GUITAR HERO

GUITAR HERO

9.2

Dobili sme hudobný svet a na festivaloch sme pred publikom zosmiešnili Hendrixa. Chcete byť aj vy gitaroví bohovia?

Recenzia na PS2 verziu

„To je tvrdý rok, nie?“ pýta sa otec. Pod tlakom udalostí najprv nevnímam a potom nechápavo odliepam oči od televízora. Hmm, asi ťažký deň v práci, pomyslím si. Až potom mi to zaplo. Staršia generácia! Keby s tou otázkou prišiel skôr, pochopil by význam slova tvrdý rok. Dlhé vlasy vejú do rytmu rýchleho gitarového sóla, noha si do taktu poklepkáva, miestnosťou sa rozlieva zvuk elektriky a dunivé basy otrasmi zhadzujú zo stolíka voľne položené guličkové perá. Rozpálené prsty behajú po krčku improvizovanej Gibsony a po ťažkej paľbe akordov vyplazujem jazyk a na telku ukazujem parohy. Toto je fotrík Hard Rock!

A začalo to všetko tak nevinne. Vždy som obdivoval bicmanov ako lietajú s paličkami na koncertoch a udávajú rytmus. Pri každej rýchlej skladbe som búchal prstami do stola a predstavoval si, ako za sadou bicích sedím ja. Všetko sa to zmenilo s príchodom podozrivo veľkej krabice. Rodinný príslušníci iba mávli rukou, keď som im oznámil, že som si objednal gitaru. Oni však nevedeli, že ich budem dennodenne mučiť hlučnými dávkami tvrdého roku a že Jimmy, Ozzy, David, Ritchie a ďalší nepoznajú termín: skonči s tým, idú správy. Woofer duní a vlasy vejú. Počujete iba gitaru a jej kvílivé tóny sa naučíte milovať.

Každý chce hrať na gitare

Vplyv Guitar Hero je nepopísateľný. Táto hudobná vecička od starých harcovníkov Harmonix, tvorcov Frequency a Amplitude, má neskutočnú silu. Nie je to iba chytľavá a dlhotrvajúca (v niektorých prípadoch nekonečná) hrateľnosť rovnakej intenzity, ale hra vás naučí počúvať to, čo môj fotrík nazval tvrdým rokom. Nech ste už vyrastali na akejkoľvek hudbe, na míle vzdialenej hard/punk rocku a metalu, zaručujem, že po malom tréningu, budete s radosťou koncertovať a prekonávať rýchlosť vašich prstov. Deep Purple, Judas Priest a Pantera sa nestanú iba nápismi na tričkách do kože oblečených starších pánov.

Guitar Hero

Vyburcujte ľudí na koncerte poriadnym sólom na vztýčenej gitare!
Guitar Hero

Hrať v pivnici nie je pre hviezdy, ale každý nejako začínal.
Guitar Hero

Po pár hodinách budete mať takýto výraz na tvári (pozn. drsný).

Kto by sa nechcel stať hlavným gitaristom legendárnych kapiel, že? Guitar Hero by spomínanú silu stratil, keby autori k hre nepribalili zmenšenú kópiu legendárnej elektrickej gitary Gibson. Áno, je z plastu a dokonca nemá struny! Všetky tieto handicapy nahrádza piatimi tlačítkami na krčku, ďalším namiesto strún, tradičné potenciometre na skutočnej gitare nahradili Start a Select a nechýba ani neodmysliteľná tremolo páčka na napínanie a naťahovanie tónov. S týmto diabolským gamepadom, ktorý si môžete skrášliť dodanými pekelnými nálepkami, to všetko začína, ale ani zďaleka nekončí.

Výhodou Guitar Hero je, že neomrzí, ani keď sa vám „ovládanie“ dostane do krvi a všetky ponúkané skladby budete zvládať ľavou zadnou. Po ťažkom dni sa len tak vyvalíte v kresle, chytíte gitaru a odohráte si obľúbenú sadu songov bez ohľadu na to, aké bude výsledné skóre a koľko nôt ste minuli. Chcete si zahrať pre radosť a na chvíľu zabudnúť na svet okolo. Osobne používam túto hru ako terapiu pri výkyvoch nálad a dokonca sa jej podarilo odsunúť na vedľajšiu koľaj aj Burnout a to už je čo povedať!

Niečo za niečo

Skôr než si budete len tak hrať pre radosť, čaká vás dlhý tréning a učenie sa počúvať. Guitar Hero je prvou hrou s tutorialom rozdeleným na dve časti, s tým, že tú druhú úspešne absolvujete až po niekoľkých hodinách intenzívneho hrania! Pes je zakopaný v koordinácii stláčania farebných tlačítok na krčku gitary a druhej ruky, ktorá obhospodaruje struny (ihlanovité tlačítko s oblými hranami). Hrdinstvo tentoraz treba nechať za dverami, inak pohoríte už počas prvých sekúnd skladby a publikum vás vypíska. Ako sa vlastne Guitar Hero hrá? Jednoducho. Ako na normálnej gitare.

Guitar Hero

Pri najvyšších obtiažnostiach sa do hry zapája aj orančové tlačítko a malíček vtedy dostáva zabrať.
Guitar Hero

Stačí jedna chyba a násobič bodov (vľavo dole) sa vynuluje.
Guitar Hero

Dlhé tóny môžete poriadne ponaťahovať s tremolom.

 

Ak chcete vylúdiť nejaký ten tón, musíte stlačiť jedno alebo kombináciu farebných tlačítok a hrabnúť do strún. Na nečisto to zvláda asi každý, kto už hral na imaginárnej (vzduchovej) gitare do rytmu nejakého vypalováku. (A nehovorte, že ste to nikdy neskúšali!) V hre to hrabnutie do strún znamená trafiť presne noty alebo akordy na notovej osnove, ktorá roluje z hora dolu. O tom, že osnova sa pohybuje v závislosti zvolenej obtiažnosti rýchlejšie, pretože musíte odohrať viacej nôt, nemusíte pochybovať. Už úvodná skladba I Love Rock'n Roll od Joann Jett vám ukáže, ako jednoducho sa dajú popliesť prsty. Na začiatku sa ocitáte so svojou kapelou v pivnici a hráte pre pár kamarátov. Ako sa postupne zlepšujete a viete triafať presne v rytme noty, ktoré farbou reprezentujú príslušné tlačítka na krčku gitary, pivnicu vystriedajú kluby a neskôr aj koncertné sály. S novými prostrediami sa menia aj skladby a ich obtiažnosť pochopiteľne stúpa.

Celkovo v hre nájdete 30-ku dôveryhodných (a uchu lahodiacich) cover verzií tých najväčších rockových hitov, ktoré dopĺňa 17-ka zabijáckych bonusových songov. Odohrať tieto na najvyššej (expert) alebo hard obtiažnosti chce poriadnu dávku trpezlivosti, dokonalé zvládnutie prstov a techník pull-off a hammer-on (odohranie niekoľkých tónov, jedným hrabnutím do strún), ktoré sú potrebné na veľmi rýchle sóla. Jednoznačne najťažšou skladbou je Cowboys From Hell od Pantery, ktorá schováva do vrecka pohodovú Spanish Castle Magic od Jimmyho Hendrixa, či Bark at the Moon od Ozzyho Osbourna. Výber skladieb je skutočne pestrý a medzi legendami nájdete aj Franz Ferdinand, SUM 41 či chuťovečku v podobe (mne veľmi sympatických) divošiek The Donnas. K výberu skladieb si dovolím len malú poznámočku, nie je tu žiadny rockový slaďák pre naše polovičky a niečo poriadne od AC/DC.

Rockin', Rockin' really hard

Guitar Hero z vás spraví počas hrania skutočnú hviezdu. Prostredia sú skvelo animované, diváci skáču, hýbu sa a keď sa váš Hard Rock meter dostane do zeleného poľa, začnú výskať. Ešte viacej ich rozbesníte, ak sa vám podarí nazbierať dostatok špeciálnych nôt (Power Star), ktorých silu odpálite vztýčením gitary! Body budú tak narastať dvojnásobným tempom a vám bude narastať bankové konto, ktoré potom môžete minúť na nákup nových gitár, postavičiek, video dokumentov alebo skladieb. Nič vás nenaplní väčšou radosťou, ako keď zahráte ťažké sólo Symphony of Destruction od Megadeth a dav vám pod ťažkou kanonádou akordov tlieska do rytmu! Vtedy ste tam, ale to už je jazyk vonku a po dohraní máte chuť roztrieskať gitaru! Pozor na takéto stavy!


Guitar Hero

Hudobníci, svetlá, kamera a publikum je zladené podľa toho, čo hráte.
Guitar Hero

Škoda, že nestíhate sledovať, čo sa deje na pódiu.
Guitar Hero

Ak budete šetriť prachy, medzi postavami si môžete kúpiť Smrťáka.

Guitar Hero je bez debaty najlepšia hudobná/párty hra, ktorej dvomi malými muškami sú vyššia cena a nutnosť vlastniť druhú gitaru, ak si chcete zahrať s kamarátom v multiplayeri. Byť hard rockerom je náročné. Hra vám ukradne všetok voľný čas, ale odmení vás kráľovskou porciou zábavy kedykoľvek si zmyslíte. Je dokonalým relaxom, ale aj prvou iskrou, ktorá vo vás naštartuje chuť vlastniť skutočnú gitaru. O zážitkoch nehovoriac. To raz budete rozprávať, ako ste ležali na repráku na Toxickom festivale, keď dobehol Brian May držiac sa za brucho (asi žalúdočné problémy) a podáva vám gitaru so slovami, veď Killer Queen poznáš, choď to zahrať!


napísal spacejunker 12.5.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.2
Ohodnotiť
GUITAR HERO
+ okamžitá hrateľnosť
+ absolútna atmosféra rockového koncertu
+ prakticky nekonečná hrateľnosť a nestarnúce skladby
- cena
- pri multiplayeri musíte vlastniť druhú gitaru


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: RedOctane / Harmonix
Štýl: Párty hra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  apríl 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19594)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk