LEGO STAR WARS III: THE CLONE WARS

LEGO STAR WARS III: THE CLONE WARS

8.0

Hrať ty s Legom chceš sa?

Recenzia na Xbox360 verziu

Každý, kto má herne orientovaného súrodenca, priateľa, priateľku či manžela, alebo manželku už niektorý z Lego titulov na svojej obľúbenej platforme už určite okoštoval. Dokonca ani prítomnosť živého parťáka do koopu, ktorým sú tieto hry povestné, nie je nutnou podmienkou pre vychutnanie si Indiana Jonesa, Hviezdnych vojen, Batmana alebo Harryho Pottera poskladaného z malých dánskych kociek. Aj pre osamoteného vlka je to (takmer) vždy zábava a hry z Lego série na rozdiel od iných vydojených pokračovaní nezvyknú upadať do bahna čistého priemeru. Lenže každého dobrého jedla sa dokážete prejesť. Bude práve LEGO Star Wars III: The Clone Wars čerešničkou na torte v negatívnom slova zmysle?

Dávno, pradávno, vo vzdialenej galaxii ...

Aj keď to je trochu zavádzajúce, LSW3 sa odohráva najmä počas druhého dielu epickej Lucasovej vesmírnej ságy a čiastočne vychádza tiež zo sveta animovaného seriálu Clone Wars. Všetko začína bojom s monštrami v aréne na planéte Geonosis, potom sa osudy hlavných postáv (Anakin, Obi Wan, Yoda a ďalší) preplietajú a menia podľa potrieb scenáristov. Budete bojovať so štvorrukým robotickým generálom Grievousom, sithovským grófom Dookom, ale aj s monštrami a nepriateľmi, ktorý vo filmovej sérii vôbec nevystupovali (je možné, že pochádzajú z animáku, ale ten ma bohužiaľ úplne obišiel).

Jedna kocka sem, sto kociek tam, tisíc kociek inam...

Spolupráca dvoch hráčov bola, je a dovolím si tvrdiť, že aj bude základom všetkých LEGO hier. LSW3 sa na ňu spolieha rovnako alebo dokonca ešte o niečo viac, ako iné tituly série. Každý z desiatok levelov vás oblečie do kože niektorej z postáv univerza, pričom na prekonanie všetkých prekážok budete musieť kombinovať ich unikátne schopnosti. Niekto vie raketometom rozstreliť zámok, iný vie s použitím Sily opraviť prepínač. Ďalší sa vďaka malej postave zmestí do tajných dierok, roboti dokážu nahackovať počítače, vojaci zas disponujú výbušninami.

LEGO Star Wars III: The Clone Wars
LEGO Star Wars III: The Clone Wars Pozemné súboje vo veľkom.
Pozemné súboje vo veľkom.


LEGO Star Wars III: The Clone Wars Mierna presila, ale boss má na oplátku dva meče.
Mierna presila, ale boss má na oplátku dva meče.


LEGO Star Wars III: The Clone Wars Z miesta na miesto vás nebudú prevážať len stíhače a transportéry.
Z miesta na miesto vás nebudú prevážať len stíhače a transportéry.





Počítač dokáže ovládať druhú postavu pomerne uspokojivo, no so živým hráčom sa to nedá ani porovnať. A o tom, že s AI to je rádovo menšia zábava, sa ani netreba baviť. LSW3 dokonca prichádza s niekoľkými levelmi, kde sa budete musieť so svojim parťákom úplne rozdeliť a zatiaľ čo jeden bude v sklade bojovať s bossom, druhý sa za ten čas bude musieť prebiť k ovládaču zariadenia. V týchto momentoch oceníte, že v položke Nastavenia nájdete jednak klasický dynamicky sa meniaci splitscreen, ale tiež statické rozdelenie obrazu horizontálne aj vertikálne.

Všetko sa, samozrejme, nesie v duchu dánskej stavebnice, postavy a objekty si zachovávajú tradičný dizajn, vďaka vylepšeniam v engine je navyše možné zobraziť na jednej scéne viac animovaných objektov. Upravený bol aj svetelný model, čo sa odzrkadlilo v lepšom nasvietení a celkovo v lepšom zobrazení svetelných zdrojov.

... a milión kociek pre mňa


Zo všetkého, čo v jednotlivých misiách zničíte, vypadávaju LEGO prašule. Pokladnička sa na úvod bude napĺňať veľmi pomaly, no neskôr odomknete násobiče a miliardy chechtákov vo vrecku umožnia nakupovať nové postavy, efekty a dopravné prostriedky. Strieborné, zlaté, modré a fialové doláriky sa vám po pár dňoch budú mihať pred očami aj v spánku, honba za čo najvyššími ziskami finguje ako motivačný motor pri objavovaní bonusov viac ako dobre.

Extra dobrým zdrojom peňazí sú vesmírne misie. Často sa stane, že vás systém posadí do ovládacieho kresla niektorého zo vznášadiel/rakiet/bombardérov, vy budete lietať od cieľa k cieľu, ničiť nepriateľské letky, ružovými torpédami bombardovať označené miesta a to všetko sa odrazí aj na výške vášho konta.

LEGO Star Wars III: The Clone Wars

Intergalaktické šachy

Dobre, mód „Ground Battles“ možno nemožno úplne označiť za intergalaktické šachy, ale prirovnanie k tejto kráľovskej taktickej hre je na mieste. Tento mód totiž postaví hráčov do pozície aktívne zasahujúcich štábnych generálov, ktorý musia zarábať peniaze, stavať továrne, budovať armády a ničiť nepriateľské opevnenia. Možno sa to na prvý pohľad do takéhoto typu hru nehodí, ale verte mi, že jednoduché ovládanie, zábavné vozidlá a trochu iný prístup k hrateľnosti si vás ihneď získajú.

Primárne úlohy bývajú veľmi jednoduché - obsadiť všetky nepriateľské základne, prípadne dobyť hlavnú bázu alebo naopak postaviť konkrétnu budovu. Bude to ale chcieť aj trochu rozmýšľania, plánovania financií a zisťovania, ktorá zbraň je efektívna voči ktorej budove. Stojí to ale za to, pocit keď budete zašľapávať desiatky nepriateľských droidov na chrbte mohutného AT-TE je na nezaplatenie. 

Ground Battles sa nevyskytujú iba v rámci hlavnej singleplayerovej kampane. V taktických bitkách  budete pokračovať aj po jej ukončení, otvorí sa možnosť ovládnuť celý vesmírny systém buď za stranu Republiky alebo ako Separatisti. A potom je tu ešte Arcade mode, kde si svoje stratégie vyskúšate proti živému hráčovi.

Koniec je len začiatkom

Dohratie všetkých misií v kampani otvára ďalšie možnosti. Zistíte napríklad, že centrálny „hub“, z ktorého ste prvých cca 10-15 hodín odlietali na misie, kupovali si v ňom postavičky a snažili sa nájsť všetky červené tehličky, nie je jediný. Stačí v hangári korábu Republiky sadnúť do stíhača a za okamih sa ocitnete v podobnej gigantickej lodi Separatistov, kde na vás čakajú ďalšie úlohy.

V režime Free Play budete znova obchádzať všetky misie a tam, kde ste pred časom nemohli, lebo ste nemali správnu postavičku, sa vám teraz otvorí nová cesta. Odomknutie všetkých postavičiek (ich počet vysoko prekračuje stovku), získanie modifikátorov upravujúcich hru (spomínané červené tehličky), naplnenie hangáru až po strop technikou, vyslobodenie zajatcov z lodného väzenia a ďalšie mini a mikro úlohy prinášajú ďalšie hodiny zábavy. Pre 100 %  dokončenie a otvorenie všetkých bonusov si pripravte najmenej 20 hodín čistého času.

LEGO Star Wars III: The Clone Wars
LEGO Star Wars III: The Clone Wars Lietania si v hre užijete viac ako dosť.
Lietania si v hre užijete viac ako dosť.


LEGO Star Wars III: The Clone Wars Ďalší efektný súboj s bossom.
Ďalší efektný súboj s bossom.


LEGO Star Wars III: The Clone Wars Nevideli ste tu princeznú Leiu? Nie, ona ešte predsa nie je na svete!
Nevideli ste tu princeznú Leiu? Nie, ona ešte predsa nie je na svete!





Temná sila v minime

Hoci v hre má temná Sila nezanedbateľné zastúpenia (napríklad jedným z achievementov je vykonať Dookovovu pomstu na Anakinovi), negatívnych prvkov v nej veľa nájdete. Určite najzávažnejšou je absencia akéhokoľvek online komponentu, t.j. všetku zábavu si musíte rezervovať na jednu obývačku a splitscreen režim. Tento nedostatok je pravidelne v Lego hrách kritizovaný a autori by sa už konečne mohli zamyslieť nad jeho implementáciou. Občas narazíte na problém so zlým zameriavaním, najmä ak sa zo stavebnice snažíte postaviť vyžadovaný útvar a systém vás tvrdohlavo navádza práve na tú kocku, ktorú nepotrebujete.

Musím tiež upozorniť, aj keď to nie je priamo výčitka, že sa o niečo zvýšila náročnosť levelov a plnenia logických puzzle. Aj vtipy sú o niečo dospelejšie, vášmu 7-ročnému súrodencovi budete ťažko napríklad vysvetľovať narážky na Votrelčiu matku či scénu ako sa „bozkáva“ s vyholenou Ripleyovou.

Yoda by bol spokojný

Vaše žalúdky sú mimo ohrozenia, LEGO Star Wars III: The Clone Wars rozhodne nie je tým dielom, ktorý by vám celú ságu kockových hier znechutil. Iste, základ hry ostáva rovnaký, ale nové postavy, úlohy, pár vylepšených elementov hrateľnosti, dlhá herná doba a najmä tradičná co-op zábava vás veľmi ľahko zlákajú.


napísal je2ry 6.5.2011
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
LEGO STAR WARS III: THE CLONE WARS
+ dlhá trvácnosť
+ ani viacnásobné prechádzanie levelov nenudí
+ nové prvky v hrateľnosti
+ tradične dobrý co-op
- co-op (opäť) len offline
- občasné problémy so zameriavaním


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
PSP
Xbox 360
Wii

Vývoj: LucasArts / ABC Data / Travellers Tales
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 25. marec 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19572)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk