SIMS 2: UNIVERZITA

SIMS 2: UNIVERZITA

8.9

Chcete študovať na univerzite? pustite si novú Sims expanziu, vtrhne vás do víru študentského života so všetkým čo k tomu patrí.

Recenzia na PC verziu

A je to tu znova. Obrovská datadisková mašinéria sa opäť rozbehla. Sims 2 sa ešte ani poriadne neohrial na pultoch obchodov a už si tam svoje miestečko vyhradzuje aj jeho prvý datadisk. Darmo, Maxis jednoducho vie, ako žmýkať zo zákazníkov peniaze a pôvodní Simsovia so svojimi ôsmimi prídavkami sú toho len nezvratným dôkazom. Vráťme sa ale späť do reality a pozrime sa novinke poriadne na zúbok. Dokáže teda Sims 2 University obohatiť pôvodnú hru natoľko, aby bola hodná našej kúpy?

  

Bez akéhokoľvek obkecávania sa rovno vrhnem na to, čo je základom tohto datadisku. Vysoké školy alebo lepšie povedané Univerzity predstavujú vskutku inovatívny nápad z dielne Maxisu, pretože človek by od prvého datadisku očakával maximálne niekoľko nových typov nábytku a vybavenia, poprípade nejakú tu novú obytnú zónu naviac. Preto získava tím okolo Willa Wrighta bonusové body už aj zato, že nešiel v šľapajách pôvodných Simov, ale hneď od začiatku začal s produkciou naozaj originálnych a nápaditých prídavkov. V tomto datadisku sa teda vrátite späť do vysokoškolského obdobia, vyznačujúceho sa nielen učením a chodením do školy, ale aj rôznymi akciami typu lámavica, chodbovica a pod. Hra vám umožní vrhnúť akéhokoľvek sima v teenage veku do troch prítomných univerzít, pričom ako čerešničku na torte si budete môcť vytvoriť aj svoju vlastnú vzdelávaciu inštitúciu.

Dôležitou novinkou, ktorá sa udeje krátko po príchode vášho sima na univerzitu, bude jeho prechod z teenage veku na vek mladého dospeláka, ktorý umožní vášmu zverencovi vykonávať činnosti, ktoré by v teenagerskych rokoch nemohol robiť ani omylom. Veľkým pozitívom tohto veku je aj fakt, že akokoľvek sa budete snažiť, vaša postava nikdy neotehotnie (ak ste chlap tak samozrejme vaša polovička) a teda všetky crazy večierky si môžete užívať bez najmenšieho rizika. Veľmi dôležitým faktom, ktorý rozhodne mení štýl hrania, je to, že na univerzite môžete ovládať len vami zvoleného sima, pričom ostatní študenti sú non-playable a žijú si svojim vlastným životom, s vlastnými názormi, záujmami a pod. To znamená, že ich nemôžete kontrolovať a teda nikdy neviete, ako ich svojimi činmi ovplyvníte. Tak či onak, rozhodne je to vítaná zmena v sérii The Sims, pretože doteraz sme mali až príliš veľké právomoci zasahovať simom do ich simotov.

 

Sims 2: Univerzita
Sims 2: Univerzita
Sims 2: Univerzita

 

Ok, späť do školy. Po voľbe univerzity sa váš simák bude musieť niekde ubytovať. Okrem štandardných intrákov rôznej cenovej skupiny a kvality ho budete môcť napríklad ubytovať aj v samostatnom domčeku, ale to je samozrejme len pre buržujov a zbohatlíkov. Ta pravá zábava je totiž internát a verte mi, že tie americké sa od tých našich po funkčnej stránke až tak veľmi nelíšia (samozrejme okrem ceny, kvality služieb, dostupnosti atď.). Nájdete tu štandardné vybavenie internátov, ako sú kuchynky, veľké miestnosti na učenie, počítačovú miestnosť, spoločné sprchy a v neposlednom rade aj miesto pre zábavu, ktoré je po okraj preplnené videohrami a gaučovkami, z ktorých môžu simštudenti v pohodlí sledovať najnovšie diely Mojsejovcov na ultramodernej telke s uhlopriečkou 144 cm. Spoločné sprchy sú ale našťastie rozdelené pre mužské a ženské osadenstvo, takže na gruppen situácie si budete musieť nechať zájsť chuť.

Okrem vyššie zmieňovaných miestností sa ešte v každom intráku nachádza aj špeciálne relax stredisko s pravým nefalšovaným krbom uprostred. Celkovo musím konštatovať, že každý z intrákov pôsobí uceleným dojmom a takmer dokonale kopíruje usporiadanie tých skutočných. Areál univerzity však netvoria len obytné zóny a vzdelávacie priestory (aj keď k tým sa ešte dostaneme), ale aj rôzne iné lokácie, ako napríklad kaviareň, posilňovňa, študentské centrum, univerzitná knižnica, rôzne obchodíky či hala s biliardom a pódiom pre prípad, že sa vášmu simovi zachce vyskúšať si cestu Superstar naostro. Z predchádzajúcich viet teda vyplýva, že areál výšky je naozaj rozmanitý a neraz sa vám stane, že to so svojim simom kvôli iným aktivitám na vyučovanie nebudete stíhať. Holt, študentský život je poriadne hektický.

 

No, keď už sme si rozpitvali štruktúru nevzdelávacích parametrov univerzity, tak sa teraz zameriame na tu výuku, ktorá koniec koncov tvorí základ tohto datadisku. Počas semestra bude musieť vás sim navštevovať denne jednu hodinu, podľa toho, ktorý z jedenástich predmetov si vybral. Výber vami požadovaného predmetu potom urýchli rast kariéry sima v príslušnom odbore, samozrejme až po úspešnom zvládnutí štátnic a promócie. Pravidelné chodenie na vyučovanie je ale len jednou z podmienok ukončenia štúdia. Omnoho dôležitejšie je robenie zadaní, semestrálnych projektov, laboratórnych prác, učenie sa nových schopností či obyčajné samoštúdium. Avšak na rozdiel od domácich úloh, ktoré denno-denne mučili deti a teenagerov, vysokoškolské práce si vyberá váš simštudent osobitne a nemusí ich odovzdávať každý deň. Fakt, že nemusíte dennodenne tráviť hodinku nad robením úloh pridáva hre na voľnosti a slobode, ktorá je pre VŠ život tak typická.

Vaše študijné úspechy na vyučovaní sú zobrazované v podobe lišty, ktorá sa vypĺňa na základe vašej práce na hodine. Samotný teplomer je zo začiatku hrozne malý a až učením sa nových schopností docielite jeho zväčšenie. Rozmer lišty pritom nie je len tak ledabolo, ale odzrkadľuje stupeň hodnotenia, ktorý môže vaša postava v danú chvíľu dosiahnuť. Zo začiatku sa budete musieť uspokojiť len so samými D-éčkami (pretože vaša lišta je príliš malá), ale v neskorších častiach hry, keď už budete mať nejaký ten stupeň vedomostí, v pohode budete inkasovať samé Áčka. Trošku ma štvalo, že ako prvák som mohol dosiahnuť maximálne známku D, aj keď som sa akokoľvek snažil, ale život je už skrátka taký.

 

Sims 2: Univerzita
Sims 2: Univerzita
Sims 2: Univerzita

 

Bohémsky život na univerzite, ale nie je lacný špás, takže pripravte sa, že životné náklady vášho zverenca bude poriadne vysoké. Jednou z ciest, ako tento problém vyriešiť, je zapriahnuť simáka do roboty. Našťastie brigády vo svete The Sims sú na rozdiel od Slovenska (ktoré má mladých ľudí úplne u r..i) výborne platené, takže rozhodne sa vám oplatí obetovať nejaký ten čas na prácu. Mladých vysokoškolákov mileradi príjmu v reštikách či kaviarňach, pričom na rozdiel od originálu, tu môžete nechať študenta makať len na určitú dobu, takže nemusíte sa báť, žeby ste kvôli robote zmeškali všetky tie akcie a večierky. Ďalšie novinky postihli interakciu medzi simákmi, ktorá prináša viacero nezbedností, ako vodné balóny či elektrošoky, poprípade obdobu hacky-sacku, no najväčšími švandami sú freestyle rap, vankúšové vojny a strip šprint. Vankúšové bitky sú skutočne zábavné, študenti pobehujú po miestnosti sem a tam, mlátia sa vankúšmi hlava-nehlava a perie lieta, ako pri škubaní husí.

Princíp strip maratónu je už vážne len pre tých najodvážnejších, pretože behať nahý po chodbách a uliciach a popritom robiť rôzne gestá a grimasy dokáže len skutočný exibicionista. Okrem noviniek okolo interakcie pridali autori aj viacero nových profesií, ako napríklad prírodný vedec, paranormálny špecialista, umelec či expert na šoubiznis. Všetky tieto profesie ponúkajú úžasné odmeny a verte mi, že získať taký prístroj na plastiku, ktorým môžete meniť výzor každého sima, rozhodne za tú drinu stojí. Nakoniec musím ešte dodať, že s novým datadiskom prichádza aj množstvo nových nábytkov, predmetov a vecí, ako napríklad kompletná hudobná výbava (gitary a pod.), mobilné telefóny, mini chladničky či spomínaný billiardový stôl, pričom hneď vám bude jasno, že o nudu pri hraní The Sims 2 University ani len nezakopnete. Ak vám to ešte náhodou nestačí, autori do hry pridali aj úplne nové typy účesov a hlavne množstvo handier, ktorými môžete vášho simštudenta zahaliť. Darmo, Maxis si povedal, že keď už datadisk, tak poriadny.

 

Technická stránka hry nijak nepoľavila zo zabehnutého štandardu a tak sa môžete opäť tešiť na pestrofarebné prostredia, detailne vymodelovaných simákov, realistické animácie a vtipné scénky, ktoré dokážu neustále pobaviť. Ďalší úsmev na tvári vám dozaista vykúzli simsština, ktorá vcelku presvedčivo kopíruje hatlaninu, jazyk používaný hercami-amatérmi v rôznych soap operách. Hudba je opäť pozitívne naladená a hra navrch pridáva aj niekoľko nových hudobných staníc a žánrov, takže sa len tak ľahko neopočúva. Hardwarové nároky sú primerané a ak ste na vašom kompe rozbehali originálnych Simov 2, potom nebudete mať problém ani s rozchodením tohto datadisku.

 

Sims 2: Univerzita
Sims 2: Univerzita
Sims 2: Univerzita

 

Maxis, zdá sa, má na Sim tituly obrovský monopol (podobne ako Slovnaft na benzín) a tento datadisk to len potvrdzuje. Ani nemusím dodávať, že ak ste vlastníkmi pôvodnej hry, potom je pre vás Sims University životnou nutnosťou. Svojimi kvalitami si vás rozhodne získa a verte mi, že na ďalší prídavok sa budete tešiť ako malé deti. A čo sa týka vás ostatných, mám len jednu radu: skúste prekonať svoje predsudky a aspoň na chvíľku si sadnite k novým Simsom. Verte mi, rozhodne to stojí zato a určite to nie je len pre ženy.


napísal blade 17.3.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.9
Ohodnotiť
SIMS 2: UNIVERZITA
+ zábava a hrateľnosť
+ princíp štúdia
+ množstvo noviniek
+ technické spracovanie
- len pre určitý typ hráčov
- drobné chyby
- dlhé nahrávacie doby

Zaradené pod: sims


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: EA / SevenM / Maxis
Štýl: Managementová
Dátum vydania:  2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18401)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk