STEEP

STEEP

Kvalitná ochutnávka adrenalínových športov

Počuli ste už o Steep? Pripravovaná hra má ponúknuť otvorené Alpy a rôzne extrémne športy, pričom vzbudila medzi hráčmi väčšiu pozornosť, ako sa možno čakalo. Je to niečo nové, podobných hier tu nemáme veľa, ak vôbec nejakú. Aj samotný autori nám na Gamescome priznali, že sa z pozornosti  komunity veľmi tešia, no a my sme sa zas tešili z toho, že sme si hru mohli vyskúšať. Síce na mňa hrozivo svietil 15-minútový časovač a ja som tak nemohol ani nachvíľu zastať a porozhliadnuť sa po krásnej scenérii, no napriek tomu som si hranie užil a vzbudilo vo mne pozitívne dojmy.

Hneď na začiatku som pochopil, že hra je ťažšia, ako som si myslel. Z nejakého dôvodu som čakal arkádu na dlhé chvíle, no mýlil som sa. Tým zas ale nechcem povedať, že by sa jednalo o simuláciu, skôr je to dobre vyvážený model, ktorý otestuje vaše schopnosti, no zároveň dobre zabaví. Ako prvý som na odporúčanie autora vyskúšal let s wingsuitom, pričom som hneď na úvod zo trikrát využil reštart. Letieť dostatočne nízko nad zemou, aby ste získavali aspoň nejaké body, no zároveň pritom neprizabiť vašu postavu, si vyžaduje cvik. Popritom som si užíval pekné prostredie, atmosféru a po pár pokusoch som sa úspešne dostal do cieľa.

Hra vám nekáže, čo máte robiť, ani v akom poradí. Celý svet je otvorený a medzi „zjazdovkami” sa tak presúvate po svojom alebo využijete mapu. Tá vyzerá byť naozaj rozľahlá a ponúkne rôzne zákutia. Sú tam vyznačené drop-pointy, ktoré slúžia jednoducho ako body na rýchly presun. Vybral som si poriadny strmák a nasadil lyže.


Po pár metroch sa pri lyžovaní dokážete rozbehnúť do naozaj vysokej rýchlosti, ktorú hra veľmi dobre simuluje. Mihajúce sa okolie, vyhýbanie prekážkam a snehové jazyky vám dodajú ten správny adrenalín a vy sa budete hnať do cieľa najrýchlejšie, ako viete. Ovládanie pohybu pomocou oboch páčok na gamepade je intuitívne, aj keď som niečo podobné predtým nehral. Posledné priečky boli moje, no aspoň bez zlomených (len mierne narazených) končatín a bez nádchy.

Tentoraz som sa k ďalšiemu eventu skúsil presunúť po svojom. V hre si dokážete kedykoľvek prepnúť medzi lyžami, snowboardom, padákom, či wingsuitom. V neposlednom rade k jednotlivým bodom viete prejsť aj peši a každý si tak nájde svoj obľúbený spôsob „dopravy".

Po rýchlostných pretekoch prišiel rad na triky. Nový drop-point predstavoval veľkú, upravenú snehovú lúku plnú kopcov na skoky a našla sa aj U-rampa, na ktorej si môžete zatrénovať. Na snowboarde, no i na lyžiach viete kombináciou výskoku a rôznych pohybov analógov predvádzať kadejaké kúsky. Za všetko dostávate body, všetko sa zapisuje a vy súperite proti iným hráčom. Práve rivalita je v Steep veľmi dôležitá a hucká vás k ďalšiemu hraniu a opakovaniu eventov.

No možno nie každý ocení akciu a adrenalín pretekov. Hra preto ponúka viacero rôznych aktivít. Môže sa z vás stať akýsi prieskumník a budete prechádzať rozľahlými horami a za pomoci binokulárov hľadať nové eventy. Alebo strávite celé dni v nejakom snowboard parku, kde budete pilovať svoje triky. Tí najodvážnejší zas budú hľadať najextrémnejšie lokácie, kde sa pokúsia o naozaj šialené kúsky.

Na výber máte pohľad ako z prvej, tak aj tretej osoby. Navyše by mali byť všetky vaše aktivity zaznamenané a vy si ich môžete pozrieť z rôznych kamier - nájde sa tu aj GoPro pohľad. Záznamy využijete buď na vyťahovanie sa pred kamarátmi, no poslúžia vám aj na zdokonaľovanie svojich trikov a učenie sa z vlastných chýb. Pri jazde na lyžiach a snowboarde musíte dávať pozor najmä na preťaženie, ktoré spôsobuje pády. Hladké pristátie vám zaručí aj viac bodov pri vykonávaní trikov.

15-minútový gameplay uplynul raz-dva. Užili sme si to. Steep prináša niečo nové a originálne, podobnú hru sme tu dlho nemali. Kombinácia obrovského alpského prostredia a kvalitne spracované aktivity potešia nejedného fanúšika zimných športov. Hra má však vďaka možnosti objavovania prostredia a celkovo dostupnej zábavy šancu osloviť široké publikum. Obavy máme jedine z repetitívnosti a toho, ako dlho dokáže titul hráčov udržať. Otvorený sandbox síce ponúka slobodu, no podobné hry vedia pôsobiť prázdne. Na druhej strane sa do hry dá investovať kvantum času, ak máte záujem naučiť sa hrať poriadne. Či sa už teda chcete stať najrýchlejším zjazdárom medzi kamarátmi, majstrom trikov alebo sa len príjemne odreagovať, Steep môže byť to pravé pre vás.



napísal rolan 9.9.2016
Páči sa mi!
STEEP


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Ubisoft / Annecy Studio
Štýl: Šport
Dátum vydania: 2. december 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19541)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk