CALL OF DUTY: BLACK OPS

CALL OF DUTY: BLACK OPS

Vôňa COD hneď z rána

Dojná krava, oslík otras sa, žmýkanie do sucha, kutie železa, kým je horúce. Akokoľvek hanlivo označíte sériu Call of Duty, pre Activision to vždy bude znamenať len jedno - milióny dolárov putujúce do firemného hlineného prasiatka. Zastaviť produkciu hier z tejto série by bolo zo všetkých hľadísk pre spoločnosť nevýhodné, i keď o tom, čo je dobré pre hráčov, môžeme debatovať. Tak či onak, ďalšia časť série Call of Duty sa blíži, tentoraz (opäť) od Treyarchu a s podtitulom Black Ops.

Tajomstvo príbehového pozadia Black Ops je prísne strážené. Našli sa jedinci, ktorí sa snažili dej vydedukovať z trailerov či in-game obrázkov, ale oficiálne nebolo potvrdené skoro nič. Vieme, že časť hry sa bude odohrávať vo Vietname a príde aj na ustupujúci námet Studenej vojny.

Rovnako ako mnohé iné predvádzačky na E3, autori sa pochválil hneď dvoma rozličnými ukážkami. Black Ops podľa samotných autorov opäť prinesie kinematický zážitok plný akcie, výbuchov, odskakujúcich nábojníc a všetkého, čo máme tak radi na CoD sérii. Zvláštna pozornosť bola venovaná dizajnu misií a variabilite gameplayu. Hráči by mali dostať oveľa viac možností pri dosahovaní cieľov misie a hlavne, výstavba misií by mala zotrieť označenia „toto je stealth level“ a „toto  je akčný level“. Náplň sa bude meniť, čo začne ako tiché vniknutie do tylu nepriateľa bude pokračovať ako zúrivá prestrelka a skončí útekom na vrtuľníku.


Vráťme sa k prvej ukážke. Dvaja piloti pomaly nastupujú do lietadla SR-71 Blackbird. Majestátny čierny taktický stealh prieskumník schopný prekročiť rýchlosť zvuku trikrát (Mach 3) vzbudzuje rešpekt v hre, rovnako ako v realite. Ocitáte sa v koži jedného z pilotov, usadá do kabíny a vypočuje si predletové príkazy. Motory sa zapaľujú, okolitá krajina sa začne rozmazávať a lietadlo sa odlepí od zeme. Určite vás zaujíma, či je možné Blackbird pilotovať priamo. Veľmi, veľmi obmedzene áno.

Po tom, čo sa lietadlo dostane do operačnej výšky, pilot začne ovládacími prvkami nastavovať obraz na jednom z monitorov. Po chvíli ladenia sa na obrazovke objaví skupinka vojakov a Black Ops sa razom mení na real-time stratégiu! Priamo z paluby Blackbirdu rozdávate príkazy jednotkám, staráte sa o ich krytie, navigujete ich medzi hliadkami nepriateľa.

Prichádza strih a RTS pohľad strieda klasická FPS perspektíva. Vojaci, ktorých ste pred pár sekundami sledovali z niekoľkokilometrovej výšky náhle stoja hneď vedľa vás. Dianie na obrazovke veľmi nebezpečne pripomína Modern Warfare 2. Zasnežené prostredie, tichý postup vpred, nepriateľské hliadky a kuša dávajú jasné predpoklady, ako sa situácia bude vyvíjať. Keď však dôjde k momentu prezradenia, tichá kuša sa vďaka explozívnym hlaviciam šípov zmení na ničivú zbraň a všetci pamätníci si určite zaspomínajú na najlepšie pasáže z filmového Ramba.

Call of Duty: Black Ops

Prienik k budove, kde sa podľa inštrukcií majú nachádzať podozrivé ruské zariadenia, pokračuje zlaňovaním skalného previsu a následným efektným vniknutím do budovy cez okno. Akcia sa spomalí a v záplave úlomkov skla treba každému nepriateľskému vojakovi olovenou pripomienkou vysvetliť, kto je tu momentálne pánom.

Táto misia sa skutočne veľmi podobá MW2. Od grafiky (aj keď na nej je vidieť menšie vylepšenia), cez skripty navodzujúce filmovú atmosféru, až po spracovanie prestreliek samotných. Fanúšikova sa budú cítiť ako doma, naopak ak sa vám MW2 nepáčil, ani do Black Ops sa zrejme nezamilujete.
Počkajte, ešte neodchádzajte!

Black Ops samozrejme nie len obyčajnou kópiou posledného dielu Call of Duty. Treyarch sa nás o tom snaží presvedčiť v druhom predvádzanom deme. Áno, hovorím o tom deme, v ktorom môžete plne kontrolovať ťažký ruský bojový vrtuľník. To je pre mnohých fanúšikov očakávaná správa, ale ešte pred tým, než sa k nemu dostanete, totiž zažijete skutočný pocit klaustrofóbie.

Útok na vrtuľník totiž začína krátkou prechádzkou v tuneloch Vietnamcov a ako nám to ukazovali dokumentárne filmy (či iné hry), tunely 1,5 metrov vysokých domorodcov sú pre 2 metrových hrmotĺkov zo západného sveta skutočným peklom na zemi. Ozbrojený iba blikotavou baterkou a šesťranovým koltom sa hrdina prediera uzučkými kobkami, je svedkom bojov medzi svojimi spolubojovníkmi a mačetami ozbrojenými Vietnamcami a snaží sa vyšplhať k dennému svetlu skôr, než mu povolia nervy. Z predvedených prostredí mali práve tunely najväčšiu atmosféru, pocit stiesnenosti a čiastočnej bezmocnosti sprevádza každý váš krok.


Hustá džungľa zamorená nepriateľskými hliadkami je predzvesťou, že naša cesta tunelmi nebola zbytočná. Po chvíli skutočne na čistinke uprostred stromov zbadáme stojaci kolos. Získanie Hindu je cieľom tejto misie, stačí pár dobre mierených výstrelov zo samopalu a niekoľko ešte lepšie mierených granátov a cesta k vrtuľníku je voľná. Nasadáme do vrtuľníka (áno, je naozaj ho možné ovládať v plnom rozsahu) a pomaly sa odlepujeme od zeme.

Prelet vrtuľníkom ponad nepriateľské územie je jedna veľká akčná prehliadka, kde výbuch strieda výbuch a spúšte zbraní sú neustále pod tlakom vašich ukazovákov. Rakety Hindu si poradia so všetkým, s nepriateľskou dedinkou rozloženou pri rieke, visutým mostom alebo ťažkou technikou, ktorá sa vám odváži postaviť. Armagedon na obrazovke nekončí, do rany prichádzajú ozbrojené lode, ba dokonca aj vrtuľník. Všade sú trosky, plamene, dym... nie nadarmo sa táto misia volá Payback.

Výbuchy. Akcia. Skripty. Násilie. Boje. Zbrane. Atmosféra. Výprava. Hudba. Grafika. Efekty. Akcia. Akcia. Výbuchy. Skripty. Vrtuľník. Akcia. Výbuchy. Call of Duty. November 2010.


napísal je2ry 6.7.2010
Páči sa mi!
CALL OF DUTY: BLACK OPS

Zaradené pod: call of duty


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Activision / ABC / Treyarch
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 9. november 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18388)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk