FLOWER

FLOWER

8.0

Ak sú hry bránou do inej reality, tak Flower je oknom otočeným smerom k lúke tisícov kvetov.

Recenzia na PS3 verziu

Ak sú hry bránou do inej reality, tak Flower je oknom otočeným smerom k lúke tisícov kvetov. Stačí ho pootvoriť a sychravé počasie za vaším oblokom je v okamihu vymenené záplavou farieb, miliónov stebiel tej najzelenšej trávy, širokými pláňami, omamnou vôňou a vetrom vo vlasoch. Pocity vyvolané Flower majú veľmi blízko k spomienkam pri prezeraní fotografií.

Mne pripomína jar z raného detstva. Lúka je posypaná, kam až oko dovidí, žltými kvetmi púpav. Medzi zástupom stromov kamaráti skrížili meče zo suchých konárov a ja naháňam na bicykli ďalšieho. Na lúke sú štvoricou kolies zakreslené nesúmerné čiary lámajúc krehké steblá, až kým to niekto nezapichne v snahe trafiť úzku lávku cez potok do bahennej vody, z ktorej je neskôr vytiahnutý deravý hrniec (pozn. ja som to nebol).

Stačí sa len zamyslieť a namiesto tejto historky sa zjaví iná pri pohľade na kvetináče na parapete a svetom za oknom, ktoré predstavujú hlavné menu. Flower je tak zvláštny kúsok, že ani sami autori ho nedokážu výstižne popísať, dokonca neverili, že dostane zelenú od producentov. Flower vychádza z potreby úniku mimo realitu. Preč od zaužívaných každodenných aktivít, ktoré sa stali rutinami, stereotypu a problémov.

Flower
Flower Každý kvet vydáva vlastný charakteristický zvuk obohacujúc výborné ozvučenie.
Každý kvet vydáva vlastný charakteristický zvuk obohacujúc výborné ozvučenie.


Flower Jednoduchá náročnosť dovoľuje hrať, snívať a relaxovať okamžite.
Jednoduchá náročnosť dovoľuje hrať, snívať a relaxovať okamžite.


Flower Zbieraním lupeňov z kvetov vraciate do sveta život a farby.
Zbieraním lupeňov z kvetov vraciate do sveta život a farby.





Nie je však liekom, nenájde vám riešenie ani nezaplatí účty. Je útočiskom pre unavených alebo vyznávačov úplne inej tvorby. Niekto rád strieľa, niekto rozmýšľa, niekto relaxuje so slúchadlami na ušiach. Flower, podobne ako predchádzajúci titul od That Game Company flOw, je prostriedkom na dosiahnutie vnútornej pohody. Neviem či to bude fungovať u každého, ale ja som sa pristihol, ako s vyplazeným jazykom lietam, zbieram kvietky a tvárim sa ako po užití omamných látok.

Flower patrí medzi ten typ hier, ktoré vplývajú rovnako na diváka ako priamo na hráča. Veľmi podobným je experiment Tori Emaki, kde lietate nad plátnom s namaľovanými japonskými motívmi pomocou pohybov nasnímaných cez kameru. Na rozdiel od neho vo Flower priamo pohybovými senzormi ovládate lupeň kvetu vo vetre a ktorýmkoľvek ovládacím prvkom na gamepade ho uvediete do pohybu.

V reči normálneho hráča je Flower derivátom populárneho hadíka. K prvotnému lupeňu sa preletom nad inými kvetmi na lúke pripájajú ďalšie, čím vzniká abstraktné nadýchané teleso rastúce do dĺžky. Takýmto voľným zberom silnie vaša prítomnosť, postupne aktivujete rôzne mechanizmy (veterné elektrárne, stĺpy verejného osvetlenia), prebudíte objekty, necháte vyrásť domy a vrátite život zažltnutej pláni. Flower nemá tradičné pravidlá, nezbierate body, nemôžete zomrieť, ale snaží sa vás udržať rôznymi fintami na ceste, aby ste v šírom svete nezablúdili.

Flower
Na začiatku je len jeden kvet.

Ilúziu obrovskej rozlohy rozbíja neviditeľný veterný vír, ktorý vás otočí a k zberu kľúčových lupeňov vás vždy dovedie zástup bielych kvetov. Flower môže hrať bez rozdielov každý. Princípy sú pochopené prakticky okamžite, keď vezmete ovládač do rúk a začnete plachtiť vzduchom. Ovládanie je mimoriadne citlivé a viete aj vo vysokých rýchlostiach navigovať lupene presne tam, kam chcete.

Flower obsahuje celkovo 6 levelov plus jeden bonusový, ktorými sa dá prefrčať do 20 minút. Úvodné veselé a zelené pláne neskôr vystriedajú temné a strašidelné úrovne, ktoré symbolizujú boj dobra proti zlu, alebo stereotypu, zlej známke v škole, čomukoľvek, na čo máte chuť. Abstraktnosť sveta dovoľuje popustiť uzdu fantázie, hlavne ak meniaca sa klíma pripomína štyri ročné obdobia s poriadnymi výkyvmi počasia. Na prvý pohľad hra neponúka závratný obsah, ale stačí pozbierať všetky kvety, preskúmať každý jeden kút a zrazu nájdete odkaz na flOw a zelené kvety otvárajúc cestu k bonusovému levelu. Pozornosť je odmeňovaná aj kvitnutím kvietkov na parapete.

Let vo Flower je oku lahodiaci, vo vetre sa hýbe celé pole, cítite doslova ako vám tráva hladí dlane, pred kamerou v spomalenom zábere sa točia stovky lupeňov a ušné bubienky vám mazná príjemná relaxačná hudba. Z verných zvukových efektov môžete chytiť prievan alebo prechladnúť, v surrounde vytvárajú spolu s grafikou neuveriteľný pocit hmatateľnej ilúzie. Ako keby ste snívali s otvorenými očami. Striedajú sa obrazy, počujete reálne zvuky, ale vaša myseľ je niekde inde. Flower je zvláštnym príkladom príťažlivosti, vrátite sa k nej po týždni, mesiaci ako k dobrým spomienkam.


napísal spacejunker 12.2.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Flower - Gameplay
| FLOWER - GAMEPLAY
[20.1.2009]
8.0
Ohodnotiť
FLOWER
+ zvuková kulisa
+ pohoda počas hrania
+ cena (cca 7 EUR)
- jeden dva-levely navyše by sa určite uživili

Zaradené pod: umelecka hra, indie


RECENZIE HRÁČOV
PS3
PS4

Vývoj: SCEE / That Game Company
Štýl: Arkáda
Dátum vydania:  2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Flower 12.2.2009
| Flower dojmy 15.1.2009
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17924)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk