KNIGHTS OF THE TEMPLE: INFERNAL CRUSADE

KNIGHTS OF THE TEMPLE: INFERNAL CRUSADE

7.5

Recenzia na PC verziu

Vydanie dvoch veľmi podobných titulov pod jednou hlavičkou v rovnakom období, môže mať kontraproduktívne následky. Slabá predajnosť. Prečo by si mali hráči kúpiť dve skoro identické hry, keď si stačí vybrať tú lepšiu? Absolútny neúspech oboch z nich. Marketing vydavateľa musí rozumne rozdeliť prostriedky na ich reklamnú kampaň, ak jeden z nich zanedbá nebude sa predávať a naopak. Všetky možnosti si určite prebrali páni z TDK Mediactive a tak nám na koniec marca naservírovali, dve žánrovo rovnaké hry. Prvou z nich bol Conan z produkcie slovenského tímu Cauldron a tým druhým je Knight of the Temple od Starbreeze Studios, tvorcov vynikajúcej rúbanice Enclave. Rovnaké tituly a predsa medzi nimi nájdete rozdiely, už hneď na začiatku však musím podotknúť, že aj napriek lepšiemu hodnoteniu Knights of the Temple, sa jedná v oboch prípadoch o poriadnu dávku zábavy.


Začiatkom minulého roku nás prekvapila konverzia hack-n-slash titulu z Xboxu, Enclave. Dve kampane, množstvo hrateľných postáv a kvázi RPG prvky, dokázali zamestnať hráča na pár hodín. Jednoduchý koncept sekania všetkého živého využíva aj Conan, ako pridanú hodnotu, ponúka upgradovateľný kombo systém a množstvo úderov. Knights of the Temple je hybridom alebo lepšie povedané parazitom, ktorý sa priživil na Enclave a keď sa cítil byť dostatočne silný, vykročil vlastnou cestou. 


Hlavnou postavou Knights of the Temple je mladík
Paul, už od detstva túžil byť rytierom templárskeho rádu, ako jeho otec. Hltal každú jednu historku o krížovej výprave a nikdy sa ich nevedel nasýtiť. Zo sna malého chlapca sa stala skutočnosť a Paul sa stal templárskym rytierom. Na jeho bežnej rutinnej ceste za potravou, mu prekazil plán skoliť vysokú zver, polomŕtvy muž. Vyčerpaný a žraný za živa muchami a vranami stihol podať Paulovi list. Na žltom papieri bola úhľadným písmom napísaná prosba o pomoc od Charlotte, matky Adelle, Paulovej dlhoročnej kamarátky s nadprirodzenými schopnosťami. Adelle chodila pravidelne do neďalekého kláštora za biskupom, zvyčajne sa tam zdržala 2-3 dni. Naposledy odišla do kláštora pred dvoma týždňami a doteraz sa nevrátila. Paul sa rozhodne pomôcť a okamžite vyráža do kláštora v Bellmont. Po príchode je privítaný miestnym mníchom, ktorý ho uvedie. Z krátkeho rozhovoru Paul zistí, že biskup je už 6 rokov mŕtvy, a že v poslednej dobe sa začali bratia chovať veľmi čudne. Rúbanica môže začať.

Knights of the Temple: Infernal Crusade
Knights of the Temple: Infernal Crusade
Knights of the Temple: Infernal Crusade

 

Preskúmanie kláštora je prvým levelom (celkovo ich je 29) Knight of the Temple (KOTT). Už pri prvom pohybe zaregistrujte, že niečo nie je v poriadku. Pre istotu kontrolujete, či je myš poriadne zastrčená, ale perspektíva sa nie a nie hýbať. KOTT je multiplatformový titul, okrem PC verzie bol vyvíjaný aj pre PS2, Xbox a GameCube. Absencia ovládania hry myšou sa však po odohraní niekoľkých levelov úplne vytratí a vy budete ponorení až po uši v krížovej výprave, vedenej jediným rytierom, Paulom. Zvyknúť si na ovládanie je hračka, šípky plus niekoľko tlačítok na útoky a obranu. Horšie je to však s kamerou, ktorá si sama prepína pohľady a niekedy sa vám stane, že neviete do čoho sekáte. Zájdete za roh, kde vás čaká nepriateľ, ale kamera ešte stále zaberá miestnosť z rovnakého uhlu, aj keď ste už obrazovku opustili. Stáva sa to však iba občas. Čo však oceníte sú rôzne nájazdy kamery v úzkych koridoroch alebo výborne zvolené uhly. Práve pohyblivá kamera má majoritný podiel na filmovej atmosfére, počas bojov vytvára dojem sledovania historického filmu, dokumentu, ako hranie hry. 


KOTT je podobne ako Enclave čistá akcia, prechádzate jednu úroveň za druhou a čistíte ju od nepriateľov. Zásadným rozdielom medzi oboma titulmi je okrem ovládania, vypustenie nákupu zbraní a výberu postáv, čo je trocha na škodu. Absencia zjednodušenej formy RPG prvkov je vynahradená množstvom úderov (je ich menej ako v Conanovi), či už špeciálnych alebo kombo úderov. Všetky sa učíte postupne, žiadne z nich si nekupujete, ani sa nedajú upgradovať. Vyvolanie komba je jednoduché a veľmi rýchlo sa dostane pod kožu resp. do prstov. Na útok máte iba dve klávesy, ku ktorým sa pridáva jedno na bránenie a ďalšie dve na vyvolanie špeciálnych úderov a modlitieb. Efektivita kombo úderov rastie so silnejšou variantov, ale bez špeciálneho úderu by ste neprežili. Celkovo sú v hre štyri, odstupňované od najmenej smrteľného až po výskok a zasadenie úderu do hlavy. Špeciálne údery majú veľké uplatnenie pri veľkej presile, ktorej budete neustále čeliť. Nedajú sa však používať neustále. Ste obmedzený vašou staminou, ktorá sa však ultra rýchlo dopĺňa. Ak ste obkľúčený nepriateľmi a stamina je na nule, stačí podržať tlačítko bránenia sa. Paul sa bude brániť všetkým výpadom a stamina sa bez problémov doplní. Potom stačí vyvolať „kolotoč“ a protivníci popadajú na zem, ako kolky pri bowlingu. 


Keďže Paul je templárskym rytierom, musí sa modliť, či už si boh jeho modlitby vypočuje alebo nie, v hre majú veľkú moc. Podobne ako pri špeciálnych úderoch a kombách vám hra automaticky prideľuje modlitby. Tie vás vždy naučí Adelle, pomocou projekcie a z posledných síl vám dá možnosť, obnoviť si zdravie, aktivovať štít, vypustiť smrteľnú energiu alebo vyvolať obľúbenú tlakovú vlnu. Používanie modlitieb je jednoduché, ako pri špeciálnych úderoch. Na vyvolanie však nepotrebujú staminu, ale magickú energiu, ktorá rastie každým zabitým nepriateľom. Aby to však nebolo príliš jednoduché, a aby sa z bojovníka nestal kúzelník, je magická energia uložená v štyroch slotoch, ak sa zaplnia, už viacej nerastie. Každá jedna modlitba má inú spotrebu energie.

 

Knights of the Temple: Infernal Crusade
Knights of the Temple: Infernal Crusade
Knights of the Temple: Infernal Crusade

 

K osvete medzi protivníkmi vám bude k dispozícii klasický meč, neodmysliteľná sekera, trocha neobvyklý buchar a presný luk. Prvé tri menované sú rovnako účinné, počas hry sa ich v Paulových rukách vystrieda niekoľko variácií. Na začiatku ste obdarený malým mečíkom, ktorý neskôr vystrieda zubaté ostrie alebo ohnivá plápolajúca čepeľ. Okrem silnejších sekier, mečov a bucharov sa však pritrafí aj niekoľko verzií mocného luku. Predstavuje veľmi silnú zbraň, jej používanie je sťažené nielen nedostatkom šípov, ale aj samotným mierením, počas ktorého nevidíte zameriavací kríž, ale musíte sami odhadnúť uhol pod, ktorým opustí šíp tetivu.


Na svojej malej krížovej výprave stretnete nepreberné množstvo nepriateľov, slabučkých mníchov vystriedajú rytieri v brnení, neskôr sa stretnete v orientálnom svete a v Jeruzaleme so saracénskymi bojovníkmi a lukostrelcami. Bojovať s jedným je zábava, striedate výpady a následne sa bránite. S dvoma to už nie je také jednoduché, na jedného útočíte, zatiaľ čo sa snažíte odraziť útok druhého, pri troch ide do tuhého. Hra automaticky zameriava najbližšieho nepriateľa a smeruje údery smerom k nemu, hráč má však možnosť manuálne si vybrať svoj cieľ. Obtiažnosť jednotlivých úrovní je veľmi dobre vybalansovaná, ak sa nachádzate v polovici úrovne a prežili ste veľmi tuhý boj, iste sa niekde objaví sejvovací portál, alebo aspoň flakón s liečivou mocou. Ukladať pozície si môžete len na predom určených miestach, niekedy si nebudete môcť sejvnúť a level musíte dokončiť na jeden krát. Hra vás preskúša z ovládania zbraní a úderov v niekoľkých lokáciách odohrávajúcich sa v samotnom pekle. Tu pocítite, čo je to stáť proti niekoľkým pekelníkom naraz. Každý jeden protivník používa svoj vlastný bojový štýl, jeden je agresívny, Saracéni dokonca uskakujú efektnými saltami a pekelná hlava pred vami uteká, ale z diaľky vám rada pošle horúci pozdrav vo forme fireballu.


Knights of the Temple: Infernal Crusade
Knights of the Temple: Infernal Crusade
Knights of the Temple: Infernal Crusade


KOTT je hrou, ktorá sa hrá jedným dychom, tam kde začal Conan nudiť, KOTT pridáva na plyne. Ani ku koncu sa nudiť nebudete. Atmosféru bojov (niekedy až príliš krátkych) stupňujú rôzne rozmátiteľné objekty ako vázy, debny, sudy, krabice alebo stánky na trhovisku. Nie je nič krajšie, ako keď v zápale boja sa zaženiete mečom, ktorý najprv rozbije naokolo zopár sudov, aby sa nakoniec zaťal do nepriateľa. KOTT je krvavá hra, len nechápem prečo z duchov vyletuje krv :). Spolu s Paulom si zacestujete z rodného Bellmontu do Jeruzalemu, orientálneho podzemného chrámu, teplota ovzdušia stúpne, návštevou pekla a nakoniec sa vrátite naspäť na začiatok. Jednotlivé úrovne sú až na rozbíjateľné predmety prázdne, ich rozmanitosť však nebude nudiť. Dokonca sa dočkáte aj niekoľkých logických puzzlov. Technické spracovanie je po nedávno vydanom Far Cry na priemernej úrovni. Avšak medzi hack-n-slash predstavuje to najlepšie, čo môžete vidieť na obrazovkách. KOTT využíva mierne upravený engine z Enclave, prostredie je plné detailných textúr a rôznych odleskov na brnení alebo vode. Postavy sú výborne animované a pri bojoch si užijete malej spartakiády. Za veľké plus považujem dokončovanie bezvládneho nepriateľa na zemi, finálnym sekom do hlavy alebo tela.


Zvuková stránka hry je na vysokej úrovni, pri tvorení soundtracku si autori prizvali metalovú kapelu Within Temptation, čo sa patrične na hudbe odrazilo. Na tomto mieste však sklamem fanúšikov „tvrdých“ gitár, pretože jediná takáto skladba zaznie iba počas titulkov. Všetky ostatné tracky sa nesú v temnejšej chorálovej atmosfére.


KOTT je v mnohých veciach lepší, ako nedávno recenzovaný Conan, v mnohých je však horší a chudobnejší. Jeho atmosféra vás však dokáže na pekných pár hodín vtiahnuť a nepustiť. Bez debaty to najlepšie, čo žáner hack-n-slash môže momentálne ponúknuť.


   

napísal spacejunker 28.3.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
KNIGHTS OF THE TEMPLE: INFERNAL CRUSADE
+modlitby
+streľba z luku
+návykovosť
-krátke
-kamera
-pre niekoho ovládanie


RECENZIE HRÁČOV
Knights of the Temple: Infernal Crusade
8.5
ACE    18.2.2007
Mám pre vás drobný test: Máte radi stredovek? Vyžívate sa v rúbaní do nepriateľov a hektolitre prete...prečítať celé
Knights of the Temple: Infernal Crusade

Vývoj: TDK Mediactive / Starbreeze Studios
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk