PT BOATS: KNIGHTS OF THE SEA

PT BOATS: KNIGHTS OF THE SEA

8.0

Rytieri oceánov skrížili meče

Recenzia na PC verziu

História ukázala, že na váhe ani veľkosti veľakrát vôbec nezáleží. Menej je niekedy viac. Vrátiť sa do minulosti a vyskúšať na vlastnej koži, aké to je útočiť s malou, slabo vyzbrojenou loďou proti obrovským pozuby ozbrojeným krížnikom. Nemusíte sa však báť, tých pár es, čo máte v rukáve, dokáže ototčiť i tú na prvý pohľad prehranú bitku vo vlnách oceánov.

Dokonca skôr naopak, stanete sa obávanými lovcami samotných dravcov tak, ako sa tomu stalo neraz počas druhej svetovej vojny, keď sa malé “Diabolské lode” stávali pohromou, strachom a záhubou veľkých obávaných kolosov. Ich najväčšou devízou je práve ich malý rozmer, z toho prameniaca asi ich ešte väčšia výhoda - veľká rýchlosť a manévrovateľnosť. Napriek tomu to nebude ani trošku ľahké, práve naopak, neskutočne náročné. Zistíte to už v prvej misii, kde sa asi väčšina hráčov hneď na dlho, dlho zasekne. Obtiažnosť (aj keď sa dá nastaviť) je veľmi vysoká, mnohým sa z toho kormidlo zatočí, ale mnohým to príde ako tá správna výzva. Bude záležať čisto na vašom výcviku. Prepracovaný deštrukčný model a model poškodenia vám nedovolí dostávať zásahy bez ujmy, nechá vás neraz v problémoch s nefunkčným motorom, alebo vám cez dieru v trupe naberie vodu do útrob plavidla, prípadne požiar pohltí nešťastníkov na palube. To všetko sa náležite odrazí na vlastnostiach plavidla, na ovládaní, palebnej sile, na všetkom čo budete práve v tej najhorúcejšej chvíli potrebovať.

PT Boats: Knights of The Sea
PT Boats: Knights of The Sea Pripravujem si pozíciu na útočný manéver.
Pripravujem si pozíciu na útočný manéver.


PT Boats: Knights of The Sea Posádka horlivo plní vaše príkazy.
Posádka horlivo plní vaše príkazy.


PT Boats: Knights of The Sea Veľký hromotĺk a tichý zabijak.
Veľký hromotĺk a tichý zabijak.





Námorníci pobehujú po palube a robia presne to, čo majú, prípadne to, čo im prikážete. Zachvátil loď ničivý, pre lode katastrofálny požiar? Treba vydať príkaz, aby sa venovali hlavne jemu a potom celá posádka opustí svoje stanovištia a bude sa venovať hlavne haseniu. Tak isto ak niektorú pozíciu či vojaka zasiahne streľba, jeho služba v armáde sa skončila a jeho miesto ostane prázdne. Ak takto ostane postupne prázdne celé stanovište, jeho funkčnosť sa naruší či úplne znemožní. Vtedy pribehnú na pomoc námorníci z iných stanovíšť, tí zase musia opustiť to svoje pôvodné, takže taktizovanie vás neminie ani v tých najkritickejších momentoch.

Rozhodovať sa budete musieť rýchlo, stačí pár zásahov a loď ide ku dnu. Ale nie len kvôli tomu. V krížovej paľbe sa predierať fyzikálne presne prepočítavanými guľkami k nepriateľským lodiam a správne namieriť, nastaviť a odpáliť torpédo alebo nasmerovať rakety je samo o sebe výkon hodný len skúsených kapitánov. Prenasledovanie ponoriek podobne, ale hlavne útek pred presilou je zmes správneho manévrovania spolu so správne načasovaným vypúšťaním dymovej clony. Tej máte pomerne málo, nábojmi tiež treba šetriť, torpéda dve, maximálne štyri a hlbinných náloží i rakiet je tiež pramálo, aby ste s týmto arzenálom rozpútali vojnu.

Na to vám však poslúžia väčšie lode, ktoré budete môcť ovládať a nielen tie, ale všetky plavidlá pod vašim velením. Vtedy získavate na palebnej sile, sami nezmôžete nič ani tou najlepšou taktikou. Tá síce dovolí na taktickej mape, kde rozdávate jednotlivé príkazy naozaj slušne odchýliť váhu síl na vašu stranu, ale všetko v rámci reálnych možností. Aj veľké krížniky vám pošlú nepriatelia rýchlo ku dnu, ak si nedáte pozor, o torpédoborce či hliadkové lode tiež prídete v priebehu pár sekúnd, ak správne nenaplánujete útok a potom vám už na splnenie misie neostane nič iné, ako v prípade tejto hry častý reštart i niekoľko desiatok minútovej misie.

PT Boats: Knights of The Sea
PT Boats: Knights of The Sea Často neviete, na koho páliť skôr.
Často neviete, na koho páliť skôr.


PT Boats: Knights of The Sea Torpédo našlo svoj cieľ.
Torpédo našlo svoj cieľ.


PT Boats: Knights of The Sea Môžete prebrať kontrolu nad ktorýmkoľvek stanovišťom.
Môžete prebrať kontrolu nad ktorýmkoľvek stanovišťom.





Misií je dostatok za všetky tri strany, ktoré si postupne zahráte v piatich kampaniach. V každej kampani máte na výber dve-tri strany podľa oblasti, kde sa odohráva. Nemusíte však prejsť každú úplne do konca, aby sa vám sprístupnila ďalšia. Námorné strety sa odohrávajú všade po svete a tak vyskúšate slané oceány za Nemcov, spojencov i Rusov. Čaká vás ochrana konvojov, kladenie mín, prepad či lov nič netušiacich ponoriek, identifikácia dôležitých cieľov, útoky na flotily a mnoho iného. Misie sú rozhodne rôznorodé nielen čo do náplne, ale aj čo do zmeny počasia, pomeru síl, dostupných plavidiel, ale aj čo do prekvapení. Neraz, keď si už budete myslieť, že ste to zvládli z posledných síl, keď už budete na konci so strelivom a námorníci mlieť z posledného, zistíte, ako veľmi sa mýlite, že ešte nie ste poriadne ani v polovici. 

Vtedy vás zamrazí pred pocitom istej smrti, pred pocitom ako ste ďaleko od úspechu. Ale nie len z toho vám bude behať mráz po chrbte. Chladné vlny oceánov, nepreniknuteľná hmla, ťažký sneh či hustý dážď, krásne popoludnie či temná noc. Vždy sa vám rozbúcha námornícke srdce pri pohľade na tú krásnu rôznorodosť prírody len na samotnom šírom oceáne. Fyzika vám dá pocítiť každú jednu vlnu, rozhýbe, nakloní či zabrzdí kolosy podľa ich veľkosti a smeru. Malé loďky skáču z vlny na vlnu, ich ovládanie v prípade, že sa posadíte priamo za ich kormidlo, je jednoduché a zábavné podobne ako ovládať športové auto. Naopak, pri veľkých oceľových pevnostiach si musíte naplánovať brzdnú dráhu, ako natočíte delá k nepriateľovi desiatky sekúnd vopred. Lodí, ponoriek, lietadiel a všetkého stretnete i dostanete pod svoju kontrolu neúrekom. Stíhačky sa na vás zlietnu ako sršne s úmyslom narobiť do vás diery či už pod hladinou torpédami, alebo priamo na palube bombami.

PT Boats: Knights of The Sea
PT Boats: Knights of The Sea Zlá taktika mi potopila dôležitú loď.
Zlá taktika mi potopila dôležitú loď.


PT Boats: Knights of The Sea Kľučkovanie medzi strelami.
Kľučkovanie medzi strelami.


PT Boats: Knights of The Sea Porazený ostáva, víťaz odchádza.
Porazený ostáva, víťaz odchádza.





Použijú všetko, čo majú k dispozícii, nielen zbrane, ale i šikovnosť. Môžete sa spoľahnúť na umelých kapitánov, pilotov, ale i svojich spolubojovníkov, že vás nenechajú v štichu, ale nedajú vám ani na chvíľku oddýchnuť. Atmosféra bojov je rýchla, výbušná, projektily vážiace i desiatky kilogramov lietajú vzduchom, torpéda odpočítavajú sekundy pred nárazmi. K atmosfére pomáha aj (neskutočne) skutočná nepreniknuteľná hmla. Nie je v nej nič vidieť, ale sem tam ako v horore zahliadnete siluetu lode. Alebo sa mi to len zdalo, pýtate sa sami seba? Ostražito budete sledovať hranice hmly, že neraz vám fantázia strachom vyprodukuje tie správne halucinácie a občas to bude skutočné presne tak, ako to má byť, vražedné peklo na vode.

PT Boats: Knight of the Sea vás buď potopí svojou obtiažnosťou, alebo v nej objavíte podobne ako Colombus nový, vzrušujúci, nepoznaný svet. Komplexnosť, autentičnosť, realističnosť, ale i ostatné prvky ako slušné technické spracovanie rozhodne vytvoria to pravé námorné dobrodružstvo v mnohých misiách po celom šírom oceáne. Pri voľbe neprimeranej obtiažnosti alebo diagnostikovaní morskej choroby sa neodporúča vstupovať na palubu hliadkovej lodi, všetci ostatní okamžite splňte rozkaz, kapitán už čaká.

PT Boats: Knights of The Sea
PT Boats: Knights of The Sea Dymové steny poskytujú aspoň dočasnú ochranu.
Dymové steny poskytujú aspoň dočasnú ochranu.


PT Boats: Knights of The Sea Kedykoľvek prístupný taktický pohľad.
Kedykoľvek prístupný taktický pohľad.


PT Boats: Knights of The Sea Ako vždy, je ich viac ako nás.
Ako vždy, je ich viac ako nás.





napísal Andrei 16.2.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
5.6
Ohodnotiť
PT BOATS: KNIGHTS OF THE SEA
+ náročnosť/obtiažnosť
+ multiplayer
+ prepracovanosť
+ spracovanie hmly
+ taktické možnosti
+ model poškodenia
+ námorníci na palube
+ skvelé rôznorodé misie
- náročnosť/obtiažnosť
- chýba editor misií
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,5 GHz, 1 GB RAM, VGA GF6200/X1300 256 MB
Doporučená konfigurácia: CPU Core2Duo/X2, 2 GB RAM, VGA GF8800/4850 512 MB


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Akella / Akella
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19517)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk