SPORE

SPORE

9.0

Poďte sa zahrať na evolúciu so všetkým, čo k tomu patrí! Spore vám ukáže, ako na to a my vám povieme, čo si o tom myslíme.

Recenzia na PC verziu

SPORE je hra mnohých tvárí a nedá sa jednoznačne zatriediť k jedinému žánru. Počas piatich  prepojených vývojových fáz, na ktoré je titul členený, sa totiž postupne preplazíte od nenáročnej akcie, cez simuláciu, až po plnohodnotnú stratégiu so všetkým, čo k tomu patrí. A možno práve prelínanie viacerých žánrov je dôvod, prečo niektorí hráči naplno nedocenia túto hru. Totiž málokto má vzťah ku všetkým obsiahnutým typom hier. Lenže keby SPORE neobsahovala túto škálu, zrejme by sa skĺzla medzi tuctové, alebo len mierne nadpriemerné tituly. Navyše hráčovi stačí každú etapu absolvovať len raz, v novej hre potom môže začať tou, ktorá ho najviac oslovila.

Dobre fungujúci celok, hoci s niekoľkými diskutabilnými prvkami, vytvára podobu jednej z najoriginálnejších hier posledných rokov. SPORE svojským a zábavným spôsobom implementuje do hry Darwinovu teóriu a vzniku života a vývoji druhov: S touto problematikou sa vysporiadava v spomínaných piatich etapách.

Fáza prvá: Zrodenie života
 
Na počiatku Boh stvoril nebo a Zem, a aby nemusel používať okuliare na nočné videnie, radšej stvoril svetlo. Oddelil svetlo od tmy a nazval ich dňom a nocou. Na druhý deň oddelil vody nad oblohou od vôd pod oblohou...

... a potom ste sa zrodili vy. Životaschopný prvok s obrovským apetítom uprostred nehostinných vôd. Vaša úloha v tejto etape je jednoduchá, žrať a žrať až dovtedy, kým neprasknete. Vlastne pardon, kým sa z vás nestane väčšia, ešte väčšia a najväčšia vodná potvorka. Na linajke v spodnej časti obrazovky uvidíte priebeh vášho vývoja a zlomové obdobia, kedy dosiahnete významný pokrok v evolúcii. A keď sa celkom zaplní, začne vám už voda liezť krkom a nastane čas prejsť do druhej fázy.

Vývoj je sprevádzaný zmenami, ktoré závisia výlučne na vašom rozhodnutí. Keď sa vám bude zdať, že vaša potvorka nie je dosť životaschopná, prilákate jedinca rovnakého druhu a presuniete sa do editora. Tam môžete upraviť podobu tela a doplniť ho o rôzne praktické, alebo len estetické doplnky. Sortiment sa rozširuje o prvky, na ktoré narazíte vo vode, napríklad keď zožierete nejaký menej zdatný živočíšny druh. Príšerke môžete dať oči, chápadlá, klepetá či plávacie blany. Tie ovplyvnia to, či budete môcť prijímať len rastlinnú, alebo aj živočíšnu potravu, ako sa budete schopní brániť alebo ako rýchlo plávať (čo je praktické pri úteku pred predátormi). Potom sa ešte vybúrite pri kombinovaní farieb a môžete pokračovať vo vodných dobrodružstvách. Až kým sa nedočkáte happyendu, kde si konečne môžete „namontovať“ aj nohy a vyleziete na breh...


SPORE
SPORE Takto sa to všetko začína...
Takto sa to všetko začína...


SPORE ...a takto to pokračuje, ale zďaleka nekončí.
...a takto to pokračuje, ale zďaleka nekončí.


SPORE V množstve editorov môžete meniť prakticky všetko.
V množstve editorov môžete meniť prakticky všetko.





Fáza druhá: Spoločenský život na súši

Potom Boh riekol, nech sa vody nazhromaždia na jedno miesto pod nebom a nech sa ukáže súš. A Boh videl, že je to dobré. Potom Boh prikázal Zemi, aby vydala zeleň, semená a ovocné stromy. I stalo sa tak...

Pohostinná zem zlákala aj váš druh a tak sa po úspešnom migrovaní budete spolu s vašimi rovesníkmi vytešovať z hniezda na pláži. Začnete spoznávať nové priestory, pobehovať po okolí, kŕmiť sa ovocím, alebo mäsom (podľa toho, ako sa orientuje váš vývoj), aby ste neboli hladní, prípadne sa doliečili. Spočiatku budete len potulným samotárom, ale v priebehu nasledujúceho vývoja priberiete do partie jedného až troch spoločníkov.

Teraz už ale na zaplnenie zelenej evolučnej linky nestačí myslieť na svoje brucho. Vo vývoji postúpite pri úspešnom nadväzovaní kontaktov s inými pozemskými živočíchmi. Komunikácia, za ktorú vám pribudnú cenné body DNA, môže končiť dvomi spôsobmi. Buď bezohľadne vykynožíte svojich susedov, alebo sa s nimi skamarátite. Mierumilovný a agresívny režim si prepínate podľa potreby. Počítajte s tým, že nie každý druh sa bude ochotný kamarátiť, na druhej strane je dobré mať spojencov a liečiť sa v ich hniezde, takže by ste sa nemali snažiť vyvraždiť všetko v okolí.

Opäť nechýba editor príšerky sprístupnený po vábení samičky, kde už máte podstatne širší repertoár. Okrem iného sa vám rozšíri aj pojedaním kostí. Dôležitými doplnkami sú predovšetkým ústroje na prijímanie potravy, pazúry, rôzne ostne, rohy a vačky s jedom. Tie vám pridajú a o niekoľko stupňov zvýšia hodnoty štyroch druhov útokov: hryzenie, driapanie, omračovanie a pľutie. Ak uprednostníte komunikáciu bez násilia, zamerajte sa na doplnky, ktoré vám umožnia tancovať, spievať, predvádzať svoju krásu alebo silu. K tomu môžete získať menej dôležité, ale praktické schopnosti: skákanie, zakrádanie sa, vábenie a lietanie, ktoré samozrejme vyžaduje nejaké krídla.

Ako prebieha boj, si iste viete predstaviť, takže len priblížim, ako je to s „diplomaciou“. Aby ste získali spojenca, musíte urobiť dojem na tri, prípadne viac príšeriek rovnakého druhu. Označíte ich a máte niekoľko pokusov na to, aby ste vhodnou kombináciou nenásilných činností dosiahli maximálne zaplnený ukazovateľ dôvery. Zobrazený nad hlavou vašej obete. Spojencov môžete pri pokročilom vývoji prizvať do vašej skupinky, ktorá vás potom podrží najmä v boji. A takto je trvá dovtedy, kým váš mozoček nenarastie natoľko, že začnete uvažovať nad používaním úžitkových predmetov a zo svorky divokých zvierat sa stane kmeň. Na konci druhej etapy uskutočníte posledné rozhodujúce zmeny tela vášho druhu.

Fáza tretia: Praskanie táborových ohňov
 
Potom ich Boh požehnal a riekol: „Ploďte a množte sa, naplňte Zem, podmaňte si ju...“
 
Vy ste najdokonalejšou rasou na tejto planéte a musíte o tom presvedčiť aj ostatných. Po dobrotky, alebo pozlotky. Na to sa ale treba dobre pripraviť. Takže sa musíte postarať o váš tábor. Už nemáte na starostí len jednotlivca, ale všetkých obyvateľov kmeňa, ktorým budete určovať úlohy. Je dobré začať zháňaním potravy, ktorá je tu jedinou a najdôležitejšou komoditou potrebnou na fungovanie vášho spoločenstva. Za ulovenú alebo nazbieranú stravu si zadovážite mláďatá, ktoré sa rýchlo vyvinú na plnohodnotných členov. Za jedlo postavíte niekoľko rôznych druhov budov v tábore. Keď šaman zanesie potravu do nepriateľského tábora, mierne tým zlepší vzťahy. A napokon, za jedlo si kúpite výstroj pre vašich verných. Nákup výstroje funguje podobným spôsobom, ako mutovanie príšeriek v predošlých fázach. Takže kmeň môžete vybaviť maskami, brneniami, pokrývkami hlavy, ale aj prsteňmi a ďalšími taľafatkami. Čo z toho? Zlepšenie úrovne diplomacie, vyšší útok, dokonalejšia obrana.

Ak sa rozhodnete riešiť susedské vzťahy násilím, nepriateľom treba zničiť hlavnú budovu v tábore. Pomôže vystrojenie oštepmi, vojnovými kladivami alebo fakľami, ktoré si vyzdvihnú členovia kmeňa v patričných budovách. V prípade mierovej cesty, šamanom nadviažete kontakt a vaši verní budú susedom hrať na niekoľkých druhoch hudobných nástrojov. Ak sa im zapáčite, dosiahnete spojenectvo. V obidvoch prípadoch sa vám v prípade úspechu sprístupní nová výstroj a obydlia. Keď už žiadny nepriateľský klan nekladie odpor, nastane čas na modernizáciu. Nové problémy a výzvy vás čakajú v štvrtej fáze.


SPORE
Komunikácia a boj v druhej fáze prebiehajú takto...

Fáza štvrtá:  Najlepší z najlepších v novodobom konflikte
 
„Počul som, že niektorí hovoria, že Boh nie je...“

Na Zemi panuje jediná rasa. Tá vaša. Lenže je rozdrobená na menšie frakcie, ktoré je treba zjednotiť. Musíte vybudovať prosperujúce mesto a zabezpečiť ložiská korenia. Potom použiť presvedčovacie metódy.  Vaša minulosť, teda rozhodnutia z minulých fáz určia, či do moderného obdobia vstúpite ako frakcia bojová, náboženská alebo ekonomická. Každá má rovnaký cieľ, ale pokúsi sa ho dosiahnuť odlišnými prostriedkami. Hoci zas až také odlišné nie sú. Rozdiel je predovšetkým v prístupe k niekoľkým super silám. Napríklad zatiaľ čo vojaci majú ničivú bombu, veriaci rozpútajú v mestách revolúciu a podobne. Každá frakcia môže vyrobiť jeden druh pozemného vozidla, lode a lietadla a to v závislosti na počte miest, ktoré ovláda. V závere etapy je to vesmírna loď. Po dobytí mesta iného druhu si môže víťazná veľmoc ponechať jeho orientáciu a tak získa prístup k novým jednotkám. Napríklad kombinácia vojenskej a náboženskej štruktúry nie je zlá.
 
Vojenská mocnosť si stroje vyzbrojuje strelnými zbraňami, náboženské vozítka vyvolajú spirituálnu bytosť, ktorá apeluje na duchovné hodnoty obyvateľov nepriateľských miest, ekonomická veľmoc sa snaží bojovať finančnými ponukami. Stroje jednotlivých strán bojujú medzi sebou a ich počet je limitovaný  množstvom domov v okruhu vlastných miest. V mestách okrem toho budujete továrne, ktoré prinesú extra príjmy, ale znechucujú  mešťanov. Ich náladu zlepšia zábavné podniky. Dizajn každej z týchto budov, rovnako ako dizajn všetkých vozidiel a strojov, si opäť navrhuje hráč v príslušnom editore.  

Nie všetko je treba riešiť bojom. Mestá vašich susedov sa dajú za istých podmienok odkúpiť. Vzťahy si zlepšíte plnohodnotnými diplomatickými rozhovormi. Susedom môžete polichotiť, dať dar, prípadne ich aj uraziť. Spojencov pokojne požiadajte o vojenskú pomoc a ochotne zaútočia na vybraného nepriateľa. Útokom na jednu frakciu často dosiahnete zlepšenie vzťahov s inou veľmocou, ktorá má spoločného nepriateľa. Možností, ako zvíťaziť, je tu je skrátka pomerne dosť. A keď napokon vyústia do zjednotenia krajiny, už nič nebráni tomu, aby vaša víťazná veľmoc uvažovalo o cestách do vesmíru.

Fáza piata: Vesmírna odysea

Vydali sa ku hviezdam, aby tam našli svoju budúcnosť a hľadali všemohúceho...“
 
...a našli tam stovky iných planét a neznáme civilizácie. Čo s tým, to bude záležať len na vás, hoci pri kolonizovaní vesmíru vás budú sprevádzať postrehy a odporúčania poradcu. Rozhovory budú prebiehať cez komunikačné zariadenie, s ktorým sa spojíte aj s novými susedmi, keď budete dostatočne blízko ich planét. Rozhovory tvoria dôležitú súčasť tejto etapy hry. Prostredníctvom nich budete prijímať misie, za ktoré jednak získate odmenu v podobe kreditov a k tomu aj priazeň toho, od koho ste ich prijali. Ďalej vám, umožnia obchodovať priamo na orbite, kde popredáte najmä korenie vyzbierané z vašich sídiel a nakúpite rôzne užitočné doplnky, ako aj doplníte energiu a opravíte poškodenia na materskej lodi, ktorou sa presúvate vesmírom. Oplatí sa dojednať zmluvy so spojencami o výmene komodít a tak vytvoríte automatické obchodné cesty .

Najčastejšie sa budete pohybovať po hviezdnej mape, odkiaľ zostúpite na ktorúkoľvek planétu, kde sa môžete venovať rôznym činnostiam. Vo vašich mestách môžete pristavovať budovy a sledovať, čo vyvádzajú ich obyvatelia. Materskou loďou môžete ostreľovať cudzie osídlenia a naháňať sa s nepriateľskými letkami priamo nad pralesmi či vodami, kde stále prebieha evolúcia, akú si pamätáte z predošlých fáz hry. Tu plníte aj ciele misií, ktorými môže byť eliminácia nakazených jedincov stanoveného živočíšneho druhu, hľadanie artefaktov, či vzoriek rastlín.


SPORE
SPORE Vesničko má, středisková...
Vesničko má, středisková...


SPORE Vyspievajte si milión...
Vyspievajte si milión...


SPORE Frakcie bojujú rôznym spôsobom. Napríklad náboženská takto...
Frakcie bojujú rôznym spôsobom. Napríklad náboženská takto...





Vaša loď má úžasnú výbavu, ktorú môžete rozširovať a tak využijete rôzne palubné systémy a predmety. Zahrňuje skener a radar, transportný lúč, ktorým vyzbierate vzorky rastlín, ale aj živočíchov (ale pozor, susedia nemajú radi, keď im unášate obyvateľov), už spomínanú výzbroj a kolonizačné prostriedky. Založiť novú kolóniu je jednoduché, stačí mať na palube kolonizačný balíček a vypustiť ho na planéte, ktorú nevlastní iná civilizácia. Lenže aby kolónia fungovala a začalo sa s ťažbou korenia, zvyčajne treba upraviť povrch planéty, pretože často nespĺňa podmienky nevyhnutné na rozvoj. Čiže sem dopravíte výrobník atmosféry a začnete s rozvojom ekosystému. Na to sem potrebujete dopraviť vzorky rastlín, bylinožravé a mäsožravé zvieratá, zvyčajne „požičané“ z iných planét. Tie sa začnú množiť a nehostinná planéta ožije.

Za všetko, čo budete robiť, získate ocenenia, hodnosti a odznaky. Aktivity v oblasti prieskumu, kolonizovania, bojov, diplomacie či obchodu sú ohodnotené nielen postupom v rebríčku, ale aj umožnia prístup k novým súčastiam z danej oblasti, odomknú nové zbrane, umožnia lepšiu komunikáciu, napríklad vytváraním kruhov v obilí a podobne. Je toho skutočne veľa, čomu sa tu môžete venovať a nie je to práve jednoduché, najmä keď  narazíte na viaceré civilizácie s odlišnou orientáciou a pohnútkami.

Piata fáza hry je najkomplexnejšia a najťažšie zvládnuteľná. V porovnaní s predošlými fázami až príliš náročná pre bežného hráča. V podstate sa s ňou naplno stotožnia a jej kvality ocenia len skúsení stratégovia, ktorí neohrdnú titulom v štýle Galactic Civilizations s tým rozdielom, že v SPORE sa nevenujete komplexnému výskumu a prebieha v reálnom čase.

Koniec dobrý, všetko dobré?

Sme na konci našej evolúcie, teda aspoň čo sa týka SPORE. Cesta je to veru nevšedná a zaujímavá, ale nie celkom bezproblémová. Závady sa týkajú najmä technického spracovania hry. Nieže by nevyzerala príťažlivo. Práve naopak, grafika je vydarená a pritom nepredstavuje enormnú záťaž pre počítač. Väčšina hráčov si môže SPORE dožičiť na maxime a určite ani na slabších zostavách neklesnete pod stredné nastavenia. Problematické je však vykresľovanie textúr v niektorých momentoch hry. Najhoršie je, keď sa vám jednoducho nezobrazia postavy, alebo povrch pri vstupe do novej fázy hry a vy sa musíte vrátiť k posledne uloženej pozícii, pretože ďalej sa nepohnete.

Taktiež online systém má svoje muchy, neraz sa vám podarí prihlásiť sa až po opakovanom zadaní hesla a nie všetko tam funguje, ako má. Jedným dychom však treba povedať, že je to skvelá databáza, kde sa ukladajú nielen achievementy za dosiahnuté výkony, ale aj všetky postavy a objekty, ktoré si vytvorili hráči po celom svete. Nielen že môžete použiť návrhy iných užívateľov, ale dokonca sú náhodne aplikované aj vo vašej hre! Takže povedzme stretnete živočíšny druh, ktorý pár hodín predtým vytvoril hráč z Číny, alebo dokonca tvora, čo ste vyrobili vy sami v inom ťažení!

Originalita a inovatívny prístup je rozhodne to, čo nechýba hre SPORE. Titul je obsahovo aj žánrovo veľmi bohatý. No paradoxne práve kvôli zoskupeniu viacerých herných odvetví, titul ako celok, niektorým užívateľom príliš nesadne. Okrem toho, ako soľ treba patch na odstránenie technických závad. Nič to však nemení na tom, že sa jedná o pozoruhodné dielo a jednu z najlepších hier roka 2008.

SPORE
SPORE K slovu sa dostanú aj diplomatické a obchodné rozhovory.
K slovu sa dostanú aj diplomatické a obchodné rozhovory.


SPORE Budovy v mestách majú rôzny vplyv na zisky a blahobyt obyvateľov.
Budovy v mestách majú rôzny vplyv na zisky a blahobyt obyvateľov.


SPORE Vesmírna loď na výletnej plavbe .
Vesmírna loď na výletnej plavbe .





napísal uni 17.9.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Spore: Space Stage
| SPORE: SPACE STAGE
[1.9.2008]
Spore: Tribes
| SPORE: TRIBES
[31.5.2008]
Spore - Science
| SPORE - SCIENCE
[25.5.2008]
Spore: Galactic Edition
Spore: Civilization
| SPORE: CIVILIZATION
[26.8.2008]
Spore: Creature Phase
| SPORE: CREATURE PHASE
[24.5.2008]
Spore - studio stories
| SPORE - STUDIO STORIES
[24.5.2008]
Spore - Cell phase
| SPORE - CELL PHASE
[20.5.2008]
Spore
| SPORE
[11.5.2006]
9.0
Ohodnotiť
SPORE
+ 5 rôznych hier v premyslenom celku
+ originálny vývoj a doplnky
+ množstvo editorov prakticky na všetko
+ zdieľanie vlastných výtvorov s ostatnými užívateľmi
- viacero žánrov v jednom celku nesadne každému
- technické závady, hlavne vykresľovanie textúr a online systém
- piata fáza je príliš náročná v porovnaní s predošlými
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 512 MB RAM (768 MB Vista), 128 MB VGA s Pixel Shader 2.0


RECENZIE HRÁČOV
SPORE
6.0
RIPPY    7.2.2011
Spore je další úspěšná hra Willa Wrighta (Tvůrce her The Sims ...prečítať celé
PC
DS

Vývoj: EA / EA Czech / Maxis
Štýl: stratégia / Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 5. september 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19609)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk