MARIO KART 7

MARIO KART 7

8.5

Po siedmy krát motokáry

Recenzia na 3DS verziu

Nintendo už si svojim portfóliom vybudovalo na trhu postavenie, ktoré umožňuje ísť svojou vlastnou cestou. Ukázalo nám to Wii, 3DS a príkladom svojského prístupu vyzerá byť aj pripravovaná konzola WiiU. Tam, kde iní razia cestu hrubého výkonu, Nintendo ide hlavne po zábave. Inak tomu nie je ani v prípade herných značiek, ktoré dostalo tam, kde sú teraz. Nezáleží na číslach polygónov, miliónoch v reklamnej kampani ani wow efektoch, ktoré sa snažia hráča upútať. Hlavnou je hrateľnosť a tú oni zvládajú výborne.

Práve hrateľnosť je tým hlavným elementom, prečo si môžu dovoliť robiť len minimálne zásahy do hrateľnosti niektorých svojich firemných pokladov. Jedným z nich je aj séria Mario Kart, ktorá sa po prvý raz objavila v roku 1992 na platforme SNES ako závodný spin-off dobrodružstiev najobľúbenejšieho talianskeho inštalatéra. Za 19 rokov séria prešla všetkými platformami Nintenda a vo svojom siedmom pokračovaní sa dostavila aj na aktuálny handheld 3DS, kde dopĺňa stále zaujímavejší zoznam titulov. Pripútajte sa, je tu Mario Kart 7.

Séria sa rokmi menila len minimálne, niektoré drobnosti sa pridávali, iné sa zase ubrali, no stále sa jednalo o najlepšie motokáry na trhu. Kvalitatívne sa na ňu svojho času dotiahlo snáď len Wacky Wheels. A inak tomu nie je ani teraz, Mario Kart 7 je dokonca najlepšou časťou z celej série. Tie najlepšie prvky kombinuje s vynikajúco namiešaným mixom nových nápadov, ktoré síce nemajú zásadný dopad na klasickú hrateľnosť, ale zamilujete si ich. Na prvý pohľad to síce môže pôsobiť ako kompilát, no ako náhle sa do titulu pustíte, tak objavíte jeho komplexnosť. Poďme ale poporiadku.

Mario Kart 7

Na tradičnej hrateľnosti nič neubudlo.
Mario Kart 7

Šťastná sedmička vás výrazne zvýhodní.
Mario Kart 7

Hra ponúka mnoho hodín zábavy.

Na ultra jednoduchej hrateľnosti niet čo meniť a tak znova dostávame do rúk postavičky z Mariovho sveta jazdiace na rôznych motokárach poháňané jednoduchým, no o to zábavnejším jazdným modelom. Konceptu rýchlej a nenáročnej zábavy zodpovedá aj herná ponuka, ktorá vás síce svojou rôznorodosťou či rozsahom neočarí, no obsahom dostatočne zabaví. Jej ťažiskom v offline časti sú šampionáty rozdelené do troch skupín podľa náročnosti, pričom v každej skupine nájdete 8 pohárov pozostávajúcich zo štyroch pretekov. A netreba sa nechať oklamať po prvom úspešnom šampionáte. Neskúsených hráčov dokáže ihneď zaskočiť a pocit z víťazstva si časom začnete stále viac vážiť a aj vychutnávať.

Okrem šampionátov hra disponuje aj režimom Time Trial, kde si zajazdíte so svojimi duchmi, duchmi hráčov, ktorých s konzolou stretnete či akýmikoľvek inými, ktoré si stiahnete pomocou StreetPass a SpotPass funkcií. Samotný hráč si ešte užije klasické režimy Balloon Battle a Coin Battle. V oboch sa dostanete do určitých arén (v hre je ich 6), v ktorých bojujete. V prvom prípade bojujete o balóny – musíte zničiť balóny súperov a podľa možností ochrániť svoje vlastné. V druhom sa zase snažíte nazbierať čo najvyšší počet mincí (maximálne 10) a udržať si ho. Samozrejme môžete redukovať tento počet súperom. Výhodou je, že si môžete upravovať pravidlá súbojov. Navyše hra obsahuje aj Mario Kart kanál, ktorý slúži na organizáciu. Tu si meníte svoju Mii postavičku, editujete profil, vytvárate vlastné šampionáty a hlavne pracujete s Ghost údajmi a komunitnými záležitosťami.

Mnoho prvkov v hre slávi svoj návrat. Jedným sú už spomínané mince zo Super Mario Kart. Tie v hre slúžia hneď niekoľkým účelom. Sú akýmsi životom. Ak ich nemáte, tak dlhšie potrvá po zásahu, kým môžete zase jazdiť. Potom slúžia aj na zrýchlenie vašej motokáry a nakoniec na odomykanie častí vozidiel. Ďalším vracajúcim sa prvkom sú triky z Mario Kart Wii. Vo výskoku môže vaša postavička spraviť jednoduchý trik, ktorý vám pridá dočasné zrýchlenie, čo môžete využiť zvlášť v miestach, kde sa za sebou nachádza viacero skokov.

Vynikajúcich noviniek v samotnom pretekaní síce nie je veľa, ale o to viac vás zaujmú. Prvým takýmto prvkom, ktorý by sa mal stať pevnou súčasťou série, je prítomnosť klzáku, ktorý vám umožní po istú dobu sa vznášať. Skutočne dokáže ovplyvňovať výsledky, pokiaľ ho viete správne využiť. Pri lietaní logicky prichádzate o rýchlosť, takže musíte zvážiť, či sa vám v danej situácii oplatí ďalej doplachtiť vzduchom alebo sa čo najskôr musíte dostať na zem. Ďalej tu máme možnosť jazdenia pod vodou, kde na vás číhajú iné nebezpečenstvá ako na súši a niekedy tadiaľto vedú alternatívne cesty. A nakoniec hra ponúka vôbec najväčšie množstvo skratiek v sérii, ktoré však nie sú vždy tou jednoduchšou voľbou a často tam sekundy skôr stratíte, keď narazíte na jednu z mnohých nástrah.

Bez najrôznejších power-upov by to ani nešlo a tak samozrejme nechýbajú ani v tejto hre. Zákerná banánová šupka poslúži rovnako dobre ako kedykoľvek predtým a aj ostatné klasiky slúžia len ku gradácii vašej zábavy. Ani v tejto oblasti nechýbajú novinky a tak tu po novom narazíte na ohnivý kvietok, ktorý vám umožní po súperoch hádzať firebally. List zo Super Mario Bros 3 zas vybaví vašu motokáru chvostíkom medvedíka čistotného. A nakoniec je tu šťastná 7, ktorá vám síce dá všetky power-upy, ale vaši súperi vám ich môžu kradnúť. Akurát ten samonavádzací modrý pancier by súperom nemusel padať tak často, zvlášť keď ste tesne pred cieľom.

Mario Kart 7 disponuje celkovo 32 traťami, pričom polovica z nich sú nové spracovania okruhov známych z predchádzajúcich titulov. A je radosť ich hrať nie len pre hráčov znalých série, ale aj nováčikov. Sú navrhnuté úžasne, výtvarne spracované perfektne, plné detailov a obsahujú plno aktívnych prvkov. Neskôr sa prepracujete aj k ich zrkadlovým verziám. Snáď jedine postavičky sa dočkali orezania a nedostanú sa vám do ruky žiadne „baby“ verzie postáv. Aj napriek tomu je ich tu celkovo 16, plus vaše Mii. Motokáry sú už ale samostatnou kapitolou a hra vám ponúka možnosť prakticky si zostaviť vlastnú v troch kategóriách: šasi, kolesá a klzák. Nové časti si odomykáte pomocou nazbieraných mincí a výrazne sa líšia vo svojich vlastnostiach.

Mario Kart 7

Motokáru si tentoraz upravíte podľa seba.
Mario Kart 7

Rôzne formy klzáku krásne obohatili hrateľnosť.
Mario Kart 7

V hre využijete aj svoju Mii postavičku.

Výraznou súčasťou Mario Kart 7 je multiplayer, či už lokálny, alebo online. Síce sa obmedzil len na 8 hráčov a chýba v ňom prehľadný browser, no pripájanie je rýchle, máte možnosť hlasovania za trate a sieťový kód je stabilný. Samozrejme, podporuje všetky herné režimy a zabaví vás na dlhé hodiny, len sa treba pripraviť na vysoký skill súperov. Hra taktiež podporuje download play a výhodou je minimum obmedzení. Vlastne sú len dve, postava Shy Guy a nemožnosť upravovať si vozidlá. Režimy, počet tratí a ani počet hráčov obmedzené nie sú.

Opäť je to Nintendo, kto ukazuje silu svojho hardvéru. Hra vyzerá aj sa hýbe výborne. 3D režim nie je len marketingovou nálepkou na obale s hrou a skutočne zlepšuje vizuálny zážitok z hry. Navyše hĺbka prostredia má svoj význam hlavne pri plachtení vzduchom. Pritom hra aj v 3D beží na 60 fps. Zvuky sú chutné, hudba príjemne retro, postavy dobre animované a reagujú na prostredie svojou gestikuláciou (napríklad prejav radosti pri zneškodnení súpera). Čerešničkou na torte je pohľad z kokpitu, v ktorom môžete hru ovládať nakláňaním handheldu.

Mario Kart 7 je najlepšou motokárovou závodnou hrou, akú na trhu môžete dostať a to autori ani nemuseli pristúpiť k nejakým výraznejším zmenám. Hrá sa to výborne, dobre sa na to pozerá a čakajú vás hodiny skvelej zábavy. Jedným z mála negatív je pomerne neprehľadný multiplayer, ktorý by sa rozhodne dal spraviť užívateľsky prívetivejšie a prehľadnejšie. Postavičiek by mohlo byť viac a súperom na vyšších obtiažnostiach by tak často nemuseli padať ultimátne power-upy tesne pred cieľom. 


napísal matus_ace 29.12.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
8.5
Ohodnotiť
MARIO KART 7
+ výnimočná hrateľnosť
+ nové prvky
+ dlhé hodiny zábavy
+ minimum obmedzení v Download play
- menej prehľadný multiplayer
- menej postavičiek
- zvýhodňovanie AI v power-upoch


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Nintendo / Conquest / Nintendo
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 2. december 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Mario Kart 7 29.12.2011
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19541)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk