BORDERLANDS 2

BORDERLANDS 2

8.0

Nová štvorica v boji o Pandoru

Recenzia na PC verziu

Každý z nás má zoznam očakávaných hier, ktoré si v žiadnom prípade nemôže nechať ujsť. Jeseň si už dopredu rozobralo niekoľko titulov a medzi najzaujímavejšie bezosporu patrí aj Borderlands 2. Pritom to nemuselo tak byť. Keď v roku 2009 Gearbox priniesol Borderlands, veľký hit očakával málokto. Hra vynikala nielen príťažlivým vizuálom, ale aj zaujímavým mixom FPS akcie s RPG, pričom mnohí hru označovali za FPS obdobu Diabla.

A tak nečudo, že po ohlásení pokračovania sa okamžite dvihla obrovská vlna očakávaní. Tú podporili aj samotní autori svojimi vyjadreniami, že všetko zlé z prvej časti opravia, vypočujú hlasy fanúšikov a dvojku vylepšia po každej stránke. A v tomto ohľade im treba dať za pravdu. Nevydarené veci z prvej časti skutočne poopravovali a vylepšili, aj keď hovoriť o pokračovaní je v prípade Borderlands 2 možno trochu nespravodlivé. Skôr je to skutočne len nový príbeh, starý vzhľad a vyladená pôvodná hra. Neskrýva však niekde v hĺbke niečo viac?

Na Pandore uplynulo od doby, kedy štvorica dobrodruhov vzala do rúk a namierila prvýkrát zbrane, už päť rokov. Zbierali spolu skilly, bojovali proti zástupu nepriateľov, otvorili tajomný Eridian Vault a porazili mocného Destroyera. Systém na planéte sa upokojil a hrdinovia sa usadili. Z tejto krypty však vzišiel minerál Eridian, na ktorý upriamil pozornosť mocichtivý zloduch Handsome Jack a jeho korporácia Hyperion, ktorá sa tak dostala k neobmedzenej moci a kontrole nie len nad planétou, ale aj nad jej mesiacom, kde Jack vybudoval obrovskú základňu v tvare H. A keďže starí hrdinovia sa nezmohli na nič viac ako neúspešné hnutie odboju proti tyranii, tak na svetlo sveta musia vystúpiť noví. 

Borderlands 2
Borderlands 2 Nové postavy sa na obrazovkách prezentujú vo veľkom štýle.
Nové postavy sa na obrazovkách prezentujú vo veľkom štýle.


Borderlands 2 Vozidlám by sa patrilo dopriať viac priestoru a využitia.
Vozidlám by sa patrilo dopriať viac priestoru a využitia.


Borderlands 2 AI sa okolo vás niekedy len tak prechádza.
AI sa okolo vás niekedy len tak prechádza.





A tu sa k slovu dostávate už vy čoby jeden zo štvorice nových hrdinov, s ktorými chcel Jack vybabrať. A je už len na vás, aby ste mu dokázali, že sa zaplietol s nesprávnymi. Štvorica je presne rovnakého razenia ako pôvodná. Salvador je aj napriek svojmu výzoru tank. Tento trpaslík môže používať zbrane v oboch rukách a schopnosťami sa vyrovná Brickovi z jednotky. Zdanlivo nežnejšie pohlavie zastupuje siréna Maya. Modrovláska pripomína červenovlásku Lilith z predchádzajúcej hry. Zer0 je sympaťák na prvý pohľad. Tento tajomný vrah vám o sebe prezradí len to, že prebral žezlo po Mordecaiovi, vrúcnou láskou vrie voči sniperkám a pištoliam, navyše sa dokáže stať na chvíľu neviditeľným, vďaka čomu má voči nepriateľom výhodu nečakaného kritického úderu. Štvoricu završuje commando Axton, pri ktorom si spomeniete na Rolanda. Jeho strelecké veže vám v boji neraz padnú vhod. Hráčov pôvodnej hry navyše poteší darček, keďže pre svoje postavy dostanú obleky navyše.

A v koži borcov z tejto nesúrodej štvorice sa vrháte do krvavého a dlhého boja o oslobodenie Pandory spod nadvlády Handsome Jacka a jeho armády. Popritom nechýba plejáda vedľajších postáv, dobre známych aj nových. Sympatické vedľajšie roly si strihli hlavné postavy z Borderlands a ich spoločnosť vám neraz padne vhod. A to nie len ako reminiscencia prvej hry, ale často aj podajú pomocnú ruku. Práve v postavách tkvie jedna zo silných stránok Borderlands 2 a to ani nie v tých hlavných, ktoré sa často okrem vnútorných prehovorov inak neprezentujú, ale v skvele namiešanom mixe vedľajších, ktoré stretnete. Alkoholik Modercai neraz utrúsi sarkastickú hlášku, vodca kultu uctievačov Lilith si želá uhorieť, aj keď sa nakoniec ukáže, že jej viera nie je až taká pevná, no a najvražednejšiu „trinástku“ v okolí, Tiny Tinu, si okamžite zamilujete.

Samozrejme, nechýba Claptrap. Vedľa Wheatleyho jeden z najpopulárnejších robotov vo videohrách. A práve on prezentuje jeden z ďalších hlavných elementov hry, ktorým je príznačný humor. Vtipná štylizácia prvej časti bola jedným z kľúčov k srdciam hráčov a inak tomu nie je ani teraz. Humor sa nesie celýmBorderlands 2 od postáv, dokonca nepriateľov (piskľaví samovražední trpaslíci sú skutočne unikátnym kúskom), cez konverzácie, vedľajšie questy (podarená narodeninová párty Claptrapa) až po hlavné úlohy.

Takmer celé jadro hrateľnosti zostalo nezmenené. Ak ste s ňou však nemali tú česť, tak sa nemusíte báť. Hra vás jednoducho zoznámi so svojimi princípmi a tie vám rýchlo prejdú do krvi. V základe ide o FPS akciu, akurát za plnenie úloh a zabíjanie nepriateľov dostáva vaša postava expy a postupne sa vylepšuje. Zbieraním expov sa levelujete a pri poskočení o level vyššie sa dostávate ku skúsenostným bodom, ktoré môžete investovať v troch kategóriách viacúrovňového stromu skúseností. Okrem expov si ešte za nazbierané minerály upgradujete vlastnosti zbraní. Tých je hneď niekoľko druhov od mnohých výrobcov. Dôležitý je typ zbrane vzhľadom na typ nepriateľa: kyslé na stroje, ohnivé na živé tvory a podobne. Sedem pôvodných druhou dopĺňa novinka - zbrane banditov. Výrobcovia sa líšia vo vlastnostiach ako rýchlosť streľby, veľkosť zásobníkov, presnosť, či sila.

Mimo ráz klasických akcií vyčnieva aj herný inventár. Ten bohužiaľ nie je vyriešený najšťastnejšie a svojim prevedením bude dvíhať tlak hlavne PC hráčom, keďže práca v ňom je zbytočne komplikovaná. Dal sa vyriešiť oveľa inteligentnejšie a hlavne elegantnejšie. Mrzieť vás môže, že jeho kapacita rastie len pomaličky, čiže škrečkovať sa neoplatí a často z neho vyhadzujete. Jedine, že by ste každú chvíľu behali k obchodníkovi. Našťastie neskôr narazíte na sejf, kde si môžete odložiť veci na použitie neskôr.

Bohužiaľ inventár nebol najväčším herným problémom. Tým je jej samotná náplň, ktorej kvalitatívne vyjadrenie by malo tvar sínusoidy. Borderlands 2 si nedrží konštantnú úroveň a aj keď vás hra v niektorých momentoch dokáže skutočne chytiť a nepustiť, tak o pár chvíľ neskôr vám na ramená nahádže sériu nezáživných, nudných sidequestov, ktorými vás hodiny ubíja. Mnohé z nich sú skutočne originálne a zabavia, no ich druhá časť je otravná. A hra si zakladá na grindovaní expov. Obtiažnosť questov sa totiž odvíja od vášho levelu, takže je len na vás, aby ste sa prepracovali čo najvyššie. Navyše dosť závisí aj od dropu predmetov. Ak vám jednu dobu nepadnú dobré zbrane, tak máte jednoducho smolu a čaká vás dlhé vyprázdňovanie zásobníkov do jednotlivých nepriateľov. 

Borderlands 2
Borderlands 2 Vedľajšie postavy v hre sú správne strelené.
Vedľajšie postavy v hre sú správne strelené.


Borderlands 2 Niektoré sidequesty sú skutočne originálne a zabavia vás.
Niektoré sidequesty sú skutočne originálne a zabavia vás.


Borderlands 2 Kľúčom k úspechu je zvoliť správnu zbraň podľa typu nepriateľov.
Kľúčom k úspechu je zvoliť správnu zbraň podľa typu nepriateľov.





Grindovanie má ešte jeden neželaný efekt a to je respawn. Nie len, že sa respawnujú bežní nepriatelia, ale ešte aj bossovia na miestach, ktoré ste už predtým prešli. A v prípade, keď na jednom mieste robíte dva sidequesty po sebe, tak máte naozaj chuť hru vypnúť. Nevyužité v niektorých lokáciách zostávajú vozidlá, inak veľmi podarená záležitosť pre štyroch. A tak to musíte prechádzať pešo a vaša frustrácia narastá. Samozrejme, jestvuje niečo, čo vás v týchto momentoch dokáže zachrániť pred nudou a to je kooperatívne hranie, v ktorom Borderlands 2 vyniká. Vtedy aj takéto otravné pasáže ľahko prehryznete a s partiou sa vrhnete do ďalšieho boja.

Sľubované vylepšenia mali prísť hneď na niekoľkých frontoch. Jedným z nich je dynamický priebeh questov. Ak sa vám v queste nedarí, tak sa napríklad presunie niekam inam. To vnáša svieži vietor do plachiet aj pri viacnásobnom prechádzaní hry. Nie až také slávne je to s AI. Zo schopnosti taktizovať zostalo maximálne schopnosť občas zaliezť do krytu a neraz sa stane, že okolo nepriateľov môžete robiť opičky, ale tí vás jednoducho ignorujú a len prejdú okolo vás. O zasekávaní snáď ani nemusí byť reč, keďže to je samozrejmosť. Bohužiaľ aj pre vás. Podobne zamrzí aj nepriestrelnosť medzier v plote a podobne.

Čo sa technickej stránky týka, Borderlands 2 jednoznačne vyniká vo zvukoch. Dabing je výborný, zvukové efekty skvele ladia s celkovým rázom hry a dynamická hudba sa výborne počúva, pri kosení aj samostatne. Ku grafike len toľko, že štylizácia s čiernymi kontúrami stále hre sadne ako riť na šerbeľ, akurát opäť treba podotknúť, že engine už nie je najmladší, textúry sú rozmazané a ich načítanie trvá veky.

Ak vás bavila prvá časť Borderlands a na dvojku ste sa tešili ako na predčasné Vianoce, tak nemáte najmenší dôvod váhať s kúpou. Bežte do obchodu, na svoju obľúbenú online distribúciu a hneď kupujte. Vo väčšine ohľadov sa jedná o vylepšenú prvú časť a kvality jej nemožno uprieť. Ak ste na vážkach, no máte s kým hrať, ide taktiež o dobrú investíciu a to hlavne vďaka dĺžke, ktorá sa dnes už len tak nevidí. A ak vás prvá časť nebavila, tak to bude rovnaké aj v prípade Borderlands 2.


napísal matus_ace 21.9.2012
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.9
Ohodnotiť
BORDERLANDS 2
+ dĺžka
+ co-op pre štyroch
+ zvuk
+ optimalizácia a škálovateľnosť
+ humor
+ postavy
- grindovanie
- občas stereotyp
- backtracking
- bugy
- engine
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dualcore CPU 2,4GHz, 2 GB RAM, 256 MB VGA, 13 GB HDD
Doporučená konfigurácia: QuadCore CPU 2,3GHz, 2 GB RAM, 512 MB VGA, 20 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
Borderlands 2
9.0
LIFE28    3.10.2012
Bola by škoda, ak by sa minulý Borderlands nezmenil a ...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: 2K Games / CENEGA / Gearbox Software
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21. september 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk