RIFF: EVERYDAY SHOOTER

RIFF: EVERYDAY SHOOTER

7.0

Malá, výdatná, s nekonečnou hrateľnosťou a okamžitou zábavou, taká je táto raketkovina zo starej školy.

Recenzia na PSP verziu

Čo by sme si bez krátkych a výdatných jednohubiek počali? Ako by sme vyplnili voľné chvíle, počas ktorých nie je vhodné ponárať sa do dungeonov alebo vystrieľať celé úrovne? Vlastne, keď si to tak spočítame, práve takéto rýchlovky vytvárajú časové vákuum. Pri ich hraní si nestačíte uvedomiť, že vám v hrnci vykypelo mlieko, trikrát prevarila voda v kanvici alebo že vám možno niekto bude vyčítať tú trojhodinovú obednú prestávku. Malá, výdatná, s nekonečnou hrateľnosťou a okamžitou zábavou, taká je aj Riff: Everyday Shooter, raketkovina zo starej školy.

Riff: Everyday Shooter je dielom jedného človeka. Jonathan Mak vychádzal z potreby vytvoriť niečo nové, ľahko pochopiteľné, pritom inovatívne. Vďaka produkcii Sony Santa Monica sa jeho nová hra dostala minulý rok na PSN a jej remake, si podobne ako ďalšiu návykovú strieľačku Super Stardust, môžu zahrať dnes už aj majitelia PSP. Ide o dokonalý prepis z veľkého formátu a jeho kompaktná verzia je do posledného odomykateľného bonusu a počtu levelov identická. Ak ste prepadli čaru gitarových rifov a reťazenia výbuchov na veľkoplošných obrazovkách, získa si vás kumulovanie bodov zo zostrelených cieľov rovnako, navyše si hru môžete zobrať so sebou kamkoľvek.

Abstraktná akcia

Všetko dianie v hre sa odohráva na ploche o veľkosti jednej obrazovky, kam postupne, vlietajú, prichádzajú a objavujú sa nepriatelia v rôznej podobe v závislosti od ich vstupu na scénu. Klasické strieľanie do všetkých ôsmych smerov sa začne ukazovať ako neefektívne. Základná, neugradovateľná zbraň je prislabá na odstavenie väčších organických objektov a ich počet narastá do takej podoby, že je displej zaplnený až po okraj a vy sa nemáte, kam pohnúť. Na defenzívu a vyčkávanie nie je priestor, musíte jednať, inak vás nepriatelia vytlačia alebo zostrelia.

Riff: Everyday Shooter
Riff: Everyday Shooter Každý level má iný kombo systém.
Každý level má iný kombo systém.


Riff: Everyday Shooter Náhodne generovaní nepriatelia menia stratégiu hrania zakaždým.
Náhodne generovaní nepriatelia menia stratégiu hrania zakaždým.


Riff: Everyday Shooter Obtiažnosť hry je vysoká, no nie diabolská.
Obtiažnosť hry je vysoká, no nie diabolská.





Základom Riff: Everyday Shooter je hľadanie spúšťača na vyvolanie reťazových reakcií. Každý level má iné pravidlá a zatiaľ čo v úvodnom je to lietajúca mína, ktorej rádius výbuchu sa dá streľbou ešte zväčšiť, tak neskôr to budú malé lietajúce bodky alebo živý organizmus tvorený viacerými, navzájom prepojenými zväčšujúcimi a brániacimi sa objektami. Hľadanie slabého miesta úrovne a strategické odpaľovanie komba nielen vyčistí hernú plochu, ale vám predĺži život a na konto pripíše veľký počet bodov.

Každý level je unikátny, pokojne by sa na každom z nich dal vybudovať sólo projekt. Rozostavenie nepriateľov, kvitnutie organických častí a pohyb je vo väčšine čisto náhodný, mení sa tým aj stratégia a žiadna novozaložená hra nie je rovnaká, ako tá predtým. Niekedy sa vám podarí prefrčať úvodom bez straty života, inokedy vyhoríte na miestach, ktoré máte v malíčku.

Motivačný faktor

So stúpajúcim počtom nahraných hodín stúpa šanca prekonať a lámať bodové rekordy. Veľká škoda, že sa nimi nemôžete pochváliť na globálnych rebríčkoch. Hra eviduje skóre zvlášť pre každý level a pre Normal play, čo je vlastne kampaň, v ktorej prechádzate postupne všetky úrovne obmedzené dĺžkou prehrávanej gitarovej skladby. Častým hraním prídete na finty, ako sa dajú kombá zväčšovať (nafukovanie lietajúcich mín), ako predĺžiť ich efekt a hlavne, kedy ich odpáliť. Ako každá iná hra zo starej školy, vyžaduje aj Riff: Everyday Shooter trpezlivosť a námahu. Investovaný čas do nekonečného skúšania, učenia sa levelov naspamäť, odmeňuje obohacovaním hudobného koloritu explóziami, motiváciou prekonávať samého seba a odomknutie každučkého bonusu.

Riff: Everyday Shooter

Ich ponuka v obchode sa rozširuje vašimi výkonmi a za nazbierané body si môžete dokúpiť životy, utratiť ich na rôzne grafické filtre, invertované farby, zmeny kontrastu alebo na odomknutie levelov do módu Single play, kde ich môžete točiť do odpadnutia.

PSP verzia sa hrá a ovláda rovnako ako tá na PS3. Ovládať raketku môžete na d-pade alebo analogom, strieľate do všetkých smerov tlačítkami so symbolmi. Dokonca zostal zachovaný aj výber formátu herného poľa (štandardný 4:3 a širokouhlý 16:9). Vďaka menšiemu zobrazovadlu máte dokonalý prehľad nad situáciou a na displeji sa nestráca ani ten najmenší detail. Hra beží ako z praku a ani pri totálnej mele nedochádza k spomaľovaniu či prepadom frameratu.

Riff: Everyday Shooter je klasickou old school shoot'em up so všetkým, čo k tomu patrí. Ideálne dopĺňa Super Stardust netradičnou hernou mechanikou a zvukovou kulisou tvorenou prevažne gitarovými rifmi. Na druhej strane remake by si zaslúžil nejaký ten bonus naviac a určite aj globálne rebríčky. Inak ide o raketkovinu na každý deň, do každého počasia.


napísal spacejunker 6.3.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
RIFF: EVERYDAY SHOOTER
+ chytľavá muzika
+ každý level je unikátny
+ motivácia prekonávať rekordy
- žiadne globálne rebríčky
- iba dva režimy


RECENZIE HRÁČOV
PSP

Vývoj: SCEE / Backbone Entertainment
Štýl: Arkáda
Dátum vydania:  január 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk