NAPOLEON: TOTAL WAR

NAPOLEON: TOTAL WAR

8.5

Podrobte si národy v koži Napoleona

Recenzia na PC verziu

Skloňte hlavy, francúzsky cisár prichádza na PC! Nečakajte však slávnostnú promenádu, ale novú totálnu vojnu, kde je rešpekt a úspech vykúpený krvou. Ovládnuť svet sa totiž nedá bez boja, ale o to slastnejší je pocit z víťazstva. Môžete ho zakúsiť aj vy, ak sa pokúsite podrobiť si národy v koži veľkého Napoleona.

Nová hra pod hlavičkou Total War opäť ponúka štýlovú stratégiu, kde na bojisku velíte početným armádam a na strategickej mape sa venujete manažmentu, produkcii a plánovaniu postupu. Obidve zložky si do sýtosti užijete v napoleónskych ťaženiach, ktoré vás zavedú do Talianska, Egypta, a Európy a vrcholia známou bitkou u Waterloo v roku 1815. Ponúkajú rozsiahle mapy, kde si krok za krokom podmaňujete krajiny, ktoré sa väčšinou len bránia vašim vojskám. Vy ste totiž dobyvateľom a ako taký máte veľa nepriateľov a málo spojencov. Rozhodne však dôjde aj k diplomacii a priateľským dohodám, no aj menej férovým praktikám, na ktoré využijete hlavne špiónov a gavalierov, zbožňujúcich duely.

V každom ťažení máte stanovené úlohy, ktoré pribúdajú v závislosti od vášho postupu. Treba dobyť hlavné sídlo mohamedánskych odporcov, či anglickú provinciu, alebo sa dopracovať k vybranej technológii, prípadne potopiť nepriateľskú flotilu. A to za zaujímavé odmeny, ako je povýšenie jednotiek, alebo celkom nová jednotka, finančný bonus a podobne. Vždy však ide hlavne o to pokoriť a podrobiť si odporcov cisára. Armádam na bojisku nevelia len generáli, ktorých si môžete podľa potreby dokupovať, ale aj samotný Napoleon. A nemusíte sa báť nasadiť ho do útoku. Podobne, ako velitelia, má dobrý vplyv na morálku a výkony vojakov v boji. A v prípade porážky to zvyčajne neznamená koniec hry, ale len zbabelý útek alebo resuscitáciu Bonaparteho v domovskom sídle.

Napoleon: Total War
Napoleon: Total War Opäť vás čakajú epické boje a to za rôznych poveternostných podmienok.
Opäť vás čakajú epické boje a to za rôznych poveternostných podmienok.


Napoleon: Total War Hra vyzerá veľmi pekne a to aj pri pohľade na strategickú mapu.
Hra vyzerá veľmi pekne a to aj pri pohľade na strategickú mapu.


Napoleon: Total War Bojovať sa bude aj na púšti a mrazivom severe.
Bojovať sa bude aj na púšti a mrazivom severe.





Okrem kampaní s Napoleonom si môžete zahrať aj ťaženia Koalície, ktoré hneď v úvode ponúkajú hru za Anglicko, Prusko, Rusko a Rakúsko. Tieto ťaženia síce tiež zahrňujú postup na strategickej mape aj boje v reálnom čase, ale podmienky víťazstva sa obmedzujú na ovládnutie určitého počtu území. Ak vám nie je veľmi po chuti manažment, zapojte sa do rýchlych bojov, alebo absolvujte najznámejšie bitky s Napoleonom, ktoré sa vám postupne odomykajú, až kým sa nedopracujete k finále pri Waterloo, kde sa zavŕši cisárov osud. No a potom je tu multiplayer, kde vstúpite do pozemných alebo námorných bitiek, alebo sa pokúšate dobyť nepriateľskú pevnosť. Čerešničkou na torte je kompletná multiplayerová kampaň.

Bojiská ponúkajú rôznorodé prostredia, od trávnatých stepí, cez zasnežené pláne, až po púšte. V boji sa uplatnia vojaci vyzbrojení puškami, jazda vyzbrojená šabľami, ale aj beduíni na ťavách a v krajnom prípade domobrana, nechýba delostrelectvo a ďalšie užitočné posily. Ponuka je bohatá. Jednotky majú rôzne parametre, nadobúdajú skúsenosti, aplikujú rôzne útoky, menia formácie, používajú špeciálne bojové režimy, môžete im zadať, aby si našli krytie. Bojuje sa tradične v reálnom čase, s možnosťou dať pauzu, alebo zrýchliť hru a na väčšinu úkonov, vrátane zmeny kamery, postačí myš. Potešia rôzne menšie vylepšenia, vďaka čomu je koordinovanie bojov ešte jednoduchšie. Taktickú výhodu pred začatím bitky má vždy strana so skúsenejším veliteľom. Rozostavuje totiž jednotky ako druhá v poradí a vidí počiatočné pozície súperových vojsk. Výsledok boja v ťaženiach môže byť generovaný počítačom, pri dobýjaní miest je možné oslabiť ich obliehaním, alebo požadovať okamžitú kapituláciu. Po víťazstve ich buď vyplienite a tak nasrdíte obyvateľov, alebo uprednostníte mierové ovládnutie sídla, kde ale oželiete veľkú jednorazovú finančnú injekciu. Hra neopomína námorné súboje v reálnom čase, ktoré boli do Total War úspešne zaradené v predošlom titule.

Aj manažment sa pridŕža mechanizmov, ktoré fungovali v Empire: Total War. Čiže staviate priamo v mestách, ale aj na lokalitách mimo centra, ktoré prinesú príjmy navyše, uplatnia sa pri dopĺňaní stavu vojsk, ale môžu byť aj okupované nepriateľom. Budovy sa stavajú v istej nadväznosti a niekedy vyžadujú vývoj určitej technológie, ktorý podobne, ako výstavba, prebieha na ťahy a obsahuje vzájomne viazané vynálezy. Aj na globálnej mape zachytíte menšie novinky a vylepšenia. Pri mestách vidíte nie len ukazovateľ stavu vojska, ale aj obranyschopnosti sídla. Pri postupe môže vaše vojská zachvátiť choroba a hladomor a aj v boji sú zjavne oslabené pri nehostinných podmienkach na púšti alebo v drsnej zime.

Napoleon: Total War

Napoleon: Total War je zjavne vylepšenou verziou titulu Empire: Total War. Prináša hlavne viacero menších vylepšení a opäť o niečo pôsobivejšiu grafiku. Bojiská sú pekné, plastické s množstvom objektov, počasím, efektmi a realistickou oblohou. Globálna mapa má tiež pekný 3D kabátik, je prehľadná a dobre sa na ňu díva. Tvorcovia skutočne vyladili všetko, čo sa dalo, až na jedno. AI je na tom stále biedne, hoci pathfinding jednotiek na mape celkom ujde.

Počítačový oponent robí hlavne na bojisku absurdné chyby. Napríklad niekedy zbytočne štiepi a nezmyselne posiela do útoky svoje vojská. To by sa dalo prežiť, ale kameňom úrazu je bojovanie, kde sa jednotky ukrývajú v budovách. Nejde o to, že nasúkať vojakov môžete len do vybraných budov, problémom je, že AI si s vojakmi v domoch neraz nevie dať rady. Konkrétny príklad: pri obrane som umiestnil do dvoch budov v meste niekoľko formácií. Prvý objekt nepriateľ ostreľoval delami, čo je rozumné. Mojich vojakov útok zdeptal a chceli ujsť. Lenže hoci vyvesili bielu vlajku, nedokázali opustiť čiastočne zruinovaný dom. Stratil som nad nimi kontrolu do konca hry, hoci za normálnych okolností by po úspešnom ústupe takmer kompletná formácia ešte bola schopná nastúpiť do boja. Zbytok mojej pechoty v druhej budove strieľal na nepriateľov, čo ju obkľúčili. Súperovi pešiaci nabehli dovnútra a keďže na moje tri formácie nemali, podľahli. Nepriateľovi zostali len pojazdné jednotky, ktoré nedokázali útočiť na budovu a tak len bezhlavo pobiehali po okolí. Moji vojaci prestali strieľať, utíchli aj súperove delá. Zvíťazil som po uplynutí časového limitu.

Musím však povedať, že AI a zjavné problémy s počínaním vojsk v boji, sú jedinou výraznou závadou hry. A tú navyše tlačí do úzadia skvelá novinka, ktorú som si úmyselne nechal až na koniec. Je to zaujímavá možnosť využiť aj v singleplayeri zručnosti iných živých hráčov a to pri vstupe na bojiská. Vtedy totiž úlohu počítača môže prevziať druhý hráč, ktorého hra vybrala spomedzi záujemcov na internete. Takže sa ocitnete zoči-voči nepredvídateľnému protivníkovi, ktorý vás môže zaskočiť taktikou, na akú sa AI rozhodne nezmôže. Tento prvok je skutočne osviežujúci a hoci bol dodatočne aplikovaný v Empire: Total War, za svoj úspech vďačí Napoleonovi.

Napoleon: Total War
Napoleon: Total War Hra v sebe skrýva množstvo menších vylepšení oproti predošlej časti.
Hra v sebe skrýva množstvo menších vylepšení oproti predošlej časti.


Napoleon: Total War V boji sa ukážu rôznorodé jednotky.
V boji sa ukážu rôznorodé jednotky.


Napoleon: Total War Zabojujete si aj za mocnosti koalície.
Zabojujete si aj za mocnosti koalície.





Napoleon: Total War pokračuje v úspešnej tradícii a rozhodne nerobí hanbu sérii Total War. Dominuje najmä v online multiplayeri. Jedná sa o jeden z najlepších kúskov série, hoci priniesol len jednu výraznú inováciu, ale o to pozoruhodnejšiu. AI síce zlyháva, ale kedykoľvek sa dá nahradiť umom iného živého hráča, ktorý spestrí aj boje v ťažení pre jednotlivca. Pripravte sa na atraktívny zážitok v znamení veľkého francúzskeho cisára! Je síce ešte len počiatok sezóny, ale už tu máme prvého kandidáta na stratégiu roka.


napísal uni 26.2.2010
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
NAPOLEON: TOTAL WAR
+ zapojenie iného hráča do boja v singleplayeri
+ viacero menších vylepšení
+ bohatá ponuka herných režimov, vrátane multiplayerovej kampane
+ atraktívny vzhľad a výborná atmosféra
- AI je na tom dosť zle
- málo ďalších hrateľných frakcií
- menšie technické chyby
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,3 GHz so SSE2, 1 GB RAM (2 GB Vista, Win 7), 256 MB VGA so shader model 2


RECENZIE HRÁČOV
Napoleon: Total War
9.5
CARNY15    30.8.2010
Liberte! Liberte! Liberte! Takto znie víťazný pokrik...prečítať celé
PC

Vývoj: SEGA / CD Projekt / Creative Assembly
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26. február 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19549)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk