MEDAL OF HONOR: EUROPEAN ASSAULT

MEDAL OF HONOR: EUROPEAN ASSAULT

7.5

Ďalší titul zo série Medal of Honor, ktorý sa pokúsi získať slávu svojej série naspäť,

Recenzia na PS2 verziu

Vojnové FPS sa pomaly ale isto dostávajú do herného ústrania a tak niet divu, že na každý nový titul tohto žánru si musíme počkať čoraz dlhšie. Veď si uvážte, že naposledy sme sa stretli s hrôzami druhej svetovej vojny v taktickej akcii Brothers in Arms, ktorá sa na herný trh dostala už poriadne dávno. Ako sa však zdá, táto tematika nebude nikdy vyčerpaná, čoho dôkazom je nielen pripravované pokračovanie úspešného hitu Call of Duty, ale taktiež aj v dnešných dňoch vychádzajúci Medal of Honor: European Assault, s ktorým chce vývojárske štúdio EA získať späť slávu, ktorá kedysi patrila tejto značke, nebyť prešľapov v podobe Rising Sun či nemastného neslaného Pacific Assaultu. Ako teda dopadol najnovší prírastok do tejto svetoznámej a medzi hráčmi populárnej série?

V hre tentoraz preberáte úlohu Williama Holta, amerického výzvedného dôstojníka, ktorý počas druhej svetovej vojny zažije priam ukážkovú porciu hrôzy a všade prítomného pachu krvi. Svoju strastiplnú púť začne ako člen britskej SAS, útočiacej na známe St. Nazaire, ale veľmi skoro je odvelený do severnej Afriky, aby sa zúčastnil bojov medzi Montgomeryho Desert Rats a Rommelovými Afrika Korps, decimujúcich jednu africkú osadu za druhou. Cesty osudu sú však vrtkavé a po účasti na africkom bojisku sa Will musí bleskovo presunúť do matičky Rusi, aby pomohol tamojším partizánom a Červenej armáde udržať líniu východného frontu, ktorej budúcnosť je značne neistá.

Nebolo by však Amíka, ktorý by sa nezahral na super hrdinu a po dielčich úspechoch u našich východných susedov sa rozhodne pomôcť aj svojmu národu a to rovno v bitke pri Ardenách. Ako vidíte, autori sa rozhodli staviť na rozmanitosť prostredia, ktorú novému MOH nemôžem odoprieť, ale aj tento fakt má svoje negatívum. Tým je žalostne nízky počet misií (11 levelov sa hodí tak do datadisku, nie do plnej verzie) a taktiež aj trestuhodná krátkosť hry, kde ostrieľaným FPS harcovníkom nebude robiť problém hru dokončiť aj za menej než osem hodín. Na druhú stranu musím povedať, že atmosféra nového MOH nestratila nič z krásy predchodcov a opäť sa môžete tešiť na hromadu adrenalínovej zábavy, okorenenú vojnovým chaosom a nervydrásajúcim stresom.
 

Medal of Honor: European Assault
Medal of Honor: European Assault
Medal of Honor: European Assault

Asi najväčšiu porciu kritiky zo strany hráčov na sériu MOH si odniesla až prehnaná linearita levelov, ktoré boli nadizajnované tak, že hráč nemal inú možnosť, než ísť dopredu danou cestou, bez akejkoľvek možnosti odbočiť. Tento nemilý fakt si všimli aj ľudia v EA a preto sa v European Assaut po prvý krát v tejto sérii stretávame s priestrannými misiami, v ktorých dostáva slovo voľnosť nový význam. Konečne sa môžete rozhodnúť, či pôjdete touto uličkou, alebo tamtou trasou, pričom sloboda pohybu nie je bezúčelová, ale zásadne ovplyvní vaše ďalšie pôsobenie na bojisku. Samozrejme, že každá misia ma pevne stanovený začiatočný a koncový bod, ale ako sa k nemu dopracujete, bude už len výlučne na vás. Možnosť slobodného výberu je najviac viditeľná v dedinách, v ktorých nie je núdza o rozbombardovanú suť a malebné domčeky, cez ktoré sa môžete predierať doslova ľubovolne. V súvislosti s toľko očakávanou voľnosťou prichádza aj ďalšia novinka, ktorou sú ciele jednotlivých misií. V každom leveli totiž dostanete nielen jednu, ale často aj niekoľko primárnych úloh, ktorých poradie plnenia si sami určíte. Navyše, ak budete obzvlášť puntičkársky a podrobíte terén dôkladnému prieskumu, budete odmenení aj sériou tajných podúloh, ktoré zvyšujú vaše šance na udelenie medailí. Medzi príklad takýchto jobov môžem spomenúť elimináciu vysokopostavených vojakov, ktorí na rozdiel od štandardnej verzie nácka znesú viac, než len jednu dávku olova.

Ďalšou významnou novinkou do série Medal of Honor je prítomnosť troch spolubojovníkov, ktorých môžete v rámci herných možnosť ovládať. Ak však očakávate prepracovaný systém ich komandovania, musím vás sklamať. Jediné príkazy, na ktoré vaši bratia v zbrani zareagujú, budú „pohyb“ alebo „k nohe“, to pre prípad, že by sa po bojisku rozutekali ako stádo kráv. Všeobecne však musím pochváliť ich inteligenciu, vďaka ktorej sú vám vždy v pätách a v prípade stretu s protivníkom vcelku účinne hľadajú úkryt a opätujú paľbu. Menší problém však nastáva v otvorených priestranstvách, v ktorých už tak chytrí nie sú a často ich pristihnete stáť v strede poľa a schytávať jednu guľku za druhou. Našťastie máte dokonalý prehľad o ich zdravotnom stave, pretože každý z nich bol obdarený zdravotnou lištou a tak v prípade blížiacej sa smrti viete rýchlo a účinne zasiahnuť.

Vďaka bohu, že autori sa rozhodli nezahrnúť do hry podmienku prežitia všetkých spolubojovníkov a tak v prípade úmrtia jedného, prípadne viacerých, sa nič nedeje a v hre pokračujete ďalej, akurát sa oberáte o možnosť získania príslušnej medaile, ako aj o počet lekárničiek, s ktorými vstúpite do ďalšej misie. No a pre humanistov nie je nič jednoduchšie, ako zranených vojakov vyliečiť, tentokrát ale obetujúc svoje vlastné zásoby medikamentov. Ako vidíte, možností, ako dosiahnuť cieľ, je vždy viacero a to pridáva hre na hrateľnosti a potrebnej rozmanitosti, ktorá sa v posledných dieloch začala akosi strácať.

Medal of Honor: European Assault
Medal of Honor: European Assault
Medal of Honor: European Assault

Čo sa týka herných mechanizmov, zbraňového arzenálu a samotného priebehu hry, neočakávajte nejaké radikálne zmeny, pretože tie tu nenájdete. Naopak, pripravte sa opäť na tony skriptovaných sekvencií a animácií, ktoré vás budú neustále obšťastňovať a ktoré sú už tak povediac registrovanou značkou série Medal of Honor. Jedným dychom však musím dodať, že tieto kultúrne vložky považujem za pozitívum, pretože vďaka ním dostáva vojnová atmosféra tohto titulu tú správnu šťavu. Žiadne radikálne zmeny nepostihli ani zbraňový arzenál, ktorý po vzore svojich predchodcov ponúka klasiky, ako Tommy Gun, MP 40 či pušku M1 Grant, pričom nechýbajú ani rôzne sniperky a protitankové argumenty, s ktorými bude konverzácia s obrnenými vozidlami hneď rovnoprávnejšia. Mierny odklon od arkádového štýlu boja je možné badať na účinností zbraní, ktoré dokážu behom sekundy zmariť aj vaše najtajnejšie plány do budúcnosti. A tak sa často pristihnete, ako sa krčíte v rohu budovy a takticky vykukujete, či sa náhodou nejaký pomätený vojak neobjaví vo vašom zornom poli, aby sa následne stal terčom vašej nenásytnej hlavne. Zaujímavým spestrením, ktorým si neraz vypomôžete zo šlamastiky je adrenalín mód. Ten si sprístupníte až po naplnení jeho lišty na maximum (samozrejme, že zabíjaním protivníkov) a umožní vám na krátku chvíľu pocítiť silu božstva v podobe nesmrteľnosti a nekonečnej zásoby munície.

Čo som ešte nespomenul je multiplayer. Ten je v hre prezentovaný vo forme štvornásobného splitscreenu, pričom rovno môžete zabudnúť na online podporu, pretože tá tu nie je. Prichystaných je tu pre vás niekoľko módov, od deathmatchu, cez niekoľko objektových variant, ale v konečnom výsledku pôsobí multiplayer ako narýchlo zbúchaný koláč, ktorý nemá ani najmenšiu šancu zachutiť.

Myslím, že je na čase sa pozrieť na technickú stránku European Assault. Tá pôsobí trošku rozpačitým dojmom a v niektorých ohľadoch sa budete diviť, ako mohli autori čosi také implementovať do AA titulu. Jednotlivé misie a prostredie síce pôsobia nádherne, ale pri bližšom prieskume zistíte, že úroveň detailov nie je ani zďaleka taká, akú by ste si predstavovali. Veľké výhrady mám aj voči postávám, ktorých vizáž okrem nedostatku spomínaných detailov trpí aj akousi hranatosťou, ktorá je typickým znakom low-end titulov. Naopak musím pochváliť úroveň animácií, vďaka ktorej sa vyššie spomínané nedostatky mierne kompenzujú. A ako už býva u titulov Medal of Honor štandardom, ich audio stránka dosahuje tých najvyšších kvalít a okrem realistického ozvučenia zbraní a bojovej vravy si na svoje prídu aj hudobní fajnšmekri, ktorí budú obdarení úderným soundtrackom, s ktorým získava hra neopakovateľnú vojnovú atmosféru.

Medal of Honor: European Assault
Medal of Honor: European Assault
Medal of Honor: European Assault

Čo povedať na záver? Nemôžem povedať, že by som sa pri hraní European Assault nebavil, ale v kútiku duše som čakal viac. Je vidno, že tím EA sa horko ťažko snaží udržať svoju kedysi slávnu sériu na úrovni Call of Duty, ale ako sa zdá, tento boj je už dopredu prehraný. To však nič nemení na fakte, že pre fanúškov série Medal fo Honor bude tento titul povinnosťou a ak aspoň trošku fandíte žánru vojnových FPS, potom by ste to mali s European Assault aspoň skúsiť.


napísal blade 25.7.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
MEDAL OF HONOR: EUROPEAN ASSAULT
+ atmosféra
+ nelinearita misií
+ variabilita prostredia
+ audio stránka
- krátkosť hry
- nedotiahnuté grafické spracovanie
- občasná AI vašich spolubojovníkov


RECENZIE HRÁČOV
PS2
Xbox
Gamecube

Vývoj: EA / sevenM / EA LA
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17. jún 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk