PLANTS VS. ZOMBIES

PLANTS VS. ZOMBIES

9.0

PopCap vydal ďalšiu zo svojich kvalitných hier a tentoraz sa snaží zmeniť náš pohľad na Tower Defense hry.

Recenzia na PC verziu

Zombíci sú teraz v kurze, vieme ich zabíjať takmer všetkým, ale vieme ich zabíjať aj rastlinami? To ešte nie a preto nám to ukazuje štúdio PopCap v ich novom casualovo-strategickom titule Plants vs. Zombies. Zábavní zombíci sa pohrnú na náš dom a naše kaktusy si už brúsia svoje ostne na obranu.

Firma PopCap je špecialistom na casual hry a tentoraz im to naozaj vyšlo. Vytvorili podobný hit, aký sme minulý rok videli v logickom World of Goo alebo zábavnom Tower Bloxx. Plants vs. Zombies ponúka jedinečné spojenie Tower Defense štýlu hry a jednoduchej chytľavej hrateľnosti, ktorá zláka ako príležitostných, tak aj hard core hráčov. Titul má navyše dostatočnú hĺbku a rozmanité možnosti, ktoré jej dodávajú na atraktivite.

V zásade sa hra nelíši od Tower Defense (stavba veží okolo cesty, po ktorej idú nepriatelia) a teda najdôležitejšie aj tu bude správne a taktické umiestňovanie jednotlivých rastlín tak, aby zastavovali rozmanité typy zombíkov. Oproti bežným TD hrám tu nemáme jednu kľukatú cestu, ale zombíci sa hrnú priamo cez záhradu k vášmu domu v niekoľkých radoch. Do jednotlivých radov sadíte rastliny a snažíte sa zombíkov zlikvidovať skôr, ako dôjdu až k domu. Stačí, aby jeden zo zombíkov prešiel a vaše srdce skončí v jeho žalúdku. O to bude obrana náročnejšia.

Plants vs. Zombies
Plants vs. Zombies Zombíci prichádzajú.... rastliny povstávajú.
Zombíci prichádzajú.... rastliny povstávajú.


Plants vs. Zombies Pred každým levelom si musíte vybrať z postupne sa rozširujúcej ponuky rastlín.
Pred každým levelom si musíte vybrať z postupne sa rozširujúcej ponuky rastlín.


Plants vs. Zombies Strecha je špecifickým prostredím s vlastnou stratégiou.
Strecha je špecifickým prostredím s vlastnou stratégiou.





Hra ponúka 50 levelov, 20 minihier, takmer 50 rastlín a 26 typov zombíkov. Celý obsah vás vtiahne do hry na desať a viac hodín. Samozrejme, tak ako pri každej podobnej casualovke, musíte čakať mierny stereotyp, keďže v zásade sa útoky zombíkov neustále opakujú, len vám pribúdajú nové rastliny na ich likvidáciu. Miernym okorenením sú obmeny prostredí, kde budete bojovať pred domom, za domom, na streche, nechýba deň, noc, hmla. Každá zmena prostredia si vyžiada aj zmenu stratégie a štýlu výsadby rastlín.

Rastliny sa delia na niekoľko druhov a to bojové, obranné, slnečné a rôzne špeciálne. Zo začiatku je dôležité nasadiť čo najviac slnečných rastlín ako slnečnice a žiariace huby. Tie vám produkujú slnečné lúče, za ktoré si následne vysadíte ďalšie zvyšné rastliny. Čím viac slnečných rastlín nasadíte, tým rýchlejšie nasporíte na útočné a obranné rastliny, ktoré zastavia zombíkov. Samozrejme, čím viac ich nasadíte, tým menej miesta máte na ostatné rastliny, preto treba robiť kompromisy. Rovnako treba robiť správne kompromisy v postupne sadenia jednotlivých rastlín. Niekoľkokrát počas levelu oproti vám vybehne veľká vlna zombíkov, ktorá si často bude vyžadovať špeciálne jednorázové zbrane ako bomby, míny, obranné kamene. K tomu postupne zombíci prichádzajú s novými obranami ako s vedrom na hlave, ktoré funguje ako brnenie, zombík s tyčou vám preskočí vašu prvú obranu, zombík s balónikom zase bez problémov preletí všetky vaše bežné rastliny, zombík potápač alebo baník vám ich zase podíde. Špeciálnou pikoškou je Michael Jackson zombík, ktorý vám zatancuje.

Po dokončení každého levelu vždy dostávate ďalšiu rastlinu alebo bonus, ktorý vám v ďalšom z levelov pomôže. Spolu s tým ale vzniká ďalšie strategické obmedzenie a to, že si môžete do každého levelu zobrať len obmedzený počet rastlín, kde musíte vždy vyberať len určité rastliny a následne nim podriadiť aj stratégiu. Niekedy je aj trochu škoda tohto obmedzenia, lebo s obmedzením rastlín sa stratí zábava pri ich používaní. Často sa totiž zameriate len na slabšie a lacnejšie rastliny, ktoré máte odskúšané a ostatné za celú hru ani nevyužijete.

Plants vs. Zombies
Pripravte sa na práce v záhradke, sezóna zombíkov začína.

Okrem prechádzania levelov a získavania nových rastlín zbierate aj peniaze. Tie dostávate za niektorých zabitých zombíkov a za prejdenie levelov čisto, bez toho, aby sa vám dostali až k poslednej obrane (záchranná kosačka pred domom). Za peniaze si môžete následne dokupovať sloty pre ďalšie rastliny do levelov (jediná škoda, že sú strašne predražené), kupovať nové super upgrady (napríklad dvojitú slnečnicu, gatling kanón) a bonusy (hrable náhodne rozhádzané po zemi). 

Prechádzaním príbehového módu postupne otvárate bonusové minihry (tých je spolu 20) a užijete si napríklad zombie bowling, whack-a-zombie, alebo rôzne strategické kartičkové minihry. K tomu zabavia aj Survival a Puzzle módy, ktoré sú viac akčne a logicky orientované. Napríklad hra za zombíkov v Puzzle je príjemným osviežením. Všetko je rýchlejšie a náročnejšie ako samotná príbehová kampaň. Okrem toho, že minihry sú zábavné, za ich prejdenie získavate peniaze. Ak budete chcieť trochu oddychu, vegetačná Zen záhrada vám umožní pestovať kvetinky. Jediná škoda, že v hre absentuje multiplayerový mód. Taktizovanie dvoch hráčov by sa naozaj hodilo, jeden by sadil rastliny, druhý vysielal svojich zombíkov.

Celkovo PopCap dokázal dotiahnuť casuálny strategický štýl k dokonalosti a skutočne zabavil. Vytvoril nový štýl hry, ktorý sa síce môže časom stať stereotypným, ale napriek tomu na istý čas chytí každého. Hlavne animácie a milá grafika sú jedinečne spracované a dotvára ich rozmanitá a štýlová hudba.  Možno 20 EUR, ktoré za to na svojej stránke pýtajú, je veľa, ale Steam rieši aj tento problém a ich 10 EUR je oveľa prijateľnejších.

Plants vs. Zombies
Plants vs. Zombies Noc vám neprináša slnko a musíte sa spoľahnúť na žiariace huby.
Noc vám neprináša slnko a musíte sa spoľahnúť na žiariace huby.


Plants vs. Zombies Jedna z rozmanitých minihier vám umožní hrať aj za zombíkov.
Jedna z rozmanitých minihier vám umožní hrať aj za zombíkov.


Plants vs. Zombies Bazén predstavuje náročnejšie prostredie.
Bazén predstavuje náročnejšie prostredie.






napísal saver 14.5.2009
Páči sa mi!
9.0
Ohodnotiť
PLANTS VS. ZOMBIES
+ chytľavé
+ zábavne upraveny tower defense štýl
+ rozsiahla ponuka zábavných minihier
+ množstvá upgradov
- kampaň je relatívne nenáročná a zdĺhavá


RECENZIE HRÁČOV
Plants vs. Zombies
9.0
DICKIE    5.6.2009
Hello, we wood like to visit for a midnight znack. How does icecream and brains zound? Since...prečítať celé
PC
Xbox 360
DS

Vývoj: PopCap / PopCap
Štýl: Stratégia / Arkáda
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18399)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk