NEED FOR SPEED UNDERGROUND

NEED FOR SPEED UNDERGROUND

8.0

Recenzia na PC verziu

Po dlhom čakaní tu konečne máme nové pokračovanie legendárnej série Need for Speed. Tentoraz nás hra zo slnečných exotických lokácií zavedie do temného mestského podsvetia motoristického športu. Takže čakajte štýlové autá, rozľahlé mesto a hlave množstvá upgradov na vašu káru. Otázkou je, či sa hra bude z tých lepších častí série, alebo sa zaradí medzi tie slabšie, a či dokáže predbehnúť svoju konkurenciu v podobe posledného Test Drive, alebo kvalitnejšieho Midnight Club 2.

Hra vám ponúkne rozsiahlu Underground kampaň, ktorá vás vtrhne do prostredia ako vystrihnutého z filmov Fast and Fourious (u nás Rýchlo a zbesilo). Teda čakajte pekné ženy, rýchle autá a hlavne prachy, pre ktoré budete jazdiť, a za ktoré si budete dokupovať stále lepšie upgrady sa svoje auto. Celkovo vás v kampani čaká 111 závodov, ktoré budete musieť všetky vyhrať. Temnota nočného mesta už na vás čaká.

Need for Speed Underground
Need for Speed Underground
Need for Speed Underground

Poďme sa na to pozrieť bližšie. Vašou úlohou v hre bude rad radom prechádzať všetky ponúkané závody a vyhrávať ich, nič viac nečakajte. Hra síce na začiatku ohúri peknými renderovanými animáciami a introm, postupne sa to však stráca a ostáva len samotné jazdenie, rovnako nečakajte ani žiadny príbeh, ani výraznejšie postavy. Ste tu len vy, vaše auto a anonymní alkoholici, ee teda protivníci.  Škoda toho príbehu pretože  autori aj niečo také sľubovali, ale nakoniec tam z toho nič nie je a prechádzať takto bez motivácie cez sto takmer rovnaký tratí môže trochu nudiť.  Našťastie sú do hry zabudované možnosti upgradovania, kupovanie nového auta a postupovania v rebríčkoch najlepších šoférov mesta. Hra vám postupne sprístupní stovky súčiastok ktoré budete môcť do auta inštalovať. Je tu všetko od spojlerov, cez tónované sklá, rôzne metalízové farby, špeciálne disky, výfuky, samozrejme nechýbajú ani frajerské nálepky a neónové podsvietenia áut. Nakoniec zostáva ešte zvyšovanie výkonu motora, bŕzd, riadenia a nitro boostu, ktoré budú na rozdiel od nálepiek a podobných sprostostičiek naozaj zvyšovať výkon vášho auta. Na druhej strane tie krasotinky na aute zvyšujú vašu reputáciu v meste (mal by si začať šporiť nálepky Beholder! :) pozn. Junker) a čím viac tam toho ponaliepate tým lepšie.

Ak by sa vám niekedy vaše prvé auto zunovalo, alebo sa objavilo v ponuke kúsok po ktorom ste vždy túžili môžete si ho za doplatok vymeniť. Z ponuky sú tu dosť bežné klasické modely napríklad Ford Focus,  VW Golf, Honda Civic, Mazda Miata, alebo Mitsubushi Eclipse (celkovo ich hra obsahuje 20), takže ak napríklad niektoré auto z nich vlastníte, môžete si ho vybrať a vyskúšať ako by vyzeralo upravené so všetkými spojlermi, podsvietením a nálepkami.

Samotné závody sú rozdelené na 5 typov, a to Circuit  čo sú  klasické okruhové jazdy väčšinou na 2, alebo 3 kolá, Sprint sú jazdy z bodu A do bodu B, ku ktorým vám niekedy pribudne aj odpočítavanie času. Drag sú závody na rovnej ceste kde pôjde hlavne o zručnosť radenia, Drift sú štýlové okruhové jazdy kde sa počítajú body za šmykom prejdené zákruty, Lap knockout sú okruhové vyraďovacie závody na 3 kolá kde vždy posledný odpadáva. Nakoniec je v kampani aj typ Challenge, kde si za sebou odjazdíte viac tratí rovnakého typu a zvíťazí ten kto získa najviac bodov za umiestnenie v rebríčku. Rovnaké závody si ešte môžete užiť aj v Quick race móde a multiplayeri. 

Need for Speed Underground
Need for Speed Underground
Need for Speed Underground

Zaujali ma hlavne  Drag a Drift závody na ktoré boli pekne prepracované a aj zaujímavé keďže v iných hrách takéto typy jázd nenájdete. Drag race sú závody na rovnej ceste, kde máte trať dlhú asi kilometer a výsledok bude záležať od toho ako viete radiť rýchlosti, ako vystihnete použitie Nitra, a ako popritom všetkom dávate pozor na cestu. V tomto móde bude celý HUD trochu prerobený a na pol obrazovky vám tu svieti detailný otáčkomer aby ste vedeli kedy treba preradiť. Totiž ak nestihnete motor vám môže buchnúť a naopak ak preradíte veľmi skoro prídete o drahocenné sekundy. Drift závody sú novinkou v racing hrách a prakticky je vašou úlohou predviesť čo najlepšie a najdlhšie šmyky v zákrutách. Teda čím dlhšie sa šmýkate tým viac bodov získavate. Jazdí sa na uzatvorenej špeciálnej okruhovej trati. Nemáte tu čas ani protivníkov, ktorí by zavadzali, takže môžete jazdiť ľubovoľnou rýchlosťou a šmykať sa. Jediné na čo si tu musíte dávať pozor je náraz do zvodidiel, po ktorom sa vám aktuálny drift nezaráta. Ostatné typy tratí sú už klasika, len jazdíte krížom cez mesto po vyznačenej trati a snažíte sa prísť do cieľa prvý, samozrejme rátajte aj s premávkou, s rôznymi skokmi cez mosty, skratkami a inými prekážkami. A čo sa týka polície tej sa nemusíte bať, zjavne ju v tomto meste rozpustili alebo všetci sedia niekde v bare.

No policajti nie sú jedinou vecou ktorá v hre absentuje. Totiž napriek perfektnej grafike a hrateľnosti autori nedokončili niekoľko vecí, ktoré hru sťahujú minimálne o 10 bodov dolu. Napríklad ak si pamätáte na Test Drive, ten mal v sebe 4 rôzne mestá, Midnight Club II mal tri a hádajte koľko má Underground? No predsa len jedno, to znamená že všetky trate máte umiestnené v jednom a aj dosť malom meste! Akoby to nestačilo celkovo je to len okolo 20 rozličných tratí, ktoré sa vám budú opakovať, teda žiadna zmena prostredia, žiadne nové ulice, nič. Všetko stále dokola, a ak to nakoniec celé prejdete myslím že si v tomto meste trúfnete robiť  aj taxikára.  Ďalšou nedokončenou vecou v hre sa mi zdali peniaze, tie totiž vyhrávate po každom závode v sumách okolo 500 bubákov (suma sa určuje podľa vybranej obtiažnosti), čo je podľa mňa dosť smiešne. Síce za šampiónaty je už okolo 5000, ale tie sú tu dosť zriedkavé. Nakoniec aj keby sa jazdilo o viac nemáte prakticky čo s peniazmi robiť, totiž všetky upgradové veci sa vám odomkýnajú postupne a dosť pomaly, takže si prakticky so šťastím niečo kúpite len každých 5 závodov a inak nemáte čo s prachmi robiť. Dosť nevyvážené aj v tejto oblasti. Buď mali nechať všetko na začiatku odomknuté a mohli by sme to kupovať podľa toho koľko peňazí zarobíme, alebo mali peniaze úplne vyhodiť  pretože sú na nič. Z ďalších nedostatkov si určite počas jázd všimnete nulovú deštrukciu auta, kde prakticky váš voz ani neškrabnete, nie to aby ste ho ešte zdemolovali keď sa prevrátite na strechu, alebo spravíte tri saltá.  Nakoniec mi tu ešte chýba aj voľnosť pohybu po meste, ktorú sme videli v Midnight Clube II a sklamalo ma  aj slabé Nitro. Prakticky keď ho spustíte spraví to akurát taký malý prd. Nečakajte nič také ako poznáte z filmov a ani nič ako bolo v Midnighte, teda žiadny 10 sekundový super boost. Tu vám to akurát chvíľu zaplamení z výfuku, pokým budete držať Nitro klávesu, nakoniec sa to ešte za pár sekúnd aj tak minie a prakticky vás to ani nezrýchli. Neskôr v hre sú síce väčšie upgrady nitra trochu výkonnejšie, ale stále to je málo a praktické využitie to má len v Drag race kde aj to zrýchlenie 5km/h niečo pomôže.

Need for Speed Underground
Need for Speed Underground
Need for Speed Underground

Trochu škoda týchto pár vecí mohli ešte doladiť a bolo by to super, pretože keď si zoberiete grafiku tá je veľmi kvalitná a rovnako aj geniálna zvuková stránka ktorá vás ešte viac vťahuje za volant vozidla. Grafika je nie len kvalitná ale aj rýchla. Ponúka detailné hi-polygónové autá, kvalitné textúry, prepracované prostredia a stále vlhká vozovka vytvárajúci neopakovateľný lesklý efekt. Čakajte tu aj spomalené prestrihy búračiek a skokov ktoré sa osvedčili už v minulej časti a užijete si aj motion blur. Motion Blur však veľmi neodporúčam zapínať, pretože ak ho zapnete síce vám vytvorí pekný Nitro efekt, ale aj mimo neho máte prostredie veľmi rozmazané a nepekné. Na druhú stranu je škoda že Nitro si samo motion blur nezapne, potom to vyzerá fakt len ako malé prdnutie z výfuku. Rovnako neodporúčam zapínať ani Lights trail efekt ktorý tiež obraz nepekne rozmaže.  Čo sa týka minimálnych požiadaviek autori odporúčajú 700mhz procesor a aspoň Geforce 2 grafickú kartu.

Zvuková stránka je rovnako kvalitná ako grafická a možno ešte lepšia. Však nie nadarmo sa hra na začiatku spúšťa s logom  THX certified. Čakajte super priestorový zvuk, kvalitné efekty a rozsiahly soundtrack s 26 licencovanými respektíve zloženými skladbami priamo pre hru. Nájdete tu hiphop, rap, metal a rôzne ďalšie štýly, jediná nevýhoda je že si nemôžete naimportovať aj vlastné MP3 súbory. Zo zvukov prostredia čakajte zaujímavé zvuky náporov vetra ako prechádzate okolo rôznych predmetov, alebo áut.

Multiplayer je veľkým plusom pre hru, nie že by bol nejaký extra inovatívny, ale je to vhodné na krátke odreagovanie medzi multiplayerovými súbojmi v CSku alebo Warcrafte. Taká krátka a rýchla odreagovačka. Plusom je tu aj možnosť spojenia multiplayer PS2 a PC, čo je zaujímavá novinka. A samozrejme ešte musím spomenúť aj jednu veľkú nevýhodu a to nemožnosť hrať multiplayer cez Lan, ak si chcete zahrať musíte sa pripojiť na internet.

     

Samozrejme hru zaraďujeme medzi viac arkádové racingovky, žiadne reálne simulácie. Totiž napríklad vozovka je tu stále mokrá,  ale vozidlo na nej sedí ako prilepené. Rovnako sú trochu pritiahnuté za vlasty aj zrážky s inými autami, kde vaše dokáže pri náraze vyletieť niekam do neba a spraviť niekoľko sált kým dopadne na zem. Typicky arkádové je aj správanie sa protivníkov, ktorí vždy pekne spomalia keď sa niekde vybúrate a takticky vás počkajú aby ste akú takú šancu ešte mali. Nakoniec ako to u takýchto hier býva nečakajte ani pohľad z vnútra auta, sú tu len tri pohľady a to pohľad bez auta a nižší a vyšší pohľad spoza auta.

Celkovo hra nie je zlá, určite sa pri nej dostatočne zabavíte a myslím, že prináša značne viac zábavy ako posledná časť NFS. Na druhej strane má dosť  nedostatkov, ktoré ju sťahujú nižšie. Hra je prakticky protikladom k Midnightu, tam mi chýbali upgrady a viac typov závodov, tu mi zase chýba viac voľnosti, lepšie nitro a trochu zmeny. Keby sa tieto dve hry dali dokopy naozaj by z toho vyšla zaujímavá záležitosť.  Tak či tak je to veľmi pekná hra na odreagovanie a aspoň tých 80% si určite zaslúži.

Plusy:
- množstvo upgradov na autá, pekné nálepky
- superb grafika a zvuky
- multiplayer aj PC vs konzoly

Mínusy:
- slabé nitro
- žiadna polícia, slabá premávka
- stále rovnaké lokácie, len jedno mesto 
- žiadne ničenie auta

     


napísal saver 1.12.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
NEED FOR SPEED UNDERGROUND


RECENZIE HRÁČOV
Need for Speed Underground
9.0
BIGGEST BOSS    11.4.2006
UVODMňa tieto nfs série jednoducho bavia...Napísal som recku na NFS U2,NFS MW a nedalo mi nenapí...prečítať celé
Need for Speed Underground
8.8
MCROSS    29.10.2005
Herná séria Need For Speed je tu s nami už desať rokov. Je to dosť na to, aby sa stala doménou na tr...prečítať celé
Need for Speed Underground
8.6
K@5T@N    14.10.2005
EA GAMES se vydali naprosto odlišnou cestou než doposud. Horší či lepší? Předchozí díly NFS byly o z...prečítať celé
Need for Speed Underground
9.0
RAINBOW    8.6.2005
Koncom roku 2003 k nám zavítalo ďalšie pokračovanie závodov série Need For Speed s celým názvom Need...prečítať celé
Need for Speed Underground
9.3
PETER5NUMBER    16.4.2005
Kto by nepoznal nekonečnú sériu NFS, ktorej siedmy diel priniesol snáď najkvalitnejšie závody štýlu ...prečítať celé
Need for Speed Underground
PC
PS2
Xbox

Vývoj: EA / EA
Štýl: racing
Dátum vydania:  2003
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk