CHERNOBYL VR PROJECT

CHERNOBYL VR PROJECT

Najväčšia jadrová katastrofa v novom ponímaní

Neslávne známa katastrofa v bývalom Sovietskom zväze aj po rokoch vzbudzuje pozornosť. Havária jadrovej elektrárne v Černobyle, ktorá sa stala 26.apríla 1986, poznačila osudy miliónov ľudí a nielen tých, ktorí sa nachádzali v bezprostrednej blízkosti. Najhoršie dopadli obyvatelia mesta Pripiať priamo v centre pohromy, ktorí boli evakuovaní deň po strašnej udalosti a tí, čo prežili, sú poznačení dodnes. A práve o tom, čo sa vtedy stalo a čo zostalo z kedysi bezstarostného mestečka, je edukačný titul Chernobyl VR Project od tímu The Farm 51.

Dokumentov o Černobyle je viacero, ale tentokrát je pohľad na dejisko ozvláštnený virtuálnou realitou. Tvorcovia sa pokúsili vytvoriť mix z dobových záberov, rozhovorov a spomienok preživších doplnený ukážkami zvyškov opusteného mesta. K tomu pridali aj mini exkurzie v 3D priestoroch, ktoré zodpovedajú reálnym lokalitám. Výsledkom má byť púť po Černobyle, pri ktorej si ľubovoľne prehrávate dostupné ukážky s rozhovormi a komentármi v ruskom jazyku doplnenom angličtinou (so zrejmým ruským prízvukom, ale zrozumiteľnou), prípadne sa priamo premiestnite do terénu.

Väčšinu projektu tvoria fotografie a videá v 360-stupňovom zobrazení a zahrňuje to aj pohľady z výšky z vrtuľníka. Čiže sa ocitnete uprostred zvolenej oblasti a môžete sa poobzerať všade okolo seba. Zábery sú však neraz v dosť nízkej kvalite, takže pri ich zväčšení nie vždy pôsobia dobre. Aj keď hovoriť o tom, že dobre vyzerajú zvyšky nemocnice, spustnutá škola, rozpadnuté spoločenské centrum či zhrdzavený preslávený kolotoč v lunaparku, znie trochu absurdne. Každopádne sú tieto scény zaujímavé rovnako ako vrakovisko áut a bagrov, ktoré boli použité pri odstraňovaní škôd, ale museli zostať v areáli, pretože sú vysoko rádioaktívne.


Uvidíte aj to, čo zostalo z telocvične, bazéna a možno vás prekvapí, keď o udalostiach prehovorí aj Vitali Klitschko známy predovšetkým ako boxer a brat slávnejšieho Vladimíra. Tu ho uvidíte v pozícii starostu Kyjeva a rozpráva hlavne o svojom otcovi, ktorý v Černobyle pomáhal a odniesol si odtiaľ rakovinu. Pozriete sa aj do riadiacej miestnosti reaktora, smutne pôsobia zvyšky elektrických autíčok v lunaparku, nazriete do typického bytu na sídlisku. Len je naozaj škoda, že tvorcovia tieto priestory nesnímali kamerou či fotoaparátom s vysokým rozlíšením, zážitok by bol ešte intenzívnejší.

Na druhej strane však veľmi realistický dojem zanechajú vymodelované 3D priestory, ktoré sú doplnkom dokumentov. Na týchto miestach už nie ste len pasívnym divákom, ale môžete sa tam prechádzať, vstupovať do rôznych miestností a príležitostne tam nájdete ďalšie videozáznamy alebo zvukové stopy. Vzhľadom na povahu projektu a obsah vás možno prekvapí niekoľko achievementov, ktoré získate za dôkladné presnorenie priestorov, vypočutie všetkých rozhovorov či objavenie ukrytých predmetov. Tie sú však len symbolickou súčasťou a nečakajte skutočnú interakciu, pri ktorej by ste veci brali do rúk a podrobnejšie ich skúmali.

Na prvý pohľad sa zdá, že sériu videí a 3D priestorov prebehnete behom niekoľkých minút, no ak počúvate aj výklad a zážitky pamätníkov a sprievodcov, môže sa tento čas predĺžiť pokojne na nejakú hodinu. Je to teda náučný projekt so solídnym rozsahom, ktorý možno tvorcovia ešte niečím obohatia, keďže sa stále jedná o verziu s predbežným prístupom. Tá okrem iného potrebuje aj nejaké záplaty, aby nedochádzalo k rušivým chybám, ako je napríklad prepadnutie sa pod podlahu s čiernym obrazom počas prehliadky.

Osobne by som tu rád videl aj novú tvár Černobyľu, ktorá ukáže, ako sa aj do tejto oblasti vracia život. Tvorcovia to zmienili len okrajovo, ale pravdou je, že zóna je plná bujnejúcej zelene, keďže tam roky nezasahoval človek. To ovplyvnilo aj migráciu rôznych druhov zvierat, ktoré tu našli svoju domovinu. A dokonca sa vrátili aj ľudia, hoci, samozrejme, nie masovo - kvôli zabezpečeniu oblasti, exkurziám, ale aj preto, že jednoducho nenašli nijaké iné útočisko.

Chernobyl VR Project má ušľachtilú myšlienku - priblížiť, čo sa odohralo a varovať pred hrozbami, ktoré sú stále aktuálne. Od náučného projektu vo virtuálnej realite by sme však čakali predsa len niečo špecifickejšie, čo by viac využilo možnosti novej technológie, hoci je ešte v plienkach. Tento produkt nepochybne má určitú výpovednú hodnotu, ale nájdete rôzne tradičné dokumenty, ktoré vám toho ukážu aj viac a možno s kvalitnejšími filmovými pasážami.

Chernobyl VR Project by mohol byť osobitý práve vďaka virtuálnej realite, ktorá je tu ale využitá skutočne len minimálne. Cena produktu však nie je prehnaná a táto exkurzia nie je úplne márna. Ak ju tvorcovia ešte dokážu obohatiť a podľa možností materiálmi vo vyššej kvalite, môže sa stať zaujímavým mementom a prejavom úcty voči postihnutým obyvateľom Černobyľa.



napísal uni 9.1.2018
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
CHERNOBYL VR PROJECT


Chernobyl VR Project
PC
PS4
VR
PC VR
Oculus Rift
PS VR

Vývoj: The Farm 51
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk