TERA

TERA

7.0

Akčné boje, ktoré nemajú konca-kraja

Recenzia na PC verziu

Na online trhu je stále dosť priestoru pre nové virtuálne svety. Je ich však už toľko, že tvorcovia väčšinou ustupujú od mesačných poplatkov, aby im hráči neušli k lacnejšej konkurencii. Tera je nováčikom, ktorý natoľko dôveruje svojim kvalitám, že si od účastníkov trúfa každý mesiac pýtať ďalší finančný príspevok. Naozaj stojí za to?

Rovnako, ako v iných MMO univerzách, aj tu ide o záchranu sveta, ktorý je vystavený nebezpečenstvám na každom kroku. Iba chrabrí hrdinovia dokážu odraziť zlo a zabezpečiť relatívny pokoj v krajine. Či už si vyberiete človeka, elfa, castanic borca s démonickými rohmi, nevinnú playboy bábiku elin aj so zajačími uškami alebo ďalšiu zo siedmych rás. Stotožniť sa môžete s bojovníkom, ktorý máva dvomi mečmi, slayerom pre zmenu s jedným nadmerným mečom, kopijníkom, či berserkerom, ktorý sa spolieha na obojručnú sekeru. Ak radšej útočíte z diaľky, stanete sa lukostrelcom, kúzla, podporu a liečenie má v zásobníku kúzelník, mystik a kňaz. Po plastike tváre si ešte zvolíte možnosť ovládania klávesnicou a myšou alebo konzolového ovládača a potom precitáte na pobreží, kde vás čaká zahrievacie kolo.

Aby tvorcovia navnadili hráčov, na chvíľu im prepožičajú hneď dvadsiaty level aj so zásobníkom schopností a kúziel. Ale len dovtedy, kým sa nenaučía komunikovať s NPC postavami, šplhať po rebríkoch, skákať, plávať a v neposlednom rade aj bojovať. Boj je práve ten element, ktorý hru odlišuje od bežných konkurentov. Väčšina MMORPG pri potýčke označí konkrétny cieľ, hráči len stláčajú ikony na lište a hrdina sám vykoná požadovaný zákrok. V Tera nestačí iba použiť najvhodnejšiu ikonu. V akčne orientovanom boji útočíte na každého, kto sa práve nachádza v hľadáčiku pred vami. Takže treba neustále pozorovať súpera a dávať si pozor, aby ste nezasiahli neželaný cieľ. Uhýbate agresívnym monštrám, môžete ich prekvapiť odzadu a v rýchlom dynamickom slede zosielať základné útoky, kombinované s doplnkovými schopnosťami na lište. Dôležité je v správnej chvíli zasadiť úder a uhnúť. Kľúčový moment na stiahnutie je vo chvíli, keď súperovi na okamih sčervenejú oči. Potom totiž nasleduje výpad, ktorý vás v prípade neopatrnosti zhodí na zem a nepekne zraní.

Tera
Tera Už na nízkych úrovniach  bežne bojujete proti presile.
Už na nízkych úrovniach bežne bojujete proti presile.


Tera Máte radi dvojnohé zajačiky?
Máte radi dvojnohé zajačiky?


Tera  Dostanete  príležitosť vykrútiť krk silným bossom.
Dostanete príležitosť vykrútiť krk silným bossom.





V boji uplatníte rôzne druhy schopností a útokov. Tri najpoužívanejšie priradíte tlačítkam myši a príručnej klávese. Ostatné vložíte na lištu a pričleníte číselným klávesám a ak vám to nepostačí, je tu ešte horná sada začínajúca od F1. K tomu je tu skok (space), ktorý neskôr poslúži na vytvorenie extra útokov, keď ho stlačíte v správnom momente, na ktorý upozorní extra ikona. Na ovládanie si rýchlo zvyknete a čoskoro budete zosielať útoky v diabolskom tempe. Čo rozhodne osoží, pretože v boji väčšinou čelíte zlúčenej skupinke nepriateľov a neraz zaútočia aj ďalší, ktorí sa pridajú. Čoraz vyspelejšie útoky, kúzla a kombá však majú devastačný účinok a sú stavané tak, aby zasiahli niekoľko obetí naraz. Tu zaujmú útoky, kde po aktivovaní vyberiete viacero ľubovoľných cieľov, na ktoré sa chcete zamerať. Napríklad ste mág a útočia na vás nemŕtvi jazdci a po ich boku družinka posluhovačov. Rozhodnete sa najskôr spacifikovať pomocníkov a tak vyvoláte kúzlo na spomalenie a nasmerujete ho na prvého a druhého jazdca. Vytvoríte spaľujúce plamene a ak vás dav obkľúči ,použijete kombo alebo rafinovane odskočíte a do hlúčika hodíte bombu. Aj so základnými schopnosťami dokážete poraziť silných nepriateľov a bossov, keď si osvojíte taktiku útoku a obrany a svižne reagujete na manévre nepriateľov.

Nové kúzla a schopnosti sa odomykajú s pribúdajúcimi levelmi, ale musíte si ich kúpiť od učiteľov, ktorí sú spravidla v mestách. Tam nájdete aj ďalšie užitočné postavy. U obchodníkov predáte zbytočnosti a zaplatíte si zväčšený inventár, prikúpite zbrane ale aj kryštály aplikované na zbrane, brnenie a klenoty, aby mali lepšie vlastnosti. V mestách sú aj rôzne prísady a dielne na výrobu predmetov, majstri, ktorí vás teleportujú na vybrané miesta a liečitelia, ktorí vám okamžite doplnia staminu. Stamina je dôležitá, pretože má vplyv na vitalitu a hodnoty zdravia postavy. Míňa sa hlavne pri vyčerpávaní bojom. V teréne ju pomaly doplníte pri centrálnych ohniskách alebo vlastných, ktoré rozložíte na ľubovoľnom mieste, ak máte potrebný predmet. Vyvolané ohnisko zotrváva, rýchlejšie regeneruje aj energiu a život a môžu ho využiť všetci hráči. Navyše tam môžete aktivovať jednorazové talizmany, ktoré pridajú obranný alebo iný bonusový efekt.

Úloh v hre je neúrekom. Na každom kroku sa potkýnate o NPC s výkričníkmi a otáznikmi nad hlavou, ktoré označujú, že sú súčasťou questov a vraciate sa k nim po odmenu, keď im nad šiškou svieti hviezdička. Náplň drvivej väčšiny úloh je však zameraná na tupé zabíjanie kreatúr, ktoré sú často pár metrov od zadávateľa. Deväť z desiatich zadaní vás poverí zabíjaním jeleňov, jednorožcov, veveričiek, démonov a kadečoho iného. Občasným spestrením a o niečo väčším kumštom je dostať na kolená masívneho bossa, ktorý býva v instantnej lokalite a predchádza mu predelová scéna. Grinding, grinding a zas grinding. Je to tak na počiatku hry a nezmení sa to ani o desiatky levelov neskôr. Menia sa prostredia, vaše zbrane a oblečenie, ale nie postup. Aj servírovanie úloh je nemastné-neslané, našťastie ich ani nemusíte čítať, stačí odklikať rozhovory a pozrieť sa do navigátora, čo a kde máte zabíjať tentoraz. Za pochválenie stojí jedine veľmi praktická navigácia na mape a minimape, kde sa vám zobrazia prehľadné značky aj oblasť výskytu úlovkov. V teréne tiež hneď viete, čo sa vám oplatí zabiť a zaráta sa do úlohy, podľa žltých a červených výkričníkov pri mene kreatúr.

Ohliadnuc od boja, Tera obsahuje štandardné súčasti, ktoré sú identické alebo fungujú len s miernymi obmenami ako v bežných MMORPG. Už na úrovni jedenásť si môžete vyslúžiť prvého koňa, ktorý zrýchli pohyb krajinou, ale nedá sa na ňom bojovať. Šťastlivci sa povozia na bielom levovi. Na dvadsiatej úrovni sa môžete preukázať na organizovaných PvP bojiskách. V teréne sú kvety, hríby a kamene, ktoré zužitkujete pri remeslách. Po úmrtí sa oživíte v najbližšom meste. Mega bossovia? Ó áno, v hre sú aj tí, veď v ktorej MMORPG nie sú? Veselšie vám bude pri boji v skupine a začlenení do guildy, ktorá má vlastné bankové konto a hierarchiu členov. Zaujímavosťou sú politické voľby hráčov – kandidátov spoločenstiev, ktorí potom spravujú provincie a regulujú príjmy v pozícii vanguard, alebo sa stanú vládcom kontinentu ako exarch.

Tera určite patrí k najkrajším online svetom. Unreal Engine 3 má stále čo ukázať a lokality a dizajn máp vyzerajú fajn. V prípade slabšej zostavy, sa niekedy pomalšie načítavajú modely postáv a až postupne sa zobrazia kontúry. Hra však beží na priemernej zostave vcelku svižne. Radi si vypočujete aj vydarené hudobné podklady, ktoré sú napríklad pri vytváraní postavy pre každú rasu iné. V porovnaní s konkurenciou sa Tera dôstojne reprezentuje, ale neexceluje. Od modernej MMORPG v 21. storočí očakávame predsa len viac. Platiť každý mesiac za hru sa v tomto prípade neoplatí, pretože nedosahuje na starý dobrý Everquest 2 ani nezlomný World of Warcraft. Stojí o triedu nižšie ako Rift, nemá hĺbku ako The Old Republic a čoskoro ju o hlavu prevýši Guild Wars 2.

Teraz, keď je tu Tera, si môžeme na rovinu povedať, že je to klasická orientálna MMORPG, ktorá nevybočuje zo zabehnutých koľají. Pred úplnou tuctovosťou hru zachraňuje svižný akčný režim boja, ktorý si hráči užijú v peknej grafike. Okrem toho si hra zaslúži ocenenie Zívajúci pavián za najnudnejšie a najviac stereotypné úlohy v MMORPG žánri. Inak je to tradičný online svet so zabehnutými prvkami, ktorý dlhodobo neprežije, ak tvorcovia neupustia od mesačných poplatkov. Potom to bude celkom dobrá voľba pre tých, ktorí chcú hodiť myšlienky za hlavu a odreagovať sa pri priamočiarom akčnom masakri.

Tera
Tera Ďalší hrdina, ktorý spasí krajinu?
Ďalší hrdina, ktorý spasí krajinu?


Tera V boji aktivujete aj bonusové útoky, na ktoré upozorní ikona na obrazovke.
V boji aktivujete aj bonusové útoky, na ktoré upozorní ikona na obrazovke.


Tera Voľby kandidátov, ktorí spravujú provincie, sú jednou z mála noviniek.
Voľby kandidátov, ktorí spravujú provincie, sú jednou z mála noviniek.






napísal uni 12.6.2012
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Tera - E3 Gameplay
| TERA - E3 GAMEPLAY
[7.7.2010]
Tera - Healer
| TERA - HEALER
[4.9.2011]
Tera - Priest
| TERA - PRIEST
[18.2.2011]
Tera - Amani race
| TERA - AMANI RACE
[28.4.2012]
Tera - GDC 2010
| TERA - GDC 2010
[23.3.2010]
Tera - Castanic Race
| TERA - CASTANIC RACE
[24.1.2012]
7.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
TERA
+ akčne orientované boje
+ vydarený dizajn a grafika
+ praktické užívateľské rozhranie
+ voľby kandidátov
- neuveriteľne nudné a stereotypné úlohy
- mesačné poplatky
- zastaralý obsah
- nekonečný priamočiary grindfest
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 3,2 GHz, 2 GB RAM, Geforce 7600GT, HDD 30 GB

Zaradené pod: MMORPG, akcia, grind


RECENZIE HRÁČOV
PC
Free2play

Vývoj: Frogster / Bluehole Studio
Štýl: MMO / RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 3. máj 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19561)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk