THE HORUS HERESY: BETRAYAL AT CALTH

THE HORUS HERESY: BETRAYAL AT CALTH

Vesmírni mariňáci (nielen) vo VR

Games Workshop s Warhammer univerzom je prakticky nevyčerpateľným zdrojom inšpirácií mnohých vývojárov.  Videohra Horus Heresy: Betrayal at Calth vychádza z rovnomennej stolovej hry a ani tam nebudú chýbať známe postavy z dôverne známeho sci-fi prostredia. Čo je však najzaujímavejšie, bude to prvý Warhammer titul vo virtuálnej realite. No aby sme vás neodradili, hneď vám prezradíme, že VR zariadenie nie je podmienkou a hru si spustíte aj tradične na PC.

My sme si však na zoznámenie s hrou vybrali verziu pre HTC VIVE. Rozdiel je predovšetkým vo vnímaní priestoru, kde sa odohrávajú boje dvoch znepriatelených frakcií mariňákov. Tvorcovia ale umožnia cross-platformové hranie, kde budú prebiehať multiplayerové potýčky PC vs. VR. No v Horus Heresy nebude chýbať ani plnohodnotné ťaženie v sólo režime, a práve tam sme si osvojili základy hry.

Ťaženie je umiestnené do 31. milénia a odohráva sa na planéte Calth, kde veliteľ Magos Ohmnal Sarc a jeho Ultramariňáci čelia vesmírnym mariňákom Word Bearers, ktorí zradili imperátora. V úvodných misiách Sarc odoláva útokom protivníkov a je v defenzíve. A nebude to mať ľahké. Spolu s ním sa zapojíte do ťahových bitiek, ktoré sa, samozrejme, nezaobídu bez obetí, ale vaším cieľom spravidla nie je vyhladenie všetkých protivníkov.


Bojové mapy nie sú veľké, ale keďže všetko prebieha na kolá a proti sebe stoja po zuby ozbrojené skupiny mariňákov, k víťazstvu v misii sa zvyčajne dopracujete po desiatkach minút. Samozrejme, záleží aj na tom, ako si počínate. Raz je potrebné presunúť vášho hrdinu k terminálu, inokedy zabezpečiť ústup mariňákov a odolávať v určenom časovom limite. Všetko pod neustálym tlakom nepriateľov.

Ak to podmienky misie neurčujú inak, v úvode si môžete rozmiestniť vašich mariňákov. V neskoršej fáze hry si pritom sami zostavíte vašu armádu. To znamená, že si zvolíte jednotky zahrňujúce legionárov, veteránov a seržantov, pričom každá vyžaduje investíciu určitého počtu bodov a jednotlivým postavám môžete upravovať výzbroj. Jeden mariňák môže mať plameňomet, iný plazmovú pušku, ďalší meč atď. Hoci je každý mariňák individuálnou jednotkou, v teréne podľa vlastného uváženia vytvoríte viaceré, až trojčlenné zoskupenia, ktoré môžu mať mix zbraní.

Každá skupinka zaberá jedno hexagónové pole a pohybuje sa a strieľa na základe vašich pokynov. V danom kole to môžu byť dve akcie. Maximálny posun je o dve polia ľubovoľným smerom. V boji platia určité zásady v súlade s pravidlami vychádzajúcimi zo stolovej hry. Svoju úlohu zohrávajú bariéry, ktoré ovplyvňujú úspešnosť zásahu a mieru poškodenia. V boji sú postavy zranené a prvé umierajú menej významné osoby v zoskupení. Ak obranca počas útoku stratí viac mužov ako útočník, o jedno políčko ustúpi a na pôvodné miesto môže vkročiť útočiaca jednotka.

V multiplayerovej ukážke tvorcovia ponúkli štyri mapy s rôznymi cieľmi. Je možné bojovať o víťazné body získavané obsadzovaním polí, plniť zadania, alebo skúsiť režim s vlajkonosičom. Toho musí jeden hráč previesť na druhý koniec miestnosti, zatiaľ čo druhý hráč sa tomu snaží zabrániť. Hráči nastupujú do boja s armádami, ktoré si vopred pripravili.

Vo VR režime sa to všetko deje okolo vás. Pripadáte si ako na obrovskej šachovnici, kde sú naokolo rozostavané figúrky vojakov vo vašej, respektíve mierne nadživotnej veľkosti. Vy sa pohybujete priamo medzi nimi, označujete svojich mariňákov a hrdinu a určujete ich činnosti. Kráčajú popri vás, strieľajú určeným smerom, umierajú pri vašich nohách. Je to úžasný pocit a pripadáte si ako skutočný generál uprostred svojej armády. Máte však tú výhodu, že vaša osoba, na rozdiel od vojakov, nie je priamo ohrozená. Svoju polohu môžete kedykoľvek meniť tradičným VR teleportovaním, aby ste sa na bojisko pozreli z najvhodnejšieho uhla. Navyše si viete otvoriť mapu doplnenú brífingom a aj prostredníctvom nej sa dokážete presunúť k ľubovoľnej jednotke.

Samotné ovládanie vašej armády v ťahových bitkách už vo VR také komfortné nie je. Ovládačom označíte jednotku, ktorú chcete použiť a následne touchpadom vyberáte jednu zo šiestich činností, ktoré môže vykonať. Keď zvolíte streľbu, úder či pohyb, potom ešte potvrdíte svoju voľbu a sledujete výsledok. Ak s ďalšou jednotkou vykonáte rovnakú činnosť, stačí už len určiť cieľ, v opačnom prípade znovu treba upraviť činnosť na ovládači. Pri vybraných úkonoch pritom ešte do toho zasahujete druhým ovládačom. Je to dosť ťažkopádne a aj keď si na to hráč zvykne, komplikované manipulácia zbytočne naťahuje inak zaujímavé súboje.


Hru sme si vyskúšali aj s klávesnicou a myšou so zobrazením na PC a monitore a ovládalo sa to rozhodne lepšie. Myšou sa rýchlo presuniete, kam potrebujete a kliknutím sa dá pohodlne vybrať jednotka aj určiť cieľ. Na prepnutie aktivity pritom stačí stlačiť kláves s priradeným číslom. Tvorcovia nám zaslali alfa verziu hry zameranú na VR a je teda otázne, či budú nastavenia štandardnej hry len so základnými parametrami, ako je to momentálne, alebo sa dočkáme možnosti komplexnejších grafických a ďalších úprav.

Prešli sme si úvodný akt kampane, vyskúšali prvé súboje vesmírnych mariňákov a bol to zaujímavý zážitok. Vo virtuálnej realite pôsobí The Horus Heresy: Betrayal at Calth parádne, ale ovládanie zas hrá v prospech tradičných PC periférií. Navyše absolvovať zdĺhavé taktické boje s VR headsetom na hlave je časom unavujúce. Takže zatiaľ sme na vážkach, ktorá verzia je optimálna. Uvidíme po dokončení hry, no napokon, hráči si budú môcť sami vybrať režim, ktorý im viac vyhovuje, čo je už teraz jeden z plusov hry. Každopádne, priaznivci Warhammeru by tento titul nemali prejsť bez povšimnutia.


napísal uni 3.1.2018
Páči sa mi!
THE HORUS HERESY: BETRAYAL AT CALTH


The Horus Heresy: Betrayal at Calth
PC
Oculus Rift
PC VR

Vývoj: Steel Wool Studios
Štýl: Stratégia / Ťahová
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18400)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk