RED DEAD REDEMPTION

RED DEAD REDEMPTION

10

Divoký západ ako ho nepoznáte

Recenzia na PS3 verziu

John Marston bol členom obávaného gangu, no keď ho jeho parťáci nechali ležať v kaluži krvi, modlil sa, aby im to niekedy mohol oplatiť. Ako však plynul čas, tak aj John pomaly zabúdal na udalosti minulosti a začal žiť svoj pokojný život so ženou a dieťaťom. Selanka však trvala len dovtedy, kým sa na jeho prahu neobjavili vládni agenti. Tí mali pre Johna ponuku, ktorá sa neodmieta. John dostane svojich bývalých partákov živých alebo mŕtvych a oni sa mu zatiaľ „postarajú“ o rodinu. Nastal čas, aby sa John vykúpil zo starých hriechov.

Sandboxový štýl GTA hier od Rockstaru chytil nejedného hráča za srdce. Zasadiť takýto štýl do obdobia končiaceho divokého západu nie je taký náhodný ako by sa sprvoti zdalo. R* už majú za sebou Red Dead Revolver a Redemption je vlastne jeho duchovným nástupcom, no už so všetkými atribútmi GTA. Ak si však myslíte, že RDR je len obyčajnou kópiou tohto bestselleru, mýlite sa. Redemption odštartoval novú frančízu, ktorá sa pri jednej časti a nejakom tom prídavku len tak nezastaví.

To, čo vás ohromí najviac, je herný svet. Je nádherný. Nie, on je NÁDHERNÝ. Nejde ani tak o použitý engine Euphoria, ktorý sme videli už v GTA IV ani o ostrosť a detailnosť textúr, ale o spôsob, akým sa dívate na svet. Tak krásne východy a západy slnka v prérii nad horami proste inde neuvidíte. Po ceste aj pomimo sa vietor pohráva s povestnými chuchvalcami trávy, vánok vie jemne rozkmásať koruny stromov a aj suché steblá jednotlivých bylín žiadajúcich vodu. Tieň každého objektu vám ohlási, koľko môže byť asi hodín a pripomenie, že so zapadajúcim slnkom už préria nepatrí vám, ale zvieracím predátorom.

Red Dead Redemption
Red Dead Redemption Veľká vlaková lúpež.
Veľká vlaková lúpež.


Red Dead Redemption Tento zločinec už neutečie.
Tento zločinec už neutečie.


Red Dead Redemption Dostavník práve v tomto momente hlási meškanie.
Dostavník práve v tomto momente hlási meškanie.





Ak ich stretnete osamotených, zväčša radšej ustúpia, no svorka vlkov, či kojotov si na vás rada trúfne ak im pred nosom zabijete srnu, či divého koňa, ktorých chceli práve večerať. Ak tento súboj ustojíte, mŕtve zvery môžete stiahnuť z kože a tie aj s mäsom alebo inými trofejami predať obchodníkom. Viac samozrejme zaplatia tí, pre ktorých je to v regióne väčšia vzácnosť a tak dostanete inú ponuku od kupcov v Mexiku a inú na severe krajiny. Stiahnuť z kože a predať je možné každé zviera od najmenších králičkov, hadov, tchorov, medvedíkov čistotných cez pumy, vlkov, psov, koňov, srny, kravy, kozy, až po obávaných medveďov. Zbieranie kvetín a lúčnych bylín je taktiež užitočné, no nie až tak zábavné ako lovenie zvery. Zver sa dá vábiť zakúpenými návnadami a na špecifické buriny a kvety vám pomôže mapa pre babky bylinkárky.

Život na divokom západe je vôbec pestrejší ako by ste si mohli predstavovať. Po cestách necestách sa preháňajú koče s nákladmi, rýchli kuriéri, banditi a chudoba ide, samozrejme, pešo. Z času na čas vás niekto pristaví a poprosí o pomoc a je len na vás, či pomôžete alebo chudáka ku všetkým jeho útrapám ešte aj okradnete. Dobrý pocit z vráteného koňa, drožky, či záchrany života pred svorkou vlkov však dúfam u vás zvíťazí. Ak však budete až priveľmi dôverčiví, tak kľudne skončíte v prachu cesty bez peňazí, koňa alebo s guľkou v hlave. Dostavníky, ale aj ostatných pocestných môžete prepadávať a po aplikovaní šatky na tvár vás v meste nikto nespozná. Nepohodlných svedkov sa síce zbavíte za pochodu, no vypísaná odmena na vašu hlavu priláka lovcov odmien, ktorí učinia spravodlivosti za dosť alebo budete rýchlejší a požadovanú sumu zaplatíte na telegrafickej stanici vy.

Miesto auta je vaším verným a najbližším priateľom samozrejme koník, ktorého si môžete sami lasom chytiť a v minihre pripomínajúcej ródeo aj skrotiť. Treba však spoznať lokality, kde sa darí dobrým plemenám, lebo vychudnutý rebriňák neutečie ani svorke kojotov. O tom, že laso nie je len na chytanie koní, vás presvedčia tzv. bounty misie. V meste strhnete plagát, na ktorom je výška odmeny za dolapenie zločinca (za živého sa platí viac). Postrieľaním jeho kumpánov v skrýši sa inkriminovaný dá na útek a vtedy ho môžete pekne zalasovať, pritiahnuť a zviazať. Potom ho vyhodíte na koňa a víťazoslávne odveziete k najbližšej väznici, alebo ho len proste budete ťahať za koňom, čím však riskujete, že cestu pomedzi ostré kamene a kaktusy nemusí prežiť. Navyše v meste spôsobíte pohoršenie ľudu. Pre zvedavcov: áno, aj šľapky môžete zalasovať, zviazať a odniesť do zakúpeného apartmánu či domu, no to je všetko. Žiadne hot coffee sa tentoraz nekoná. 

Red Dead Redemption

Zarobené peniaze treba niekde minúť a najlepšie to ide pri hazarde. R* hodilo do pléna hry ako poker, hod podkovou, kocky, pretláčanie, ďubanie nožom do stola pomedzi vlastné prsty a blackjack. Každá so svojimi vlastnými pravidlami a spracovaním. Na niektoré je potrebný um, na iné šikovnosť, no na všetky aj kúsok šťastia. Ak chýba kus šťastíčka, tak vás rýchlo môžu protihráči prichytiť pri podvádzaní a potom nie je iná možnosť, len vybaviť to ručne stručne v duely s koltami.

Duely boli prevzaté z Red Dead Revolver a čas sa v nich spomalí tak, aby ste mali dosť času nasúkať krížiky na nepriateľa ako predpokladaný zásah. Manuálne spomalenie Dead Eye využijete aj pri jazde na koni a povoze, pretože trafiť banditu z chrbta bežiaceho koňa je niekedy nad ľudské možnosti. S presnejšou winčestrovkou, či snajperkou s ďalekohľadom tak trafíte lepšie ako s koltom. Na zašitých mučačos a rozháňanie davu je však lepší dynamit alebo zápalná fľaša a na záškodnícku činnosť a nepozorované vniknutie zasa vrhacie nože.

Dejová linka Red Dead Redemption pozostáva zhruba zo 60 misií, no je veľa spôsobov, ako si celkovú hernú dobu viac spríjemníte a predĺžite. Prechádzkami v prérii a gamblovaním strávite niekoľko hodín ani neviete ako a okrem samotných náhodných stretnutí sú na mape ešte vedľajšie misie označené otáznikom, len ich plnením sa ukazovateľ hravo prenesie cez 10 hodín. Na dosiahnutie legendárneho štatútu je potrebné plniť taktiež série výziev ako zabíjanie svorky vlkov len nožom, skolenie grizlyho jednou ranou alebo hľadanie pokladov a kvetín. Keď už tu chýba ryžovanie zlata, ktoré by bolo pravdepodobne neaktuálne, máme aspoň hľadanie pokladov. Na zakúpenej, resp. inak získanej mape je v hrubých náčrtkoch vypovedané a zobrazené, kde sa poklad nachádza a je len na vašich schopnostiach a pamäti, či miesto nájdete. 

Red Dead Redemption
Red Dead Redemption Švihácky oblek umožní pri kartách podvádzať.
Švihácky oblek umožní pri kartách podvádzať.


Red Dead Redemption Vyvrheľ a jeho najlepší priateľ.
Vyvrheľ a jeho najlepší priateľ.


Red Dead Redemption Osamelá farmárka platonicky zahorí pre Johna.
Osamelá farmárka platonicky zahorí pre Johna.





Red Dead Redemption podporuje aj multiplayer, ktorý je veľmi podarený, so svorkou kamarátov môžete plieniť mestá a sužovať obyvateľstvo, alebo im od podobnej pliagy pomáhať. Ak sa prihlásite do Rockstar klubu na internete, tak nielenže získate nový oblek pre Johna, ale taktiež môžete súťažiť v sériii výziev, ktoré inak v hre nenájdete.

Samozrejme, že v hre sú aj nejaké tie zápory a bugy, no tie sú oproti všetkému ostatnému v hlbokej defenzíve. Občas sa zasekne koník za prekážku, keď ho zavoláte a tak si nevie nájsť cestu a vo verzii pre PS3 pokrivkáva chvíľami plynulosť obrazu v zložitejších scénach, ale nejde o nič závažné a nič, čo by kazilo celkový herný zážitok.

Hranie Red Dead Redemption je o pôžitku z čistej a nefalšovanej hrateľnosti a zábave. Úžasné vyobrazenie divokého západu so všetkým, čo k tomu patrí. Môžete byť kladným, ale aj záporným hrdinom a podľa toho vás budú ľudia na ulici buď zdraviť a oslovovať vás alebo s krikom utečú. Obrovský živý herný svet ponúka množstvo príležitostí na vyskúšanie takmer všetkého, čo ste si ako kovboji so striekacou pištoľkou v desiatich rokoch vysnívali pri sledovaní Winetoua. Read Dead Redemption skrátka nie je len o hrateľnosti, ktorá už aj tak strieka z uší, ale o slasti, prežitku z hrania a maximálneho ponorenia sa do inej reality. Ja sa totiž volám John Marston a vraciam sa späť do reality, späť na divoký západ.


napísal fendi 4.6.2010
Páči sa mi!
10
Vo svete
9.5
Ohodnotiť
RED DEAD REDEMPTION
+ otvorený svet s voľnosťou
+ poker plus ostatné gemblovanie
+ lasovanie
+ fauna a flóra
+ skvelá atmosféra divokého západu
+ množstvo možností ako si hru užiť
- framedropy (PS3 verzia)
- nedajú sa kúpiť šľapky


RECENZIE HRÁČOV
Red Dead Redemption
10
P@P0    30.4.2012
Rockstar Games. Štúdio ktoré sa preslávilo najmä sériou G...prečítať celé
Red Dead Redemption
9.5
CARNY15    5.3.2012
Poznáte ten pocit, keď kráčate po zaprášenej ceste v malom meste...prečítať celé
Red Dead Redemption
10
KONEV    9.2.2011
Obľubujete filmy z Westernovou tematikou? Spomínate s radosťou na filmy ako Sede...prečítať celé
Red Dead Redemption
9.5
IVCIK177    12.10.2010
Red Dead Redempti...prečítať celé
PS3
Xbox 360
Switch
PS4

Vývoj: Take Two / Rockstar San Diego
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21. máj 2010
 17.8. 2023 (PS4,Switch)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk