ANGELS FALL FIRST

ANGELS FALL FIRST

Keď by anjeli mali padať ako poslední...

Dojmy

Nie, určite nie ste jediní, ktorí rozmýšľali nad hrou, v ktorej by bolo možné robiť naozaj, ale naozaj všetko. Simulátor skutočného života. A vôbec nemyslíme hry v štýle Grand Theft Auto. Práve takéto tituly by v porovnaní s touto „ultimátnou“ hrou boli len malým hráčom na poli virtuálnej zábavy. Povedzme si ale úprimne, kým sa dostane na trh titul, ktorý sa aspoň sčasti bude podobať na tento typ hier, s istotou si ešte niekoľko rokov počkáme. Dovtedy sa teda budeme musieť uspokojiť s hraním starého-dobrého GTAčka. Určite však stojí za zmienku aj veľmi ambiciózny titul No Man's Sky, ktorý sa svojím náhodne generovaným vesmírom s miliardami unikátnych planét môže tiež bez hanby zaradiť k hrám, ktoré sa našej detskej predstave blížia. Celý tím vývojárov, ktorí stojí za touto hrou, pozostáva len z niekoľkých členov, a teda o to väčší obdiv im patrí. No aby sme nepredbiehali, radšej si počkáme na finálnu verziu, ktorá sa dostane do predaja už o tri mesiace.

Zatiaľ sa teda môžeme s plechovkou dobrého piva usadiť za počítač a spustiť hru, ktorá je momentálne už piaty mesiac v Early Access. Nesie zaujímavý, ale niektorým aj povedomý názov. Angels Fall First je tu s nami už približne desať rokov. Ide totiž pôvodne o mod pre Unreal Tournament 2004, ktorý si už za čias tejto hry začal získavať svojich priaznivcov. O niečo neskôr, v roku 2007, sa autori rozhodli prepracovať ho a portnúť do novšej verzie Unreal Tournament s číslovkou tri. Ako však vývoj pokračoval, narastal aj jeho úspech a autori sa rozhodli chopiť šance – čo tak z toho vytvoriť plnohodnotnú hru? Všetci kľúčoví moderi sa teda spojili a sadli si pod jednu strechu s jasným cieľom – vytvoriť hru, ktorá prinesie niečo nové a ponúkne hráčom ultimátny zážitok. Už teda pod názvom Strangely Interactive prešli k prvému kroku – dostať hru na Steam cez Steam Greenlight. Tam tvorcovia uspeli behom pár dní a už im nič nebránilo pustiť sa do vývoja naplno.

Angels Fall First
Angels Fall First V tréningovom centre si môžete vyskúšať streľbu z rôznych zbraní.
V tréningovom centre si môžete vyskúšať streľbu z rôznych zbraní.


Angels Fall First V nastaveniach máte možnosť vytvoriť si predvolené profily rôznych vozidiel.
V nastaveniach máte možnosť vytvoriť si predvolené profily rôznych vozidiel.


Angels Fall First Hra síce po grafickej stránke neprekvapí, no ani neurazí.
Hra síce po grafickej stránke neprekvapí, no ani neurazí.





Aby som teda prešiel k veci a tak trochu objasnil voľný úvod - Angels Fall First je hra, s ktorou majú tvorcovia veľké plány. V podstate ide o klasickú multiplayerovú akciu, v ktorej sa staviate proti skutočným hráčom alebo umelej inteligencii. Vízia autorov je ale jednoznačná. Dostať pod jednu ikonu hru so širokými možnosťami v rôznych oblastiach. Môžete sa teda vydať na súboje na zemi, vo vzduchu, ale aj vo vesmíre. Spôsobov, ako hru hrať, je veľmi veľké množstvo, čo, samozrejme, hneď ide ruka v ruke s tým, aké obrovské bremeno si tvorcovia zobrali na svoje ramená.

Poďme si ale bližšie priblížiť jednotlivé možnosti. Do hry vstupujete ako obyčajný bojovník – vojak. Nie ste ničím výnimočný. A aj to vám dá hra, samozrejme, najavo hneď v úvode, kedy vám ponúkne možnosť spustiť tutoriál. Ten vás prevedie všetkými základnými funkciami, pokúsi sa vás zorientovať a zároveň naučiť, ako sa vo virtuálnom svete pohybovať. Základom je boj na zemi. Vstupujete teda do hry ako vojak bez akéhokoľvek špeciálneho dopravného prostriedku. Dá sa povedať, že v tejto chvíli sa z hry stáva FPS. Beháte po mape po vlastných nohách, utekáte k cieľu či hľadáte ideálny bod, z ktorého budete mať čo najlepší prehľad o dianí naokolo. K dispozícií máte niekoľko typov futuristických zbraní, ktoré sa od seba odlišujú vo všetkých aspektoch a každá má svoje výhody aj nevýhody. Veľkú úlohu tu hrá rýchlosť nabíjania, kapacita zásobníka, ale aj samotná sila streľby.

Keď vás začnú bolieť nohy a chcete sa rýchlejšie prepraviť k nejakým vzdialenejším miestam, môžete nasadnúť do vozidla. Úmyselne to bližšie nešpecifikujem, kedže aj po stránke vozidiel sa autori snažia o rozmanitosť. Autami sa navyše nemusíte len prepravovať, ale môžete v nich aj bojovať. Niektoré totiž majú na streche ďalšiu futuristickú zbraň. Tú môže ovládať váš parťák alebo priamo vy, ak sa vzdáte šoférovania. Angels Fall First vás pozýva aj do chladného vesmíru. Prívlastok opustený by nebol ten správny. Sme totiž v budúcnosti a vesmír je v podstate naším druhým rozsiahlym domovom. Budem sa určite opakovať, ale aj pri vesmírnych súbojoch máte na výber z viacerých druhov lodí, s ktorými sa môžete pustiť do boja. Za čo môžem tvorcov v krátkosti pochváliť, je ovládanie, kedže je pohodlné a ľahko pochopiteľné. Hrateľnosť ako taká mi ale veľmi nesadla, vyvolala vo mne pocit ťažkopádnosti, ktorý z hry doslova odsával potrebné napätie. Ide len o môj subjektívny názor a opäť treba pripomenúť, že Angels Fall First je v Early Access iba päť mesiacov.

Keby som mal rozpisovať všetky možnosti, bolo to na veľmi dlho, a preto sa venujem len tým najpodstatnejším. V zásade či už idete do boja na zemi alebo vo vesmíre, vždy si môžete zvoliť vašu výbavu. Pri využívaní technológií a dopravných prostriedkov (lodí) si môžete vybrať jednotlivé komponenty (typ zbrane, pohonu...) a takto si vylepšiť či upraviť výkon a možnosti vášho plavidla. Každý z komponentov je však označený parametrami, ktoré máte vopred limitované. Loď si teda môžete upraviť len do určitej miery, čím vás hra núti pristupovať k voľbe s rozumom a nie bez rozmyslu vyberať len tie najlepšie súčiastky. Tu by autori mohli hneď obmedziť voľbu príslušenstva, ktoré už presahuje stanovené limity, aby ste celý zoznam zbytočne neprekombinovali a nakoniec zistili, že s vašimi úpravami nemôžete vyštartovať.

Hra pozostáva z misií, ktoré je možné hrať v online ale aj offline režime. Maximálny počet hráčov je 64, čo hre dáva veľké predpoklady pre skutočne zaujímavú akciu. Tým sa ale dostávam aj k jej hlavným nedostatkom. Od prvého spustenia na mňa hra pôsobila veľmi neucelene a po celý čas vo mne vyvolávala pocit, že sa mi snaží nanútiť obrovské množstvo obsahu, no v nie príliš vydarenej forme. Aj s poriadnou dávkou snahy sa občas stratíte a nie ste si istí, čo práve máte robiť. Nepochopte ma zle, ciele sú vždy vopred dané a rozlíšiť červenú od modrej nie je vôbec ťažké, no osobne mi v hre zatiaľ chýba určitá celistvosť. Menší počet hráčov taktiež nepomáha k vytvoreniu ideálneho zážitku z hry.

Snaha autorov o vytvorenie obrovského titulu s množstvom možností je viditeľná, no ešte ani zďaleka nie je dotiahnutá tak, aby hráčom ponúkala čistokrvnú zábavu. Hru sledujem už od jej vydania na Early Access a musím povedať, že autori za tých pár mesiacov dokázali spraviť kus práce, no ešte oveľa väčší kus majú pred sebou. Uvidíme, ako sa tvorcovia s touto ťažkou úlohou dokážu popasovať a či nám vo finále prinesú titul, ktorý dokáže zaujať. 

Angels Fall First
Angels Fall First 3D mapa vám dá dokonalý prehľad nad miestom.
3D mapa vám dá dokonalý prehľad nad miestom.


Angels Fall First Pri vyberaní výzbroje musíte dbať na detaily.
Pri vyberaní výzbroje musíte dbať na detaily.


Angels Fall First Do centra akcie vás pohodlne dopraví vaša loď.
Do centra akcie vás pohodlne dopraví vaša loď.






napísal play3man 23.3.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
ANGELS FALL FIRST


Angels Fall First
PC

Vývoj: Strangely Interactive
Štýl: Akcia / Multiplayer
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19429)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk