RACE 07

RACE 07

9.0

Nebaví vás Johann Strauss a radšej si vypočujete stovky revúcich koní spod žeravej kapoty za sprievodu pískania gúm?

Recenzia na PC verziu

Ak patríte medzi ľudí s benzínom v žilách namiesto krvi, ak vám srdce bije na štyri takty, ak pod pojmom navliecť gumu rozumiete tenký dezén, ak si počas dňa predstavujete ideálne stopy zákrut a ak používate 95 oktánovú kolínsku, tak potom ste tí, pre ktorých SimBin pripravil ďalšiu lahôdku v podobe simulácie športových automobilov tej najvyššej kvality.

Mali ste sen stať sa automobilovým pretekárom, len vám rodičia nechceli kúpiť káru za stovky tisíc dolárov? Nevadí, už to nepotrebujete. Všetko, čo potrebujete k tomu, aby ste si mohli tento dávny sen splniť, je kvalitný volant a sadu uterákov. Prečo uterákov? Pretože pri nervy drásajúcich závodoch, pri ktorých budete strhávať desatiny sekundy na kolo, ostanete po závode neraz spotení takmer ako automobilový pretekár v skutočnosti. Áno, atmosféra závodov vo všetkých produktoch od SimBinu spôsobuje nielen únavu, ale aj úsmev na perách od ucha k uchu a vie sa štedro odmeniť za vynaloženú námahu. Neinak je tomu i v prípade Race 07. Každá zákruta, každá rovinka, každý kút trate bude mať svoje miesto a svoj význam v zložitej skladačke, ktorú bude musieť vaša riadiaca jednotka na krku riešiť takmer okamžite. Každú chybu pocítite dva krát, najprv strata kontroly nad autom a ochutnanie piesku vo výbehovej zóne, či v horšom prípade priama skúška bezpečnostných bariér.

Zďaleka to však nie je len o schopnostiach a skúsenostiach, ale aj o neustálom tréningu, pilovaní si odhadu, či hľadaní tej správnej ideálnej stopy a ideálneho miesta na brzdenie. Tento simulátor rozhodne nie je o prejdení pár šampionátov a hurá koniec hry. Nedá sa prakticky ani nikdy dohrať, pretože vždy bude čo zlepšovať či už ide očasy alebo o nastavenie auta. To si môžete nastaviť do posledných detailov až sa nejednému z vás hlava zatočí a iba máloktorí z vás budú poznať (tipujem, že nikto) všetky možnosti nastavení. Stále ide o prekonávaní samého seba, svojich kamarátov po internete i sieti, či dokonca v tomto prípade aj o prekonávaní umelej inteligencie.

RACE 07

V zákrute prehadzovať ... inštruktor by nemal radosť.
RACE 07

Ľahký šmyk ... proste zábava.
RACE 07

Tam niekde je zákruta.

V nej nájdete mimoriadne schopného súpera rýchlo sa prispôsobujúceho situácii na ceste. Sú agresívni, robia chyby, tlačia svoje stroje na hranicu ich možností, proste chcú vyhrať rovnako ako vy. Sú obmedzovaní tými istými pravidlami ako vy i mechanizmom hry či pravidlami na okruhoch. Ak ich vy alebo ktokoľvek poruší, je na to komisármi okamžite upozornený, alebo v prípade neuposlúchnutia či horšieho prečinu okamžite diskvalifikovaný zo závodu alebo celého šampionátu.

Hlavným šampionátom je WTCC 2007, ale môžete si zostaviť aj vlastný výberom obľúbených tratí a triedy automobilov, na ktorú máte práve chuť. Podľa tried automobilov (celkovo 28 automobilov v 6 triedach) môžete absolvovať aj samostatné závody vo WTCC 07, 06, 87, Formuly BMW i výkonnejšie 3000, ďalej pre milovníkov otvorených kokpitov sú tu závody Caterham 200hp až 320hp, Radical Sr3 a Sr4 od 190hp až po 252hp. Nakoniec pre tých, čo majú pomalšie reflexy, sú tu závody na Mini (veľmi pomalé). Všetky tieto energiou prekypujúce stroje môžete popreháňať na licencovaných a detailne prepracovaných tratiach po celom svete.

Čo do spracovania presnosti a autentickosti tratí (celkovo 32 tratí) Race 07, tak ako aj jeho predchodcovia, rozhodne patria medzi špičku. Autori pri ich navrhovaní použili dáta so systému GPS spolu s dátami CAD, aby sa prostredie čo možno najmenej odlišovalo od toho skutočného, ktoré zažívajú jazdci naživo. Horšie je to však s grafickým spracovaním týchto tratí. Miestami síce obsahujú veľa pekných detailov, kvalitné textúry a podobne, ale na druhú stranu často trpia prázdnotou či zastaralým vzhľadom. V kontraste s týmto prostredím sú vaši miláčikovia. Neraz sa vám stane, že budete s obdivom pozorovať detaily na aute pred vami, pri predbiehaní alebo pri príležitosti ohýbania plechov. Tie síce môžete rôzne deformovať, v horšom prípade donútiť odletieť spolu s inými časťami stroja, ale až po naozaj silnejších nárazoch. Dovtedy totiž auto vyzerá stále rovnako nepoškodene aj napriek niekedy nie malým strkancom. Môžete si byť však istý, že vám to slušne pobeží aj na priemernej zostave.

RACE 07

Tu naozaj nemáte priestor pre chyby.
RACE 07

Sakra, prebrzdil som...
RACE 07

Pomalšie káry pre seniorov.

Čo ale deštrukčný model stráca na grafickom prevedení, rozhodne viac než dobieha na jeho simulačnom prevedení. Nefunkčné svetlá, poškodená geometria, mnohé problémy s motorom, brzdami, prevodovkou, tlmičmi, a s mnohým ďalším sa budete stretávať počas agresívnych pretekov. Perfektné algoritmy pre gumy vám zaručia, že budete musieť prispôsobovať vašu jazdu, aby vám vydržali čo najdlhšie. Každý šmyk, každé prebrzdenie, pretočenie pri akcelerácii, nábeh na tvrdé okraje, to všetko sa bude podpisovať na ich stave, na vašom gripe, na tom, aké budete mať časy a ako často budete musieť chodiť na ich výmeny do depa. To je spravené nanešťastie veľmi stroho, čo na dojmoch rozhodne nepridáva. Prídete na značku, zastavíte, objaví sa tabuľka s odpočtom sekúnd podľa úkonov na aute, tabuľka zhasne a môžete upaľovať ďalej. Trošku málo.

Čo je ale spracované na jednotku s desiatimi hviezdičkami, je force feedback. Cítite v ňom naozaj všetko, čo sa len cez volant dá cítiť (samozrejme treba odpovedajúco kvalitný volant). Tu zistíte, aká je to drina závodiť pol hodinku, hodinku vkuse (naozaj treba kondičku!) Neraz je problém udržať auto v rovine kvôli vyjazdeným koľajám, či iným silám naňho pôsobiacim (vietor a iné). Krásne sa dá cítiť, keď prebrzďujete, každý náraz, nájazd na obrubníky, štrk, cítite, kedy strácate grip v zákrute. Presnosť force feedbacku v Race 07 ide dokonca tak ďaleko, že môžete podľa neho povedať po akom povrchu idete, akú máte rýchlosť, kedy auto štartuje a aj odhadnúť, aké otáčky má motor aj sv ypnutým zvukom či bez pohľadu na otáčkomer!

Zvuky ale rozhodne nie sú to, čo by ste v Race 07 vypínali. Skôr ich budete tak milovať, že si susedia začnú myslieť, že vám v obývačke jazdí ozajstný pekelný stroj. Čisté, autentické, zimomriavky naháňajúce zvuky nenechajú žiadneho fanúšika motošportu chladným. Budete tráviť dlhé chvíle v garáži a túrovať motor len preto, aby ste v zapätí z garáže vypálili naplno a hnali ho do vysokých otáčok. Každý motor totiž inak znie vytočený na neutráli a inak vytočený pod záťažou zo zaradeným rýchlostným stupňom. Symfónia!

RACE 07

Na skle helmy vidno rozplesknutú muchu, stačí dať dole ochrannú vrstvu a máte znovu čisté.
RACE 07

Hmm, mať také v garáži.
RACE 07

Asi nie som v ideálnej stope.

Samostatnou kapitolou je fyzikálny engine a jazdný model našťastie poskytujúci niekoľko nastavení realistickosti aj pre menej zdatných závodníkov. Rozhodne patrí medzi dnešnú i zajtrajšiu špičku. Zažijete s ním určite veľa zábavy, ale aj veľa trpkých chvíľ, kedy si budete nadávať i za tú najmenšiu chybičku. Budete musieť majstrovsky zvládnuť nielen bežné veci, ako je plynulé a čo najrýchlejšie rozbiehanie či maximálne možné brzdenie bez toho, aby sa vám zablokovali kolesá, ale aj náročnejšie veci, ako je prenášanie síl, ťažiska, myslieť na chovanie každého jedného kolesa zvlášť. Budete si musieť v každej chvíli uvedomovať, ako funguje celé auto, ako celok i jeho samostatné časti, ako naňho vplýva trať a vaše podnety. Samozrejme to všetko sa mení podľa nastavenia auta, ale aj od počasia, ktoré môže niekedy nemilo prekvapiť aj tých najzručnejších jazdcov. Jazdiť za silného dažďa s autami, ktoré väčšina prehadzujú na druhý rýchlostný stupeň okolo stovky, je šialené, ale je to zábava, šialená zábava! Popritom ešte detaily, ako simulovaný hmyz špiniaci okno či prilbu doťahujú úroveň simulácie o ďalší krok ďalej.

Celé toto majstrovské dielo je o krok ďalej ako jeho predchodcovia a SimBin zase prekonal sám seba, ale treba si uvedomiť, že tento simulátor nie je pre každého. Ak nepatríte medzi ľudí fascinovaných čo možno najvernejším realizmom, nevlastníte volant a okruhové preteky nie sú pre vás to, čo vám zrýchľuje tep, hľadajte radšej inde. Na druhej strane, ak máte dobrý volant spedálmi (nutnosť), vášeň pre rýchlosť, závodné autá a obľubujete naozaj realistické okruhové preteky, tak je Race 07 presne to, čo vaše závodnícke srdce potrebuje a nie je o čom ďalej rozmýšľať.


napísal andrei 22.10.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Race Injection - launch
| RACE INJECTION - LAUNCH
[19.11.2011]
Race 07
| RACE 07
[22.10.2007]
Race 07
| RACE 07
[22.10.2007]
9.0
Ohodnotiť
RACE 07
+ úroveň simulácie
+ zvuky
+ rozmanitosť tried
+ force feedback
- spracovanie pit stopov
- grafika niektorých tratí
- trošku málo zmien
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,7 GHz, 512 MB RAM, VGA 128 MB Direct X kompatibilná
Doporučená konfigurácia: CPU 3 GHz, 2 GB RAM, VGA 512 MB (GF 6800 alebo výkonnejšia)


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: SimBin
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 1. október 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18403)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk