MAD MAX

MAD MAX

V8! V8! V8!

V Avalanche Studios majú aktuálne plné ruky práce. Pred pár dňami sme vám priniesli z Gamescomu dojmy z ich explozívneho sandboxu Just Cause 3, kde sa v koži Rica pokúsite zvrhnúť ďalšiu diktatúru. Okrem toho však pracujú aj na ďalšej akcii v otvorenom svete. Táto vás ale zavedie do úplne iného prostredia. Mad Max ťaží z licencie maximum. Nie je to hra podľa filmu, inšpiruje sa celou Millerovou ságou a chce byť prienikom všetkého, čo Šialený Max kedy znamenal. A Avalanche do mixu pridávajú aj niečo nové, svoje, aby dali hrdinovi a aj hre vlastnú identitu.

Pustina v Mad Maxovi je dokonalým obrazom postapokalyptického sveta. Úplne vážne. Ak ste si niekedy predstavovali  svet po konci civilizácie a na hrane šialenstva, z veľkej časti vyzeral presne tak, ako to, na čo narazíte v hre. Všetko je pokryté pieskom a v troskách, prežívajú len zvyšky ľudskej rasy, ktoré si tvoria komunity. Vodcovia týmto komunitám vládnu pevnou rukou, a to je vlastne aj jediné pravidlo, ktoré tu platí. Vytrvá najsilnejší a to tu znamená jediné – prežije len ten, kto má prístup k silným motorom, benzínu a nábojom. O to všetko vám v Mad Maxovi pôjde.

Avalanche sa od filmov skutočne dištancujú a vytvárajú vlastný svet, ktorý je obrovský, pričom v ňom prebieha neustály boj. A vy sa tak trochu ocitáte uprostred neho. Niežeby to Maxa trápilo. Žije si svoj vlastný život pustovníka v ruinách civilizácie a stará sa len a len o seba. No keď mu zničia legendárny Interceptor, začína to byť osobné. A vtedy začína váš hon za najsilnejším motorom, hromadou benzínu a aj náložou guliek, ktoré vo svojom boji budete potrebovať.


Max má po zničení svojho milovaného auta jasnú úlohu - postaviť Magnum Opus, Beethovenovu deviatu, jednoducho svoje vrcholné dielo. A to je všetko plne vo vašich rukách. Magnum Opus je aj názov pekelného stroja, ktorý si začínate stavať hneď od začiatku hry. Je len na vás, akými súčiastkami ho vybavíte. Je len na vás, ako toto auto bude vyzerať. Môžete si ho ovešať lebkami alebo pokojne aj nastriekať ružovou. A stále na ňom bude čo vylepšovať. Postupne budete získavať nové veci a všetky ich tam môžete vymeniť. Až sa nakoniec dostanete k vysnívanému V8 motoru. Možnosti úprav v hre sú obrovské a len s nimi sa dokážete zabaviť niekoľko hodín. V deme sme si auto mohli upraviť v desiatich rôznych aspektoch a keby nás netlačil čas, vedeli by sme si ho predstaviť ešte o niečo štýlovejšie.

Obrovský otvorený svet znamená obrovské možnosti. Máte na výber množstvo úloh a cestou za tými hlavnými si môžete čas krátiť mnohými vedľajšími, ktoré sa vám za splnenie odvďačia korisťou, ktorú rozhodne nemôžete podceniť. Vo svete Mad Maxa je totiž nedostatok takmer všetkého a žiadny náboj do svojej pištole nemôžete nechať len tak ležať. Oplatí sa preskúmať každú základňu, aj za cenu toho, že tam môžete počítať s početným odporom. Na skúmanie svojho blízkeho aj vzdialeného okolia potom môžete použiť balóny, ktoré vám umožnia z výšky vidieť všetko, čo je okolo vás. Ale aj lokality sú poriadne bránené. Postupne takto pre seba dokážete získať čoraz väčšie územia.

Jednotlivé úlohy ponúkajú viacero ciest, ako ich môžete vyriešiť. A nie je to len o tom, či na určené miesto prídete pešo alebo autom. Máte napríklad zničiť nejaké štruktúry, ktoré využívajú War boys. Môžete na to ísť hrubou silou a strieľať do nich, kým nepovolia. Alebo môžete využiť harpúnu, ktorú nosíte v zadnej časti svojho auta. Stačí ju len upevniť na vhodné miesto a potom poriadne dupnúť na plyn a potiahnuť. Takto môžete odhaliť citlivý bod a potom stačí už len zobrať jednu z vybuchujúcich tyčí, ktoré sa vždy povaľujú tam, kde je dostatok War boys.

A tak je to vlastne v celej hre. Už v deme sme veľmi rýchlo zistili, že ísť na všetko hrubou silou nie je práve najideálnejšie riešenie. Brokovnica je síce mocným čarodejom v tomto svete, no munícia vám čoskoro dôjde a kým proti nepriateľom by ste si ešte vystačili aj bez nej, v boji za volantom je to už horšie a bez strelnej zbrane vám hrozí, že neustále nájazdy nepriateľských vozidiel len tak ľahko nerozchodíte. Preto je vhodné skúsiť harpúnu uplatniť aj na nepriateľov. Ušetrí to muníciu a je to aj väčšia zábava. Práve na tomto je vidieť, ako sa autori inšpirovali druhou časťou Just Cause.

Spolu s harpúnou nájdete v zadnej časti svojho auta napríklad aj sniperku. Tá v hre rozhodne má svoje miesto, no jej používanie je trochu komplikovanejšie. V úlohe Maxa najskôr musíte prejsť spoza volantu do zadnej časti auta a až tam sa jej môžete chopiť. Nie je teda vhodné sa na ňu spoliehať, keď ste práve pod útokom nepriateľov. Skôr vo chvíľach, keď vás žiadni neotravujú, prípadne sú dostatočne ďaleko na to, aby ste dokázali opäť preliezť za volant a utiecť im alebo sa pripraviť na útok.

Keď už po vreckách nenájdete ani jediný náboj, môžete sa do boja vrhnúť aj vlastnými päsťami. A aj tu sa Avalanche nechali inšpirovať jednou známou sériou. Súbojový systém je jednoduchý a efektný, vystačíte si s dvojicou tlačidiel. A ak vám to celé pripomína Batman: Arkham sériu, tak od pravdy nebudete ďaleko. Bitky nie sú síce až také dynamické a Max medzi nepriateľmi nelieta s ladnosťou Batmana, no inšpirácia je jasne badateľná. A v boji si môžete pomôcť aj inými vecami. Síce to v rámci univerza bude pôsobiť ako mrhanie, no príde čas aj na momenty, keď sa oplatí po skupine nepriateľov hodiť kanister s benzínom a odpáliť ho. Prekvapením je, že sa v hre nedá skákať, čo trochu ruší dojem z pohodlného ovládania, keďže skákať budete chcieť často. 


Práve v dramatických chvíľach dostanú možnosť ukázať sa skutočne parádne výbuchy. Hra nepatrila medzi najkrajšie na Gamescome, no výbuchy sú spracované naozaj vynikajúco a po prvý raz vás až prekvapia. A aj niektoré efekty vás dokážu ihneď zaujať. Sú to hlavne drobnosti, ako napríklad efekt vlniaceho sa horúceho vzduchu nad kapotami áut, prípadne piesok, ktorý sa víri vo vetre po pustine. To všetko prispieva k tomu, že sa celkovo na hru veľmi príjemne pozerá. Aj keď autori nevychádzajú z filmu, vizuálne si z toho posledného požičali veľmi veľa. Taktiež sa dobre vyníma aj dabing, aj keď sme počuli len pár postáv.

Keďže v Mad Maxovi majú obrovskú úlohu autá, v Avalanche si dali záležať aj na jazdnom modeli. Ten je jednoduchý, no budí veľmi dobrý dojem. Cítite váhu auta, no nie je to žiadna simulácia. Dôležité je, aby ste auto vedeli ovládať v momente, keď doň sadnete. A to aj v situáciách, keď vám naň skočia traja War boys a snažia sa pretĺcť dnu. Môžete ich striasť, odstreliť alebo jednoducho vhodne naraziť. A váš zmutovaný pomocník vám potom pomôže s opravami. Jednoducho presne to, čo by ste od Mad Max hry čakali.


napísal matus_ace 13.8.2015
Páči sa mi!
MAD MAX


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Warner Bros. Games / Avalanche Studios
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 1. september 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk