SAINT'S ROW 2

SAINT'S ROW 2

9.0

GTA postavené na hlavu. Čo dostanete? No predsa zábavné a šialené pokračovanie Saint's Row.

Recenzia na Xbox360 verziu

Musím uznať, že som k tomuto titulu pristupoval s istou dávkou dešpektu. Veď predsa, s mestskými akciami na štýl GTAčka sa v posledných rokoch doslova roztrhlo vrece a nebyť selektívneho prístupu, možno by som touto osobitnou odnožou akcií dnes pri najmenšom pohŕdal, tak ako sa to stalo pri origináli Saint's Row. Našťastie, nestalo sa tak. Dnes, kedy na trh opäť prichádza plejáda gangov v titule Saint's Row 2, už takú chybu nehodlám urobiť. Tá zmes strelených nápadov a nekončiacej rozmanitosti je totižto tak unikátna, že nechať ju prejsť bez povšimnutia by bolo smrteľným hriechom. A tak tu teraz pred vami stojím, obohatený o neskutočne „cheezy“ hlášky či gestá, aby som vám bez cenzúry povedal, kam až život gangstra môže zájsť. A verte mi, mierumilovné to rozhodne nebude.

Príbeh, teda, ak tú zmes inak majstrovsky zrežírovaných in-game animácií možno tak nazvať, nadväzuje na úskalia jednotky, takže hneď zažívam (ako človek neznalý predchodcu) deficit. Našťastie, autori sa s nejakým vážnejším poňatím story či nebodaj jej hĺbkou nezaťažujú a tak mi úvodné prebudenie vo väzenskej nemocnici úplne postačuje k tomu, aby som si vytvoril aspoň základný obraz toho, čo sa za tie roky v mestečku Stilwater stihlo odohrať. Hlavná postava, hrdina minulého dielu sa po rokoch preberá v doslova zúboženom stave a tak je potreba mnohých chirurgických zákrokov, aby sa vôbec mohol ukázať v spoločnosti. Oslí mostík umožňujúci tvorbu charakteru vo vskutku ozrutnom merítku tak zahajuje strastiplnú púť kedysi známeho gangstra, ktorý ako nová tvár miestneho podsvetia bude musieť opäť raz dokázať, že spolu s gangom Saints patrí na samotný vrchol mafiánskej pyramídy. K tomu samozrejme bude musieť predviesť čo-to zo svojich kriminálnych skúseností, pričom aby si tento bezosporu nebezpečný biznis ustrážil, s radosťou využije služieb svojho verného kamoša Johnyho Gata (akýsi prototyp nebojácneho veľkohubého machra, ktorého si ale skratka nemožno neobľúbiť) a jeho kontaktov, v teréne aplikujúcich svoju vlastnú víziu poriadku a spravodlivosti.

Ako ste si teda už určite stihli všimnúť, príbeh bude všetkým iným len nie realistickým či na vážnu nôtu hrajúcim, takže ak vám Niko a jeho trable s jeho minulosťou už pomaly lezú krkom, partičku prehnane ukecaných a prehnane gestikulujúcich gangstrov privítate s otvorenou náručou. Autori sa navyše nebáli do hlavnej dejovej línie zahrnúť aj nespočet vskutku okázalých akčných scén, ktoré svojou údernosťou a prehnanou veľkoleposťou výrazne napomáhajú k tomu, aby inak kllišovitá story bola ľahko stráviteľná ako v prípade vegetariánov tak aj ľudí, milujúcích akúkoľvek formu upečeného mäska.

No dobre, povedzme si to na rovinu – príbeh Saint's Row 2 je všetkým, len nie hlavným ťahúňom hry. Tým je totižto pestrá škála možností uplatnenia, ktoré vám metropola Stilwater ponúkne. Mimochodom, uvedené mestečko je hráčom prístupné už od samotného počiatku, čiže žiadne odomykanie nových zón až po dosiahnutí určitého styčného bodu. Pekne krásne, kdekoľvek si zmyslíte ísť, tam sa aj dostanete. Čo na tom, že niektoré štvrte sú silne okupované súperiacimi gangami; je to práve tá sloboda, ktorá vás v úvode najprv poriadne zmetie, aby vás o hodinku na to doslova paralyzovala svojou megalomanskou ponukou aktivít s nekončiacou rozmanitosťou. Práve tá možnosť neobmedzenej voľby čo a kedy robiť, je zásadným plusom, odlišujúcim Saints 2 od zbytku žánrových predstaviteľov.

Saint's Row 2
Saint's Row 2 Johny Gat sa s ničím ne.re. Alebo ne.ebe? Vyberte si sami
Johny Gat sa s ničím ne.re. Alebo ne.ebe? Vyberte si sami


Saint's Row 2 Porady gangu budú zvyčajne príjemnou záležitosťou.
Porady gangu budú zvyčajne príjemnou záležitosťou.


Saint's Row 2 Vodca klanu Ronin si užíva posledné chvíľky na výslní.
Vodca klanu Ronin si užíva posledné chvíľky na výslní.





 

Skutočnosť, že u tejto hry nebude variabilitu núdza, vám dôjde už počas úvodného generovania postavy, skôr typického pre rozličné RPG tituly než hry, zasadené do mestskej aglomerácie. Typ telesnej schránky, pohlavie, vek, váha, charakteristické črty tváre, účes, rozličné mejkapy či spôsob vyjadrovania; to všetko a ešte mnoho viac vás čaká v prípade, ak sa rozhodnete vytvoriť si svojho vlastného zverenca bez toho, aby ste použili náhodný generátor. Bohaté možnosti tvorby postáv konieckoncov autori stihli odprezentovať v nespočetnom množstve videí, kde sme si mohli všimnúť priam bizarné kreácie, neraz hraničiace s dobrým vkusom či dokonca morálkou.

Navrhnutím svojho virtuálneho ega sa ale už dostávate do víru udalostí, v ktorých ani nejde tak o počty mŕtvol ako o štýl, akým dané mŕtvoly vznikli. Veru tak, polícia plní v hre iba epizodickú úlohu, pričom zabíjať sa tu bude s tak železnou pravidelnosťou, že už vám tie ustrelené hlavy ani nebudú pripadať divné. Dokonca sa nebojím povedať, že tak bezcieľne násilie, aké predvádzajú hlavní protagonisti na desiatkach obyvateľov, som ešte v žiadnej inej mestskej hre (s výnimkou Manhuntu) nevidel. Samozrejme, vyčíňanie na uliciach bez potrebnej hĺbky by veľmi rýchlo prerástlo do stereotypu a preto autori do hry zaradili vskutku masívny koncept vedenia gangsterskej organizácie, prakticky so všetkým, čo k tomu patrí. Keďže ale jednotlivé zložky riadenia spolku sú bohato rozvetvené, nebude od veci, ak si ich preberieme pekne po poriadku.

Aby ste teda do svojho začínajúceho gangu naverbovali čo možno najviac prisluhovačov, potrebujete si vybudovať jednak za a) rešpekt a za b) štýl. Avšak zatiaľ čo druhý menovaný je možné navýšiť kúpou nových handier či áut (opäť v tak kolosálnom merítku, že aj San Andreas s tými pár butikmi len tíško bledne závisťou) prvý menovaný si vyžaduje predsalen o čosi osobitnejší prístup. A tým osobitnejším myslím skutočne osobitý, teda s použitím všetkých možností, ktoré vám vaša postava v rámci svojej hernej existencie ponúka. Rešpekt, alebo taktiež aj povedané reputácia, sa preto buduje výlučne plnením všakovakých misií, bohato rozosiatych po celom mestečku. Spektrum týchto vedľajších úloh je – opäť to musím zopakovať – neskutočne variabilné a pokiaľ očakávate len varianty smrdutých závodov či nájomných vrážd, máte neskutočne obmedzenú predstavivosť. Jasné, ako závody, tak aj nájomné vraždy tu v istej miere sú, ale tie sú prevalcované desiatkami priam bláznivých úloh, že si ich v tom zhluku originality ani len nevšimnete. A akými šialenými zamestnaniami prejdete?

Hneď prvá práca, ktorej som sa poctivo chopil, spočívala v znižovaní ceny nehnuteľností v určitej oblasti. Šéf samozrejme nechcel nič nelegálne a tak ma odkázal na jednu firmu, zabezpečujúcu čistenie septikov. Za volantom plne „nacicaného“ hovnocuca som sa tak vydal do ulíc, s cieľom označkovať jednotlivé predražené nehnuteľnosti hnedastým nákladom. Slovami laika – osieral som všetko to, čo bolo v dosahu vozidla. Po absolvovaní niekoľkých takýchto akcií som si tak na svoje konto pripísal nie len navýšenie reputácie, ale aj nejaké tie prachy k tomu, keďže život gangstra je dosť nákladný a každý dolár preto prišiel vhod. Čo mi ďalej ponúkol miestny úrad práce? Tak napríklad rolu ochránkára celebrít. Nahodený v slušivom obleku som dostal za úlohu spacifikovať všetkých tých, ktorí sa pokúsia chránenú osobu nejakým spôsobom obťažovať. Ani nemusím hovoriť, že aby som túto sériu misií úspešne dotiahol do konca, musel som sa nepohodlných osôb zbavovať skutočne štýlovo. A tak som obete hádzal pod kolesá prichádzajúceho vlaku, pod uvoľnenú radlicu bágra, na pomníky zosnulých či do náručí ozbrojených jednotiek, ktoré s nešťastníkmi urobili krátky proces. Jednoducho, brilantná práca pre brilantného gangstra.

Saint's Row 2
Saint's Row 2 Customizácia gangu nepozná medzí.
Customizácia gangu nepozná medzí.


Saint's Row 2 Výbuchmi sa v tejto hre rozhodne nešetrí...
Výbuchmi sa v tejto hre rozhodne nešetrí...


Saint's Row 2 ...rovnako ako absurdnými scénami pouličného násilia.
...rovnako ako absurdnými scénami pouličného násilia.





Samozrejme, hra toho ponúka nepomerne viac, pričom spomedzi ďalšej prácičky mi natrvalo utkvela v pamäti brutálna variácia na policajnú reality show Cops, predaj drog tak povediac drive in či klasické nelegálne bitky, vedené presne v duchu filmu The Club. Ostatné joby ako závody, rozsievanie pekla na uliciach či prekvitajúci biznis s bielym mäsom už ani nemá cenu spomínať, keďže v porovnaní so zbytkom pôsobia až príliš konzervatívne. Čo ale naopak musím vyzdvihnúť, sú dodatočné bonusy, spojené s úspešným absolvovaním celej série misií. Totižto, ak splníte trojicu a potom šesticu zadaní jedného a toho istého zamestnania, hra sa vám odvďačí pestrou várkou vylepšení, či už vašej postavy, alebo herného sveta, v ktorom sa pohybujete. A tak sa v prípade úspechu môžete tešiť na vyššiu presnosť zbraní, lacnejší tovar alebo rýchlejšie vyprchanie policajného ukazovateľa.

Aby bolo jasné – zatiaľ sa bavíme výlučne o misiách, ktoré v prípade, že budete podnikať v iných aktivitách, ani len nebudete musieť absolvovať. Tie hlavné, posúvajúc dej do ďalších aktov, sú ale kľúčovou zložkou chytľavej a pritom bohato rozvetvenej hrateľnosti, takže už zákonite vám musí byť jasné, že autori si na nich dali sakra záležať. Trojica znepriatelených gangov (plus jeden záverečný) tak bude len tíško čakať, až s ich prisluhovačmi zametiete dlážku, pričom neraz to urobíte s tak detskou radosťou, že vám ten rastúci body count ani len nepríde rozporuplný. Náplňou síce tieto misie neohúria (vraždy, naháňačky, krádeže a pod.), ale svojim prevedením a zinscenovaním vám minimálne vykúzlia úsmev na tvári.

Nechýbajú ani niekoľko úrovňové úlohy zakončené nejakým obzvlášť vypečeným spôsobom, takže ani z tohto hľadiska nebude hra priamočiara či stereotypná. V rámci príbehových misií určite poteší aj aspekt ovládania mestských štvrtí prostredníctvom vášho gangu, tak ako to v istej miere urobil už San Andreas. Jednoducho, ako postupujete hrou, preberáte kontrolu nad cudzími územiami, ktoré sa ale pôvodní vlastníci snažia z času na čas získať späť a vy ste tak donútený osobne intervenovať a v dotknutej štvrti všetkých útočiacich gangstrov zlikvidovať. Nič zložité ani prekombinované, iba priamočiara hra o nadvládu nad územím, ktorá naše ľudstvo sprevádza a bude sprevádzať ešte pekných pár storočí.

Ok, všetko? Ani zďaleka! Ešte som nespomenul mimopracovné aktivity, ktoré svojim rozsahom by kľudne vydali na plnohodnotnú hru. Tešiť sa môžete na hromady obchodov s rozmanitým sortimentom oblečenia, zbraní, tetovania či bižutérie (áno, rozličné retiazky, náramky a podobné kraviny), na nákup nehnuteľností produkujúcich každodenný zisk, zariaďovanie bytov a domov (rôzne cenové kategórie), hranie zombie hry na in-game telke (dokonalý mix zombie slasheru na štýl Dead Rising), manažment gangu (štýl, autá, gestá, bojové zameranie atď.), graffity, plastické operácie, postranné postranné (áno, 2x to slovo) misie typu likvidácia členov gangu za jazdy, taxikárčenie, služba prvej pomoci či dokonca car-surfing. Normálne som sa až zadýchal a pritom som určite nespomenul všetko to, čo vám Saint's Row 2 v rámci herného sveta dovoľuje. Tomu sa hovorí herná ponuka! Multiplayer, predovšetkým umožňujúci kooperatívnu hru hlavnej kampane (to, čo mi u GTA-čka neskutočne chýba) už potom len završuje impozantnosť titulu, ktorý svojim obsahom hravo prekonáva to, čo nám stihla ponúknuť jeho zdanlivo dokonalá konkurencia z dielne Rockstaru. A to už je, milí hráči, skutočne čo povedať.

 

Saint's Row 2
Saint's Row 2 Policajt len proforma machruje... o pár minút už bude plniť riadky úmrtného listu.
Policajt len proforma machruje... o pár minút už bude plniť riadky úmrtného listu.


Saint's Row 2 Naháňačky v spoločnosti kamoša majú vskutku nebezpečné grády... teda pre prenasledovateľov.
Naháňačky v spoločnosti kamoša majú vskutku nebezpečné grády... teda pre prenasledovateľov.


Saint's Row 2 Saints in Ams: Hell´s Highway.
Saints in Ams: Hell´s Highway.





Brány maximálneho hodnotenia ale vyžadujú viac, než len bohatú náplň či vyváženosť jednotlivých dielčich zložiek. Chce to totižto aj minimálne obstojné technické spracovanie, a Saint's Row 2 na tomto poli bolestivo zlyháva. Detaily hlavných postáv ešte ujdú, ale zbytok osadenstva trpí nedostatkom ako polygónov, tak aj kvalitnejších textúr, pričom z hľadiska animácií taktiež nemožno hovoriť o bohvie akej sláve. Ešte horšie ale dopadla metropola Stilwater. Tak fádne, šablónovité a vizuálne neatraktívne budovy a ulice som nevidel azda ani v poslednej generácií GTAčiek a ak k tomu pridám aj nechutne krabicovité vozidlá (spolu s podivným jazdným modelom či prakticky nulovým modelom poškodenia), dostanem tak otrasné grafické spracovanie, že nebyť herného obsahu by bolo hranie tohto titulu doslova galejami. A že vraj next-gen... pche, to môžem povedať skutočne len na margo audio stránky, ktorá okrem špičkových ambientných zvukov exceluje hlavne na poli dabingu a hudby, kde obzvlášť zaujme výborne zostavený soundtrack jednotlivých rádiostaníc, síce neponúkajúcich tak premyslenú zmes dialógov a reklám ako v prípade GTA IV, ale o to viac zabávajúcich na poli muziky.

Saint's Row dvojka je nepochybne hitom tejto jesene. Síce na povrchu škaredá, ale vo vnútri bohato vypasená, táto gangsterka ponúka o dosť odlišný pohľad na svet zločinu, pričom zrovnávať ju s tohtoročným kráľom GTA IV je jednoznačným zločinom voči herným zákonom. Obe hry totižto excelujú na iných frontoch a preto ak si chcete užiť mestskej akcie z všetkých uhlov pohľadu, určite by ste partičku Saints nemali premeškať. Niečo tak zábavné, rozmanité, vtipné, politicky nekorektné či brutálne sa skrátka na hernom trhu nevidí každý deň.

 


napísal blade 17.10.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.0
Ohodnotiť
SAINT'S ROW 2
+ variabilita zamestnaní
+ odľahčená atmosféra titulu
+ návyková hrateľnosť
+ správa a riadenie gangu
+ hudba a dabing
- otrasný vizuál
- mnoho bugov spojených s technickým spracovaním


RECENZIE HRÁČOV
Saint's Row 2
8.5
HOMERJAY    20.2.2009
"Určite sa pamätáte na nevydarený klon GTA - Saints Row, ktorý žiaľ vyšiel len na Xbox360. Saints...prečítať celé
Xbox 360
PC
PS3
Xbox One BC

Vývoj: THQ / CD Projekt / Volition
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14. október 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19462)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk