, tak na to naozaj treba poriadnu dávku trpezlivosti. Aj stavbou na pohľad jednoduchých vecí strávite aspoň spočiatku aj niekoľko hodín, a teda obe Engineers hry sú skôr určené pre takých hráčov, ktorí sú ochotní hre venovať obrovské množstvo času. V kreatívnom móde sa môžete aj v súčasnom štádiu vývoja vyblázniť, no opakujem – bádanie pri konštruovaní mechanizmov alebo budovaní stavieb vás jednoducho musí baviť. Inak po chvíli stratíte akúkoľvek motiváciu pokračovať v hre ďalej a začnete si lámať hlavu nad tým, prečo ste si vôbec niečo takéto kúpili. Treba tiež myslieť na to, že hra je v Early Access iba pár mesiacov, a teda nie je veľmi rozsiahla. Autori sa však neustále snažia hru rozširovať a dopĺňať nový obsah formou aktualizácií, ktoré ju od vydania už značne vylepšili.

Najnovšie tvorcovia hry pridali možnosť zbierať potravu – ovocie, hríby a rastliny, ktoré rastú v lese. Ide o vôbec prvé rozšírenie, ktoré bude, respektíve je, súčasťou survival režimu hry. Zatiaľ vaša postava nie je závislá od jedla, no minimálne tu môžeme vidieť veľký potenciál, ktorý časom môže prilákať aj menej zdatných inžinierov. Bude skutočne zaujímavé sledovať, kam to autori nakoniec dotiahnu.

Taktiež sa do hry len nedávno dostal mód Castle Siege, s ktorým sa autori snažia oživiť hrateľnosť. Dostávate na výber z dvoch strán, pričom jedna bráni sochu kráľa a tá druhá sa ju pokúša zničiť v stanovenom časovom limite. Celkovo však zatiaľ ide o niečo, čo nemá väčšiu hĺbku, ale taktiež o dobrú ukážku toho, akým smerom by sa mohol Medieval Engineers časom uberať. Vidieť veľké boje v takomto svete by mohlo byť určite zaujímavé. Zatiaľ sa ale prevažne jedná o hru, ktorá je verná svojmu názvu – teda inžinierstvu.

Medieval Engineers
Medieval Engineers Nie vždy funguje fyzika tak, ako by mala.
Nie vždy funguje fyzika tak, ako by mala.


Medieval Engineers Pri budovaní treba myslieť na fyzikálne zákony, inak sa vám vaša stavba doslova rozpadne.
Pri budovaní treba myslieť na fyzikálne zákony, inak sa vám vaša stavba doslova rozpadne.


Medieval Engineers Stavba nového sídla je v plnom prúde.
Stavba nového sídla je v plnom prúde.





Online režim je prístupný približne dva mesiace a aj napriek tomu funguje celkom dobre. Síce som sem-tam narazil na väčšiu odozvu, ktorá pri stavbe nepatrí medzi zoznam vecí, s ktorými by ste sa radi stretli, no časom sa tieto nedostatky určite podarí vyladiť. V čom však hra vyniká už teraz, je jednoznačne fyzika (aj keď ani tá nie je úplne bez chýb). Zákony fyziky idú ruka v ruke s deštrukčným modelom a vytvárajú neraz veľmi pôsobivé zábery. Niekoľko desiatok minút som sa zabával len vrhaním gúľ do hradu a sledovaním, ako sa stavba zrúti na zem. Na druhej strane, takáto fyzika a deštrukčný model je poriadne náročný na procesor – a teda pri jednoduchom poškodení veľa práce nemá, no pád väčších častí hradu dá zabrať aj výkonnejším PC zostavám.

Deštrukčný model vie zapôsobiť najmä vtedy, ak (napríklad ) veži dômyselne zničíte základy. Vtedy môžete sledovať, ako sa pod náporom váhy začnú postupne uvoľňovať jednotlivé kamene, až po niekoľkých sekundách statika jednoducho zlyhá a celá veža sa zrúti na zem a rozbije na niekoľko stoviek malých balvanov. Napríklad na mojom Intel i5-4590 som mohol pred pádom väčších častí hradu zreteľne vidieť pokles snímkovania aj o 20 fps.

Medieval Engineers je v súčastnosti záležitosťou, ktorá nie je ani zďaleka pre každého. Aby ste si mohli schuti užívať všetky pozitívne vlastnosti tejto hry, ktoré ju robia odlišnou od ostatných, musíte byť skutočne zapálení a pohrúžení do stavania, navrhovania a riešenia rôznych problémov. Medieval Engineers nie je o jednoduchosti a o tom, aby ste behom troch minút postavili celý hrad, ale o každom jednom položenom kameni a perfekcionizme.

Dojmy boli písané k verzii 02.022 z 23. júna 2015


napísal play3man 10.7.2015
Páči sa mi!
MEDIEVAL ENGINEERS


Medieval Engineers
PC

Vývoj: Keen Software House
Štýl: Simulácia / Survival
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19463)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk