X-MEN ORIGINS: WOLVERINE

X-MEN ORIGINS: WOLVERINE

7.5

Herná adaptácia komiksovej predlohy o nezničiteľnom Wolverinovi a jeho extrémne ostrých pazúrikoch.

Recenzia na Xbox360 verziu

Prvý z tohtoročných pukancových letných „bijákov“ má svoju premiéru za sebou. Adamantiom vystužený Wolverine sa odprezentoval pred novým Star Trekom, druhými Transformermi a bezarnoldovským Terminátorom. Jedným dychom môžeme dodať, že všetky takéto filmy zvyčajne dostanú aj svoju hernú adaptáciu. Tí, ktorí ste už X-Men Origins: Wolverine videli, mi dáte za pravdu, že sme od filmu rozhodne čakali silnejší zážitok a o to viac skepticky som pristupoval k hre.

Wolverine nemal vždy telesnú schránku vystuženú adamantiom. Dokonca aj jeho preslávené drápy boli dlhú dobu iba z obyčajnej organickej látky. To, ako sa Logan stal tým, ako ho poznáme, ako prebiehala jeho duševná i fyzická premena, kto je vlastne Sabretooth, plukovník Stryker alebo ako prišiel nezničiteľný mutant o svoju pamäť, rozpráva príbeh filmu. Je prekvapením, že hra sa deja filmu pridŕža iba v úplne základných bodoch a viaceré závažné okamihy sú podané úplne inak.

Posun v príbehu zabezpečuje jednak Wolverinova túžba po pomste a tiež jeho flasbackové misie v Afrike. Práve hustá džungľa je prvým miestom, kde pocítite, aké je to byť v koži mutanta s regeneračnými schopnosťami. Vysúvacie drápy si hravo poradia s každým nepriateľom, ľahko zapamätateľné kombá dodajú Loganovej práci ten správny šmrnc. Ruky, hlavy, celé kusy tiel lietajú vzduchom a vy sa rýchlo dostávate do tej pravej hack'n'slash nálady. Prichádza mikrosúboj na spadnutom moste, efektné zničenie vrtuľníka a dobrý pocit z vyšperkovanej akcie sa znásobuje.

X-Men Origins: Wolverine
X-Men Origins: Wolverine Niektoré typy vojakov treba najprv odhlaiť pomocou špeciálneho zmyslu.
Niektoré typy vojakov treba najprv odhlaiť pomocou špeciálneho zmyslu.


X-Men Origins: Wolverine Nadľudská Wolverinova sila sa hodí pri napichovaní nepriateľov na koly.
Nadľudská Wolverinova sila sa hodí pri napichovaní nepriateľov na koly.


X-Men Origins: Wolverine Preslávaená scéna s vrtuľníkom.
Preslávaená scéna s vrtuľníkom.





Keď o niečo neskôr zistíte, že hra je vybavená solídnym RPG potenciálom, personálny ukazovateľ kvality sa začne šplhať naozaj vysoko. Okrem relatívne tradičného získavania EXP za každého zabitého nepriateľa a následného zlepšovania základných vlastností (zdravie, útok) totiž Logana budete vylepšovať aj pomocou mutagénov, teda akýsi implantátov, ktoré po aplikovaní zvyšujú konkrétnu vlastnosť – regeneráciu, XP boost, atď. Tieto mutagénny sú poukrývané v leveloch spolu so soškami Wolverina (odomykajú bonusové miestosti) a dogtagmi vojakov (XP bonus). Navyše ešte budete Logana priúčať novým superschopnostiam (plošné útoky s drápmi) a aby toho nebolo málo, hra eviduje počet zabití jednotlivých typov nepriateľov a podľa toho zlepšuje vlastnosti hlavného hrdinu práve v boji proti konkrétnemu súperovi. Suma sumárum, na obyčajnú rúbanicu naozaj slušné "RPG-čko".

Loganove smrtiace drápy sú jeho najvernejším spoločníkom. Kombinácia pomalých a rýchlych úderov otvára možnosti kombo útokov. Ďalším často používaným chvatom je chytenie, resp. vyhodenie súpera do vzduchu. To sa dá jednak použiť na populárne jugglovanie, odhodenie nepriateľov do hlbokých priepastí, alebo skombinovať s okolitými predmetmi. Zašpicatené konáre, vidlice nakladacieho vozíka, malé nástenné klimatizačné jednotky, dokonca i miešačka – stačí len chytiť súpera pod krk, namieriť ho správnym smerom a interaktívne prostredie sa postará o vyvrcholenie krvavého divadla.

Ako v každej správnej bojovke, ani tu nesmie chýbať možnosť zablokovať nepriateľský úder, resp. dokonca pri správnom načasovaní vykonať účinný protiúder. Rosomákovou špecialitou je tzv. lunge, čo je dlhý skok zameraný na jedného nepriateľa, pri ktorom sa adamantiové nože zaryjú hlboko do jeho tela, no a drápy z nezničiteľnej zliatiny sa tiež zídu pri odrážaní nepriateľských rakiet či granátov. Celý Loganov arzenál určite využijete naplno, protivníkov budete mať viac ako dosť. Od obyčajných vojačikov v džungli, cez panáčikov s mačetami, vylepšených cyber vojakov, neviditeľných granátnikov, rôznych mutantov, až po robotov a strážne drony.

X-Men Origins: Wolverine

Vnútorný kompas hodnotenia kvality hry stále ukazuje na veľmi vysoké čísla. Prečo teda nakoniec tak relatívne nízka známka? Dôvodov je viacero, najväčším je jednoznačne nevyrovnaná kvalita levelov. Zatiaľ čo prvé putovanie po Afrike si budete užívať, druhá misia umiestnená do laboratórneho prostredia stráca takmer všetky atribúty kvalitného herného dizajnu. Opakované zabíjanie súperov, rovnaké chodby, bez nápadu a invencie. Potom prichádza ďalší flashback do Afriky, misia v prítomnosti, znova Afrika. Džungľové misie, ktoré spočiatku vyzerajú zábavne, sa stávajú otravným prvkom najmä vďaka tomu, že zatiaľ čo v jednom flashbacku sa trmácate z bodu A do bodu B, v ďalšom sa vraciate späť z bodu B do bodu A.

Poďakovanie za to, že sa tento backtracking nestáva úplnou nočnou morou patrí adventúrnym prvkom odpozeraným od slečny Croft. Wolverine bude posúvať krabice, šplhať sa po stenách, preskakovať z jednej rímsy na druhú a podobne. V technologickejšie orientovaných leveloch bude pre zmenu nastavovať teleporty a otvárať dvere pomocou mohutných elektrických batérií. Nejedná sa o síce logické hádanky typu Quadrax, ale občas sa vám stane, že na pár minút zastanete a budete nútení do hrania aktívne zapojiť aj svoju šedú kôru.

Druhým nedostatkom titulu, ktorý sa dotkne hlavne skalných fanúšikov komiksu, je absencia poriadnych súbojov s bossmi. Mohutné príšery zo začiatku sa neskôr stanú takmer bežnými nepriateľmi, adrenalínový súboj s obrovským Sentinelom je po tejto stránke tým najlepším, čo zažijete a nechytá sa na neho ani finálny stret dobra proti zlu. Prísnejšiu kritiku znesie snáď už iba kasínová naháňačka za Gambitom a to je na svet X-Menov dosť málo.

X-Men Origins: Wolverine
X-Men Origins: Wolverine Jeden z plošných útokov.
Jeden z plošných útokov.


X-Men Origins: Wolverine A spoza rohu vyskočí bubák!
A spoza rohu vyskočí bubák!


X-Men Origins: Wolverine Ani nepriatelia vyzbrojení mačetami nemôžu Logana zastaviť.
Ani nepriatelia vyzbrojení mačetami nemôžu Logana zastaviť.





Instantné hojenie Wolverinovho tela vďaka jeho nezvyklej mutácii je pre vás iste známa skutočnosť. Aj tak vás ale možno prekvapí fakt, že toto hojenie umožňuje použitý Unreal Engine vykresliť v reálnom čase. Stačí chvíľka oddychu a Logan s pootŕhanými kusmi kože a vytŕčajúcimi vnútornosťami sa priamo pred vašimi očami začne regenerovať až do svojej bežnej podoby. Celkovo treba použitie UE hodnotiť pozitívne, hra vyzerá nadpriemerne (aj keď určite nie úplne orgasticky). Škoda len obvyklého neduhu tohto enginu – občasné vypadávanie, resp. pomalé streamovanie textúr.

Herný X-Men Origins: Wolverine na rozdiel od filmového ukazuje, že Adamantinum v Loganovom tele stále nezhrdzavelo a že populárny hrdina nepatrí do starého železa. Práve naopak, extrémne tvrdé a nabrúsené drápy dokážu v radách nepriateľov roztočiť brutálny krvavý kolotoč a to je presne obraz, ktorý fanúšikovia hack'n'slash akcie vidia najradšej.

Filmovú recenziu nájdete na sesterskom webe Kinema.


napísal je2ry 5.5.2009
Páči sa mi! (+1)
7.5
Ohodnotiť
X-MEN ORIGINS: WOLVERINE
+ výborná akcia
+ možnosti likvidácie nepriateľov
+ poriadna dávka brutality
+ adventúrne prvky
+ vývoj postavy
- nevyvážená kvalita levelov
- nedostatok súbojov s bossmi


RECENZIE HRÁČOV
X-Men Origins: Wolverine
7.0
DURI95    24.7.2009
Watchmen, Spider-Man alebo Hulk. Toto je len malá skupina známych komiksových hrdinov, ktorí sa pres...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Activision / CENEGA / Raven Software
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  máj 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19891)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk