CODENAME PANZERS: PHASE ONE

CODENAME PANZERS: PHASE ONE

8.7

Druhá svetová vojna znovu prichádza tentoraz v kvalitnej takticko strategickej podobe.

Recenzia na PC verziu

Máme tu ďalšiu stratégiu z obdobia druhej svetovej vojny. Aj keď hry, ktoré mapujú túto epochu ľudských dejín majú svoje čaro, predsa len podobných titulov bolo v posledných rokoch príliš mnoho. Veď nie nadarmo sa hovorí, že všetkého veľa škodí. Hoci patrí Codename Panzers: Phase One do spomínanej skupiny, určite by ste však nemali minúť. A to nielen preto, že je k dispozícii v českom preklade. Je to totiž jedna z nalepších a neprepracovanejších stratégii umiestnených do druhej svetovej vojny

 

Nová hra vás spoľahlivo prevedie dejinami druhej svetovej vojny. A to prostredníctvom troch prepracovaných kampaní. Prvá je nemecká, začína prepadnutím Poľska v roku 1939, pokračuje bojmi na Kréte a vrcholí bitkou pri Stalingrade. Nasleduje ruská kampaň. Najprv vás čaká obrana Moskvy a dobíjanie Stalingradu, potom veľká bitka pri mestečku Kursk a   ničivý útok na Berlín. Spojenecká kampaň začína obsadením mostov vo Francúzku, reprodukuje deň D, teda vylodenie spojeneckých vojsk v Normandii a veľkú ofenzívu proti nacistickým silám.

 

Základné princípy a fungovania Panzers sú podobné, ako u iných stratégií z druhej svetovej vojny (Blitzkrieg, Desert Rats vs. Afrika Korps, Sudden Strike). Zvyčajne pred začiatkom misie nakupujete nové vojenské jednotky, prípadne vyradíte pôvodné a nahradíte ich inými. V Panzers sa namiesto financií používajú body za prestíž. Tie získavate za úspešne splnené hlavné úlohy. Väčší prínos týchto bodov vám zaistí plnenie tajných a voliteľných misií. Sú nepovinné, ale prinášajú cenný zisk. Rozdiel je v tom, že o voliteľných misiách ste informovaní a často vám uľahčujú situáciu. Napr. ovládnutie železničnej stanice umožní bezpečný prechod nepriateľským územím vo vlakovej súprave. O tajných misiách sa často dozviete len náhodou a nájdete ich predovšetkým v nemeckej kampani. Hospodárenie s bodmi za prestíž je závislé na obtiažnosti kampane. Keď zvolíte ľahkú obtiažnosť, po misii máte k dispozícii všetky nasadené jednotky aj s nadobudnutými skúsenosťami. Pri normálnej obtiažnosti sú straty nahradené neskúsenými jednotkami. Na ťažkej úrovni straty nie sú dopĺňané a nové jednotky musíte zabezpečiť len z usporených bodov. Keďže boje sú tvrdé a často prídete o väčšinu nasadených vojsk, odporúčam najťažšiu úroveň len veľmi zdatným hráčom.

 

Codename Panzers: Phase One
Codename Panzers: Phase One
Codename Panzers: Phase One

 

V ponuke jednotiek nájdete rozsiahly sortiment pechoty, tankov, bojových a pomocných vozidiel a delostrelectvo. Letecké jednotky sa nedajú najímať, ale na niektorých mapách môžete v obmedzenom množstve využiť vzdušnú podporu. Ku každej jednotke je priradený patričný popis, historické fakty, nechýba útočné číslo a u vozidiel aj množstvo munície. Pešie jednotky majú neobmedzené zásoby streliva a najímajú sa v skupinkách, kde sú dvaja až piati muži. Úspešné jednotky v boji získavajú skúsenosti a tým aj väčšiu účinnosť a lepšie vlastnosti, sú označené jednou až štyrmi hviezdičkami. Pechote navyše môžete priradiť sekundárnu výbavu, ako napr. granáty, protitankové míny, alebo čln. Veľmi užitočný je ďalekohľad, ktorý zvyšuje dohľad jednotiek.

 

Nepostrádateľnými zložkami armády sú opravárenské vozidlá, ktoré samočinne opravujú pancier a poškodenie všetkých vozidiel. Určite nezaškodí mať aj voz s muníciou, nie je nič horšie, ako tank, ktorý nemá čím strieľať. Na likvidáciu z väčšej vzdialenosti sú ideálne samohybné delá a v pechote je dobré mať zopár medikov. Skvelými jednotkami sú raketometčíci a mínometčíci, ich strely sú pre techniku väčšou pohromou, ako zásahy z tanku. Pomocou plameňometčíkov sa dá pomerne ľahko získať nepriateľský tank. Jednoducho rozžeravia pancier natoľko, že posádka musí opustiť bojový stroj, potom stačí počkať, kým vozidlo vychladne a napochodovať s vlastnými tankistami.

 

Po doplnení armády  vás už očakáva bojisko. Presun vojsk a bitky prebiehajú v reálnom čase, ale kedykoľvek môžete  zrýchliť čas alebo použiť pauzu. Po zapauzovaní  je možné zadať  mužstvu príkazy, ktoré sa po prestávke okamžite vykonajú. Tento postup je vhodný najmä pri mnohopočetných armádach a neprehľadných bojoch. V kampani stojí na čele armády veliteľ, ktorý nesmie padnúť, inak to pre vás znamená porážku. Našťastie má priradený osobitný dopravný prostriedok, zvyčajne kvalitný tank. Všetky tanky a ťažká technika potrebujú obsluhu, inak sú imobilné a môžu ich ovládať iba tankové posádky. Najímate ich spolu s ostatnými jednotkami alebo premiestnite z iných bojových prostriedkov. Naopak delá, ľahkú techniku a civilné vozidlá môžu ovládať všetky pešie jednotky. Ja som si takto napríklad požičal traktor :). Na presun delostrelectva obvykle postačí posádka, ale pre rýchlejší prevoz sa hodia nákladné vozidlá a transportéry. Počas bitiek v mestách a dedinách nepriateľská pechota s obľubou využíva okolité obydlia. Ukrytí nepriatelia sú veľkým nebezpečenstvom pre techniku. Namiesto plytvania výbušninami radšej pošlite dovnútra skupinku vojakov. Počas krátkej prestrelky v priestoroch domu pravdepodobne záškodníkov zlikviduje.

 

Počas náročných bojov máte niekedy naporúdzi pomocné sily. Môže to byť  už spomínaná podpora letectva alebo ťažké delostrelectvo. Ich využitie je však limitované. Ďalekonosné delá majú bohužiaľ slabý účinok a bombardovacie lietadlo tiež nie je žiadna výhra, ale prieskumné lietadlo alebo posily v podobe parašutistov určite poteší a rovnako stíhací bombardér, ktorý spraví rýchly nálet, je na nezaplatenie. Okamžite zničí bežnú ťažkú jednotku. Vetaráni, zameraní na hry z druhej svetovej vojny, väčšinu uvedených skutočností poznajú z iných hier.

 

Codename Panzers: Phase One
Codename Panzers: Phase One
Codename Panzers: Phase One


Je fakt, že Codename Panzers originalitou príliš nevyniká. Nájdete tu množstvo detailných vylepšení a nápadov. Ako napr. pancierovanie tankov, ťažká technika má vpredu, vzadu a po stranách rôzne odolnú ochranu. Toto môžete využiť povedzme pri útoku na nezdolateľný nemecký Tiger zboku, kde má vozidlo slabší pancier. Na druhej strane nie je tu toľko unikátov, ako v Desert Rats vs Afrika Korps, kde bolo možné zakopávať techniku a zastaviť tank pomocou zručného ostreľovača, to ale nepovažujem za chybu. Hra, vďaka tomu, že nie zbytočne komplikovaná má šancu zaujať aj menej zdatných hráčov. Jednoduchý presun vojsk a metódy boja si okamžite osvojí úplne každý. A pritom hra nestráca na pútavosti a uvedená skutočnosť neuberá z jej taktických možností určite aj vďaka kvalitne navrhnutým misiám. Multiplayer ponúka notoricky známe módy ako je likvidácia nepriateľa, či obsadenie pozície. Atraktívne je plnenie úloh, kde sú živí hráči v jednom tíme. Určite sa ani po sieti nebudete nudiť.


Doteraz som v podstate iba chválil, ale autori sa nevyhli istým chybám a tie musím spomenúť. V prvom rade účinnosť niektorých jednotiek je nadhodnotená a iných naopak podceňovaná. Bežný súboj dvoch ťažkých tankov trvá aj niekoľko minút, ale dvaja mínometčíci zničia tank pár výstrelmi. Na niektorých mapách sa nachádzajú sklady, kde sa automaticky opravujú/doliečujú jednotky a dopĺňa strelivo. Problém je v tom, že to robia veľmi rýchlo. Je nezmysel, že dva tanky nie sú schopné zabiť pár vojakov, len preto, že sa im prakticky okamžite vylieči zranenie. Niektoré misie sa za istých nepriaznivých podmienok nedajú dokončiť. Napr. zvíťazíte vo veľkej tankovej bitke, ale prídete o väčšinu ťažkej techniky a muníciu. Namiesto happyendu vás prekvapí doplnený cieľ misie, ktorým je zlikvidovanie druhej várky tankov. Na ich zničenie potrebujete ťažkú pechotu alebo bojovú techniku. Keďže vám zostala iba skupinka mužov so samopalmi a tanky bez munície, jednoducho nemáte šancu.

 

Grafika je jednou z predností celého projektu. Je naozaj vydarená. Čakajte hi-polygónové  detailne rozanimované jednotky, prepracovanú krajinu a rovnako veľmi pôsobivé výbuchy a animácie boje. Je  skutočne super, keď kolóna tankov prechádza lesom a láme stromy alebo v meste vyvaľuje elektrické stĺpy. Misie v kampani sú doplnené krátkymi predelovými scénami, tie vhodne dopĺňajú dej a dotvárajú atmosféru. Jednoducho tu môžem iba chváliť. Navyše bojové pole a vojská si môžete približovať a vzďaľovať podľa potreby. Nechýba ani rotácia mapy. Zvuky sú priliehavé a hlášky jednotiek v patričnej reči. Takže začujete nemecké - "Ja voll, Herr General!", či zúfalý pokrik Rusov v núdzi - "My pachodim!"

 

Codename Panzers: Phase One
Codename Panzers: Phase One
Codename Panzers: Phase One

 

Na hranie Codename: Panzers by mal postačiť počítač s CPU 750, 256 MB Ram a s 32 MB grafickou kartou. Ale pri lepšej kvalite textúr a vyššom rozlíšení, počítajte s náročnejšími požiadavkami odporúčam potom aspoň 512MB pamäte. K českej lokalizácii môžem povedať, že určite poteší, ale nie je bez chýb. Napr. cieľom jednej misie bolo obsadiť šesť častí továrne, ale na mape bol vykazovaný počet, ktorý máte zničiť.

 

Codename Panzers je nadpriemerná hra, s detailnými takticky prepracovanými bojmi, skvelou grafikou a jedinečnou atmosférou. Navyše sa veľmi prakticky ovláda, pretože všetko je postavené na jednoduchom základe. Napriek drobným chybám, ako napr. nedotiahnutá vyváženosť jednotiek, nemá žiadne vážne nedostatky. Plusom je aj lokalizácia v českom jazyku. Takže nevidím dôvod, prečo by ste mali váhať. Čaká vás skvelý herný zážitok.


napísal uni 18.10.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.7
Ohodnotiť
CODENAME PANZERS: PHASE ONE
+ vydarená grafika
+ skvelá hrateľnosť
+ tri kvalitné kampane
+ lokalizácia
- nevyváženosť jednotiek
- drobné nedostatky počas misií
- málo inovácií

Zaradené pod: cod


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: CDV / CENEGA SK / Stormregion
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  september 2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk