STACKING

STACKING

7.5

Matriošky, na panské!

Recenzia na PS3 verziu

Double Fine nás ako sínusoida raz vezme do výšin psychologickej lobotómie a potom za zvukov pekelne horúcich gitarových sól do krajiny, kde rastú chrómované bloky motorov. A od veľkých projektov k sérii malých titulov, ktorými sa veselá partia okolo Tima Schafera upísala vydavateľovi THQ. Mlsné jazyky si už zgustli na halloweenskom špeciáli Costume Quest, ktorý odštartoval pripravovanú štvoricu hier. Druhá v poradí je adventúra s matrioškami Stacking.

Ak ste niekedy počuli o matrioškách, tak viete, čo dokáže tradičný ruský suvenír. Po roztvorení väčšej v nej nájdete menšiu, v nej ešte menšiu a nakoniec objavíte úplne drobunkú drevenú bábiku. Obyčajne je rodinka zložená z troch - štyroch bábik, ale v Stacking toto skladanie naberá úplne iný význam. Tou najmenšou je hlavný hrdina Charlie Blackmore, ktorý sa napriek svojej výške vydáva do sveta zachrániť svoju rodinu a oslobodiť ju z pazúrov nútených prác.

Charlie sám o sebe nič nevie, je tak malý, že ho všetci okolo minimálne o jednu veľkosť prevyšujú, ale dokáže na seba postupne naskladať čoraz väčšie matriošky a využívať ich schopnosti. Jedna dokáže rozohnať zástup ľudí, ďalšia zase opravovať mechanizmy, iná uštedriť poriadny pravý hák, druhá zvádzať vlnením bokov, tamtá prdieť, hentá grgať, tá zase kričať z plného hrdla. Double Fine pre potreby Stacking vytvorili desiatky jedinečných bábik, ktoré sa nelíšia iba výzorom a veľkosťou. 

Stacking
Stacking Každá matrioška má unikátnu schopnosť, ktorá sa dá okamžite využiť.
Každá matrioška má unikátnu schopnosť, ktorá sa dá okamžite využiť.


Stacking Riešenie puzzlov nie je vždy jasné ako facka, niekedy sa musíte aj vyzvedať.
Riešenie puzzlov nie je vždy jasné ako facka, niekedy sa musíte aj vyzvedať.


Stacking Objavovanie vlastností matriošiek vedie k zaujímavým záverom, napríklad mumifikácii okoloidúcich.
Objavovanie vlastností matriošiek vedie k zaujímavým záverom, napríklad mumifikácii okoloidúcich.





Tri v jednom

Niektoré sú len do počtu, iné pre pobavenie, služby ďalších využijete raz, možno dva razy a bez iných sa ani nepohnete, pretože sú kľúčové pre napredovanie v príbehu, ktorému v ceste stojí celá rada logických hádaniek. Ich náročnosť nie je vysoká, to je však dané niekoľkými riešeniami. A to je na Stacking unikátne, hra vás núti nájsť každý jeden spôsob, preskúmať problém zo všetkých uhlov a nakoniec vpustiť do múzea so syrovou sfingou svorku hlodavcov, ktoré s ňou spravia krátky proces.

V úplnom úvode sa Charlie potrebuje dostať do prísne stráženého VIP klubu, má tri možnosti. Môže stráž pred dverami zlákať dámou a keď je opitý pohľadom na zvodné krivky, naskladať sa doňho a potom bez obáv prejsť dverami. Druhá alternatíva je zastaviť vetranie a cez šachtu vojsť do baru a tretia počíta s uvoľnením vetrov do ventilácie, čím bude klub evakuovaný. V Stacking nenájdete dve rovnaké riešenia, i keď používate k ich splneniu rovnaké matriošky, napríklad opravárov.

Zábavná náplň úloh a ich variabilita vás núti do prieskumu, vedeniu kratučkých dialógov s okolostojacimi, ktoré vás väčšinou nasmerujú správnym smerom a skúšaniu. Stacking môže byť jednou z hier, ktorú každý dohrá na 100%, pretože na mnohé riešenia sa dá prísť úplnou náhodou ako také fackovanie matriošiek alebo podávanie rúk. Tieto kanadské žartíky nesúvisia s dejom, ale príjemne spestrujú a oživujú už tak zábavnú náplň a to aj vtedy, keď práve na parníku prebieha záškodnícka činnosť a snobom robíte zo života peklo zastavením dodávky kaviáru na bežiaci pás. 

Stacking

Pre všetky vekové kategórie

Double Fine okrem nepriamej pomoci vo forme dialógov s inými matrioškami zakomponovali do Stacking aj trojstupňového pomocníka. Radí a ukazuje prstom s drobným časovým oneskorením, ktoré vás necháva chvíľu tápať a možno práve tých pár sekúnd rozhodne, že nebudete potrebovať už jeho pomoc. Blúdeniu po neveľkých prostrediach je zamedzené vyznačením cesty k najbližšej úlohe po stlačení príslušného tlačítka. Ovládacia schéma je pritom čo najjednoduchšia a zvládne ju aj malé dieťa, navyše nie je potrebná ani pokročilá znalosť angličtiny. Dialógy sú strohé a zadania úloh sú spracované v duchu nemých filmov so zrýchleným dejom a titulkami cez celú obrazovku.

Stacking si z predvojnového obdobia požičiava aj prostredie a rozloženie sociálnych vrstiev premietnutých do spracovania jednotlivých matriošiek. Jedným pohľadom dokážete určiť, kto patrí medzi aristokraciu, kto medzi robotníkov a kto medzi chudobných a to aj napriek tomu, že postavičky majú iba dva diely a celý ich charakter je vyjadrený lakovou vrstvou a drobným doplnkom zvýrazňujúc ich schopnosti. Vizuál a atmosféru nemého filmu dopĺňajú nadýchané klasické skladby, ktoré nafukujú miestnosti do obrovských rozmerov.

Stacking po stránke hrateľnosti nemožno nič zásadné vyčítať, až na opakovanie rovnakej metódy pri každej úlohe. Líšia sa náplňou, ale priebeh je identický: nájsť vhodnú matriošku a použiť jej schopnosť alebo ju skombinovať s inou. Nenúti vás do ničoho, ale dokáže aj odmeniť, v miestnosti s trofejami môžete obdivovať kolekcie nájdených matriošiek a do profilu pribudne kopec jednoduchých achievementov. Medzi adventúrami necháva netradične všetky logické problémy nevyriešené, pokiaľ neprídete na všetky riešenia a predáva sa za veľmi príjemnú cenu (členovia PS Plus ju mali úvodný mesiac zadarmo). Stacking je predurčená na lenivé popoludnia a pomalé jarné prebúdzanie.


napísal spacejunker 23.3.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
STACKING
+ unikátne vlastnosti matriošiek
+ viacero riešení jedného problému
+ zvláštna atmosféra
+ cena
- príliš jednoduché a krátke
- rovnaká mechanika riešenia puzzlov


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PC
PS3

Vývoj: THQ / Double Fine
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  február 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19901)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk