CODENAME PANZERS: COLD WAR

CODENAME PANZERS: COLD WAR

7.0

Čo by sa stalo, keby Studená vojna prerástla do otvoreného vojenského konfliktu?

Recenzia na PC verziu

Séria Codename Panzers sa v priebehu niekoľkých rokov zapísala do povedomia hráčov solídnymi titulmi z obdobia druhej svetovej vojny. Tvorcovia si potom uvedomili, že v tejto rieke už veľa zlata nenaryžujú a rozhodli sa o posun do menej frekventovanej etapy ľudských dejín. Studená vojna bola záležitosťou politiky a mohla, ale našťastie nevyústila do skutočného vojnového konfliktu. Čo by sa asi stalo, keby nezostalo len pri slovnej prestrelke, ale prehovorili zbrane, to sa dozviete práve v tejto hre.

Studená vojna je vo videohrách rarita a hoci si veľmi slušne s touto témou poradila už stratégia World in Conflict, so záujmom sme očakávali, ako ju spracujú chlapci z maďarského Stormregionu. A takmer sme sa nedočkali, lebo táto vývojárska firmička krachla. Našťastie projekt úspešne zavŕšilo štúdio InnoGlow, ktoré vlastne tvoria bývalí členovia nebohého Stormregionu. Po tom, čo hru zobrala pod svoje ochranné krídla spoločnosť Atari, už nič nebránilo uvedeniu nového Codename Panzers na trh.

Vo fiktívnom vojenskom konflikte vystupujú dve znepriatelené frakcie. Na jednej strane stojí Sovietsky zväz, kedysi rozľahlá mocnosť zložená z početných rusky hovoriacich (a teraz už osamostatnených) štátov. Na druhej strane je to západná aliancia, ktorej základ tvoria európske veľmoci a Spojené štáty. Kampaň začína 8. apríla 1949 po tom, čo sa po dopade lietadla zasiahnutého nad Berlínom, zlomí krehký mier. V niekoľkých aktoch a bezmála dvadsiatke misií hráč vedie do boja jednotky aliancie pod vedením amerického a nemeckého dôstojníka. Jedná sa akože o hlavné postavy, na ktorých je postavený nie veľmi výrazný dej, prerozprávaný hlavne prostredníctvom solídnych videí medzi lineárnymi misiami. V praxi je ale prítomnosť týchto oficierov dobrá len na to, aby ste mali o starosť viac, pretože v boji nesmú zahynúť, inak ste skončili. Našťastie však znesú veľa, napokon ako všetky jednotky v hre, či už hovoríme o pechote alebo technike. Hlavne keď sú poruke medici alebo opravári, ktorí svoj džob robia automaticky.

Codename Panzers: Cold War
Codename Panzers: Cold War Najľahšie sa veci riešia pomocou techniky.
Najľahšie sa veci riešia pomocou techniky.


Codename Panzers: Cold War Sympatická je možnosť nastúpiť do akéhokoľvek (aj civilného) vozidla.
Sympatická je možnosť nastúpiť do akéhokoľvek (aj civilného) vozidla.


Codename Panzers: Cold War Po jednom z vylepšení sa transportér  dokáže prebrodiť cez rieku.
Po jednom z vylepšení sa transportér dokáže prebrodiť cez rieku.





Nemusíte sa obávať, že vám tank exploduje po jednej-dvoch ranách od nepriateľa, ako napríklad v hre Blitzkrieg II. Vďaka tomu a dosť sterilným mapám sa môžete vybodnúť na nejakú precíznu taktiku a stačí, keď dáte dokopy vhodnú skupinu jednotiek a rolujete všetko, čo vám stojí v ceste. Misie síce majú aj niekoľko hlavných úloh, vedľajšie a tajné, ale v zásade je to vždy o odprataní nepriateľa z kľúčových miest a niekedy bránení pozícií. Napríklad cesty, po ktorej prechádza konvoj. Postup je spravidla rýchly a arkádový, všetko je navrhnuté a predostreté tak, že nemusíte premýšľať a taktizovať, stačí, keď sa mechanicky presúvate od jedného bodu na mape k druhému. To samozrejme rýchlo začne byť stereotypné.

Boje v Cold War sú tradičné, označíte jednotky a ukážete im cieľ. Sympatická je možnosť jednotkám kedykoľvek prikúpiť vylepšenia, napríklad transportéry môžu mať protiletecký alebo veľmi užitočný opravárenský modul, niekedy sa hodí obojživelný režim, aby mohli preplávať cez rieku. Pechota dokáže stavať podporné objekty podľa svojho zamerania, čiže štandardní vojaci obranné veže, medici liečebné stany, skauti radarové rušičky, čo zabránia nepriateľom útočiť zo vzduchu. Pechota sa dá umiestňovať do budov, obsadzuje a šoféruje vojenské, ale aj akékoľvek civilné vozidlá. Techniku môžete zbaviť nepriateľskej posádky plameňometmi a je rozlíšené pancierovanie vpredu, vzadu a po stranách. Protivníkov mimo dohľadu zakrýva bojová hmla, ale môžete ich z diaľky počuť a ich pozíciu označujú výstražné ikony. Jednotky nadobúdajú úrovne a tak sa zlepšujú.

Jednotky sa najčastejšie kupujú priamo počas misie a to po obsadení tovární, ale hlavne letiska. Potom stačí vybrať z ponuky vojsk, ktorá sa neustále mení a dopĺňa a o chvíľu vám ich „na pľac“ vysadí nákladný vrtuľník. Platidlom je prestíž, získavaná hlavne obsadením zdrojových bodov na mape. Ďalšie dokupovanie posíl je možné medzi misiami, kde môžete zmeniť aj farebnú schému techniky. Sortiment je dosť chudobný, na oboch stranách nájdete niekoľko základných druhov pechoty, tankov a podporné letectvo vrátane napalmového útoku. Tým výpočet končí.

Codename Panzers: Cold War
Ako vidíte, bojuje sa aj za nepriaznivého počasi a tiež v noci.

Prejdené misie z kampaní sa hráčom sprístupnia v menu scenárov a potom je tu samozrejme multiplayer. Hra cez internet, ale aj na lokálnu sieť ponúka hŕstku neprekvapujúcich módov. Pri nadvláde likvidujete súperova a obsadzujete stanovištia s vlajkami. V tímovej hre musí jedno družstvo poraziť druhé len s jednotkami pridelenými na počiatku. Pod misiami pre viacerých hráčov sa nerozumie kooperačná kampaň, ale spoločné plnenie stanovených úloh, kde proti živým hráčom stojí AI.

Grafika Cold War neexceluje, ani neurazí. Môžete otáčať bojisko, meniť kameru a približovať si terén podľa potreby. Ospevovaná fyzika je dobrá, ale nie perfektná. Rúcajúce budovy a pretrhnuté elektrické vedenie sme tu už mali a pri streľbe tankom do brvien naukladaných na kope sa nič nedeje, pričom si to priam žiada, aby ich efektne rozhodilo a začali sa gúľať po okolí. Zvuky sú priemerné, často vám bude liezť na nervy bijúci zvon, keď prekvapíte nepriateľov v uliciach.

Cold War okato nesie znaky viacerých stratégií a najjasnejší je vplyv hry Company of Heroes, na kvality ktorej nedosiahne. Na druhej strane, jedná sa rozhodne o zábavnejší počin ako konzolová nuda EndWar. Minulý rok by Panzers príjemne skrátili čakanie na prvotriedne stratégie, no túto šancu distribútori prešvihli a tak teraz Cold War márne máva na zákazníkov a oslovuje ich v zrozumiteľnom českom jazyku. Zraky väčšiny hráčov sa upierajú na výraznejšie tituly.

Codename Panzers: Cold War je hrateľná vec, pre príležitostných stratégov ako vyšitá, ale inak žiadna veľká sláva. Obsahuje obyčajnú kampaň, obyčajný multiplayer, málo jednotiek a málo presvedčivú atmosféru. Má pár dobrých nápadov, ktoré stoja za pozornosť, no aj tak je to len malá sivá myška.

Codename Panzers: Cold War
Codename Panzers: Cold War Grilovaný nepriateľ chutí najlepšie.
Grilovaný nepriateľ chutí najlepšie.


Codename Panzers: Cold War Nakupovať sa dá aj medzi misiami, sortiment  je dosť chudobný.
Nakupovať sa dá aj medzi misiami, sortiment je dosť chudobný.


Codename Panzers: Cold War Posily sa najčastejšie dopravujú vrtuľníkmi.
Posily sa najčastejšie dopravujú vrtuľníkmi.






napísal uni 1.5.2009
Páči sa mi!
7.0
Ohodnotiť
CODENAME PANZERS: COLD WAR
+ praktické užívateľské rozhranie
+ neokukané historické obdobie
+ niekoľko malých inovácií
+ kompletná česká lokalizácia
- stereotypná kampaň
- vlažný multiplayer
- málo jednotiek
- málo nápadov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core2Duo 1,8 GHz, 1 GB RAM (2 GB Vista), GeForce 6800

Zaradené pod: cod


RECENZIE HRÁČOV
Codename Panzers: Cold War
6.0
JAN MARŠÍK    6.9.2013
Klady: - Pěkná grafika - D&eac...prečítať celé
PC

Vývoj: ATARI / CD Projekt / InnoGlow
Štýl: stratégia / realtime
Dátum vydania: 13. marec 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18409)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk